Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen az ateisták világképe?

Milyen az ateisták világképe?

Figyelt kérdés
Eddig tapasztalataim alapján változó, de nagyon homályos, tele megválaszolatlan kérdésekkel, ellentmondásokkal. Nem zavarja az ateistákat hogy sok mindenre nincs válasz a világképükben? Például hogy az ősrobbanás csak úgy beindult a semmiből és minden a véletlen műve. Van aki azt mondja előtte is volt valami, de akkor meg az a kérdés hogy jött lére ami előtte volt. Mások egyfajta körforgásként képzelik el véletlenszerűen változó univerzumokkal de ez is nagyon zavaros, problémás.

2023. júl. 31. 21:38
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/529 A kérdező kommentje:

"Az élet nem azért alakult ki, hogy célja legyen. Egy természeti jelenség ami valahogyan létrejött, majd egyre inkább fejlődött és egyre többféle lényt hoz(ott) létre, de ennyi. A pontos eredetek a legtöbb esetben ismeretlenek, de ez talán nem is baj. Az életnek nincs értelme, de te, mint önálló élő személy, bármilyen értelmet adhatsz a saját életednek."

Rátapintottál az ateizmus egyik nagy problémájára. Az ateista ember valóban úgy látja hogy az életnek nincs értelme. Megpróbálnak találni valami értelmet de mindig ott lesz bennük az üresség. Olyan mintha kitennének a semmi közepén és nem tudnád hogy kerültél oda, miért vagy ott, merre haladj tovább.

Ateisták gyakran hangoztatják hogy ők a tudományban hisznek és tudománytalanságnak mondják a vallásos világképet, de ez nem igaz. Tudományos szempontból teljesen rendben van ha azt mondjuk hogy egy felsőbb hatalom hozta létre a világot. Ez tudományosan nem cáfolható.

2023. aug. 2. 21:10
 32/529 Mojjo ***** válasza:
100%

@31:

"Tudományos szempontból teljesen rendben van ha azt mondjuk hogy egy felsőbb hatalom hozta létre a világot. Ez tudományosan nem cáfolható"

Öregem... annak, hogy valamit tudományos elképzelésnek lehessen tekinteni, egyik alapfeltétele az ún. falszifikálhatóság, azaz az, hogy létezzen legalább elméletileg módszer rá, amivel cáfolható. Azzal, hogy ezt írtad, már be is mutattad, hogy nem, abszolút nincs rendben ez a gondolat tudományosan, sőt, nyugodtan kukázható.

"Rátapintottál az ateizmus egyik nagy problémájára. Az ateista ember valóban úgy látja hogy az életnek nincs értelme."

Szóval az ateizmus egyik nagy problémája, hogy nem menekül el azelől, hogy szembenézzen a valósággal? Nem tudom, ez nekem nem tűnik nagy problémának.

"Megpróbálnak találni valami értelmet de mindig ott lesz bennük az üresség."

Dehogy lesz. Az ateisták tökéletesen jól elvannak azzal, hogy szubjektív értelmet találnak a saját életüknek, és pont le sem szr.ják üresség/boldogság szempontjából, hogy objektív értelme nincs.

2023. aug. 2. 21:17
 33/529 Mojjo ***** válasza:
100%

@29:

"Ezért írtam, hogy induljunk ki abból, hogy valaki egyetért azzal az állítással, hogy nincs isten. Ha valaki erre azt mondja, hogy ő ebben nem biztos, vagy őt ez a kérdés nem érdekli, akkor azt ne hívjuk ateistának (sem teistának)."

De ateista mindenki, aki nem teista - hisz konkrétan ezt jelenti a szó, ezt jelenti ott az az "a" előtag. Azaz, ha valakit nem tekintesz teistának, akkor ateistának kell tekintened, nincs harmadik besorolás.

2023. aug. 2. 21:19
 34/529 A kérdező kommentje:

"Azzal, hogy ezt írtad, már be is mutattad, hogy nem, abszolút nincs rendben ez a gondolat tudományosan, sőt, nyugodtan kukázható."

Ha ez kukázható akkor az ateista elméletek méginkább kukázhatóak.

"Szóval az ateizmus egyik nagy problémája, hogy nem menekül el azelől, hogy szembenézzen a valósággal? Nem tudom, ez nekem nem tűnik nagy problémának."

Egy ateistának semmivel sincs több köze a valósághoz mint egy vallásos embernek. Abban hinni hogy minden véletlenül jött létre mitől tudományosabb mint abban hinni hogy tervezés eredménye?

