Milyen az ateisták világképe?
"Azzal semmi. Olvasd el újra a hozzászólást, és próbáld meg ezúttal értelmezni is, mi a gond!"
Elolvastam és újra megkérdezem. Mi a gond azzal hogy az ember egy folyamat eredménye? Jobb ha az ember varázsütésre jelenik meg mint ahogy a keresztények hiszik? :)
"De mi az hogy megfelelő?"
Ami elősegíti, hogy adott esemény bekövetkezzen. De hogy ki is alakuljon az a megfelelő környezet, az simán lehet szimpla véletlen.
"Ezért mondtam azt hogy részben."
Csakhogy ilyen nincs. Vagy determinált, vagy nem. Hogy X dolog determinált, mert arról azt képzelem hogy az úgy igazolja a világképemet, Y meg nem, az egy önellentmondás.
"Elolvastam és újra megkérdezem. Mi a gond azzal hogy az ember egy folyamat eredménye?"
Újra csak azzal semmi. Olvasd el újra a hozzászólást, és próbáld meg ezúttal értelmezni is, mi a gond!
"Ami elősegíti, hogy adott esemény bekövetkezzen. De hogy ki is alakuljon az a megfelelő környezet, az simán lehet szimpla véletlen."
Nem lehet véletlen. Mert akkor az is elő kellene hogy forduljon hogy véletlenül ne alakuljon ugyanazon feltételek mellet. Bármilyen kémiai, fizikai kísérletet ha elvégzel, ugyanazon feltételek mellet mindig ugyanaz lesz az eredmény. Nincs olyan hogy véletlenül más eredményt kapsz. Ez csak tervezetten történhet így.
"Csakhogy ilyen nincs. Vagy determinált, vagy nem. Hogy X dolog determinált, mert arról azt képzelem hogy az úgy igazolja a világképemet, Y meg nem, az egy önellentmondás."
Akkor te ateista világképedben nincs szabad akarat ami egy elég torz világkép.
"Újra csak azzal semmi. Olvasd el újra a hozzászólást, és próbáld meg ezúttal értelmezni is, mi a gond!"
Nem olvasok vissza semmit. Annyit sem ér meg hogy visszalapozzak. Ird le mit akarsz mondani vagy nézz másik kérdést.
"Nem lehet véletlen. Mert akkor az is elő kellene hogy forduljon hogy véletlenül ne alakuljon ugyanazon feltételek mellet."
Te felfogod egyáltalán, amit olvasol? A feltételek együttállásáról volt szó! Például a Föld esetében. Semmi sem utal arra, hogy valaki szándékosan tervezte úgy, hogy pont itt legyen, pont ugyanilyen legyen, pont ugyanígy alakuljon ki, stb.
"Akkor te ateista világképedben nincs szabad akarat ami egy elég torz világkép."
Miért ne lenne? Egy szót sem írtam a világképemről, hiszen nem tartozik a tárgyhoz. Legyél szíves nem önkényesen hazugságokat gyártani, csak hogy legyen mibe belekötnöd!
"Nem olvasok vissza semmit. Annyit sem ér meg hogy visszalapozzak. Ird le mit akarsz mondani vagy nézz másik kérdést."
Te magad próbáltál rá reagálni ezidáig... Szóval akkor csak szalmabábozni próbáltál, mivel valós ellenérved, gondolom, sokadszorra sem akadt. Ciki :)
"Szerintem elég egyértelműen kértem hogy az IQ harcos ateisták maradjanak távol. Hogy a tervező jóságos vagy nem , más kérdés. Most arról beszélünk hogy van-e valamilyen tervező."
Agnosztikus vagyok.
Szerintem egyáltalán nem más kérdés, hanem a kettő összefügg. Úgy gondolom, hogy akik a tervezéselmélettel jönnek, azok vallásos emberek, akik rendszerint valamilyen gondviselő istenségben hisznek. Ha van tervező, de nem jóságos, vagy közömbös a világ iránt, az nem elfogadható nekik, hiszen értelmét veszíti a vallásuk. Ha egy tervezőről feltételezzük, hogy nem foglalkozik a benne hívők gondjaikkal, vagy nem ad nekik örök életet, akkor mennyien hinnének benne azok közül, akik most kiállnak mellette?
De mondok mást is:
"A tervező elmondta hogyan kell élned"
Ha elfogadjuk azt, ami a speciális relativitáselméletből jön, akkor nincs választásunk, mivel az determinált világot ír le.
Bizony nem véletlenül mondta Einstein, hogy a múlt, a jelen, és a jövő csak illúzió.
Ha van tervező, és igaz az is, ami a speciális relativitáselméletből jön, akkor az is meg van tervezve, hogy te holnap mit fogsz csinálni. Nincs választásod, mert már el van döntve.
Gondolom, így már nem olyan vonzó a tervezéselmélet, igaz?
Amúgy Kérdező, te melyik vallásban hiszel?
Gondolom keresztény vagy.
Azon belül esetleg Jehova tanúja vagy? Tegnap láttam őket kint állni, és valami olyasmi volt kiírva a kis kocsijukra, hogy a világ tervezve van-e?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!