Miképpen fér össze a szabad akarat a próféciákkal?
A próféciák csak úgy lehetségesek, ha Isten a jövőbe lát.
Ha tudja, hogy a jövőben mi fog bekövetkezni.
Vajon honnan tudja, hogy a szabad akaratú ember igent, vagy nemet mond?
Megteszi, vagy nem azt a tettet, amit megjósolnak?
Ha annak a próféciának valóban be kell következnie, akkor a szabad akaratom nem értelmezhető!
kérdező:
"A világ elrendeződése ugyan meghatározható, de még a meteorológiát is megváltoztathatja egy madár szárnycsapása, amely saját döntésétől függ. "
De a madár minden belső állapota is a világ része/elrendeződése. Egy pillanatban lemerevítjük az egészet univerzumot. Felírjuk az összes részecske összes tulajdonságát. Ebben benne vagy te is, én is és a madár is. A természet tudományos világkép szerint más dolog nincsen. Csak ez(a döntés is ezekben a részecske elrendezésekben értelmezhető). És ha ebből az állapotból az univerzumot tovább indítjuk, akkor nem látszik, hogy mitől kerülhetne többféle jövőbe.
Isten talán úgy menekülhet meg, hogy ő időn és téren kívül van :) Nem része az univerzumnak, nem érvényes rá semmi, ami erre igen :)
35 nek.
Sajnálom, de túl sok a kommentedben a "ha", továbbá a feltételezés és némely állításod önkényesnek tűnik.
Kedves okean.
Isten aligha van téren és időn kívül, hiszen részt vesz az életünkben, legalább is régen ezt tette.
A világot is időben teremtette, ettől kezdve maga is részese, ha korábban ez valamiképpen nem is így volt.
Bizonyíték erre akár bármilyen cselekvés, pl. a próféciák ideje, továbbá a végítélet akár, aminek be kell következnie.
Ha Isten nem lenne térben és időben, ez soha nem következhetne be.
"nekem úgy tűnik, hogy ha így fogjuk
fel sem lesz szabad akarat. ha úgy képzeljük isten
előrelátását, mint ami végig számolja a előre mi
lesz végtelen hatékonysággal, akkor az a gond,
hogy pusztán az elvi kiszámolhatóságból
szerintem következik, hogy nincs szabad döntés. Vagy nem értem mit jelent így. Ha valaminek az
előző állapotaiból következik egy jövőbeli
állapota azt nem nagyon neveznénk szabadnak
nem?" Ez attól függ hogy mit értessz szabad akaratnak, mert eddig ezt senki sem fogalmazta meg, ha azt érted ez alatt hogy isten nem avatkozik bele a döntéseinkbe akkor igen ez szabad akarat. Viszont az akaratunkat a minket érő hatások /fizikai, kémiai/ határozzák meg, és itt már jól mondod hogy nem lehet szabad akaratról beszélni. Mondok erre egy példát: Én nem akarhatom azt szabadon hogy két perc múlva legyek New Yourkban, illetve akarhatom de a környező paraméterek ezt ellehetetlenítik.
Kérdésre válasz világos.
ha Isten mindentudó akkor NINCS szabad akarat.
Mivel mindentudás azt jelenti hogy az fajunk teremtésének pillanatában már tudnia kellett, hogy TE vagy ÉN hova kerülünk.
Ezen nincs mit cifrázni mivel ezt jelenti mindentudás.
A közel-mindentudás kb. azt jelenti, hogy szabad akarattal rendelkező lény jövőjét nem tudhatja, mert fejedbe nem lát bele, csak jósolni tudja viselkedésedet.
vagyis ő fogantatásod pillanatában se lehet 100%-ig biztos a születésedben.
vagyis ő tudja a múltak,jelenben folyó cselekményeket és a lehetséges jövőbeli "döntési fákat", de azt nem tudja mi fog tényleg bekövetkezni, csak %-ot tud adni a lehetséges eseményekre.
Man In Black 3-ban pl most volt egy ehhez hasonló idegen:P
vallástól elvonatkoztatva, picit tudományra térve.
Legújabb kutatások és ezekből következő eredmények szerint, szabad akaratnak max illúziója lehet, mert a jövő már bekövetkezett:P
"A kozmoszon túl
Az idő illúziója"
érdekes műsor, érdesem beszerezni:P
"Akarni is csak azt akarhatod, amit a környezeti
paraméterek diktálnak, vagyis Isten
mindenképpen meghatározza az összes dolgot,
ha az állításod igaz, márpedig van benne ráció." Igen, végül is szabad akaratod lehet, csak nem biztos hogy a dolgok az akaratod szerint fognak teljesedni. Az egyik esetben isten határozza meg személyesen a saját akaratából a dolgokat, a másik esetben pedig az általa megteremtett paraméterek.
A kérdésre másképp válaszolna egy katolikus, egy református és egy JT teológus.
Sajnos nem tudom a választ, de az alábbiakat tudom elképzelni:
A próféciák fontosak voltak az emberiségnek, ezért Isten elhatározta hogy végrehajtja őket, és erre a szabad akaraton belül is kellett lennie lehetőségnek. Azért következett be egynéhány dolog akkor és ott amikor és ahol, mert ez csak ott és akkor nem ütközött a szabad akaratba, pl. Mária elfogadta, hogy ő szülje meg Jézust.
2. Isten mindenható, végtelen dolgokat is kiszámíthat, ismer minket és a világ minden jelenlegi állapotát ismeri, így ki tudja számolni hogy ki, mikor milyen döntést hoz és ezek alapján kiszámíthatja a jövőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!