Miképpen fér össze a szabad akarat a próféciákkal?
A próféciák csak úgy lehetségesek, ha Isten a jövőbe lát.
Ha tudja, hogy a jövőben mi fog bekövetkezni.
Vajon honnan tudja, hogy a szabad akaratú ember igent, vagy nemet mond?
Megteszi, vagy nem azt a tettet, amit megjósolnak?
Ha annak a próféciának valóban be kell következnie, akkor a szabad akaratom nem értelmezhető!
Kedves István!
A környezeti paraméterekbe beletartozik az agyad minden rezdülése is, ahogy okean már definiálta, ezért a gondolataid, az akaratod elektromos impulzusai is Istentől erednek.
Vagyis a gyilkos nem tehet a tettéről, csak neki a filmben ez a szerep jutott.
Istvan35:
OK, akkor nézzük mit értünk szabad akaraton :)
hát, az szerintem feltétel, hogy isten nem avatkozik be. De ez kevés szerintem. Isten nélkül is lehetséges, hogy nincs szabad akarat. Pl egy gépnek nincs szabad akarata, ha van isten, ha nincs. Pedig tudja azt, hogy bizonyos feltételek függvényében különböző állapotokba kerül. Ami nagyon közel van valamiféle döntéshez.
Szerintem szabad akarathoz ennél valami több kellene. Valami olyan, ami maga is az ellentmondás határán van. Amit korábban írtam nem neked, hanem kérdezőnek. Hogy ha a világot visszatekerjük és újra indítjuk onnan, akkor ő ott más irányba is vihesse azt. Úgy, hogy az össz feltételek azonosak. Ez tényleg érthetetlen és ellentmondó tudom :)
Istvan35 #52: de hol lenne ez a szabad akarat, mi ez, miből van? :) ha az agy egy funkciója, akkor nem látszik, hogy lehet szabad(lásd korábbi dolgok). szóval valami misztikus dolog kéne, hogy legyen ami a téren kívülről belekontárkodik a dolgokba, az agyadon keresztül :D ekkor a világ fizikailag nem zárt(nem vezethető le a jövő csak a fizikai világ korábbi állapotait vizsgálva).
És még ez sem elég! Mert az is kell, hogy ez az ágens valami nagyon más szerkezetű legyen, mint amiket eddig láttunk. Mert, ha egy olyan jellegű valami lenne, mint ez a világ, akkor megint nem lenne szabad a saját téridejében :D áááááááá :D
Kedves okean!
Az idő és a tér véges és végtelen módját meg lehet érteni.
Tisztában vagyok azzal, a válaszaid alapján, hogy rendkívül értelmes ember vagy, továbbá bizonyára művelt is.
Kérlek ne bosszankodj a magyarázatom végtelenül egyszerű módján.
Mondjuk Öveges prof módra:
Nézzük, milyen a világ
Először a naprendszer, a körülötte forgó bolygókkal.
Aztán a sok csillag, amelyeknek szintén lehetnek bolygóik, galakxisokat alkotnak.
A galaxisok galaxishalmazokat
Azok extragalaxisokat
azok szuperhalmazokat. Tovább nem látunk manapság.
Amikor az atomok világát felfedeztük, rögtön feltünt a szerveződések hasonlósága.
Az atomok atommagból és elektronokból állnak.
ezek molekulákat alkotnak
Ebből is létrejönnek szerveződések, kristályok, elemi vegyületek, stb...
Mivel további hasonlóság nem mutatkozott, ezért ezzel továbbra nem foglalkoztak.
A dolgok szerveződése ellenben mindenképpen figyelemre méltó.
Ha bekövetkezik egy szupernóva robbanás és az előbbiek szerint feltételezzük, hogy ott létrejön egy miniatűr világegyetem, amelynek területe a robbanás aktuális állapota és az idő gyorsabban telik, mégpedig egy év megfelel egy atom 3. elektronjának az atommag egyszeri megkerülésével, akkor beláthatod, hogy azon az "elektronbolygón" ha létrejönnek pirinyó élőlények, akkor a saját világegyetemecskéjükön kívül semmit sem tudhatnak érzékelni, pedig a szupernóva is egy galaxisban van.
Az időszámítás is addig tart, míg a robbanás, vagyis a világuk élettartama.
Mivel a világ hierarchiája ezt bizonyítja, jogos a feltételezés, hogy velünk is hasonló történik.
Világegyetemünkön kívül mindenképpen van más is, de az számunkra érdektelen. Az idő keletkezését és relatív módját is megérthetjük, legalább is fogalmat kaphatunk keletkezéséről és arról, mi történik, ha minden véget ér...
Kedves István!
Vajon mi az élet?
Nem csak robotok vagyunk?
Hiszen minden paraméter definiált, mint azt hathatósan bebizonyítottad.
Hogyan lehet akkor a gondolatunk a sajátunk?
Valamelyik állításod nem lehet igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!