Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen az ateisták világképe?

Milyen az ateisták világképe?

Figyelt kérdés
Eddig tapasztalataim alapján változó, de nagyon homályos, tele megválaszolatlan kérdésekkel, ellentmondásokkal. Nem zavarja az ateistákat hogy sok mindenre nincs válasz a világképükben? Például hogy az ősrobbanás csak úgy beindult a semmiből és minden a véletlen műve. Van aki azt mondja előtte is volt valami, de akkor meg az a kérdés hogy jött lére ami előtte volt. Mások egyfajta körforgásként képzelik el véletlenszerűen változó univerzumokkal de ez is nagyon zavaros, problémás.

2023. júl. 31. 21:38
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯
 71/529 A kérdező kommentje:

"Kérdező, nem szükséges kiforgatnod a szavaimat, hiszen bár az élet kialakulásának nincs értelme (egy oroszlán életének mi az értelme? egy tölgyfa életének mi az értelme? egy gyilkos galóca életének mi az értelme?), te ettől függetlenül teljes és boldog életet élhetsz."

Te az állatokkal egy szinten érzed magad? Szerintem az ember sokkal intelligensebb az állatoknál. Egy állat nem gondolkodik azon mi értelme az életnek. A legtöbb állatnak én tudata sincs. Ösztönök vezérlik.

"Anélkül, hogy részletezném (mert nem ez a kérdés lényege, de ha szeretnéd, szívesen kifejtem), de például az én életemnek több értelmet adtam. Mindig vannak rövidebb és hosszabb távú céljaim, mindig olyan emberek vesznek körbe, akiket szeretek és sikerült kialakítanom magamnak egy minden szempontból motiváló és megnyugtató környezetet."

A kérdés lényege pont az hogy kifejtsétek milyen egy ateista világképe. Ezt sajnos egy ateista sem tette meg eddig. Köszönöm hogy legalább megpróbáltad. Erre mondtam hogy ki lehet találni ilyen célokat, de nem hiszem hogy ne gondolkodtál volna el azon hogy nincs e egy nagyobb célja az életednek.

2023. aug. 9. 07:06
 72/529 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Már megbocsáss, de szerintem szinte minden cél nagyobb mint annak biztosítására, hogy örökké imádhass egy égi zsarnokot,és elkerüld hogy örökké kínozzon.(sok vallásosnak mint a múltban,úgy a jelenben a lelki üdvössége a legfontosabb, minden más csak eszköz)

Másrészt mások már leírták, nincs egységes cél, de például leírom az enyémet.

Alkotsz valami maradandót úgy hogy közben nem ártassz másnak,segítesz egy kicsit jobb hellyé tenni a világot, és megpróbálsz a lehető legjobb ember lenni, aki tudsz, és ezek mellett élvezed az életet

Az pedig, hogy valaki "nagyobb" célra vágyik, az nem tudom hogy elégedhet meg a keresztény elképzeléssel.

2023. aug. 9. 08:09
 73/529 anonim ***** válasza:
100%

Elég baj az, ha neked mindenképpen másnak kell kitalálnia az életcélodat, és e nélkül értelmetlen az életed.

Az állatok pedig gyakorlatilag mindenben megelőznek téged, az észen kívül. Úgyhogy simán mondhatod azt, hogy egy szinten vagyunk... ha mondjuk az életképességre gondolunk.

Minden másban ők a jobbak, kivéve egyet.

Egy kicsit is tudatos ateista világképe valahogy úgy néz ki, hogy szereti a fejlődést, a racionalitást és a józanságot.

Szeretné megismerni a világot, mert tudja, hogy ez előnyös neki, és azért is, mert érdekli. Tudja, hogy ha valami probléma van, csak magára számíthat, az embertársaira, és esetleg még más élőlényekre.

De nem az összes ateista ilyen, csak a tudatosak, az se mind.

2023. aug. 9. 08:09
 74/529 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“A kérdés lényege pont az hogy kifejtsétek milyen egy ateista világképe. Ezt sajnos egy ateista sem tette meg eddig.”

Pedig leírták sokszor sokan (nem csak itt) ,hogy bármilyen lehet. Fogd az összes világképet, nézetrendszert, értékrendet stb amikben nincsenek istenek és máris megvan “az ateisták” világképei, nézetei.

Mert amúgy azzal mire mész ha néhány idelátogató leírja ,hogy xy dolgot így vagy úgy gondolja? Azzal megkapnád az ateisták világképeit? Nem, legfeljebb csak annak az embernek a világképéről kapnál infót, de lehet egy másik szintén ateista meg abszolút másképp gondolja ugyan azt. Szóval pont azt kapnád amit a fő kérdés leírásában is írtál: homályos-zavaros, néha ellentmondásos. Pont azért mert az ateistákban csak annyi a közös ,hogy nem hisznek istenekben (mivel ezt jelenti maga a szó), bármi másban különbözően gondolkodhatnak.

