Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek mikor fog eltűnni...

Szerintetek mikor fog eltűnni az ateizmus?

Figyelt kérdés
Amióta az emberiség létezik, azóta vallásos. Az ateizmus ugye egy egészen új hóbort, pár száz éve a felvilágosodás hozta el nekünk. Vajon még meddig fog létezni? Vagy talán agresszivitásánál fogva sokáig fennmaradhat, vagy megpróbálja majd kiírtani a vallásos gondolkodást erőszakkal, ahogy azt már annyiszor megpróbálta?

2012. okt. 30. 20:46
 41/94 anonim ***** válasza:
100%

Kerdezo

Nagy tevedes es levegobol vett alaptalan allitas hogy amiota az emberiseg letezik azota vallasos.

Az ateizmus nem hobortsag, meg szerencse hogy csak neked ez a velemnyed rolla, mert aki informalt az nem azonosul a kijelenteseddel.

Hogy meddig fog letezni ? ez nem fagyi hogy ameddig nyalogatod van es amikor elfogy nincs tobbe. A vilagunkban ha megfigyelted elegge gyakori a kettoseg es a kettoseg illetve a ketto kozott letezo resz alkotja es tartja fent az egyensulyt jelenlegi helyzetben.

Agresszivitasanal fogva sokaig fennmarad ? elmagyaraznad milyen tipusu agresszivitast eszleltel ? vallalos gondolkozast eroszakkal kiirtani ez egy nagy VICC amator gyerekes gondolkozas.

2012. okt. 31. 11:51
 42/94 A kérdező kommentje:
Kedves utólsó kettő egy kicsit felnőttesebb válaszokat várnék. Utolsó, azt, hogy mit értek az ateizmus erőszakosságán kifejtem a kommentjeimben. De akár linkelhetek neked a kismillió Gyakoris ateista válasz közül is, melyeknek a többségéből nem éppen a tolerancia árad, ha bizonyíték kell. Azt meg, hogy az emberiség mióta vallásos, szintén elmondtam már, hogy nem én, hanem a kulturális antropológia állítja.
2012. okt. 31. 16:19
 43/94 anonim ***** válasza:
64%

"Az igazi vallás tudáson alapul"

A vallásnak sok köze nincs a tudáshoz: az csak hit.

"a természetfeletti megtapasztalása nélkül nincs igazi vallásosság"

A tapasztalás még nem tudás: az érzékeid és a vágyaid könnyen félrevezethetnek.

"De mondjuk, hogy tudás alatt természettudományos ismereteket értünk (ami számodra a tudás egyetlen formája)"

Plusz még a társadalomtudomány... bár az nem olyan határozott.

"szerintem egész jól megfér a vallással a természettudomány a modern Európában."

Megfér, de nem ez volt a kérdés.

Te azt kérdezted, hogy mikor tűnnek el a teljesen józan gondolkodású emberek (ateisták).

Szerintem soha - és növekedni fog a számuk.

2012. okt. 31. 19:51
 44/94 rajcziz ***** válasza:
86%

Kedves kérdező!

Kifogásolod az itteni ateisták kommentjeiből áradó tolerancia-hiányt, míg te magad ugyanolyan vagy. Panaszkodsz a süket fülek miatt, míg te abszolút nem hallgatod meg a másikat. Ennél a pontnál szerintem teljesen értelmetlen bárkinek is folytatnia ezt a beszélgetést. Más szemében a szálkát,...

2012. okt. 31. 20:58
 45/94 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem fog eltűnni, amíg ember lesz a földön, és ezt vallásosként mondom. Az ember néha átmegy olyan krízishelyzeteken, amikor elveszti a hitét, szerintem nagyon sokan átestek ilyenen, hívők is, nem kell álszenteskedni. :)) Paptól hallottam, hogy kamaszkorban még az ateizmus is normális.

Ateizmus akkor szűnne meg teljesen, ha már mindenki látná Istent (hitem szerint ez majd el fog következni a végítéletkor). De addig joga van mindenkinek ahhoz is, hogy ne higgyen Istenben.

2012. okt. 31. 21:24
 46/94 A kérdező kommentje:
rajcziz, ez a duma mindig előkerül, ha elfogynak az érvek. Én csak vitatkozom, cáfolok, új érveket hozok, lehet persze hisztizni is, ha neked ez a jó, én nem állok az utadba.
2012. okt. 31. 21:40
 47/94 anonim ***** válasza:
2012. okt. 31. 21:43
 48/94 rajcziz ***** válasza:

Új érveket hozol? Eddig nem vettem volna észre, hogy érveltél volna amellett, hogy az ateizmus igenis el fog tűnni. A vitatkozás pedig nem abból áll, hogy leírod, a másik téved.

Az érvek pedig, mint te is láthatod, nem fogynak el, újabb és újabb válaszok jönnek, más és más érvekkel.

2012. okt. 31. 21:50
 49/94 A kérdező kommentje:

"A vallásnak sok köze nincs a tudáshoz: az csak hit."

Megmondtam előre, hogy ezt fogod válaszolni, egy médium vagyok. ;) Ez a jó öreg fogalomzavar, a vallásos hit, és a hit szó hétköznapi jelentésének az összekeverése, az egyik legnagyobb ateista fegyver.

"A tapasztalás még nem tudás: az érzékeid és a vágyaid könnyen félrevezethetnek."

Ezt is nagyon szépen leírtam, a relatívitás elméleten illusztráva. Hiszen a te logikád szerint, mivel egy bonyolultabb tudományos eredmény elfogadása (a megfelelő képzettség híján), egyszerűen abból fakad, hogy működik a gyakorlatban, az nem tudás, hanem csak csalfa tapasztalás, ami nem ér semmit. Ezek szerint, te is csak egy vallásos ember vagy, aki elfogadja a tudomány eredményeit, de mivel a tudomány minden területéhez nyilván nincs megfelelő képzettséged, csak vallásos módon elhiszed az igazságukat, hiszen azt mondtad az nem számít, hogy a gyakorlatban tapasztalod, hogy működik az elmélet.

Csak a te logikádat követtem. Nem hinném, hogy igazad van. Ha a vallásom működik a gyakorlatban, az bizony komoly érv az igazsága mellett. Szintúgy egy tudományos elmélet, ha működik a gyakorlatban, az komoly érv az igazsága mellett.

És végül: a józan gondolkodású ember és az ateista nem szinónímák. Nézd, nincs semmi baj azzal, ha azt gondolod, egyszer az ateizmus uralja majd a világot, akár lehet, hogy ez fog történni. Csak éppen ez nem tudás, hanem a felvilágosodás nagy hite, hit az ész, a nagybetűs ráció győzelmében. A saját hiteiddel nem vagy olyan kérlelhetetlen, mint a vallásos emberekéivel, én úgy látom.

2012. okt. 31. 22:11
 50/94 anonim ***** válasza:
94%
Egyébként ez így igaz. Azért, mert valaki ateista, még nem lesz automatikusan okos vagy felvilágosult.
2012. okt. 31. 22:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!