Keresztények miért nem úgy imádkoznak ahogy Jézus tanította?
Az alábbi Újszövetségi versből kiderül hogy Jézus arccal a földre borult és így imádkozott:
Máté 26:39 Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te."
Ószövetségi versekből kiderül hogy a próféták és a zsidó nép is arccal a földre borulva imádkoztak:
Mózes 2. könyve, 34:8 Mózes sietve letérdelt a földre, leborult,
Mózes 1. könyve, 17:3 Ekkor Abrahám arcra borult, Isten pedig így szólt hozzá:
Mózes 4. könyve, 20:6 Mózes és Áron pedig elment a gyülekezet elől a kijelentés sátrának a bejáratához, és arcra borultak.
Mózes 2. könyve, 4:31 A nép pedig hitt. Amikor meghallották, hogy az ÚR gondjaiba vette Izráel fiait, és hogy meglátta nyomorúságukat, meghajoltak, és leborultak.
Egyértelműen kiderül a Bibliából hogy Isten parancsa szerint arccal a földre borulva kell imádkozni, de keresztények mégsem így imádkoznak. Muszlimok imádkoznak arccal a földre borulva.
Találtam egy érdekes videót ezzel kapcsolatban:
https://www.youtube.com/watch?v=wqwkGnMSJAI
Az első imádkozó férfi ortodox zsidó vallást követi és arccal a földre borulva imádkozik. A mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. Úgy tudom ma már csak kevés zsidó imádkozik így. A második imádkozó férfi arámi keresztény.Itt is látható hogy a mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. A harmadik imádkozó férfi pedig szintén keresztény. Nem tudom pontosan melyik irányzat, de ő is nagyon hasonlóan imádkozik ahogy a muszlimok. A negyedik imádkozó férfi pedig muszlim.
Tehát ha nem is sokan, de vannak zsidók és keresztények akik úgy imádkoznak ahogy azt a Biblia írja, a muszlimok viszont mind és mindig így imádkoznak.
Tehát kérdés, keresztények többsége miért nem követi Jézus tanítását az imával kapcsolatban? Másik kérdésem, keresztények szerint miért muszlimok imádkoznak úgy ahogy a Jézus tanította és ahogy a Biblia írja?
"Ha felhívóm az illető figyelmét arra hogy nem szép dolog hazudozni, szerinted gyűlölködöm? :)"
Nevezheted bárminek, de te is tudod mi az igazság. Ha valakinek a figyelmét akarnád csak felhívni, akkor nem azt mondanád, hogy "a ti fajtátok" meg "te szerencsétlen". Ez olyan, mintha azt mondanám valakinek, hogy "nem bántásból, de te vagy a legrusnyább ember a világon és mindig amikor meglátlak azt kívánom bárcsak megüthetnélek. De nem bántásból mondom." És akkor azt mondanám, hogy én nem akartam senkit megbántani, hiszen mondtam, hogy nem bántásból mondom. Nyilván ez nem tudatosul benned, de ha őszinte vagy magadhoz, akkor ezt fogod látni.
Másrészt meg azzal nem figyelmeztethettél minket vagy nem taníthattál, hogy azt mondtad a kedves másik válaszolónak, hogy "Nem az a lényeg hogy állva imádkozik, te szerencsétlenén" Tévedhet az ember, ahogy a másik válaszoló is, attól még nem lesz szerencsétlen. Istennek nem olyan emberekre van szüksége, akik mindig megfelelően tudnak érvelni teológiával, hanem gyerekekre, akik szeretik az Apjukat.
Mellékesen meg, a válaszoló nem tévedett, hanem te nem tudtad teljesen értelmezni a szövegét. Nem az volt a lényeg, hogy azért imádkoztak állva, hogy így lássák őket az emberek. Vagyis ez is lényeges volt, de a válaszoló fő mondanivalója az volt, hogy a szövegben az szerepel, hogy "állva", ami azt jelentette, hogy ez is bevett szokás volt.
Én is nevezhetnélek hazugnak, mert azt mondtad, hogy az iszlámban nincsen vallás miatt kivégzés, arra viszont nem válaszoltál, hogy akkor mért vannak még országok, ahol mégis, és mért mondta a videóban azt az az ember, hogy ki kellene végezni a hitehagyottakat, de azért nem nevezlek hazugnak, mert egyrészről nem az a feladatom, hogy gyűlöljelek, másrészről azt gyanítom, hogy azzal, hogy ezt nem vetted figyelembe csak magadat akarod becsapni, nem minket.
