Tulajdonképp mi a gondja egyes vallásosaknak az evolúcióval?
Ha ugye abban hisz az ember hogy mindent az istene teremtett, akkor az állatokat és a növényeket is ez az isten teremtette úgy valamiért, hogy evolválódásra képes populációkat alkossanak. Már ha egyvalaki teremtett persze, akkor nyilvánvaló hogy az evolúciós folyamatokat is ez az isten teremtette.
Akkor mi értelme tulajdonképp hinni egy istenben, de a teremtését - részben - tagadni?
"Ez van az első részben. Egy szóval nem írja, hogy ugyanabban a pillanatban, egyszerre teremtette őket. Annyit tudunk, hogy a 6. napon. "
De az azért elég látványos különbség a két fejezet között, hogy az első szerint az embert minden más élőlény után teremti meg. Ellenben a második fejezet alapján a férfi után teremtődnek csak az állatok, és csak az állatok után a nő. Sőt, eredetileg a nő nem is létezett volna, a Biblia második fejezete alapján Isten csak azért teremtette meg Évát, mert Ádám nem talált magának társat az állatok között.
Minimum az egyik teremtési leírás teljes mértékben képletes kell legyen, különben a Biblia logikailag saját magát hazudtolná meg.
"Nem egymásból, nem az előző napi vízi állatokból."
De ez a valóságban, az evolúció alapján sem így működik. A mai halak vagy bármely vízi állatok nem lemaradtak a fejlődésben, hanem egyszerűen más fejlődési utat jártak be. Mindegyik a maga neme szerint, ha úgy tetszik. Gyakorlatilag az evolúció pont ezt jelenti, hogy a fajok nem egymásból alakulnak ki, hanem mindegyik szépen a maga fejlődési vonalán változik. Ezek a vonalak néha elágaznak, de nem kereszteződnek. Vagyis ha látsz egy pisztrángot vagy egy cickányt vagy egy csimpánzt, ők nem az őseid, mögöttük is épp annyi evolúció áll, mint mögötted. Csak éppen a te szavaiddal élve mindegyikük a maga neme szerint evolválódott.
Kedves Vidiripi!
Válaszoddal mindig elszórakoztatsz a nevetés határán túlra! Ezt értékelem is valamilyen szinten.
"A férfi lett előbb megteremtve aztán a nő! "
Természetesen a teremtés bizonyos értelemben, messzemenő magyarázatra szorulna, ha igaz lenne. Számomra rendkívűl érdekes logikai csapda a semmiből valamit teremteni. Ez az én mentális szintemem varázslást jelent!! Gondolom nem kényeztethetsz annyira, hogy egy nagy-nagy varázslóban kellene hinnem maximálisan. Abszúrdnak találnám a varázsló elméletet!!
Kicsit térjünk rá a teremtés, és a vele levő problémákra. Nézzünk szembe semmilyen ráutaló bizonyíték nincs, egyéni szubjektív megérzések nem számítanak ezzel kapcsolatban... isten létét nem lehet bizonyítani. Az továbbra sem bizonyíték hogy nem érted", "túl bonyolult", "nem tetszik" az evolúció, ezért biztos a teremtés az igaz. A teremtés lefolyása még kérdésesebb folyamat, csak a különböző szentkönyveket lehet példának esetleg prezentálni, amelyek nem tudományos könyvek nulla bizonyítékkal, és nem az igazságot tükrözik, hanem inkább szépirodalmi alkotások.
A "teremtés" pár oldalnyi nehezen értelmezhető szöveg a megfelelő "szent könyvben", amit bronzkori pásztorok látomásai alapján dobtak össze, amit már ők maguk sem értettek így a valósághoz nem sok köze van. Tehát nem értem a teremtést!!
Ha eleget tanultál logikára és matematikára alapuló természettudományt, magadtól rájössz, hogy a legtöbb biológiai létünkből eredő ösztönös hiedelmünk és elképzelésünk a világról, annak működéséről, eleve téves. A biológiai idegrendszer nem arra készült, hogy az igazságot megmutassa neked, hanem hogy ne egyen meg az oroszlán. Az idegrendszer egy gyors heurisztikus programot futtat, nem pedig egy hibátlant.
Ahhoz, hogy az igazságot felderítsd, vagy felderíthetnéd esetleg, egy hibátlan programra lenne szükséged, és mivel a beléd 'drótozott' nem az, meg kell tanulnod keserves munkával. Ez a logika művészete.