"Dehogy lesz. Az ateisták tökéletesen jól elvannak azzal, hogy szubjektív értelmet találnak a saját életüknek, és pont le sem szr.ják üresség/boldogság szempontjából, hogy objektív értelme nincs."

Egy ateista azt hangoztatja hogy objektív, de nem talál objektív értelmet az életének. Ez még ahhoz is simán elég hogy a zárt osztályon kössenek ki.

2023. aug. 2. 21:23
 35/529 anonim ***** válasza:
100%

Miért akkora baj az, hogy az életnek nincs értelme? A szubjektív értelem keresése, kitalálása is ugyanolyan önámítás, mint az objektív értelem keresése vagy kitalálása. Mi a baj az ürességgel?

"Tudományos szempontból teljesen rendben van ha azt mondjuk hogy egy felsőbb hatalom hozta létre a világot. Ez tudományosan nem cáfolható."

Ebből meg látszik, hogy teljesen inkompetens vagy a tudományos módszertanhoz. Aki az állítást megteszi, azé a bizonyításnak a terhe. Ameddig ennek nem tud eleget tenni - megismételhető, kontrollált körülmények között - , addig téveset állít. Másrészt valaminek eleve csak a létét lehet bizonyítani, a nem létét nem.

2023. aug. 2. 21:26
 36/529 anonim ***** válasza:
100%

"Egy ateista azt hangoztatja hogy objektív, de nem talál objektív értelmet az életének."

Hogy találj valaminek objektív értelmet, ha NINCS objektív értelme?

Ha azt mondom, hogy nincsenek objektív bizonyítékok arra, hogy léteznek unikornisok, akkor én vagyok a hülye, amiért nem találom meg őket? Vagy, amiért nem csűrök-csavarok addig szubjektív feltételezéseket és meggyőződéseket, ameddig egy hozzá nem értő, befolyásolható embernek leerőltethetem a torkán őket objektív igazságként tálalva?

2023. aug. 2. 21:29
 37/529 A kérdező kommentje:

"Miért akkora baj az, hogy az életnek nincs értelme? A szubjektív értelem keresése, kitalálása is ugyanolyan önámítás, mint az objektív értelem keresése vagy kitalálása."

Ha így gondolod akkor nálad komoly gondok vannak. Persze, leélheted úgy az életed hogy eszel, iszol, szaporodsz, de ez az állatok szintje.

"Ebből meg látszik, hogy teljesen inkompetens vagy a tudományos módszertanhoz. Aki az állítást megteszi, azé a bizonyításnak a terhe. Ameddig ennek nem tud eleget tenni - megismételhető, kontrollált körülmények között - , addig téveset állít."

Amig nem cáfolod addig nem lehet téves. Márpedig nem tudod cáfolni hogy az univerzum teremtés eredménye. Az ateista elképzelések pedig sokkal inkább tartoznak a mese kategóriába mint a tudatos tervezésben hinni.

2023. aug. 2. 21:36
 38/529 A kérdező kommentje:

"Hogy találj valaminek objektív értelmet, ha NINCS objektív értelme?

Ha azt mondom, hogy nincsenek objektív bizonyítékok arra, hogy léteznek unikornisok, akkor én vagyok a hülye, amiért nem találom meg őket? Vagy, amiért nem csűrök-csavarok addig szubjektív feltételezéseket és meggyőződéseket, ameddig egy hozzá nem értő, befolyásolható embernek leerőltethetem a torkán őket objektív igazságként tálalva?"

A vallásos világkép sokkal inkább elfogadhatóbb tudományos szempontból mint az ateista elképzelések, tehát a vallásos embrek közelebb állnak az objektív igazsághoz mint az ateisták.

2023. aug. 2. 21:41
 39/529 anonim ***** válasza:
11%

„De ateista mindenki, aki nem teista”

Nem azért nem hívnám őket sem ateistának, sem teistának, mert egyik sem lehet, és hanem azért, mert akármelyik lehet. Mintha szuperpozícióban lennének, mert még nem történt meg az a mérés, ami alapján eldőlne, melyik kategóriába tartoznak.

2023. aug. 2. 21:44
 40/529 anonim ***** válasza:
100%

"a vallásos embrek közelebb állnak"

Ezt a vallásos emberek hiszik.

De nem igaz.

Amúgy meg teljesen mindegy is, milyen közel vannak - mivel a vallásos ember soha nem fog közelíteni az igazsághoz, csak egy helyben áll. Maximum a vallása lehetőségeit használja ki - HA van olyan.

Az ateista meg vizsgálja az igazságot, és közelít hozzá.

2023. aug. 2. 21:47
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!