Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták, van köztetek olyan,...

Ateisták, van köztetek olyan, aki örülne, ha bebizonyosodna hogy tévedett?

Figyelt kérdés

Persze nem tudományos bizonyítékra gondolok, hisz ez nyilvánvalóan lehetetlen. Hanem ha pl. lenne egy isten-élményed, ami (szubjektíve) meggyőzne az Isten/szellemvilág létezéséről.

Szóval igazából arra vagyok kíváncsi, hogy neked ateistaként fontos-e a meggyőződésed, ragaszkodsz hozzá, vagy éppen ellenkezőleg, képes lennél örömmel(!) elvetni?

Köszönöm előre a válaszokat!

2015. jún. 5. 14:02
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:

Sajnos csak az első néhány választ tudtam értékelni, akik legalább a kérdésre válaszoltak... :( A kérdés ateistáknak szólt, nem hívőknek akik pocskondiázzák őket! Örülnék, ha érkezne még normális válasz.

Kedves Ozmium, te meg azt hiszem félreértettél, én semmit nem akartam boncolgatni. Én is szeretem a filozófiai vitákat, de nem itt, és ezt különösen nem vitaindító kérdésnek szántam... Ha nem jöttél volna rá, ez a kérdés az ÉRZELMEKről szól. nem a logikáról. Azt pedig miből gondoltad, hogy amit írtam, az az 'Isten' definíciója akart lenni? Éppen ellenkezőleg, direkt azért fogalmaztam homályosan, hogy elkerüljem a fogalmi meghatározottságot, hogy mindenki a saját érzéseire hagyatkozhasson. Egyébként meg akármit is mondasz, nem hiszem, hogy ne értetted volna meg amit mondani akartam.. :)

Ami a tudatról írt definíciódat illeti, el tudom képzelni, hogy a biológiában ill. pszichofiziológiában ez érvényes definíció; viszont az Isten fogalma a filozófia témája, méghozzá NEM az eleve materialista alapokra helyezett filozófiáé... Úgyhogy ne csúsztass, kérlek!

'Én azt sem hiszem el, amit látok. Mint említettem, tudományos bizonyíték kell.' -pont erről beszéltem. Tudományos bizonyítékról beszélsz, ugyanakkor azt állítod, nem hiszel az érzékeidnek. Paradox állítás. Az érzékeinek minden ember hisz, aki pedig a természettudományra támaszkodik, az pláne, hisz az egész tudomány mindenestül az érzékszervekből nyert információkból épül fel... De nem hiszem, hogy ezzel újat mondtam, biztos elgondolkoztál már ezen, nem? (Remélem, nem az rá a válaszod, h ezt rajtad kívül x millió ember erősíti meg, mert hisz RÓLUK honnan szerzel tudomást??)

2015. jún. 6. 17:19
 22/37 anonim ***** válasza:
100%

Én egyszer azt álmodtam, hogy egy Anubisz-szerű lény kerget az erdőben és úgy üldöz, hogy közben fákat csavar ki maga előtt.

Na most akkor ez egy isten-élmény volt nekem, tehát léteznek az ókori egyiptomi istenek? :D

2015. jún. 6. 17:25
 23/37 Ozmium42 ***** válasza:
100%

"Tudományos bizonyítékról beszélsz, ugyanakkor azt állítod, nem hiszel az érzékeidnek. Paradox állítás. Az érzékeinek minden ember hisz, aki pedig a természettudományra támaszkodik, az pláne, hisz az egész tudomány mindenestül az érzékszervekből nyert információkból épül fel..."

Nem. Addig volt így, amíg nem voltak műszerek. Ma már vannak, és a tudomány ezekre támaszkodik kizárólag, a szubjektív érzeteket hibának tekinti. Az érzékszervek korlátoltak, az érzetek torzítottak, és néha teljesen hamisak. Tehát egyáltalán nem bizonyít semmit, hogy én látok a szememmel valamit. Minimum le kellene filmeznem, hogy visszanézhető legyen mások által is, illetve bizonyítani, hogy nem hamis a felvétel, mert ma már ez is egy lehetőség.

Az isten definíció pedig elsődleges fontosságú, mert aki nem hisz egyik istenben sem, annak nincs kiemelt istenképe a sok közül, amivel kapcsolatban rákérdezhetsz az érzelmi hozzáállására.

