Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen az ateisták világképe?

Milyen az ateisták világképe?

Figyelt kérdés
Eddig tapasztalataim alapján változó, de nagyon homályos, tele megválaszolatlan kérdésekkel, ellentmondásokkal. Nem zavarja az ateistákat hogy sok mindenre nincs válasz a világképükben? Például hogy az ősrobbanás csak úgy beindult a semmiből és minden a véletlen műve. Van aki azt mondja előtte is volt valami, de akkor meg az a kérdés hogy jött lére ami előtte volt. Mások egyfajta körforgásként képzelik el véletlenszerűen változó univerzumokkal de ez is nagyon zavaros, problémás.

2023. júl. 31. 21:38
❮❮ ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... ❯❯
 241/529 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor te ateista világképedben nincs szabad akarat ami egy elég torz világkép."

Ezt ugyan nem nekem címezted, de egy megjegyzés:

Mint említettem a speciális relativitáselméletből determinált világkép következik, vagyis tudományos szemszögből úgy tűnik, hogy nincs szabad akarat.

Dávid Gyula egy konkrét előadást is tartott a témárol, ahol a laikusoknak levezette, hogyan is van ez:

[link]

Tudományos szemszögből ez nem torz világkép, hanem éppenséggel az egyetlen racionális világkép, amely - ahogyan Dávid Gyula írta az egyik kommentben - nem mondd ellent sem a kvantummechanikának, sem a speciális relativitáselméletnek.

A vallásos világkép az éppen, amit nem támaszt alá a tudomány.

2023. aug. 19. 08:06
 242/529 anonim ***** válasza:
100%

Muszlim, ráadásul a súlyosan fanatikua fajtából. Nem egyszer került már törlésre a regisztrációja a rendszeres keresztényellenes kérdései és kirohanásai miatt. Néha volt hogy nagyon elgurult a gyógyszere, és akkor aztán igazán súlyos agymenésekkel állt elő. Pl volt egy kérdése, ahol azt akarta erőltetni, hogy a Gyűrűk ura egy iszlámellenes összeesküvés. És nem, ez sajnos nem vicc...

2023. aug. 19. 08:08
 243/529 anonim ***** válasza:
100%

Áh, szóval egy muszlim nyitotta ezt a topikot. Tudtam én, hogy nem valamilyen filozofikus indíttatásból folyik itt a téma, hanem egy konkrét vallás követője írta ki a kérdést, akinek határozott meggyőződése van a témáról.

Ez lényegében hitvédelem.

Kérdés, hogy a Kérdezőnek mi a célja: vajon a saját kétségeit akarja enyhíteni a vitával, vagy kifejezetten másokat akar a vallásos gondolkodás felé vinni?

Vagy csak spontán vitatkozni akar?

2023. aug. 19. 08:13
 244/529 anonim ***** válasza:
100%

Tekintve hogy valahányszor rámutattak, hogy semmivel nem tudja alátámasztani egyetlen érvét sem, egyből elkezdett IQ harcos ateistázni, minden bizonnyal az utóbbi.

De azt is elképzelhetőnek tartom hogy annyira gyenge a saját hitében, hogy így próbálna legalább önigazolás-morzsákat szerezni, hátha egyszer talál valakit aki rábólint pár állítására. Csak ez most nem igazán jött össze.

2023. aug. 19. 08:18
 245/529 A kérdező kommentje:

"Te felfogod egyáltalán, amit olvasol? A feltételek együttállásáról volt szó! Például a Föld esetében. Semmi sem utal arra, hogy valaki szándékosan tervezte úgy, hogy pont itt legyen, pont ugyanilyen legyen, pont ugyanígy alakuljon ki, stb."

Te nem fogtad fel. Ha véletlen vezérelte és így jött létre az élet, akkor nincs olyan hogy ugyanolyan feltételek mellett mindig létrejön. Ez olyan mintha mindig hatost dobnál a kockával és azt mondanád ez véletlen :))

"Miért ne lenne? Egy szót sem írtam a világképemről, hiszen nem tartozik a tárgyhoz. Legyél szíves nem önkényesen hazugságokat gyártani, csak hogy legyen mibe belekötnöd!"

