Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták, van köztetek olyan,...

Ateisták, van köztetek olyan, aki örülne, ha bebizonyosodna hogy tévedett?

Figyelt kérdés

Persze nem tudományos bizonyítékra gondolok, hisz ez nyilvánvalóan lehetetlen. Hanem ha pl. lenne egy isten-élményed, ami (szubjektíve) meggyőzne az Isten/szellemvilág létezéséről.

Szóval igazából arra vagyok kíváncsi, hogy neked ateistaként fontos-e a meggyőződésed, ragaszkodsz hozzá, vagy éppen ellenkezőleg, képes lennél örömmel(!) elvetni?

Köszönöm előre a válaszokat!

2015. jún. 5. 14:02
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:

Ozmium42: ez érdekes, kifejtenéd, milyen tudományos bizonyítékot tartasz elképzelhetőnek? Szerintem, amit a mai természettudomány képes bizonyítani, az nem lehet isten, legfeljebb egy hiperfejlett földönkívüli lény. De lehet, hogy rosszul értelmezem a természettudomány fogalmát...

'egy vallásos vajon felismerné az istenét, ha direktben találkozna vele?' -én úgy gondolom, (vagyis inkább remélem, mert lehet h tévedek), hogy a legtöbb vallásos már 'találkozott' az istenével, vagyis volt valamiféle élménye, ami a valláshoz vezette. Máskülönben nem sok értelme lenne a 'hitének'.

'A szubjektív tapasztalás nem elég, az érzékeink becsapnak minket.' - Ezzel nagyon fején találtad a szöget, de kérlek gondolkozz el rajta, mert úgy látom nem értetted meg pontosan h mit jelent :)

2015. jún. 5. 19:13
 12/37 anonim ***** válasza:
26%

Szerintem az ateisták többsége nem örülne ennek, mert eléggé felborítaná a világképét, és utána úgy kellene élnie, ahogy nem szeretne.

Valami hasonló a dolog, mintha egy régi muzulmán országba kerülne, ahol kötelező a hit.

Ezzel együtt, ha igaz lenne, akkor elfogadná - ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy tisztelné is ezt az istent. Csak elfogadná.

Néhány ateista biztos akad, aki örülne neki, mert hiányzik az életéből.

2015. jún. 5. 19:28
 13/37 A kérdező kommentje:

#6: észrevetted, hogy nem a kérdésre válaszoltál?

'...elvesztem az eszméletemet pár percre és közben lesz egy "látomásom" az nem győzne meg nyilván.' Látom sokan vannak ezen a véleményen.. az én véleményem pedig, hogy nagyon tévedtek. Minden meggyőződés szubjektív alapú (az ateizmus is), ha elismered ha nem. És biztos hallottatok már olyan "látomásokról" (ha nem, olvassatok utána), amelyek egy csapásra felülírták az egyén eddigi világképét. Tehát akár veletek is megtörténhet...

2015. jún. 5. 19:31
 14/37 anonim ***** válasza:
93%

Az a baj, hogy maga a kérdés egy paradoxon. Ha valaki ateista, akkor nem azért ateista, mert még vár a megvilágosodásra. Az ateizmus nem a hit előszobája, hanem egy másik fajta látásmód. Vannak persze, akik megtérnek, de ők általában már eleve valami többen reménykednek, ők tényleg szeretnék, ha lenne valami "odaát". Az ateisták többsége viszont nem a természetfelettit keresi, hanem meg tudja találni a szépséget és értéket a valódi természetben.

Na, a lényeg, hogy csak olyan ateisták fognak igennel válaszolni a kérdésedre, akiknek hiányérzetük van, boldogtalanok az ateizmusban. Ha így teszed fel a kérdést, talán jobban megelégszel majd a válaszokkal.

2015. jún. 5. 21:01
 15/37 A kérdező kommentje:

#14: Miért lenne paradoxon? Abból indultam ki, hogy itt az oldalon nagyon sok ateista ilyeneket írogat:

-a vallás túl szép, hogy igaz legyen

-a hívők vigaszt keresnek, az élet értelmének illúzióját

-egy szép mesevilágba menekülnek

-nem hajlandók szembenézni a rideg valósággal

...