Ettől függetlenül még mindig kíváncsi vagyok a válaszra.
"Szerinted én nem itt élek? Szerinted én TV-ben látok csak keresztényeket? :) Szerinted én nem ismerem a keresztényeket? Leírsz egy ilyen marhaságot hogy muszlimok bebeszélték nekem hogy milyenek a keresztények mintha én nem látnám :) Na ezért nem veszlek komolyan."
Nem érted miről beszélünk, ezért butának nézel minket.
Nekem is vannak keresztény ismerőseim akik hazudnak. Ha keresztények hazudnak, akkor inkább a mindennapi életről szoktak hazudni, de lehet teológiai kérdésekről is. Ettől még nem lesz olyan, hogy "a ti fajtátok".
Nem csak úgy lehet bevenni, hogy a keresztények hazudnak, ha csak a tévéből látod őket. Ha új osztályba megyek és még mielőtt bemennék odajön hozzám Gizi, hogy vigyázzak a Ritával, mert mindenkivel lefekszik, kihasználja az embereket, hazudozik, de persze a stréber jó kislányként viselkedik, nézzem meg ha bemegyek, hogy megint úgy fog viselkedni, hogy szeressék az osztálytársai és a tanárok, közben belülről meg egy rohadó nőszemély, én pedig ezt be is veszem, akkor láthatom minden nap is, de egy hazug embernek fogom tartani, pont azért, mert nem ismerem az igazságot róla. Neked is ha mondják, hogy a keresztényeknek ez meg az a hazugsága és te találkozol egy kereszténnyel, aki ezt meg azt mondja, akkor hazugnak fogod hinni. Ehhez nem kell, hogy csak a tévéből ismerd a keresztényeket.
Egy hosszú válaszodban ezt írod: "Hiába. Ne fáradj. Egyistenhívő embereket soha nem fogsz meggyőzni a szentháromságról." Ki akart meggyőzni? Én csak azt akartam, hogy értsd, hogy miről van szó. Ez is egyistenhit, csak egy árnyaltabb formája. Általában nem is az ide-oda küldözgetéssel van a baj, inkább azon szoktak vitázni, hogy a Szentlélek személy, vagy személytelen erő, tehát lényegében csak Isten erejének a megnyilvánulása. Ez a rész kifejezetten pünkösdről szól a Szentlélek kiáramlásáról. Egyébként Jézus is küldve van, de ez nem zárja ki egylényegűségét az Atyával. A Szentlélekkel kapcsolatos dolgoknak nem vagyok a szakértője, bevallom eddig ezzel foglalkoztam a legkevesebbet. Ezért nem akarok rosszul fogalmazni vagy valamit rosszul mondani, én is folyamatosan olvasok a témában, mert nekem is vannak még kérdéseim ezzel kapcsolatosan. De, a Szentlélek már az Ószövetségben is feltűnik. Az teljesen egyértelmű, hogy Isten Lelke. Ezt a háromság tagadóknál sem láttam még vitatni, ezt Jehova Tanúi sem vitatják, szerintem az unitáriusok sem, csak ők Isten puszta erejének tartják, a megnyilvánulásának és azon túl nem tekintik külön személynek. Itt egy kis 4 perces videó a Szentlélekről. (Megjegyzem ők is személynek tartják, csak a háromságról egy másik videóban beszélnek, ami még nincs magyarra fordítva): https://www.youtube.com/watch?v=l_lMoU3Ik_Q
Vagy egy rövid leírás: [link]
"A Szentlélek mikor jött el, ki látta és mit nyilatkozott ki amit Jézus nem?" Ez mint írtam pünkösdkor teljesedett be. Olvasd el az Apostolok cselekedeteit.
"Akkor a többi verset elfogadod hogy Mohamed prófétára igaz?" Nem, mivel nem kommunikált Istennel, hanem egy angyallal beszélgetett.