A nagytöbbség abban a hiszemben van, hogy intelligens főemlősként logikusan tud gondolkodni, ezért pedig a következtetései helyesek. Ez sajnos nem fedi a valóságot! Általában kisebb-nagyobb súlyú hibákat vét általában az "embernek nevezett főemlős" a gondolatmenetében, amikor hagyja, hogy az állati múltjából megörökölt ezernyi tudatalatti szubrutin beavatkozzon a gondolkodásába.
FONTOS!
Az Igazság nem az, ami nekünk tetszik, hanem ami összhangban van a természettudományos törvényekkel! Ezek a törvények az egész Univerzumra érvényesek!
Megj.: Ugyanazon tényadatok birtokában lehet homlokegyenest ellentétes következtetésekre jutni ( pl.: evolúció – Teremtés vita), de ettől függetlenül a valóság csak egyféle lehet. Az Igazság ismeretének lehet hiányában lenni (tévedni), de az Igazság ettől ugyanúgy létezik. Az Igazságot lehet nem tudomásul venni (tagadni), de attól az még szintén létezik.
@61
#49 "Egy szóval nem írja, hogy ugyanabban a pillanatban, egyszerre teremtette őket. Annyit tudunk, hogy a 6. napon."
A 6. napon egyszerre.
Máté Evangéliuma (19:4): "Ő pedig felelvén, monda: Nem olvastátok-é, hogy a teremtő kezdettől fogva férfiúvá és asszonynyá teremté őket"
Nem tartod hitelesnek Jézus kinyilatkoztatását? Ebben a topikban ezt a biblikus részletet itt kb. harmadszorra olvashattad volna már el.
Mondtam én, hogy állandóan hamisítjátok a Bibliát. Valójában ti nem is Isten-, hanem saját személyi ízlésre átfaragott Bibliahívők vagytok. Hogy ténylegesen mi van beleírva abba a könyvbe, az egy cseppet se érdekel titeket.
Corvus Cornix(#51): "Ellenben a második fejezet alapján a férfi után teremtődnek csak az állatok, és csak az állatok után a nő."
Sőt! :)
Ennél "rosszabb" a helyzet. Minden élet közül a férfi teremtődik meg legelőször. Utána a növények (a vízi lények megteremtése itt hiányozik, mivel az Édenben nincs tenger), majd a szárazföldi állatok megteremtése következik azokkal a madarakkal egyetemben, amelyek viszont az első teremtési történetben az itt hiányzó vízi állatokkal együtt lett kialakítva korábban. És csak ezután jön a nő.
Totális összevisszaság... :)
Vidiripi
"Válaszoddal mindig elszórakoztatsz a nevetés határán túlra! Ezt értékelem is valamilyen szinten."
Örülök neki! :) Nem te vagy az egyetlen! :)
"Nézzünk szembe semmilyen ráutaló bizonyíték nincs, egyéni szubjektív megérzések nem számítanak ezzel kapcsolatban... isten létét nem lehet bizonyítani."
Amennyiben az anyagi világot nem tekintik annak, akkor egyet értek veled!
"A "teremtés" pár oldalnyi nehezen értelmezhető szöveg a megfelelő "szent könyvben", amit bronzkori pásztorok látomásai alapján dobtak össze, amit már ők maguk sem értettek így a valósághoz nem sok köze van. Tehát nem értem a teremtést!!"
Élt valaha olyan földi halandó aki értette a teremtést? Vagy esetleg jelenleg él?
"A biológiai idegrendszer nem arra készült, hogy az igazságot megmutassa neked, hanem hogy ne egyen meg az oroszlán. Az idegrendszer egy gyors heurisztikus programot futtat, nem pedig egy hibátlant."
Tetszik a szóhasználatod. :) "nem arra készült"
Ahelyett hogy: "nem arra alakult vagy fejlődött ki"
De én vagyok a hívő ember!
"Ahhoz, hogy az igazságot felderítsd, vagy felderíthetnéd esetleg, egy hibátlan programra lenne szükséged, és mivel a beléd 'drótozott' nem az, meg kell tanulnod keserves munkával."
És ami bennem van az hogyan került oda?
"A nagytöbbség abban a hiszemben van, hogy intelligens főemlősként logikusan tud gondolkodni, ezért pedig a következtetései helyesek."
