Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kiváncsi vagyok hogy aki nem...

Kiváncsi vagyok hogy aki nem hisz Istenben az MIÉRT nem?

Figyelt kérdés
és akkor miben hisz? egyáltalán hisz valamiben? mit gondolsz erről ez egész hit-nemhit kédésről?
2009. dec. 9. 23:31
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/158 anonim ***** válasza:
80%

Kedves Kérdező,

Én személy szerint nagyon sok okból nem. A legfontosabbak ezek:

1.) Általában véve BÁRMILYEN isten léte semmire nem ad választ, csak eggyel arrébb pakolja a problémát: oké, ő teremtette a világot, meg minden, de Ő honnan jött, hogy jött létre? És erre nem válasz az, hogy mindig is volt, mert ennyi erővel a tudósok is mondhatják, hogy az is volt mindig, amiből aztán az Ősrobbanás lett. És máris meg van magyarázva a világ, nem kell isten.

2.) Konkrétan a Biblia Istenében pedig azért nem, mert éppen olyan látványosan mű és mese, mint mondjuk a görög vagy a viking panteon, csak a hívők ezt nyilván nem akarják észrevenni. Viszont ennek ellenére rengeteg a probléma vele:

2.a.) "Mindent tud" elvileg, tehát nem lehet kifogni rajta, ám ez mégis sikerült mind az embernek, mind a lázadó angyalnak. Holott valóban mindentudó istennél ez fogalmilag kizárt, főleg, ha még mindenható is, mivel így még a legszabadabb akaratú lényeknél is tudja biztosítani, hogy ne "kergüljenek meg".

2.b.) "Mindenható", de ehhez képest kőkorszaki módszerekkel dolgozik: özönvíz, szimpla tömeggyilkosság (akár "saját kezűleg", akár "angyalok", akár emberek által) - ahelyett, hogy tisztán és értelmesen rendezné el a dolgokat. Mindenhatóként megtehetné - főleg, ha valóban szerető is. A mészárlásai azonban ennek is ellentmondanak.

2.b.a.) "Mindenhatóként" semmi nem indokolta a "hat nap alatt" teremtésmenetet (akkor se, ha a "napot" világkorszakokként, vagy évezredekként/-milliárdokként vagy ahogy tetszik) értelmezzük, mivel mindenhatóként egy pillanat alatt létrehozhatta volna az egészet bármilyen tetszőleges formájában, akár pl. a maiban is.

2.b.b.) "Mindenhatónak" semmi szüksége angyalokra, főleg, hogy még mindentudó és mindenütt jelenlevő is. Angyalok egy ilyen istennek teljesen feleslegesek.

2.c.) Eredendő bűn és megváltás mint fogalmak. Szintén abszurdum. Az előbbit illetően lásd feljebb, mindentudó istennél be se következhet egyáltalán, az utóbbit pedig szintén a mindenhatás érvényteleníti: ha meg AKAR bocsátani, akkor megbocsát, és kész, ennyi. Ehhez SEMMI szüksége áldozatokra. Se az Ószövetség-béli állatvéresekre, se az Új-béli embervéresre (Jézus). Eleve ez az egész áldozatosdi és vérengzősdi végtelenül primitív és egyáltalán nem egyeztethető össze egy tökéletes, fennkölt, szerető, stb. lénnyel.

Röviden és tömören ennyi.

Én abban hiszek, hogy a világot meg lehet ismerni és meg is kell, amennyire lehet. Abban is, hogy ha az emberek végre elkezdenk használni az eszüket ÉS a szívüket is tandemben (nem csak külön-külön), akkor minden további nélkül megvalósíthatnánk önerőből a "földi mennyországot" - értsd: bármelyik tetszőleges utópiát, amelyikhez csak kedved van.

Hit kérdéséről azt gondolom, hogy "szentírásos" istenekben hinni kifejezetten káros, mert mindig lesz, aki kiforgatja a tanokat. Végig a történelemben rengeteg tragédia volt emiatt, és ma sem jobb a helyzet. A hit épp az ellenkezőjét éri el az elvileg deklarált céljának: pont hogy nem békét hoz, hanem megosztja az embereket.

Emberségesség, ez a kulcsszó. Ez vinne előre.

2009. dec. 10. 10:08
 32/158 anonim ***** válasza:
80%
00:43: igen, a papok bohóckodnak, mert van okuk rá (pénz,pénz,pénz)....de vannak olyna papok is, akik ugyanúgy át vannak verve, mint te
2009. dec. 10. 10:11
 33/158 anonim ***** válasza:
22%

"Kiváncsi vagyok hogy aki nem hisz Istenben"

Jelen.

"az MIÉRT nem?"

Mert a Bibliát csak egy igen véres és komolytalan mesegyüjteménynek tartom, ha pedig mese, akkor inkább Andersent olvasok, az még szép is.

"és akkor miben hisz?"

Önmagamban. Másban nem érdemes, mert mindig érhetnek kellemetlen események a mások hülyesége miatt. Nem érdemes másokra számítani.

"egyáltalán hisz valamiben?"