Valahol írod, hogy senki nem magyarázza el neked, hogy honnan veszük, hogy Jézus meghalt a kereszten és hogy én is arra hivatkozom, hogy a Biblia előbb volt. Bár ez külön kérdést érdemelne, de én most megpróbálom kifejteni a véleményemet, és összeszedni, hogy miért gondolom, hogy a Koránban leírtak tévesek. (És ha ez téves, akkor értelemszerűen nem 100%-os isteni kinyilatkoztatás, ahogy azt Mohamed állította.) Miután elolvastad rád bízom hogy, mit gondolsz. Ezzel én nem a kereszténységet akarom bizonyítani most, mert ebből még nem következik, hogy amit a feltámadásról mondanak a keresztények az igaz, hanem azt mondom, hogy amit a Korán ír az nagy valószínűséggel nem igaz. Abban igazad van, hogy biztosan nem tudhatjuk, mert nincs perdöntő bizonyíték ebben a kérdésben, ezt elismerem, de valószínűsíteni a logika és a közvetett bizonyítékok alapján tudunk. És én azok alapján kötve hiszem, hogy ha abból indulunk ki, hogy Jézus létezett (és induljunk ki ebből, mert ebben mindketten hiszünk) nem halt meg a kereszten. Szerintem, ha teljesen objektíven nézzük a dolgot, akkor Jézussal kapcsolatosan, ha elfogadjuk a létezését, akkor az hogy tanított és kivégezték a legmegalapozottabb részei az életének. Valamit tanított, mivel számtalan követője lett, ezt talán nem kell magyarázni. És kivégezték 1. mert ezt sem a zsidók, sem a rómaiak nem tagadták és a keresztények sem tagadják. A zsidók a Talmudban is említést tesznek róla, a római Tacitus az Évkönyvekben azt írja: "Ezért a híresztelés elhallgattatása végett Nero másokat tett meg bűnösnek, és a legválogatottabb büntetésekkel sújtotta azokat, akiket a sokaság bűneik miatt gyűlölt és Christianusoknak nevezett. Christust, akitől ez a név származik, Tiberius uralkodása alatt Pontius Pilatus procurator kivégeztette, de az egyelőre elfojtott vészes babonaság újból előtört, nemcsak Iudeában, e métely szülőhazájában, hanem a Városban [Rómában] is, ahová mindenünnen minden szörnyű és szégyenletes dolog összefolyik, s hívekre talál."
A keresztények is abban hittek, hogy Poncius Pilátus kivégeztette. Ez egy elég fix pont a történetben. Igazából ezt a Korán sem tagadja. Írja, hogy a zsidók ki akarták végeztetni, és utal is a keresztrefeszítésre, csak éppen tagadja azt. A Korán azt írja: "(Megszegték egyezségüket) Beszédükkel „Megöltük a Megváltót, Jézust, Mária fiát, Allah Prófétáját!” De nem ölték meg és nem feszítették keresztre, csak úgy tűnt nekik. Akik ebben összekülönböznek, kétségek közt hányódnak. Nincs nekik ebben tudásuk, csak a sejtést követik. Nem ölték meg (Jézust), bizonyosan!" Kor 4:157
Ennyit ír a Korán erről. De, ebből is az látszik, hogy a zsidók azt hitték megölték Jézust, vagyis a keresztrefeszítés megtörtént, (nem is kell történelmileg bizonygatni) úgy tűnt meghalt, csak éppen valahogy Jézus nem halt meg. Na és innen lesz igazán érdekes a dolog, mert ugye nem részletezi, hogy hogyan nem halt bele. (Erre született nem egy muszlim magyarázat.) Vegyünk egy viszonylag modernebb elméletet először. Az "ájulás elméletet". Jézust keresztre feszítették, de csak elájult, nem halt meg, felgyógyult és prédikált. Nem hiszem, hogy széles körben hivatkoznának erre a muszlimok, de lemerem fogadni, hogy modern iszlám tudósok ezzel is érvelnek. Szóval röviden: Már körbe lett járva, hogy ez igen valószínűtlen. 