Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen az ateisták világképe?

Milyen az ateisták világképe?

Figyelt kérdés
Eddig tapasztalataim alapján változó, de nagyon homályos, tele megválaszolatlan kérdésekkel, ellentmondásokkal. Nem zavarja az ateistákat hogy sok mindenre nincs válasz a világképükben? Például hogy az ősrobbanás csak úgy beindult a semmiből és minden a véletlen műve. Van aki azt mondja előtte is volt valami, de akkor meg az a kérdés hogy jött lére ami előtte volt. Mások egyfajta körforgásként képzelik el véletlenszerűen változó univerzumokkal de ez is nagyon zavaros, problémás.

2023. júl. 31. 21:38
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯
 101/529 A kérdező kommentje:

"Bizonyítsad."

Például a fix természeti törvények szükségessé teszik egy törvényalkotó létezését. Vagy például az élőlények DNS-e ami egy kód, az élőlény tervrajza, tervezésre utal. Ezek alapján tudományos szempontból tejesen rendben van és elfogadhatóbb a vallásos világkép.

"Korábban pont azt sérelmezted, hogy a tudomány nem add elegendő választ."

Amennyi választ ad jelenleg, az alapján a vallásos világkép állja meg jobban a helyét.

"Több dolgot is tart bűnnek. Mi az indokok számának bármihez is?"

Annak hogy több dolgot tart bűnnek, semmi köze ahhoz hogy kinek van több oka nem bűnözni.

2023. aug. 9. 14:42
 102/529 anonim ***** válasza:
100%

"Például a fix természeti törvények szükségessé teszik egy törvényalkotó létezését."

Nem igaz.

De akkor magyarázd meg: hogyan jöhetett létre a törvényalkotó, ha még nem voltak törvények?

"az élőlények DNS-e ami egy kód, az élőlény tervrajza, tervezésre utal."

Nem igaz, és elég jól ismerjük, hogyan keletkezett.

"Ezek alapján tudományos szempontból tejesen rendben van és elfogadhatóbb a vallásos világkép."

Nem igaz, ez csak a te félrement vágyad.

"Amennyi választ ad jelenleg, az alapján a vallásos világkép állja meg jobban a helyét."

Csak a te félreértelmezett hitedben, mert nem veszed figyelembe, vagy félreértelmezed a tényeket.

2023. aug. 9. 14:48
 103/529 A kérdező kommentje:

"Nem igaz.

De akkor magyarázd meg: hogyan jöhetett létre a törvényalkotó, ha még nem voltak törvények?"

Annak hogy hogyan jöhetett létre a törvényalkotó semmi köze ahhoz hogy kell lennie egy törvényalkotónak. Két egymástól független kérdés.

"Nem igaz, és elég jól ismerjük, hogyan keletkezett."

Egyálatlán nem ismerjük , csak találgatások vannak hogyan jött létre az élet. Az azonos karakterek ismétlődő rendszere pedig amik az információt adják egyételműen tervezésre utal.

"Nem igaz, ez csak a te félrement vágyad."

De igaz, te pedig tudományos tényeket tagadsz.

"Csak a te félreértelmezett hitedben, mert nem veszed figyelembe, vagy félreértelmezed a tényeket."

Ez nem hit kérdése. Én tényeket közöltem. A tények alapján tudományos szempontból tejesen rendben van és elfogadhatóbb a vallásos világkép.

2023. aug. 9. 14:55
 104/529 anonim ***** válasza:
100%

"Mivel sokkal intelligensebb az ember mint egy állat, így adódik hogy többre hivatott. "

Bizonyítsad, hogy van bármilyen élőlény ami hivatott valamire. Mert ugye nulla szorozva bármivel az nulla marad.

2023. aug. 9. 14:58
 105/529 anonim ***** válasza:
100%

"Annak hogy több dolgot tart bűnnek, semmi köze ahhoz hogy kinek van több oka nem bűnözni."

Annak, hogy hány oka van nem bűnözni semmi köze nincs ahhoz, hogy követ-e el bűnt vagy sem és ahhoz sem, hogy mennyire jóságból vagy képmutatásból/önösérdekből nem követ el bűnt.

2023. aug. 9. 15:01
 106/529 anonim ***** válasza:
100%

"Annak hogy hogyan jöhetett létre a törvényalkotó semmi köze ahhoz hogy kell lennie egy törvényalkotónak. Két egymástól független kérdés."

Dehogy is nem. Pont ugyan úgy köze van hozzá. A törvény alkotó is működik valamilyen törvények alapján ennél fogva pedig azokat a törvényeket is létre kellett hoznia valakinek amivel a végtelenségig haladhatnánk. Ha pedig elfogadjuk, hogy vannak eleve létező törvények amiket nem kellett alkotni akkor pedig már is nincs szükség istenekre.

