Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A természeti törvények miért...

A természeti törvények miért nem bizonyitják, hogy a világunk teremtett?

Figyelt kérdés

Kiváncsi vagyok, hogy mit gondolnak erről a valláskritikusok.

(Senkit nem pontozok le)

2022. jan. 17. 08:40
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/281 anonim ***** válasza:
100%

#60: én nem ezzel foglalkozom.

A mi világunk lehet tervezett vagy spontán is.

AZONBAN a létező LEGELSŐ világ az csak és kizárólag magától lehet, mivel ott még garantáltan nem volt tervező... sem megfigyelő... viszont törvények már voltak, különben nem alakulhatott volna semmi ki benne.

Ez mindkettő tuti, 100% - és ez az, ami a kérdező kőagyába nem fér bele.

2022. jan. 20. 09:43
 62/281 A kérdező kommentje:

#60!

"Követem már egy ideje azt hogy mik zajlanak itt de eddig nem volt semmi ami tényleg bizonyította volna vagy cáfolta volna a tervezettséget. (nem is lesz)"

Nektek miért nem elég az, hogy "látszólag tervezett"? Mert a finomhangoltság ezt a problémát veti fel.

Tudom egyeseknek már azért is probléma ezt elismerni (pedig Dawkins elismeri a látszólag tervezettséget pont a finomhangoltság miatt) mert akkor logikusabb lenne egy tervező létére gondolni mint a véletlen folyamatokra.

2022. jan. 20. 09:56
 63/281 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert maga a tervező nem jöhet a semmiből, a fenti problémák vannak vele, amit írtam.

Ha szerinted tervező nélkül nem lehet semmit összehozni, akkor a tervezőt SEM lehet!

A logikát meg felejtsd el, nem értesz hozzá.

2022. jan. 20. 09:59
 64/281 anonim ***** válasza:
100%

"Nektek miért nem elég az, hogy "látszólag tervezett"? "

Ez nem mond semmit. Lehet valaki látszólag ostoba. Attól még nem lesz ostoba se okos. Ez a látszólag tervezet nem mond semmit ezért kijelenteni/elfogadni sincs értelme.

Ezenfelül a 61. felvetés szerintem elég jó. Bár ez már csak az én véleményem bár várom lesz-e érdemi reakció/cáfolat.

2022. jan. 20. 10:07
 65/281 anonim ***** válasza:
100%

A finomhangoltságról Dávid Gyula mond pár szót.

A lényege: nem bizonyít semmit.

Nézd meg, nekem úgysem hinnéd el.

2022. jan. 20. 10:09
 66/281 A kérdező kommentje:
A te logikai hibád pedig a végtelen regresszus. Ugyanez a fals érve volt Dawkinsnak. Ha igaz is lenne a premissza, hogy az a nagy probléma, hogy ha a világ látszólag teremtett akkor ki tervezte a teremtőt? Ha van egy legjobb (leglogikusabb) magyarázat, akkor nem kell magyarázatot adni a magyarázatra. Ezért fals Dawkins érve, mert végtelen regresszióval próbálja igazolni magát. Mi a magyarázat a magyarázat magyarázatának a magyarázatára és azt mi magyarázza és igy tovább.
2022. jan. 20. 10:23
 67/281 anonim ***** válasza:
100%

"nem kell magyarázatot adni"

Akkor nem kell magyarázatot adni, ha nem akarod bizonyítani, hogy igaz.

DE akkor csak annyit mondhatsz, hogy te így HISZED.

Amennyiben igazságról beszélünk, arra viszont KELL magyarázat.

Ha nem tudsz magyarázatot adni, akkor feltevésről vagy hitről beszélünk.

2022. jan. 20. 10:26
 68/281 A kérdező kommentje:

#64!

A #61-est komoly érvnek detektáltad?

Abból a szempontból komoly érv csak, hogy nem végtelen regresszusba tolja a problémát, de olyan multi univerzum szagú a felfogása.

#65!

Nem is bizonyiték csak magyarázat. Mint pl az, hogy véletlen folyamatok alakitották ki az őslevesben az életet.

2022. jan. 20. 10:30
 69/281 anonim ***** válasza:

De nem olyan magyarázat, ami a többit kizárná.

Mondom: a világunk LEHET tervezett, vagy spontán. Erre te se tudsz többet mondani.

DE a legelső világ INDULÁSA az semmiképpen nem lehet tervezett, mert még nem volt, aki tervezze.

Törvények nélkül pedig nem létezhet semmi, tehát a törvényeknek (legalább egy részének) előbb kellett léteznie, mint bármi másnak.

Ez viszont alapigazság, tuti biztos igaz.

Ha már a logikát emlegeted: ez bizony tiszta logika. Ezért mondom, hogy nem értesz a logikához.

2022. jan. 20. 10:35
 70/281 anonim ***** válasza:
100%

"Abból a szempontból komoly érv csak, hogy nem végtelen regresszusba tolja a problémát, de olyan multi univerzum szagú a felfogása."

Te meg kitalálsz egy tervezőt hogy magyaráz valamit amit nem tudsz. Ennél igen jobb érv az amit ő hozott fel szerintem.

Te követed azt amit régen is csináltak az emberek. Amire nem ismerünk azt megmagyarázzuk valami természet felettivel. Legyen az Isten, boszorkány, vámpír akármi. Amit a 61. írt nem magyarázza meg a dolgokat de jól rávilágít a tervezős egyik hibára és ez ellen eddig semmi érdemit nem tudtál felhozni.

Kis önvizsgálatot ajánlok:

"De akinek más a vágyálma, vagy csak ellenérzése van az ki tud forgatni bármit. "

"Mint pl az, hogy véletlen folyamatok alakitották ki az őslevesben az életet."

Az hogy nincs tervező nem jelenti azt hogy VÉLETLEN folyamatok hozták létre. Az anyag tulajdonságok továbbra is adottak tervező nélkül is és azok eredményezhetik az élet kialakulását tervező nélkül is.

Ha elrúgsz egy labdát akkor az sem véletlen szerűen hogy repülni és leesni. Az egész rendszer adott szabályok szerint működik. Véletlen nincs benne. Ha keresel egy véletlen szám generátort vagy írsz egy programot akkor az sem fog véletlen számokat kiadni. Még a "valódi" véletlen szám generátor sem add ki valóbban véletlen számokat mert az is valami alapján generálja ami pedig nem a véletlen műve alapján változik.

2022. jan. 20. 10:43
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!