Persze, de azt inkább le sem írom, mert jönnek a keresztények, és jól beszólnak, meg lepontoznak. Megvan a magam hite, legyen elég ennyi. Ez a hit pedig materialista alapokon áll.

"mit gondolsz erről ez egész hit-nemhit kédésről?"

Semmit. Miért, kellene gondolnom? Hidegen hagy az egész, magasról teszek rá. Részemről mindenki higgyen abban, amiben akar, csak engem hagyjanak békén a hülyeségeikkel.

2009. dec. 10. 10:18
 34/158 anonim ***** válasza:
83%

kedves 7:34: kérlek olvass el minden hozzászólást VÉGIG...nem azt írtam, hogy hiszek az újjászületésben, hanem azt, hogy nekem ez lenne a legjobb, de NEM HISZEK ebben sem... mellesleg ahogíy írtam, minden csak találgatás, ezért a lehető legpontosabb válasz az, amit írtam: semmi sem lehetetlen és semmi sem biztos... hogyha te felállítasz egy lehetőséget: pl azt állítod, nincs isten, akkor máris elcsúszol valamerre, lehet, hogy az igazság felé, de az is lehet, hogy az ellenkező irányba... de mivel ezt nem tudhatja senki,még te sem, ezért nincs rá semmi ok, hogy ezen bárkivel is vitatkozz, mert lehet, hogy épp annak az embernek az állítása az igazabb, akivel vitatkozol, mert NEM TUDHATJUK!

az aura pedig létezik, az embert körülvevő személyes energiát hívják így, műszerekkel mérhető, valóban készíthető aurafotó(biztos láttál már ilyet, azt ne kérdezd, hogyan csinálják,mert nem tudom), de a kisgyerekek szabad szemmel is látják (pl ezért rajzolnak kék,piros,lila embereket, állatokat(merthogy az állítoknak,de még a növényeknek is van aurájuk). És felnőtt korban is visszahozható ez a képesség, igaz,nem olyan erősen, mint a gyermekeknél, de szín nélkül pusztán az aura alakját,rezgéseit,hullámzását simán megláthatja egy felnőtt ember is(próbáld ki: nézz úgy valakire, mint amikor bambulsz,tehát ne konkrétan oda, ahol az aurát sejted...lassan felsejlik majd a feje körül egy fehér,hullámzó "fényecske")....mellesleg ezt a kis auraglóriát régen (amikor még nagyon tiszta volt a levegő)minden ember látta, valószínüleg a szentnek gondolt embereké erősebb, fényesebb is volt (mindenkinek az, aki jó dolgokat sugároz a környezete felé), innen ered pl a glória a szent képeken

2009. dec. 10. 10:24
 35/158 anonim ***** válasza:
30%
Ugyan miért kellene hinnem bármelyik istenben?
2009. dec. 10. 10:25
 36/158 anonim ***** válasza:
10%

07:19

Én kérdeztem, hogy ha nem hisz istenben, akkor szerinte kitől származik.? Te mondod, hogy a szüleitől. De ha belegondolsz mélyen a kérdésembe, akkor sejtheted, hogy nem csak az általam kérdezett emberre szűkítem a kérdést, hanem a szüleire is, + visszafelé minden őseire is.

A biológia a kedvenced. Az egy dolog, hogy ismered a biológiai folyamatokat a jelenlegi formájukban, de ezeket a folyamatokat egyszer el kellett indítani valaminek, v valakinek. Ha egy élőlényt szétbontasz atomjaira, kutatva az eredetét, akkor a legvégén nem marad anyagokon kívül semmi. Az anyag meg önmagában nem élő, hanem tárgy. Szükségük van aminósavakra, amik az élethez szükséges folyamatot elindíthatják, de arról a kutatók sem tudnak semmit, csak találgatnak, (olvastam) hogy a savakban kódolt információk, vagy hatóenergiák honnét vannak.

Szóval ha teljesen elképzeled a legapróbb részletekig az élet elemzését, akkor oda jut az ember, hogy valmi, v valaki ezt létrehozta, és minden meg vlett tervezve.

Szerintem.

2009. dec. 10. 10:27
 37/158 anonim ***** válasza:
19%
Azt a válaszolót aki utálja a gyerekeket, nem is tudom kik, vagy mik nevelték fel? Őt vagy nagyon kell sajnálni, mert valami szörnyűség érte gyerekkorában, vagy csak igazi önimádó féreg. A szüleidet nem utálod, hogy felneveltek?
2009. dec. 10. 10:35
 38/158 anonim ***** válasza:
26%