Tehát itt meggyőződéses ateistákról van szó, mégis,ha belegondolsz ezekbe a mondatokba, mind azt sugallja: jó lenne, ha a vallás igaz lenne...

2015. jún. 5. 23:06
 16/37 A kérdező kommentje:
Ja, és nem hiszem, hogy ezeknek az embereknek hiányérzetük lenne, főleg nem h keresnék a hitet, hiszen meg vannak róla győződve h hazugság. Viszont azt azért el tudom képzelni,h ha kiderülne az ellenkezője, örülnének -már ha bevallanák maguknak.
2015. jún. 5. 23:13
 17/37 anonim ***** válasza:
17%

Ahogy az egyik mondta, nem hinnennek egy latomasban sem. Ez igaz lehet, mint a gazdag ember peldaja.

Amugy ateizmus kozott is vannak atmenetek.

En is voltam ateista, mikor meg nem gondolkodtam el ezeken.

Aztan kerestem az elet ertelmet a vallasokban, es vegul a biblia olvasasa meghozta az eredmenyt.

Az ige azt mondja, az o juhai halljak az o hangjat.

2015. jún. 5. 23:26
 18/37 Ozmium42 ***** válasza:
72%

Kérdező:

Igen, nagyon messzire el lehet menni a kérdés boncolgatásában. Nem egyszerűen az a kérdés, hogy van-e isten, hanem az is, hogy mi az, hogy isten, és mi az, hogy van? Sok vallás sok istenei közül az egyik? Vagy egy isten sok változata közül az egyik? Mi a létezés misztériuma?

Az lenne a jó, ha mielőtt rákérdezünk, hogy van-e, definiálnánk, hogy mi az, amit keresünk. Te ezt megpróbáltad, így sikerült: "Én nem erre gondoltam, csupán arra, hogy mégis "van valami odaát", van felsőbb hatalom, tudatosság a világban..."

Hát ha ebből a definícióból indulok ki, akkor azt mondom, hogy ez debilség. Debilség, mert nem tudja épkézláb módon megfogalmazni, hogy mit akar. Mi az hogy odaát, hol, merre, minek a másik oldala, melyik irányba? A felsőbb hatalom egy olyan megfogalmazást jelent, aki ember módjára uralkodik. Uralkodna valami láthatatlan dolog ember módjára az emberen? Vagy akármin? Ennek nem látom nyomát. Tudatosság a világban? Tudod mi a tudat? Nem valami misztikus dolog. Egy idegrendszeri (végső soron fizikai) jelenség, két fizikai dolog kölcsönhatása által kiváltott következmény. Az egyik dolog az idegrendszer, az érzékszervekkel, a másik dolog meg az, ami kölcsönhatásba lép az érzékszervekkel, ingerületbe jön, és az inger az idegrendszerbe fut, ahol információfeldolgozás után modell készül. Mit keressek tudatot magasabb szinten? Meg ugye, melyik irányban van a magasabb meg az alacsonyabb szint? Mit tudunk erről?

Persze át lehet fogalmazni a fenti definíciót, és akkor egy másfajta istenképről beszélünk, ami függetlenül ettől a debilségtől, akár létezhet is, és akkor van isten, ez a bizonyos isten. Például mondhatom, hogy az az isten, amit istenítenek, és az lehet egy bálvány is, mint például a pénz, és a pénz létezik.

"Ezzel nagyon fején találtad a szöget, de kérlek gondolkozz el rajta, mert úgy látom nem értetted meg pontosan h mit jelent :)"

Kérlek, hogy mondd el, mit jelent, mert úgy látszik, én nem értem. Amúgy ha most annak a felemlegetése jönne, hogy "a materialisták csak azt hiszik el, amit látnak", akkor ne fáradj, nem én vagyok az a materialista. Én azt sem hiszem el, amit látok. Mint említettem, tudományos bizonyíték kell.