2023. aug. 9. 08:15
 75/529 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

A 72-es válaszomhoz még hozzáfűzném, hogy ha valaki úgy keresztény, hogy sok dolgot azért tesz vagy nem tesz meg, mert bűn, és fél a büntetéstől, és nem azért, hogy egy saját elvét betartsa vagy egy céljához közeledjen, akkor gyakorlatilag nem a legprimitívebb emberi célról, a fájdalom elerülésének céljáról beszélünk?

Ebben mi olyan nagy?

2023. aug. 9. 08:17
 76/529 A kérdező kommentje:

"Alkotsz valami maradandót úgy hogy közben nem ártassz másnak,segítesz egy kicsit jobb hellyé tenni a világot, és megpróbálsz a lehető legjobb ember lenni, aki tudsz, és ezek mellett élvezed az életet"

De ez nagyjából benne a vallásos világképekben is. Sőt, ez alaptanítás a legtöbb vallásban kivéve az élvezd az életet. Ettől viszont továbbra is ott lesz egy nagy üresség az ateisták világképében.

"Az pedig, hogy valaki "nagyobb" célra vágyik, az nem tudom hogy elégedhet meg a keresztény elképzeléssel."

Nem konkrétan a kereszténységről van szó. Én sem vagyok keresztény.

2023. aug. 9. 09:37
 77/529 A kérdező kommentje:

"Egy kicsit is tudatos ateista világképe valahogy úgy néz ki, hogy szereti a fejlődést, a racionalitást és a józanságot."

Ahogy a vallásos emberek is általában.

"Szeretné megismerni a világot, mert tudja, hogy ez előnyös neki, és azért is, mert érdekli. Tudja, hogy ha valami probléma van, csak magára számíthat, az embertársaira, és esetleg még más élőlényekre."

És ez szerinted egy kerek, teljes világkép? Mi a válasz arra hogy mi az élet célja? Miért létezel? Mi lesz utána?

2023. aug. 9. 09:41
 78/529 A kérdező kommentje:

"A 72-es válaszomhoz még hozzáfűzném, hogy ha valaki úgy keresztény, hogy sok dolgot azért tesz vagy nem tesz meg, mert bűn, és fél a büntetéstől, és nem azért, hogy egy saját elvét betartsa vagy egy céljához közeledjen, akkor gyakorlatilag nem a legprimitívebb emberi célról, a fájdalom elerülésének céljáról beszélünk?"

Vagy azért teszi mert azt gondolja így helyes. Te azért tartod be a világi törvényeket mert nem akarsz börtönben szenvedni?

2023. aug. 9. 09:44
 79/529 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Nem gondolom, hogy az életnek van olyan célja, ami nem emberi konstrukció.

Arra, hogy miért létezik az univerzum, vagy hogy a halál után mi van(ha van valami) csak spekulációk vannak, és természetesen oda lehet képzelni szép dolgokat, és vágyni arra, hogy igazak legyenek,de abban hinni szerintem önbecsapás.

2023. aug. 9. 09:52
 80/529 anonim ***** válasza:
100%

"Mi a válasz arra hogy mi az élet célja? Miért létezel? Mi lesz utána?"

Részemről:

- Az életnek nincs valami felsőbb célja. Kitalálhatsz, adhatsz valami célt az életednek ha akarsz. De az élet kialakulásának nem volt célja, ahogyan sok minden más sem történik meg céllal csak megtörténik. Ha a hegyoldalon legurítok egy labdát az sem azért gurul le mert ez a célja a létezésének, hanem mert ilyen a világ működése.

- Előző.

- Már mint mi után? Meghalsz akkor utána nincs semmi neked legalábbis. Mások élnek tovább és számukra a tested elbomlik.

"Vagy azért teszi mert azt gondolja így helyes."

Akkor nem is szokott elhangzani, hogy térj meg és kövesd Isten/Jézust mert különben pokolra kerülsz és örök szenvedés lesz és hasonló szövegek.

Biztos van aki azért tesz jót mert úgy gondolja helyesnek de az vallás nélkül is ugyan úgy jót tenne.

"Te azért tartod be a világi törvényeket mert nem akarsz börtönben szenvedni?"

Kezdjük azzal a nagy különbséggel, hogy a börtön elkerüléséhez sokkal szabadabban lehet élni (normális helyeken) mint ahhoz, hogy poklot elkerülje az ember.

Tehát ha egy hívő nem hazudik és segít másokon ő sokkal nagyobb eséllyel fogja ezt azért tenni, hogy elkerülje a poklot/mennyországba jusson mint egy ateista akinek semmi ilyen irányú motivációja nincs.

2023. aug. 9. 09:58
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!