Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek mikor fog eltűnni...

Szerintetek mikor fog eltűnni az ateizmus?

Figyelt kérdés
Amióta az emberiség létezik, azóta vallásos. Az ateizmus ugye egy egészen új hóbort, pár száz éve a felvilágosodás hozta el nekünk. Vajon még meddig fog létezni? Vagy talán agresszivitásánál fogva sokáig fennmaradhat, vagy megpróbálja majd kiírtani a vallásos gondolkodást erőszakkal, ahogy azt már annyiszor megpróbálta?

2012. okt. 30. 20:46
 71/94 anonim ***** válasza:
95%
Nehagy életben varázsló aszónyt , Szemet szemért fogat fogért , aki baromal hál halál lakol, Szodoma és gomora tul erkőlcsetelen ezért a jóságos isten a mese szerint kinyir egy család kivételel mindenkit két városban aki utána megbaszta a lányait. És a tudományban ha valemire két elmélet van adig kutatják mig kiferul mejik az igaz. a válásoknál kinyirjákat egymást ha elakarják dőnteni mejik az igaz.
2012. nov. 1. 07:10
 72/94 anonim ***** válasza:
96%

Kerdezo

A cinikussag sugaroz belolled, nem beszelve hogy konkret dolgokat nem irtal valaszodban, semlegesen mindenki tud irni, de ha van egy feltevendo kerdesed azt peldazzad is alatamasztasokkal necsak a te allaspontod legyen helyes. Hadd ne te legyel mindig akinek helyes ervei vannak es masoknak meg helytelen. ha mar kerdeztel es voltak emberkek akik velemnyeztek akkor kerdezz es valasz formaban haladjunk. Azzal akarod az ateizmusra bar barmilyen vallasra jellemzo modon az eroszakossagot rabelyegezni hogy olvastad mashol a velemenyezeseket, ezt ugye nem mondod komolyan. Igy a szulo es gyerek kozti nehai szigoru megnyilvanulas mellett is razhatnad a zaszlodat, egyszoval meg mindig elenyeszo illetve semleges tenyezokre alapozol. Mindenkinek joga van a sajat nezetei fenntartani es ervelni vele. Da haggyuk ezeket a nagy szavakat hogy megprobalja az ateizmus kiirtani a vallasos gondolkozast. Mosolyognom kell es csak azt remelem hogy erett korban vagy es nem tinedzser mert ha tevednek akkor megertem a nezeteidet. Ha meg a vallasossag jon ki belolled akkor Isten segedelmevel semmi bajom vele de akkor nagyon eltavolodtal az igaz hivoi statusztol es ujra kellene lapoznod par dolgot.Jatszodni lehet szavakkal de meg mindig konkret peldakat kerek, az ateizmus altal megnyilvanul eroszakrol, evek , helyek, esemenyek, de mindezt ugy hogy tartsd figyelembe lehetoleg tobb legyen mint a keresztenyek altal elkovetett eroszak Isten neveben.

2012. nov. 1. 07:43
 73/94 anonim ***** válasza:
88%

Kérdező 7-es kommentje

"A többieknek meg: ki beszélt fizikai erőszakról? Szellemi, verbális, kultúrális erőszak szemtanúi vagyunk. A médiából 99%-ban a vallásos világképpel ellentétes tartalmak érkeznek, Angliában betiltják a vallásos szimbólumok viselését munkahelyeken, iskolákban, ahogy Franciaoraszágban is, és folytathatnám..."

Egész véletlenül ezeket a tiltásokat nem azért hozták, hogy az egyre nagyobb tömegben lévő muzulmán vallásúakat megakadályozzák abban, hogy erőszakkal, félelemkeltő fanatizmussal rákényszerítsék saját lányaikra a csador viselését? Én azt hallottam, hogy simán kitagadják a saját gyerekeiket ha azok félrekufircolnak (különösen nők esetében), vagy akár meg is ölik őket (előbb persze a legtöbb esetben visszaviszik őket a régi hazába, ahol ezt minden további nélkül megtehetik).

Az általad hivatkozott szabályozások pont védeni akarnák az országukban élő angol/francia állampolgárságú gyerekeket attól, hogy akaratuk ellenére muzulmánoknak kelljen lenniük, vagyhogy a vallás megsértése esetén gond nélkül agyonverjék őket a saját szüleik. Visszás törvények, de van, hogy visszás helyzeteket csak így lehet kezelni.

(Én mondjuk inkább úgy oldanám meg a problémát, hogy az összest hazatoloncoltatnám, amíg még lehet, és nem kerülnek többségbe, de ez amúgy meg legyen csak az ő problémájuk! :) )

2012. nov. 1. 08:28
 74/94 anonim ***** válasza:
36%

Az ateizmus pedig nem fog eltűnni. Amíg vannak Isten hívők, mindig lesznek nem hívők is.

Amíg vannak akik állítanak valamit, mindig lesznek akik tagadják azt.

Az ateizmus eltűnésére, annyi esély sincs, mint a kereszténység eltűnésére. Pont annyi az esélye, minthogy ebben az országban kivétel nélkül mindenki őszintén szeresse Gyurcsány Ferencet, és bízzon is benne. (Írhattam volna Orbán Viktort is, ez csak egy hasonlat).

Isten teremtette a világot és az Embert, de már ebben a pillanatban jelen volt a Sátán, ami tagadta azt. Állítás és tagadás. Létezik a kezdetektől örökkön örökké.

