Melyik keresztény egyházak/gyülekezetek/felekezetek szokták támogatni a rászoruló embereket és hogyan?
Igaz, hogy a katolikus testvéreim úsznak a pénzben, de emiatt most nagyot nőttek a szememben:
- Katolikus Karitász
Sajnos nem vagyok ebben a témában elég tájékozott.
Ti hogyan szoktátok támogatni azokat, akiknek segítségre van szükségük?
Minden nagyobb (történelmi) egyháznak van karitatív tevékenysége, emellett az "új" egyházak, mint a Krisna-hitűek, babtista szeretetszolgálat (baptistasegely.hu/) stb. szintén végeznek gyűjtést és támogatják a rászorultakat. A Máltai Szeretetszolgálat is hasonló, és katolikus alapokon nyugszik.
A legegyszerűbb, ha a Vöröskereszten keresztül támogatsz, nekik ez a fő profiljuk, bár nem egyház... Karácsony előtt sok helyen van gyűjtés.
Üdv!
Ha nyitott füllel jársz, akkor hallhatod (pl. a TV híradóban) a Baptista egyház nevét, Őket tudnám most hirtelen kiemelni. Emellett a többi egyház is végez karitász szolgálatot.
Pál apostol szavait idézem:
"Ti pedig, testvéreim, ne fáradjatok bele a jó cselekvésébe. " - 2Thessz 3,13
Hidd el, a katolikus testvérek sem úsznak a pénzben, ez még a szocializmusban elterjesztett legenda. Sok plébánia a téli fűtésszámlát alig tudja kifizetni (bizonyos épületeknek, intézményeknek magasabb árkategóriákat szabnak ki a közüzemi díjaknál, a templomok is idetartoznak). Ezt onnan tudom, mert nekünk itt Budapest mellett jobb a helyzetünk, egész sok hívő tudja támogatni az ilyen költségeket, de vidéken nem ez van. Mi is fogunk kisegíteni ilyen rosszabb helyzetben levő templomot.
Nyilván mivel a Katolikus Egyház Magyarországon a legnagyobb felekezet, így több pénzt kap, de több is a kiadása: sok iskolát, óvodát, kórházat, idősek otthonát, hajléktalanszállót és egyéb szociális intézményt tart fenn, melynek elég magasak a költségei.
A Katolikus Karitász már elég régi, a legtöbb plébánián is működik önállóan kis szervezetük. Nálunk a magányos, idős embereknek így karácsony tájékán ajándékcsomagokat készítenek.
Ezen kívül szerveztek olyan jótékonysági akciót, hogy cipős dobozokban karácsonyi ajándékcsomagokat állítottak össze a hívek, és ezeket eljuttatják árvaházaknak. Ebben én is részt vettem, nálunk a Katolikus Egyetemen is gyűjtötték ezeket az adományokat. DE tudom, hogy pl. a baptisták is csinálnak hasonlót.
A Katolikus Egyházon belül sok ilyen önkéntes szervezet van, illetve ott vannak például a szerzetesrendek is. Sok rend pont ebből a célból alakultak, és tagjaik egész életüket a szegények szolgálatába állítják: ferencesek, szaléziak (ők pl. főleg gyerekeket segítenek, ételt osztanak, és tanítják is őket), Szeretet Misszionáriusai (Teréz anya nővérei, nekik pl. ingyenkonyhájuk van Pesten a Tömő utcában), stb.
Létezik még olyan is, hogy Ökumenikus Segélyszervezet, akik tényleg ott vannak mindenhol, ha kell.
Szerencsére sok ilyen van, és nem csak így karácsony tájékán a hirtelen fellelkesülésből jönnek létre. Csak sajnos ma ez nem hírérték...
Itt egy link, ahol leírják, hogy hogyan próbálja segíteni az Egyház a szegényeket szerte a világon: [link]
Amit írni fogok, kétszeresen is okot adhat a vitára, pedig nem áll szándékomban vitát szítani, csak megosztom a rendelkezésemre álló információkat.
A Magyarországon működő keresztény egyházak, felekezetek, gyülekezetek egy része _szervezetten_ támogatja a rászorulókat; ennek érdekében különböző missziókat és alapítványokat működtetnek.