2015. jún. 6. 18:18
 24/37 oOCsabiOo válasza:
73%
Az isten ugyan olyan KITALÁLT figura, mint a mumus, szellem, szörnyetegek, pindúr pandúrok, hupikék törpikék. Én sose hittem az ilyen hókuszpókuszokban. A vallást a buta emberek képviselik.
2015. jún. 7. 10:50
 25/37 fairi1 ***** válasza:
100%

Kérdező

"Tudományos bizonyítékról beszélsz, ugyanakkor azt állítod, nem hiszel az érzékeidnek. Paradox állítás. Az érzékeinek minden ember hisz, aki pedig a természettudományra támaszkodik, az pláne, hisz az egész tudomány mindenestül az érzékszervekből nyert információkból épül fel.."

ez egy közismert tévedés. Persze érzékszervi megfigyelés van,de a legtöbb vizsgálatot műszerekkel végzik,amik eredményeket adnak, és rengeteg ember nézi meg ezt és próbálja értelmezni.Tudományt nem egy ember csinálja.

[link]

Nézd a képet mit látsz? Valszeg azt hogy mozognak. Rámondanád hogy valami gif,de azért érzed hogy valami nem okés ezzel. Vizsgálat után világos ez egy állókép, vagyis NEM gif, és egyáltalán nem mozog. hamar rá lehet jönni ez csak érzéki csalódás, agyad ver át. történettudomány is kísérletekre, műszeres eredményekre támaszkodik,és nem arra ki mit látott vagy hallott. Persze van olyan terület ahol még ez fontos, de hangrögzítés és képrögzítés azért elvárt hogy más is meg tudja vizsgálni.

2015. jún. 7. 11:35
 26/37 fairi1 ***** válasza:

"történettudomány"-legyen inkább természettudomány

de lassan minden tudományterületen az érzékszervi megfigyelés csak az első lépés lehet, sok helyen ki is vitelezhetetlen, lsd LHC

2015. jún. 7. 11:37
 27/37 anonim ***** válasza:

Nem.

Számomra félelmetes lenne, ha kiderülne, hogy ezt az elcseszett világot egy személy szándékosan teremtette ilyenre.

Kb. mintha az apámról kiderülne, hogy létezik és hobbiból csecsemőket rabol el a szüleiktől, hogy utána élve felboncolja őket.

2015. jún. 7. 13:10
 28/37 A kérdező kommentje:
Ozmium és fairi1: úgy látom, elbeszélünk egymás mellett. Azt írtam:'az egész tudomány mindenestül az érzékszervekből nyert információkból épül fel'. És ez így is van, függetlenül attól, hogy műszert használsz-e. Hisz ahhoz, hogy leolvasd a műszert, megnézd a filmet, megbeszéld a kísérlet eredményét stb., ugyanúgy az 5 érzékedet kell használnod, mintha közvetlenül a természeti jelenségeket vizsgálnád. Azzal nincs bajom, hogy nem tartod POTOSNAK az érzékszervi észlelést, és ezért mérésre/bizonyításra nem használod (amúgy de, itt is van némi ellentmondás, de most jobban nem tudom megfogalmazni); viszont "szimplán érzékelésre" muszáj használnod és hinni neki, ha egyről a kettőre akarsz jutni. Tehát továbbra is azt állítom, hogy egy természettudománnyal foglalkozó ember szükségszerűen bízik az érzékeiben -remélem, már érthetőbb h miért mondom.
2015. jún. 7. 15:15
 29/37 anonim ***** válasza:

Kérdező:

nem tudom, feltűnt-e, de kivétel nélkül minden ateista válasza le van pontozva.

Méghozzá nem aszerint, hogy mennyire hasznos - hanem, hogy mennyire ateista az illető. Akiről látszik, hogy komolyan veszi, az még durvábban le van pontozva.

Nem értem a hívőket, hogy miért kell ennyire gonosznak lenniük... az itteni válaszolók többnyire a kérdésre válaszoltak, és általában jókat.

Miért is kellett őket lepontozni? Csak azért, mert ateisták?

A szeretet vallása...

2015. jún. 7. 17:53
 30/37 Missi_Key ***** válasza:

örülnék is meg nem is. egyrészt, bármi is legyen nem fogadnák szót senkinek, se istennek se buddhának..se más vallások isteneinek, ezért kissé ilyesztő lenne hogy na erre mit reagálnak a felsőbb hatalmak.

másrészt örülnék, mert akkor tényleg lenne lelkünk és nem a sötét semmi jönne miután megzabálták a kukacok az agyunkat.

2015. jún. 7. 19:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!