Nekem az a tapasztalatom hogy van logika. De vannak előre nem látható események. És van hogy nem logikusan csak megérzés alapján cselekszik az ember!
"Az Igazság nem az, ami nekünk tetszik, hanem ami összhangban van a természettudományos törvényekkel! Ezek a törvények az egész Univerzumra érvényesek!"
Így van, az igazság néha nem az ami nekünk tetszik!
"Az Igazságot lehet nem tudomásul venni (tagadni), de attól az még szintén létezik."
Így van!
Pombe!
Máté Evangéliuma (19:4): "Ő pedig felelvén, monda: Nem olvastátok-é, hogy a teremtő kezdettől fogva férfiúvá és asszonynyá teremté őket"
Én magam is olvastam és szerintem te akkor olvastad elsőre amikor én felhoztam!
Az a meghatározás hogy "kezdettől fogva" hogyan fejezi ki azt hogy egyszerre, ugyan abban a pillanatban, azonos időben?
"Nem tartod hitelesnek Jézus kinyilatkoztatását? Ebben a topikban ezt a biblikus részletet itt kb. harmadszorra olvashattad volna már el."
De igen hiteles Jézus kijelentése! Volt kezdete a férfinak is és az asszonynak is!
1Mózes 1:1 Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet.
Kezdetben!
Az egy közös pont hogy a tudomány szerint is volt az Univerzumnak kezdete! Tehát kezdetben......
"Mondtam én, hogy állandóan hamisítjátok a Bibliát. Valójában ti nem is Isten-, hanem saját személyi ízlésre átfaragott Bibliahívők vagytok. Hogy ténylegesen mi van beleírva abba a könyvbe, az egy cseppet se érdekel titeket."
Pombe, ha a Bibliát megint meghamisították akkor mi volt az eredeti kifejezés ami a Máté 19:4 szerepelt? S ha te azt tudod akkor honnét tudod?
Viszont ha te is a Bibliából szedted akkor nincs Biblia hamisítás.
Csak az van, hogy van két ember aki ugyan arról a dologról másképp vélekedik.
@61
Én írom: "egy kis idő elteltével kialakultak ezekből"
Te erre(#49): "De nem írja, hogy ezekből, hanem azt, hogy a földből, ahogy a szárazföldi állatoknál is, mind külön-külön a fajtájuk szerint:"
Már hogy az fenébe ne írná.
"...Hajtson a föld gyenge füvet, maghozó füvet, gyümölcsfát, amely gyümölcsöt hozzon az ő neme szerint, amelyben legyen néki magva e földön. És úgy lőn."
A földből kihajtanak mag nélkül a füvek, gyümölcsfák. Nem készre teremtődnek, hanem Isten közreműködése nélkül fejlődnek ki. Az olyan fű, ami mag nélkül jön elő lassan a földből, az nem a szokásos ügymenete a hagyományos fűszál és gyümölcsfa egyedfejlődésének, ergo ami kezdetben kijött a földből, abból lett minden másféle növény is a maga neme szerint, tehát a nemeket nem közvetlenül Isten teremtette, hanem az kialakult.
Semmit, de semmit nem ír arról a Biblia, hogy a kihajtás közben mi történik, csak annyit ír, hogy mi lett annak a végeredménye.
Itt van ez a szép kristály, ami magától alakult ki: [link]
Most ezt akkor teremtették, vagy nem? És ezt a hexaéderes pirit-kristályt?: [link]
Ha a Bibliába az lenne írva, hogy Isten szavára a föld hajta kristályokat a maga neme szerint, akkor nem fogadod el, hogy a magmás, koszos olvadékból hosszú fejlődés után álltak össze egyes magmás kristályok?
A magmából többféle kristályosodás alakul ki, vagyis ezeknek a közös őse a fortyogó szutyok.
Tehát, nem Isten teremtette akkor a kristályokat a maga nemük szerint?
Akkor téged se Ő teremtett? - hiszen te egy parányi megtermékenyített petesejtből lettél, és nem teremtés útján alakultál ki.
Írod(@61): "Teremté tehát Isten a szárazföldi vadakat nemök szerint, a barmokat nemök szerint, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokat nemök szerint. És látá Isten, hogy jó."
Jó kis hamisítás. Te is tudod, hogy hazudsz, mert előtte viszont ez áll a Bibliában: "Azután monda az Isten: Hozzon a föld élő állatokat nemök szerint: barmokat, csúszó-mászó állatokat és szárazföldi vadakat nemök szerint. És úgy lőn."
