Katolikus testvérek! Ha lenne egy protestáns szemmel kifogástalanul bálványtalan (az oltáriszentséget leszámítva) templomunk, az katolikus szempontból rosszabb lenne, mint egy "hagyományos" katolikus templom?
Igen, mert Szűz Mária tisztelete hangsúlyosan megjelenik nálunk, katolikusoknál, viszont a protestánsoknál nem, ezért a szobrokat, szentképeket is száműzik a templomokból.
Magyarország történetében kiemelt szerepe van Szűz Máriának, nem csak patróna (védőszent), de regina, vagyis királynő is, mióta Szent István felajánlotta neki az országot jelképező Szent Koronát.
Ugyanilyen hangsúlyos a szentek tisztelete.
Mondanom se kell, hogy a magyarság számára milyen fontos ez.
Sarkítva: a protiknál "csak" Jézus anyja oszt jónapot.
A katolikus templomokban nincsenek bálványok! A szentképek, szobrok NEM bálványok, mert nem imádjuk azokat, akiket ábrázolnak! Ha katolikus vagy, akkor ezt tudnod kellene.
Szentmisét pedig nem csak templomban lehet mondani. Többször voltam már szabadtéren tartott misén.
A pápa is sűrűn tart szabadtéren, a Szent-Péter bazilika előtt, vagy külföldi látogatásaikor szabadtéri szentmisét.
Nekem tökéletesen megfelelne. De azt is meg lehetne oldani, hogy egy ökumenikus templomban, ahol több felekezet tarthat istentiszteletet/misét, legyen egy kisebb, külön helység, katolikus kápolnának berendezve. Ott lehet Mária-szobor is, ha valakinek épp arra van szüksége. Másrészt egy fából készült szobor nem olyan nehéz, azt lehet hozni-vinni.
Amúgy én katolikusként református istentiszteletre is járok majdnem minden héten, és a református ismerőseim is jönnek néha katolikus misére. A református lelkész is okosakat szokott mondani, sőt szerintem nagy átlagban jobban beszél, mint a mi papunk. Az a jó benne, hogy mindig arról beszél, azt magyarázza, amit olvasott, és nem tök másról, aminek köze sincs hozzá.
Szerintem lényegtelen, mivel ahogy írták már, nem a helyszín a lényeg. Viszont azt mondom, hogy nem kéne feladnunk a szokásainkat csak azért, mert a protestánsok egy kisebb részének nem tetszik. Ugyanis eddigi tapasztalataim szerint a reformátusok, evangélikusok és baptisták nem akadnak fenn azon, hogy nálunk szobrok vannak. Most volt nemrég ökumenikus imahét a városban és a katolikus templomban volt, semelyik protestáns felekezetet nem zavarták a szobrok és teljesen jó hangulatú volt az egész összejövetel. Egyes neoprotestáns szekták (ha bátorkodhatom így hívni őket) szokták nagy hangon kritizálni a szobrokat, de ők a kákán is csomót keresnek..
Szerintem a képek, szobrok jelentik a kisebb ellentétet, van olyan, amiben nehezebb megtalálni a közös hangot.
"Viszont azt mondom, hogy nem kéne feladnunk a szokásainkat csak azért, mert a protestánsok egy kisebb részének nem tetszik."
Így van!
"Egyes neoprotestáns szekták (ha bátorkodhatom így hívni őket) szokták nagy hangon kritizálni a szobrokat, de ők a kákán is csomót keresnek."
Protestáns felekezetek között is zongorázni lehet a különbséget.
lásd: Hitgyüli szekta
(a pünkösdi karizmatikusok úgy általában igen fura irányvonal)
@ előbbi válaszoló
Megkérnélek, hogy itt és most fejezd be más egyházak szektázását!
1: a kérdező - Ozmium42 - mindenféle provokáció és rágalmazás nélkül tette fel a kérdését, ami nem más egyház ellen irányult
2. Kicsit nézz utána a "szekta" szó fogalmának, mert nem igazán világos, hogy mire véled
3. Ami engem illet, én sohasem hallottam még egyetlenegy hitgyülist se, aki leszektázta volna akár a katolikus egyházat, akár másmilyet.
Akkor te miért teszed ezt?
Gondolkozz el ezen légyszives.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!