1. A rómaiak nem voltak olyan, bénák, hogy ne tudják megállapítani, hogy meghalt, le is szúrták. Továbbá a keresztrefeszítés olyan kegyetlen büntetés volt, hogy ha valakit előbb levettek a keresztről, nagy eséllyel akkor is meghalt. (Josefus Flavius leírja, hogy 3 ismerősét levetette a keresztről és legjobb orvosi ellátás mellett is kettő meghalt) 2. Az orvosok véleménye szerint, a keresztrefeszítés fulladásos halál, aminek jelét Jézus produkálta, akkor amikor arról ír az János evangéliuma, hogy víz és vér folyt ki a mellkasából, amikor ledöfték. Orvosok szerint, ez annak a jele, hogy addigra már halott volt. 3. A sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem tudott volna pár nap múlva sétálni (megkorbácsolták, átszúrták kezét, lábát). És ez a koncepció szerintem az iszlámba sem illik bele. Szóval ezt szerintem hagyhatjuk is. Az érdekesebb, az hogy valahogy nem is őt feszítették meg. Azokat az elgondolásokat, amik arról szólnak, hogy Jézus nem is szenvedett valóságosan, csak látszólag, gyűjtő nevükön doketizmusnak nevezzük. Ez jó hír az iszlám számára, mert ha ez tényleg így történt, akkor ennek csak kell valami nyomának lenni, igaz? Ha ez volt az eredeti hit, akkor csak vissza kellene tudni vezetni a kezdetekig, vagy legalább minél régebbig, igaz? Eredetileg véletlenül bukkantam rá erre az egészre, egy teljesen más téma kapcsán, csak rögtön feltűnt a párhuzam, így elkezdtem kutakodni, próbáltam visszafejteni a dolgokat, hogy eljussak a forráshoz és meglássam lehet-e igazuk a muszlimoknak. Az eredmény szerintem siralmas és nagyon hitelteleníti az én szememben az iszlámot. A doketizmus gyökerei nagy valószínűséggel a gnoszticizmusig nyúlnak vissza. Abból az elgondolásból fakadnak, hogy egy szellemi, isteni lény, nem tud egyesülni a hússal és valóságosan szenvedni. Tehát tévedés azt feltételezni, hogy a zsidókeresztényektől ered, "az igazi keresztényektől", akik muszlimok voltak. Ezt honnan tudjuk, kérdezed? Honnan tudom, miben hittek? Keresztény írók több műve is fennmaradt, ami a különböző eretnekségekkel foglalkozik. Idézték is a műveket, amiket használtak, leírták a hitrendszerüket, majd megpróbálták cáfolni azt. Az ebioniták evangéliuma, vagy a Héberek evangéliuma, bár nem maradt ránk, de több részlet is ismert belőle a keresztény írók idézetei alapján. Vannak művek, amikből töredékek is fennmaradtak, Nag Hammadi-ban a 20.században gnosztikus iratokat találtak, olyanokat, amikre még a keresztény írók is hivatkoztak, hogy azokat használják. Iréneusz, (akit még tanított Polikárp, aki állítólag még tanult János apostoltól,) 170 környékén írt egy 5 kötetes könyvet, az Az eretnekség ellen (Adversus Haereses) címmel, amiben a gnosztikusokról ír. Ebben megdöbbenve fedeztem fel ahhoz a tanításhoz hasonlót, amit a muszlimok széles körben vallanak, vagyis, hogy Jézus elváltozott és valaki mást feszítettek meg helyette. Ez Baszileidész (angolosan: Basilides) gnosztikus vezér tanítása volt. Ennél korábbra ezt, így konkrétan, én eddig nem tudtam visszavezetni. Ő azt állította, hogy Jézus helyett
Cirénei Simon-t feszítették meg, mert mikor átvette tőle a keresztet, Jézus átváltoztatta Simont olyanná, mint ő, ő pedig átváltozott Simmonná, és a keresztnél nevetve nézte az embereket, hogy hogy túljárt az eszükön és mást feszítenek meg helyette. A gnosztikusok hite, a kifacsart lelkivilágú Jézusról, meg istenekről stb. döbbenetes volt. De, sokan, ehhez hasonlóan magyarázzák a Koránt. "És mivel hitetlenek és Máriát szörnyű gyalázkodással illették, és [mivel] azt mondták: „Megöltük Jézust, a Messiást, Mária fiát, Allah küldöttét” – holott [valójában] nem ölték meg őt és nem feszítették keresztre, hanem [valaki más] tétetett nekik [Jézushoz] hasonlóvá [és azt ölték meg]. " Ez egy másik magyarázó fordítás. Amúgy miután erre rájöttem, vettem észre, hogy a Korán kiemeli, hogy akik ezt elhiszik, azoknak nincs "tudásuk", ezt több fordításban is így olvastam. A tudás vagy gnózis, volt az amire a gnosztikusok hivatkoztak, a rejtett tudásra.
