Ateisták, van köztetek olyan, aki örülne, ha bebizonyosodna hogy tévedett?
Persze nem tudományos bizonyítékra gondolok, hisz ez nyilvánvalóan lehetetlen. Hanem ha pl. lenne egy isten-élményed, ami (szubjektíve) meggyőzne az Isten/szellemvilág létezéséről.
Szóval igazából arra vagyok kíváncsi, hogy neked ateistaként fontos-e a meggyőződésed, ragaszkodsz hozzá, vagy éppen ellenkezőleg, képes lennél örömmel(!) elvetni?
Köszönöm előre a válaszokat!
attól függ...
a Biblia istenének nem örülnék
sőt, igazából egy istennek sem
Én az igazságnak örülnék függetlenül a hitemtől.
De egy gyilkost irracionális szabályokkal soha nem szeretnék.
Tudományos bizonyítékra vágyom, miért lehetetlen ez? Isten (egyik isten sem) nem volt természetfeletti, amíg nem létezett a modern természettudomány. Csak azután költözött (költöztek) eggyel feljebb, hogy a régi nézetek összeférhetetlenek lettek a tudományos felfedezésekkel. Érdekes módon most is természetiek annyiban, amit a mai tudomány pillanatnyilag nem ismer, de amit a tudomány lehetetlennek tart, ott meg már természetfelettiek.
Másik: egy vallásos vajon felismerné az istenét, ha direktben találkozna vele? Vagy ha más istennel találkozna, nem keverné össze a sajátjával?
A szubjektív tapasztalás nem elég, az érzékeink becsapnak minket.
Annak örülnék, ha úgy tudnám megismerni az istent meg a szellemvilágot, hogy ezáltal a megismerés által bővíthetném, korrigálhatnám a tudományos ismereteimet, ha világossá válna, hogy milyen kapcsolatban van a materialista világ a nem materialistával, hogyan viszonyul egymáshoz, hogyan lép kölcsönhatásba egyik a másikkal, hogyan férnek meg egymás mellett. Valami ilyesminek lenne értelme. Az, hogy összehaluzok valamit, meg hangokat hallok, annak nem.
5-nek - mennyire tőlünk függ ez...
"így éltünk mi is itt. S ha felénk mordulva az észak
intett és panaszát zúgta, lehullt a levél,
lombját sírta az ág és szálltak a szélben az essők,
csak mosolyogtunk, mert tudtuk, egy isten is óv
és szavainkra figyel, meghitten zeng a szivünkben
egy dalt s csak mivelünk gyermeki s néha vidám."
(Hölderlin - részlet, Radnóti Miklós fordítása)
Köszönöm a válaszokat!
Látom többen egyes vallások istenképét, meg a vallás szabályait emlegetik. Én nem erre gondoltam, csupán arra, hogy mégis "van valami odaát", van felsőbb hatalom, tudatosság a világban... Ha lehet, gondoljátok át még egyszer a választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!