A földből formálódnak az állatok, és föld hozza ki magából ezeket (vagyis Isten a föld anyagát tette képessé erre), tehát az állatok itt is Isten közvetlen gyurmázása nélkül maguktól és magukban alakulnak ki. Ugyan mi a bánatért ne alakulhatnának ki akkor maguktól a nemek is?
Nem, nem azt írja a Biblia, hogy egyenként lettek a nemek teremtve, hanem csak annyit ír, hogy a földből kialakultak az állatok a maguk neme szerint, vagyis a ma látható végeredményt mutatja csak be.
Pardon! Az előzőm nem a #61-re, hanem a #49-re volt válasz.
#49: "Nem egymásból, nem az előző napi vízi állatokból."
Nem, azt nem írja, de azt se, hogy egyenként és külön-külön lettek megalkotva a nemek. Ami a tuti, hogy önmagától történő fejlődésről ír.
Az evolúció semmi olyasmit nem állít, hogy egymásból van kifejlődés. Az egy dolog, hogy a Biblát nem olvastad, az evolúcióról se tudsz semmit, de akkor miért állítasz hatalmas mellénnyel, és miért nem csak kérdezel?
Vidiripi: "Hát akkor az van, hogy nem te kérdeztél és nem is neked válaszoltam! Más nincs!"
Arra válaszolok, amire akarok. A tiédre akartam.
Miért gyártasz feleslegesen problémákat magadnak? Hiszen eddig egyet se tudtál megoldani. Halmozni szereted?
Vidiripi: "Tehát van egy általános ismertetés aztán pedig részletezik a szükséges dolgokat!"
Nincs általános ismertetés, hanem két totálisan más történet. Mivel erre az érveket nem csak én írtam már le itt vagy háromszor, és még vagy kétszer Corvus Cornix is, így úgy veszem, hogy a feladatot képtelen vagy megoldani. Ne is búslakodj ezen, mert még soha senki nem tudta megoldani ezt közületek.
Írod, a Biblia szó szerinti értelmezéséről: "Miért kellene azt tennem? Győzz meg róla érvekkel és támaszd alá a Bibliával! Nyitott vagyok!"
A fene se akar erre rábeszélni. Örülök, hogy végre beláttad, hogy nem volt egyenkénti fajteremtés, és helyette a törzsfejlődés működött.
Vidiripi
"Arra válaszolok, amire akarok. A tiédre akartam."
Kérdeztél, kaptál választ! Ennyi!
"Miért gyártasz feleslegesen problémákat magadnak?"
Pombe, csak hiszel te is! Most épp abban hogy problémát gyártok magamnak. De miféle problémát.
Hiszen ha te arra válaszolsz amire akarsz akkor én is arra válaszolok amire akarok. Ha meg nem akarok válaszolni akkor nem teszem! Nincs probléma! :D
"Hiszen eddig egyet se tudtál megoldani. Halmozni szereted?"
Ja hogy nekem problémákat megoldanom, szerinted! De csak szerinted!
"Nincs általános ismertetés, hanem két totálisan más történet."
Vagy egy stilisztikai megoldás! Az egyik a teljes teremtést írja le a másik részletesebben foglalkozik az ember teremtésével!
"Mivel erre az érveket nem csak én írtam már le itt vagy háromszor, és még vagy kétszer Corvus Cornix is, így úgy veszem, hogy a feladatot képtelen vagy megoldani."
Nem! Te nem vagy képes megérteni azt hogy ez nem egy feladat amit kell oldani.
"Ne is búslakodj ezen, mert még soha senki nem tudta megoldani ezt közületek."
Mivel nem is kell megoldani, így nincs is min búslakodni! :)
"A fene se akar erre rábeszélni. Örülök, hogy végre beláttad, hogy nem volt egyenkénti fajteremtés, és helyette a törzsfejlődés működött."
Ha az egyikre nem akarsz rábeszélni akkor a másikra se akarj! Majd én eldöntöm hogy mit fogadok el és mit nem!
Amiről szó van az hogy kezdettől fogva. És ha kezdettől fogva férfinek és asszonynak lett teremtve akkor ez azt jelenti hogy az ember mint faj egyenként lett teremtve.
Először a férfi aztán pedig a nő! Nem fejlődött, hanem teremtve lett!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!