Az doketizmus ennél korábbi megjelenését, én a Kerinthosznál (Kerinthus) fedeztem fel. Ő még a nagy gnosztikus tanítók előfutára volt és János kortársa. Állítólag ellene írta meg evangéliumát. (Valamint már a Bibliában is az ellen érvelnek, hogy Jézusnak valósi hús teste volt és, hogy tényleg feltámadt, ők látták.) Szóval az a lényeg, hogy ő egyfajta átmenet volt a zsidó keresztények és a gnosztikusok között szerintem, talán ő hozta be először ezeket a tanokat. Ő azt mondta, hogy Jézus és Krisztus nem azonosak. Krisztus egy mennyei lény, (Démiurgosz feletti szintről jött, ha jól emlékszem, aki a zsidók istene és a világ teremtője, de nem a legnagyobb Isten, mert az az Ismeretlen isten nevezetű lény. ) aki beleköltözött a Jézus nevű emberbe megkeresztelkedésekor, majd a kereszten elhagyta őt, (ezért mondta, hogy: "miért hagytál el engemet?") mivel az isteni lény soha nem tudott azonosulni a hús testel. Jézus meghalt és majd az Utolsó napon feltámad. A szűztől születésben nem hitt. Jézus Mária és József fia volt, egy igaz ember, akit úgymond megszállt a Krisztus nevű isteni lény. Ő a többi, későbbi gnosztikussal ellentétben, azt mondta, hogy Démiurgosz nem gonosz, ezért be kell tartani a zsidók törvényeit. Azt olvastam a tudósok arra következtetnek, kapcsolatban állt a zsidókeresztény ebionitákkal és valószínűleg ugyan azt az evangéliumot olvasták.
Szóval összegezve. Nagy valószínűséggel gnosztikus eredete van ennek az egésznek, az én tippem az, hogy Mohamed gnosztikus behatású ebionitákkal, vagy esetleg manicheistákkal, vagy valamely hasonló gittegylettel került kapcsolatba. Valószínűleg az ő szektás irataikra hivatkozik, "Az Evangélium"-ként. Ez ellent mond a kereszténység akkori többségi véleményének, az apostoli hagyományoknak. A gnosztikusok új eszmét higítottak a kereszténységbe, amit a keleti miszticizmusból vettek. Kerinthosz azt írja Iréneus jártas volt az egyiptomi bölcsességekben. Egy olyan hellenizálódott zsidó volt, aki Alexandriába tanult. Bár kevés az információ, de úgy vélem, hogy ez a tan valószínűleg nem a zsidókeresztényektől ered.
Bevallom, számomra a Korán verziója nem is túl logikus. Próféta volt, megakarták ölni, de nem halt meg, csak úgy tűnt mindenkinek, de páran tudták, hogy nem így történt, majd felment a mennybe? Később meg egyesek úgy hitték meghalt, mások meg hogy feltámadt, de egyik sem? Ennek mi értelme? A végítélet előtt meg majd visszajön és megmondja mindenkinek, hogy tévednek, majd meghal és később feltámad. "Cselt szőttek (a hitetlenek), de Allah is cselt szőtt. Allah a Legjobb Cselszövő." 3:54 Oké, ügyes húzás volt, de ebben mi a jó? Miért kellett így lennie? Ennek mi volt a haszna?
Vidiripi
"Mondtam már hogy a hazudozással magadnak ártasz."
Nem hazudozom! Egyébként azzal hogy ezt hajtogatod csak megerősítesz abban hogy bizony igazam van! Nem ártok magamnak ,még is mivel ártanék?
"A 10 parancsolatban hol van említve Jézus, Jézus istensége és hogy Jézushoz kell imádkozni? Mert hogy ti keresztények ezt teszitek."
Az előtt vagy után amikor az ima közbeni testtartásról van szó!
"Amit saját szavaiddal mondasz nem ima hanem fohász. Az ima csak úgy végezhető el ahogy Isten parancsolta tehát meghatározott módon. Minden más fohász."
Amit saját szavaiddal mondasz el az is ima és ahogyan írtam korábban is ennek is vannak keretei!
Az imát és a fohászt nem kell különválasztani és nincs is különválasztva. Ha külön kellene akkor erről lenne tanítás a Bibliában de nincs.
Tudod a keresztények Krisztus tanítását és az apostolok tanítását veszik alapul. Ha nem azt vennék alapul akkor nem beszélhetnénk keresztényekről. A keresztény tanítások pedig a Bibliában vannak így teljesen logikus és érthető hogy ezeket veszik figyelembe!
"De ettől még úgy kell elvégezni ahogy Isten parancsolta."
Amibe nem tartozik bele az imádkozás közbeni testhelyzet mivel ilyesmire nem térnek ki a Bibliában amely a keresztények szent írásait tartalmazza!
"Ha csak az imánál maradunk, Jézus és többi próféta is úgy imádkozott ahogy Mohamed próféta. Ez neked nem megerősítés? Nem folytonosság?"