2015. jún. 6. 00:35
 19/37 anonim ***** válasza:
12%

Az ateista aki nem lát és nem akar hallani.Vakok ,vagy gyengén látók...

Az "Ateista" ha felnézne az égre este és csak annyit lát hogy vannak csillagok az égen ,tudhatná hogy az nem felfüggesztve van mint egy karácsonyfa disz.

Mint ahogy mi sem pottyantunk csak így ide.

Minden tervezés alatt volt.És még működik.

A gonosz is ide lett kitalálva ,hogy tudjunk választani .És aki tud gondolkodni akkor tudományosan is kimutatható a fejlődés amely még a "béka feneke "alatt van.Tehát még nincs vége a felfedezésnek ...Hajrá!...

2015. jún. 6. 11:59
 20/37 anonim ***** válasza:
81%

Ezt szétosztom istenek szerint:

1) Ha kiderülne, hogy létezik a biblia istene az ott leírtak szerint, akkor én felcsapnám a könyvet, és megkeresném hol tehetek valamit ellene. Tényleg az az erkölcsiség maximuma, hogy a melegeket meg kell kövezni, csak mert mást szeretnek mint én? Ezt én nem tudom, nem akarom és nem is fogom elfogadni.

"The God of the Old Testament is arguably the most unpleasant character in all fiction: jealous and proud of it; a petty, unjust, unforgiving control-freak; a vindictive, bloodthirsty ethnic cleanser; a misogynistic, homophobic, racist, infanticidal, genocidal, filicidal, pestilential, megalomaniacal, sadomasochistic, capriciously malevolent bully."

Én ezzel tökéletesen egyetértek, és nagyon nem örülnék, ha kiderülne hogy ez a lény létezik. És mindent megtennék, hogy keresztbe tegyek egy olyan undorító lénynek, mint a bibliai isten.

Vonatkozik ugyanez a muszlimok Allah-jára. Na az is megéri a pénzét, egy pedofilt választott a prófétájának? Nem köszönöm.

2) Második helyen a teista isten, vagyis egy hatalmas lény, aki megteremtette a világot az embereknek, meghallgatja az imáinkat, stb. Valami olyasmi, aminek a keresztények leírják a saját istenüket egymás között. Amikor nem kell olyan apróságokkal foglalkozniuk, mint hogy mit is állít róla a biblia. Hát én alaposan össze lennék zavarodva, ha kiderülne hogy ez tényleg létezik. Egy mindenható lény, aki mégsem tesz semmi olyat amit én értelmesnek ítélnék? Nem tudom mit éreznék, egy ilyen lény teljesen idegen tőlem.

3) Ha kiderülne, hogy létezik egy deista jellegű isten, a "nagy matematikus", aki a világot tervezte, annak örülnék. A megismerésével biztosan új perspektívát kapnék a világ megismeréséhez.

DE ez a fajta isten összeegyeztethetetlen az emberekkel törődő lénnyel, aminek a vallások leírják. Ha kiderülne, hogy létezik az isten, aki megtervezte a világot, aztán várt 10 milliárd évet, aztán megtervezte az első élő sejteket, aztán kivárta a kb 4 milliárd év evolúciót, amíg az emberek kifejlődtek, és mindezek után azt állítja, hogy neki az emberiség valami különleges dolog... Hát én úgy érezném hogy ez egy jó nagy hazug.

Ellenben ha nem törődik az emberiséggel, akkor nincs is nagyon esélyem megismerni. De ha mégis lenne, akkor szerintem érdekes lenne. Viszont egy ilyen isten nyilván érzelmileg nem nagyon érintene meg.

Szerintem átjön, hogy egy biztos: egy isten létezésének a bizonyítéka alaposan összezavarna. Nem véletlenül vagyok ateista, az összes istenkép amiről életemben hallottam teljesen értelmezhetetlen, ellentmondásos számomra. Jó sokat gondolkodnék, megpróbálnám feloldani ezeket az ellentmondásokat, aztán eldönteném, hogy ez a bizonyos isten méltó-e a szolgálatra vagy épp a megvetésre, és megpróbálnék eszerint cselekedni.

2015. jún. 6. 16:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!