Mégis kmivel ártok avval, hogy nem szeretem a gyerekeket? Senkinek, attól még más szeretheti, attól még másnak a gyereke ugyanolyan csodálatos lehet. Nekem más jön be. Állatok, stb... Azért mert én valamiről nem úgy gondolom ahogy a társadalom elvárja és és nagyobb része teszi még senkinek semmi joga ilyeneket feltételezni rólam! A kisgyerekeket önmagukért nem kedvelem, nem azért mert vertek kiskoromban, ami nem is történt meg. Miért fáj ez valakinek? Szerintem jogom van ahhoz hogy ne nézzenek le, ne nézzenek hülyének, sem betegnek, ugyanolyan megitéléshez van jogom mint annak aki szereti őket vagy van is. Én az állatok mellett köteleztem el magam. Boldog vagyok és nem buta kiskamasz aki divatozik oszt majd meggondolja magát. Alaposan átgondoltam, és nem tartok igényt a sok gondra amit a gyerek okoz, és a sok jóra sem amit adhat. Mert számomra ez nem olyan jó mint másoknak. Úgy mint hogy nekem ízlik a cukor citrommal, másnak meg nem... Az evolúció pedig eldöntötte, hogy ad választása lehetőséget, így pedig benne van az esély hogy valaki a nem mellett dönt. Ha nem adott volna akkor minket még az ösztönök irányítanának mint egy állatot, és akkor lehetne engem lesajnálni meg betegnek nevezni. De mivel van lehetőség választani...

Ebben az egyetlen kellemetlen a párválasztás. Nem azért, mert más mindneki akar gyereket, nagyon is sokan nem akarnak. Csak nem járkálhatok úgy ismerkedni, hogy "szia, bejössz nekem, kérdés, hogy akarsz-e gyereket. Ha nem akkor randizhatunk" De ez a problémám megoldott. :) Egy olyan világban ahol el lehet fogadni más vallásokat, és nem kinyírni egymást, ahol el lehet fogadni külföldieket, melegeket stb, ott fogadják már el a magamfajtát is, nem ártok senkinek, még csak nem is csókolózom a gyerekek szeme előtt másik nénivel, meg nem vonulok fel tangában....

Igen még mindig azt gondolom, hogy az evolúciótól lettünk és nem isntentől. Sok helyen el van magyrázva a kezdetektől a dolog, hogyan kezdődött az élet stb. Olvastam is, csak őszintén szólva nem emlékszem rá, mert nem ez a része érdekel, hanem az álltatok. De amikor olvastam akkor nagyon logikusnak tűnt, és én elfogadom a dolgokat úgy ahogy vannak és annyira nem érdekel ez meg az miért van. Hacsak nem állatokról van szó. Ez az én véleményem. Te mond a sajátod, de nem úgy hogy igenis volt valami amit isten teremtett, had gondoljanak mások mást.

2009. dec. 10. 11:51
 39/158 anonim ***** válasza:
61%

Megfogadtam, h többet nem írok ilyen jellegű kérdésekre. Az ilyen témában úgy mennek a lepontozások, h öröm nézni. Én 89%-ról 5 hsz-szel a 64%-ra estem XD

Nah de nem is ez a lényeg hanem az, hogy ki a f@szt érdekel ki miben hisz? Mindíg lesz aki úgy gondolja, a majmokból lett, valaki pedig azt, h Isten teremtette. Én személy szerint Isten teremtésében hiszek. Vagyis pont fordítva, ahogy az etológusok. Nem mondom ki de baromságnak tartom. De biztos ott volt vki aki végig nézte az egészet, és azért üvöltözi habzó szájjal, melldöngetve, márpedig ez így volt. A lélekvándorlás pedig tényleg ésszerűbb. De nem nekem. Milyen sz@r is lenne, ha véletlenül bemennék egy olyan étterembe ahol előző életemben tartoztam xDD. Nah de mind1.

Még annyit, h a vélemény olyan mint a seg*lyuk. Mindenkinek van de senki sem kíváncsi a másikéra :))))

2009. dec. 10. 12:20
 40/158 anonim ***** válasza:
7%

Az evolúció eldöntötte, hogy lehetőséget ad?

Szerintem az evólúció egy olyan folyamat, ami pont a szaporodáson alapszik, és nem dönt az el helyetted semmit, főleg nem azt, hogy megálljon. Az egy dolog, hogy sokmindent elfogadnak mostanában, de nem azért mert az normális, hanem inkább hagyják az olyan embereket félresiklani, mert így le van róluk tudva a gond. Azaz nagyon nagy energiákat kellene rájuk fordítani, hogy a természetes(evolúció) szerint gondolkodjanak, és ezt nemigen vállalja senki. Ha az evolúció az emberiség 3. generációjánál úgy gondolkodott volna mint te, akkor nem sokra jutott volna.

De az mindenesetre érdekes, hogy az állatokat + szereted.

Ez valami olyanra utal, hogy kapni szeretsz, de adni már nem. Nehezedre esik. Ez is egy kép rólad, hogy kissé önző módon látod a dolgokat. Amúgy nem izgat, hogy te nem fogsz gyereket nevelni, (talán tényleg az lesz a legjobb mindenkinek)csak nem ártana elgondolkodnod, hogy te miért látod úgy a dolgokat. Ha jobban megvizsgálod az evolúciót, akkor nem éppen a te gondolkodásmódodhoz hasonlóan működik. És te meg benne hiszel. Tehát lehet azt sem tudod, mi az amiben elvileg hiszel, mert az evolúció mindíg is a fajfenntartáson alapult.

2009. dec. 10. 12:55
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!