2023. aug. 9. 15:04
 107/529 anonim ***** válasza:
100%

"Ez nem hit kérdése. Én tényeket közöltem. "

Nem te ezerszer lerágott és megcáfolt érvekkel hozakodtál elő minta tények lennének és nem megcáfolt vágyálmok.

2023. aug. 9. 15:06
 108/529 anonim ***** válasza:
100%

"független kérdés"

Nem az.

Te azt mondtad, hogy minden törvénynek kell alkotó.

Akkor viszont az alkotó születésekor még nem lehetett törvény, ami nem igaz. Akkor nem létezne alkotó.

Ha viszont volt törvény mát az alkotó előtt is, akkor meg nincs szükség alkotóra.

"csak találgatások vannak hogyan jött létre az élet"

De most még nem az életről beszélünk, csak az RNS kódról.

Az pedig teljesen ismert, hogy magától is képes létrejönni, és még ráadásul működni is. Tehát nem csak kód lesz belőle, hanem még gyártósor is, ami elkészíti a következő példányokat is. Magától. Nézz utána, ha nem ismered.

2023. aug. 9. 15:26
 109/529 anonim ***** válasza:
100%

Mégis miért lenne bárki bármire is hívatott? Persze, érdemes kihasználni az adottságainkat és állandóan fejlődni és tanulni, de ez nem egy magától értetődő kikötés. Akkor vagy hívatott valamire, ha te úgy döntesz, hogy szeretnél valamilyen hívást, hivatást az életedbe.

Kérdező, miért teszel úgy, mintha bármit is tudnál rólam? Ne haragudj, de nagyon tiszteletlen vagy, amit őszintén szólva eddig minden muszlimtól tapasztaltam, akivel egy kicsit is mélyebb témáról beszélgettem (illetve kétszer zaklattak, ott is mindkettő elkövető muszlim volt).

Miért létezek? Mert a szüleim lefeküdtek egymással, apám megtermékenyítette édesanyámat, aki sikeresen végig vitte a kilenc hónapos várandosságot, majd sikeresen megszült. Ezt követően egyre idősebb lettem, egyre teljesebb lett az önképem és a világképem, így kialakultak azok a dolgok (szeretet, művészet, utazás, élvezet), amik értelmet adnak az életemnek. Nem érzek ürességet, sőt.

Miért esik nehezedre elfogadni, hogy nem minden ember gondolkozik ugyanúgy és nem minden embernek ugyanaz az értelmet és teljességet az életének? Ismételten, érdekes módon elsősorban a muszlimoktól tapasztaltam, másodsorban pedig a keresztényektől (és zsidóktól), hogy ennyire nem hajlandóak nyitottak lenni arra az egyszerű tényre, hogy nem kell mindenkinek valamilyen természetfeletti felé tanúsított hit ahhoz, hogy boldog és teljes életet éljen.

Kérdező, nem ismersz engem, ezért ne nyilatkozz úgy, mintha nem így lenne. Egy buddhista apa és egy ateista anya gyermeke vagyok és bár egy keresztény többségű országon születtem és nőttem fel (Magyarország), majd azóta kettő szintén keresztény többségű ország között osztom meg az időmet (Olaszország és Skócia), nem a kereszténység határozza meg a morális értékrendemet. Maga a kereszténység is nagyrészt más, korábbi hitektől vette át az értékrendjét, amire én is írtam példát, olyat, ami a keresztény és iszlám puszta létezését is évezredekkel megelőzi.

Minden vallás alapértékei a béke, hiszen az egyik fő célja minden központosított vallásnak, hogy egy stabil pont legyen egy társadalomban. Szinte minden rendszer (nem csak a vallásiak) arra törekszik, hogy egy békére és összefogásra épülő helyzetet alakítson ki. Míg ez nem feltétlenül igaz a természeti hitekre és a spiritualizmusra, ott is a békét hirdetik a különböző elvek, hiszen arra ösztönöznek, hogy szeretetben és harmóniában élj a természettel és a többi élőlénnyel.

(Egyébként ezzel a béke-erőszak ellentmondással az iszlám is küzd.)

24/N (#24, #53, #89)

2023. aug. 9. 18:26
 110/529 anonim ***** válasza:
100%

"Például a fix természeti törvények szükségessé teszik egy törvényalkotó létezését."

Már miért tennék szükségessé?

"Vagy például az élőlények DNS-e ami egy kód, az élőlény tervrajza, tervezésre utal."

Miért utalna ilyesmire?

Fanatikus vallásosoktól sokszor láttam sokszor láttam már hasonló érveket, de soha egyetlen egyszer sem tudták bizonyítani a következésüket. Mindig az lett a vége, hogy szimplán ők csak így tudják elképzelni. Ez pedig így csak wishful thinking, semmi több.

2023. aug. 9. 18:32
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!