Mivel a lélekben nem hiszel. Így viszont ha determinisztikus a világ akkor nincs szabad akaratod mert minden kőbe van vésve. Ha meg nem determinisztikus és a véletlen vezérli akkor sincs szabad akaratod mert a véletlen alakítja a döntéseid.

"Te magad próbáltál rá reagálni ezidáig... Szóval akkor csak szalmabábozni próbáltál, mivel valós ellenérved, gondolom, sokadszorra sem akadt. Ciki :)"

Reagáltam is. Te viszont mellébeszélsz.

2023. aug. 19. 09:08
 246/529 A kérdező kommentje:

"Szerintem egyáltalán nem más kérdés, hanem a kettő összefügg. Úgy gondolom, hogy akik a tervezéselmélettel jönnek, azok vallásos emberek, akik rendszerint valamilyen gondviselő istenségben hisznek. Ha van tervező, de nem jóságos, vagy közömbös a világ iránt, az nem elfogadható nekik, hiszen értelmét veszíti a vallásuk. Ha egy tervezőről feltételezzük, hogy nem foglalkozik a benne hívők gondjaikkal, vagy nem ad nekik örök életet, akkor mennyien hinnének benne azok közül, akik most kiállnak mellette?"

Nem fogod fel hogy ez két külön kérdés? Az első kérdés az hogy van-e tervező vagy nincs. Az hogy ez a tervező jó vagy rossz, más kérdés. Egyes ateisták is tervezett világban hisznek, azt mondják szerintük ez szimulált világ. Érted már?

"Ha van tervező, és igaz az is, ami a speciális relativitáselméletből jön, akkor az is meg van tervezve, hogy te holnap mit fogsz csinálni. Nincs választásod, mert már el van döntve.

Gondolom, így már nem olyan vonzó a tervezéselmélet, igaz? "

Ezért mondtam hogy csak részben gondolom determináltnak a világot. A vallások a lélekkel magyarázzák így van szabad akaratunk amit a tudomány nem ismer.

2023. aug. 19. 09:13
 247/529 A kérdező kommentje:

"Gondolom keresztény vagy."

Leírtam már hogy muszlim vagyok.

2023. aug. 19. 09:14
 248/529 A kérdező kommentje:

"Tudományos szemszögből ez nem torz világkép, hanem éppenséggel az egyetlen racionális világkép, amely - ahogyan Dávid Gyula írta az egyik kommentben - nem mondd ellent sem a kvantummechanikának, sem a speciális relativitáselméletnek. Mint említettem a speciális relativitáselméletből determinált világkép következik, vagyis tudományos szemszögből úgy tűnik, hogy nincs szabad akarat."

Áruld már el, hogy törtéhet bármi is véletlenül egy determinált világban :))

2023. aug. 19. 09:17
 249/529 A kérdező kommentje:

"Muszlim, ráadásul a súlyosan fanatikua fajtából. Nem egyszer került már törlésre a regisztrációja a rendszeres keresztényellenes kérdései és kirohanásai miatt. Néha volt hogy nagyon elgurult a gyógyszere, és akkor aztán igazán súlyos agymenésekkel állt elő. Pl volt egy kérdése, ahol azt akarta erőltetni, hogy a Gyűrűk ura egy iszlámellenes összeesküvés. És nem, ez sajnos nem vicc..."

Igen, muszlim vagyok. A kérdéseim pedig nem keresztényellenesek, ahogy ez sem ateistaellenes. A keresztények mindig bukják a vitát, aztán személyeskedni kezdenek, és ez itt megjelent egyes ateisták részéről.

2023. aug. 19. 09:18
 250/529 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, nem tudom, miért tetteted hülyének magad.

Leírtuk már a véletlen FIX szabályait. Ha nem érted, végezz el egy egyetemet, ott elmagyarázzák.

Azon kívül, ugye tudod már, hogy a kvantummechanika IGAZI véletlen. Tehát tudjuk, hogy a véletlen nem csak létezik a világunkban - de az az alapja.

És még egyszer, ha nem értenéd: a sok kis véletlenből azért nem lesz nagyban káosz, mert a véletlennek SZABÁLYAI vannak.

Az meg, hogy a világ determinált-e - jó kérdés. Nem tudjuk.

2023. aug. 19. 09:21
❮❮ ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!