Ateistaként milyen érzések merülnek fel benned, amikor egy olyan regényt olvasol, ahol mindenki hisz Istenben és a Túlvilágban?
Az csak és kizárólag a regénytől függ. Ha jó a regény, akkor jó érzések, ha rossz a regény, akkor meg nem olvasom el. De ez tényleg a sztoritól és a stílustól függ. Ilyenek a szereplők, ha a regény logikus (a saját teremtett világának szabályai szerint), akkor kiváló olvasmány lehet. Ott van pl. Umberto Ecotól a Rózsa neve, az kifejezetten egy középkori kolostorban játszódik, tele van vallási és egyházi utalásokkal, minden szereplője hívő (1-2 kivétellel), és közben egy kiváló nyomozós regény.
Mellesleg akik a keresztény Istenben hisznek, nem igazán hisznek a túlvilágban (hanem a Feltámadást hiszik, a Mennyet meg a Poklot). De az ilyen szellemes túlvilág nem az ő hitük része.
Miért, benned mi merül fel, ami zavar?
Pont ezt a könyvet akartam én is mondani. :) Nekem nincs gondom a hittel, míg nem akarnak a tudományba beleszólni, anélkül, hogy szakemberek lennének. A hit helye a templom, a tudományé a kutatóintézet. Ne keverjük a kettőt.
Ha a könyv jó, akkor nem zavar, hogy hányan hisznek Istenben és fordítva. Engem nem zavarnak a hívők.
Azt hiszem, kicsit félreérthető voltam - de az oldal ilyen, nem fogalmazhatok úgy, ahogyan szeretnék.
Én nem vagyok keresztény, de ateista sem. A kedvenc regényeimet Lucy Maud Montgomery írta, s ezekben a regényekben fontos tényező az Istenben való hit. Néha úgy érzem, hogy én is tudnék keresztény lenni, mikor ezeket a könyveket olvasom, viszont az a szörnyű körítés, ami néha van az egész kereszténység körül, meg a félvad térítők elborzasztanak.
Amikor a művészettörténeti vagy bibliai részére térek ki, akkor minden csak egyszerű mítosz nekem, nem több akár a görög vagy a kínai mitológiánál.
Hát akkor olvasd úgy. De azért ajánlanám Dosztojevszikjt, Tolsztojt, hogy csak egy pár nevet említsek. Van ott gondolkodni való.
Tudod a hit nem egyenlő a vallásgyakorlással. Tehát ne ez borzasszon el. Ha nem tudsz hinni, ne tedd. Ha érdeklődsz, akkor nézz utána. De azért javaslom Dosztojevszkijt.....
Nevetek.
Jaj, régen ilyen mókásak voltak az emberek, hogy mindenféle tündérmeséket komolyan vettek :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!