2012. nov. 1. 08:36
 75/94 Salx Narval ***** válasza:
46%
A sátán talán nem a legjobb példa, hiszen ő nem az istent létét tagadja, csak bírálja a művét.:D De a lényeget szerintem megfogtad azzal, hogy kell egy ellenpont, hiszen nélküle értelmét veszti minden, legalább is az emberi gondolkodás határain belül. Ha isten létét nem hisszük, hanem már tudjuk, akkor nyilván nem lesz senki, aki tagadná. Addig viszont mindenki hisz, ki ebben, ki abban, szerintem ez így van jól.
2012. nov. 1. 14:31
 76/94 A kérdező kommentje:

Nem nagyon válaszoltál érdemben a felvetéseimre. Amit írtál, az meg részben összefüggéstelen, részben ugyanaz, amit már egyszer leírtál, én meg válaszoltam rá. A dühöt és a gyűlöletet érzem csak rajtad, nem a szellemi erőfeszítést.

Kedves redsentinel, én tettem föl egy kérdést, a válaszóló dolga, hogy megcáfolja a fölvetéseimet. Én meg igyekeztem reagálni a cáfolatokra. Az azért vicces lenne, hogy én teszem föl a kérdést, és én is válaszolom meg. Nektek meg csak esetleg, ha úri kedvetek úgy tartja, akkor kell bármiféle szellemi erőfeszítést tennetek. Arra, hogy minden érvetekre hoztam ellenérvet, úgy reagáltok, hogy nektek nem is kell semmit bizonyítani, nekem kell. Tegyél föl nyugodtan egy kérdést, akkor majd nekem kell a cáfolnom téged, és bizonyítani az én igazamat, de nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát.

2012. nov. 1. 16:14
 77/94 A kérdező kommentje:

"keresztenyek altal elkovetett eroszak Isten neveben"

Erre a felvetésre többször is reagáltam, hogy miért ostobaság, ne kelljen újból leírnom, nézd vissza, reflektálj rá, és majd akkor én is válaszolok. És egyébként a vallásos gondolkodásról van szó nem a kereszténységről, ezt is leírtam már. Úgy látom nem nagyon olvasod el, amit írok.

2012. nov. 1. 16:19
 78/94 A kérdező kommentje:

Kedves Ebcsont

Köszönöm, hogy válaszoltál egy fölvetésemre, erre eddig kevesen voltak hajlandók ;)

Az említett törvények minden egyházi jelképre vonatkoznak, nem csak a csadorra vagy burkára. Angliában például kereszttel a nyakadban sem mehetsz iskolába. Egyébként meg nem hinném, hogy a világi iskolákban a muzulmánok kendő viselése teszem azt, bármiféle valós veszélyt jelentene a nem muzulmánokra, vagy ezzel a tettel bárki szabadságát is korlátoznák.

Másrészt elmondom ateizmus alatt mit értek. Az ateizmus, mint Isten létének tagadása, mindig létezni fog, hiszen mindig is létezett, ezt soha nem tagadtam. Az ókorban is voltak ateisták, a szó eredeti értelmében legalábbis, sőt ilyen értelemben vallásos emberek is vannak, akik ateisták (pl. buddhisták, vagy taoisták - bár minkettőnél a népies vallásosság azért némiképp más).

Én, ahogy a kérdésben is utalok rá, a felvilágosodással megjelenő mozgalmat értem ateizmus alatt, amelyek nem sajnálnak időt és energiát, mozgalmuk (vallásnak is hívhatnám ezt a formáját az ateizmusnak) terjesztésére, és harcos képviseletére. És hiába mondja akárki, bizony ez az ateizmus a vallásos gondolkodás megsemmisítésére tör, hiszen egyedül a tudományos igazságokat fogadja el, ezért ostobaságnak, és avítt sőt veszélyes, tehát megszüntetendő dolognak tartja a szakrális hagyományokat. Kiváló példa erre Richard Dawkins és szervezete, aki sokszor leírta, a mérsékelt vallásosságot, pont ugyanolyan veszélyesnek tartja, mint a fundamentalistákat. Emlékezetes volt például a kampányuk amiben plakátok és szórólapok formájában hírdették, hogy nincs Isten, Anglia nagyvárosaiban. Én ennek az ateizmusnak a megszűnéséről kérdezek.

2012. nov. 1. 16:44
 79/94 rajcziz ***** válasza:
16%
J
2012. nov. 1. 16:52
 80/94 rajcziz ***** válasza:
79%

Kedves kérdező, akkor még egyszer, utoljára!

Érveket akarsz, íme néhány:

1.) az ateizmus nem fog eltűnni, mivel egyre több ember ébred rá, hogy nincs szüksége Istenre a világképében

2.) az ateizmus nem fog eltűnni, mert az emberek belefáradtak az egyházakba, és egyre többen lesznek inkább ateisták

3.) az ateizmus nem fog eltűnni, mert (mint már sokan írták) mindennek meg kell hogy legyen az ellenpólusa a világban

4.) az ateizmus nem fog eltűnni, mivel egyre kevesebb ember foglalkozik a szellemi dolgokkal, így egyre többen lesznek (akár nem szándékosan is) ateisták

5.) az ateizmus nem fog eltűnni, mivel az emberi gondolkodás elengedhetetlen része a kételkedés, az ember elkezd racionális magyarázatok után kutatni

Folytathatnám. És még egyszer leírom: felőlem ne érvelj a saját feltevésed igaza mellett, de akkor nem tudod senkinek sem bebizonyítani, hogy neked van igazad. Én viszont kíváncsi lennék, hogy neked milyen érveid vannak amellett, hogy az ateizmus el fog tűnni (és most nem azt akarom, hogy megcáfold az ateizmus fennmaradása mellett szóló érveket, remélem érzed a kettő közti különbséget).

2012. nov. 1. 16:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!