Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek mikor fog eltűnni...

Szerintetek mikor fog eltűnni az ateizmus?

Figyelt kérdés
Amióta az emberiség létezik, azóta vallásos. Az ateizmus ugye egy egészen új hóbort, pár száz éve a felvilágosodás hozta el nekünk. Vajon még meddig fog létezni? Vagy talán agresszivitásánál fogva sokáig fennmaradhat, vagy megpróbálja majd kiírtani a vallásos gondolkodást erőszakkal, ahogy azt már annyiszor megpróbálta?

2012. okt. 30. 20:46
 31/94 anonim ***** válasza:
63%
Ha nálad a vallásos és a valami természetfelettiben hinni ugyanaz, akkor csak sajnálni tudlak.
2012. okt. 30. 23:25
 32/94 A kérdező kommentje:
Kedves 31-es, bizony a vallásos gondolkodás azt jelenti, hinni a természetfelettiben. Nem én állítom, hanem a vallástörténet, és a kulturális antropológia. Javaslom Mircea Eliade, és Claude Lévi-Srauss műveit. Én nem sajnállak téged, de örülök, hogy én érzelmeket tudtam kiváltani belőled.
2012. okt. 30. 23:44
 33/94 anonim ***** válasza:
82%
A vallásosságnak kritériuma a hit bizonyos vallási tételekben, az első embernek nevezhető lényeknek nem voltak vallási tételeik.
2012. okt. 30. 23:49
 34/94 anonim ***** válasza:
22%
2012. okt. 30. 23:51
 35/94 A kérdező kommentje:
Nem, az ún. primitív vallásosságnak nincsenek ilyen kritériumai. A primitív itt nem értékjelző, hanem a szó eredeti értelmében kezdetit, legelsőt jelent.
2012. okt. 31. 00:03
 36/94 anonim ***** válasza:
100%

"az, hogy a végén mindig az értelem győz az egy ateista legenda"

Ezt ki mondta?

Nincsen kőbe vésve sem a tudomány, sem az ész folyamatos fejlődése.

Csak éppen ez a tendencia - és nagyon nehéz visszaszorítani. Náluk sokkal szigorúbban vallásos országokban próbálják - és ott sem megy.

2012. okt. 31. 00:21
 37/94 A kérdező kommentje:

Hát jó, de a tendencia az nem érv, volt idő amikor a tendenciák azt mutatták, hogy szép lassan az egész világ keresztény lesz, de nem lett. Szóval a jelenlegi trendek sem sokat jelentenek ebből a szempontból, főleg úgy, hogy még mindig komoly kisebbségben van az ateizmus a bolygó teljes lakosságát figyelembe véve.

2012. okt. 31. 00:34
 38/94 anonim ***** válasza:
100%

"a tendencia az nem érv"

Önmagában nem.

De azért több tendencia együtt, a világ minden részén (még a legelvakultabb fanatikus vallásos országokban is növekszik az ateisták száma, ha hagyják. Csak ott csökken egy ideig, ahol durva erőszakkal akarják letörni - de ott is csak ideiglenes a hatás).

Az emberiség összes tudása növekszik, ha nincsen nagy katasztrófa (pl. egész birodalmak eltűnése).

Akkor pedig az ateizmus is növekszik. A tudással nem sokáig fér össze a vallás. Nincs is szükség rá - meg hülyén is veszi ki magát.

A tudás terjesztésére meg itt az Internet. Egyre nehezebb eltitkolni bármit is.

2012. okt. 31. 03:41
 39/94 A kérdező kommentje:

Nagyon rózsaszínben látod a jövőt. :D Azok a hatalmas tendenciák onnan nézve, ahol én ülök, annyira nem hatalmasak. De mondom volt idő amikor a keresztények is azt hitték mindenki keresztény lesz rövid időn belül.

"A tudással nem sokáig fér össze a vallás."

Furcsa módon használod a tudás szót az egyszer biztos. Az igazi vallás tudáson alapul, a természetfeletti megtapasztalása nélkül nincs igazi vallásosság, csak vakhit. De ezt csak megjegyzem, tudom, hogy ti a hit szó hétköznapi jelentéséből indultok ki, és mondhatok én akármit, süketek lesztek rá.

De mondjuk, hogy tudás alatt természettudományos ismereteket értünk (ami számodra a tudás egyetlen formája), szerintem egész jól megfér a vallással a természettudomány a modern Európában. Másrészt meg a tudomány egyre specializálódóbb, lassan ott tartunk, hogy egy élet kell egy tudományág egy kis részterületének a megértéséhez , szóval nem fognak a tudományos eredmények túl közel kerülni az egyszerű emberekhez. Mert teszem azt én elhiszem Einstein relativitás-elméletét, mert működik (pl. GPS), de én csak ismeretterjesztő művekből ismerem az elméletet, kicsit értem is, de a matematikai alapjait nem ismerem az egyenleteit nem tudom megoldani, és ez csak egyre durvább lesz a tudomány fejlődésével.

Az internetről meg csak annyit, hogy a neten tíz információból kilenc hamis. Kiváló eszköz az ismeretek terjesztésére, de szabadsága, és ellenőrizhetetlensége folytán (ami előnye és hátránya is egyben) még alkalmasabb felületes féligazségok, összeesküvéselméletek, és rémhírek terjesztésére.

2012. okt. 31. 04:17
 40/94 anonim ***** válasza:
63%
Az ateizmus sose fog eltüni mindig lesznek ép eszű emberek. A tudomány és a valás kőzőt az a külőnbség hogy aki elég tudásal és eszkőzőkel rendelkezik elenőrizheti hogy ugy van amit a tőbi tudós állit minden tudományos tételt lehet vitatni és módositani. A vallások meg állandó elenőrizhetelen mesik amik utasiásokat adnak és a hivek folyton megszegik azokat. Ne őlj jó példa az inkvizició ne paraználkodj pedofil papok bár kőzős megegyezésel nincs bajom a pedofilivál csak az erőszakol korol fugetlenul . ne lopj egyhézi adók amiből katedrélisokat épitetek ,
2012. okt. 31. 09:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!