A már említett szervezetek mellett én mindenképp említésre méltónak tartok néhány nevet:
- A Baptista Egyház több missziót is végez, pl. a cipősdoboz-akción kívül ők állami gondozott gyermekek felé is szolgálnak;
- Az Iványi Gábor nevével fémjelzett hajléktalanmisszió (Metodista Egyház), ami legalábbis tavaly szeptemberig működött; nem tudom, meg tudták-e oldani a fenntartást azóta;
- A Hetednapi Adventista Egyház hajléktalanmissziót végez, bármiféle állami támogatás nélkül;
- A Hit Gyülekezete jótékonysági szervezete (HAH = Hites Adakozók Hálózata); a gyülekezet segélyakciókat szervez itthon és külföldön egyaránt (élelmiszercsomagok ÉS társadalmi munka);
- A Golgota Gyülekezet szerteágazó missziós tevékenysége a hajléktalanmissziótól kezdve az intézetis gyerekeknek szervezett programokon és a ruhaakciókon át az alkoholisták vagy a prostituáltak felé végzett szolgálatig.
Vannak még kisebb közösségek, amelyek alkalmanként vagy rendszeresen gyűjtenek ruhát, pénzt, élelmiszert a rászorulóknak; szerintem elég nehéz lenne mindent felsorolni.
Számomra meglepő elismerés volt például, amit tavasszal írt egy kommentelő egy kőkeményen ateista blogon (nem írok pontos nevet :D ). A poszt az egyházi státusz változásával foglalkozott; az említett vérateista felhasználó pedig leírta az egyik kommentjében, hogy az egyházaknak felajánlható 1 %-ról szóló nyilatkozatát - világnézete ellenére - ki fogja tölteni... Mégpedig egy olyan kisegyház nevére, amely jelentős karitatív munkát végez, de amelyet az új egyháztörvény megfosztott az egyházi státusztól. A júzer úgy gondolta, hogy most, utoljára még kapjanak egy kis pénzt. [A kisegyházat konkrétan meg is nevezte, de már nem emlékszem, melyik volt.]
Mindezekkel szemben két negatívumot említenék:
1. Vannak közösségek, amelyek kereszténynek hívják magukat, de nem tartanak fenn semmiféle szervezetet, és nem is támogatják szervezetten a rászorulókat, holott a taglétszámuk alapján ezt bőven megtehetnék.
2. Vannak szervezetek, amelyekben lehet bizonyos visszaélésekről hallani: konkrétan azt hallottam másodkézből, hogy a felajánlott ruhákból az egyik "önkéntes" vígan ruházta a családját éveken keresztül. Mivel leellenőrizni nem tudom az információ hitelességét, ezért nem írom le, hogy az eddig említett katolikus-közeli szervezetek közül melyikről van szó.
A személyes kérdésre pedig: én elég változatosan szoktam segíteni, amikor csak tehettem. Ami így hirtelen eszembe jut: adakoztam már kisebb összegeket különböző alapítványoknak; a felesleges ruhákat mindig továbbadom akár ismeretségi körben személyesen, akár csoportos akciók keretein belül; továbbá egy hosszabb időszakon keresztül rendszeresen (havonta) egy fix összeget szántam a környezetemben élő, nehezebb anyagi helyzetben levő ismerős családok támogatására (felváltva). Alkalmanként fizikális segítséget is nyújtottam szükség esetén. Szerintem ennyi elég is a felsorolásból. :)
Üdv. :)
Nem lett említve:
Ökumenikus Segélyszervezet
Református Szeretetszolgálat
A legtöbb közösség nemcsak intézményesen, hanem külön a közösségen belül is végez karitatív tevékenységet.
A tanai szerint mindegyiknek kellene. A gyakorlat más. Az a jó, ha nem az egyház, hanem a tagjai teszik azt a mindennapokban. (a buddhisták és az iszlamisták sokkal inkább mint a keresztény egyházak.) A keresztény egyházak által "lefedett" területeken jólét sokkal nagyobb, és sajnos könnyebben elfelejtik az emberek az együttérzés foglmát.
NEM AZ EGYHÁZ, AZ EMBER TÁMOGAT. Az egyház segít megszervezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!