Határozottan nem megerősítés! Megerősítés az amikor valamiből szó szerint idéznek. Lásd Jézus Krisztus példáját amikor szó szerint idéz az Ószövetség írásaiból vagy arra hivatkozik. Na ez a megerősítés! A Koránban nincs ilyesmi ha nagyítóval keresed akkor sem találsz ilyesmit! Még a 10 parancsolat sincs benne szó szerint!
Ha tényleg úgy lenne ahogyan azt állítod akkor a muszlimok a Korán mellett használnák a Bibliát is.
"Mivel bálványimádó vagy nem tudsz Jézus imádatától elszakadni. Mondtam már hogy nem a személy a fontos hanem az üzenet."
Nem vagyok bálványimádó! És igen fontos az üzenet. Az üzenet pedig nem más mint az hogy Jézus legyőzte a világot és a halált. Van megmentés és bűnbocsánat!
"Az iszlám szerint több mint 100 ezer próféta volt. Miért pont Jézushoz ragaszkodsz? Miért nem mondjuk Ezékiel próféta életét hiányolod? Azért mert Jézust bálványozod. Gondolom azt felfogod hogy 100 ezer próféta élete nem lehet benne a Koránban. Egyébként Mohamed próféta élete sincs benne a Koránban csak egyes események. Ahogy más prófétáktól is csak egyes események, például Jézusról."
Azért pont Jézushoz ragaszkodom mert Ő név szerint van említve! Ennyire egyszerű és logikus. Erre magadtól is rá kellett volna jönnöd. Egyszerűen elképesztő hogy ilyen pitiáner dologra nem vagy képes rájönni. Pedig ez tényleg csak puszta logika és semmi más!
Azért nem Ezékiel próféta életét hiányolom mert nem vagyok Ezékiel követő ez is puszta logika.
Nem is érdekel a 100 ezer próféta élete engem csak egyetlen egy élete érdekelt volna. Hiszen te magad jelentetted ki hogy egy próféta egész élete tanítás!
A Koránban ,Jézussal kapcsolatos információk száma a nulla felé konvergál! Ergo ha jobban megakarjuk ismerni Jézust és az Ő TANÍTÁSAIT ,CSELEKEDETEIT ,CSODATÉTELEIT ,IMÁDSÁGAIT akkor csak is egy dolgot tehet az ember. Logikusan nézve ,el kell olvasnia az Bibliában! Mivel a Koránban szinte semmit nem írnak róla így teljesen logikus hogy abból nem is tudja megismerni hiába akarja!
"Mi az hogy keresztények mindkettővel rendelkeznek? Tudod te mit beszélsz? A hit egyistenhitet jelent. A keresztények többsége három istenséget imád tehát már ez sem teljesül."
Na és akkor mi van? Azt írtad hit kell hozzá és jó cselekedet. A keresztényeknél van hit is meg jó cselekedet is!
A keresztények egy Istenben hisznek a mennyei Atyában a világmindenség teremtőjében aki az embert is teremtette!
Azt írod hogy a többsége. Akkor gondolj a kisebbségre! Egyébként meg engem nem érdekel hogy mit hisz vagy gondol a többség!
"A jó cselekedet pedig Isten törvényeinek a betartását jelenti, például az ima is jócselekedet amit keresztények nem tesznek meg. Tehát a mai keresztények nagyon de nagyon távol állnak attól hogy kijelentsd,mindkettővel rendelkeznek."
De igen a keresztények is imádkoznak csak nem úgy imádkoznak mint a muszlimok!
"Hogy neked közöd nincs az igazsághoz az egoészbiztos."
És ebbe te belefogsz betegedni? Egyébként csak azért gondolod így mert nem veszed figyelembe azt hogy Jézus Krisztus mit tanított!
"Nekem Isten törvényeinek a betartása ad megnyugvást."
Nem! Te nem vagy nyugodt. Indulatok vannak benned düh ,harag ,méreg háborúság! És bizony ezekkel az érzelmekkel saját magadnak ártasz és könnye lehet hogy amikor olyan méreteket ölt benned ez a dolog akkor már a közvetlen környezetedre is hatással lesz! Sőt a szeretteidre! Ne így legyen!
"Akkor miért nem imádkoztok így? Akkor nálatok lélekben nem születik meg ez a dolog?"
Ez a probléma! Te azt hiszed hogy senki nem imádkozik így mert nem hisszük és nem valljuk hogy parancsba van adva az hogy így kell imádkozni. De ez nem azt jelenti hogy akkor nem is imádkozunk így. Én magam is imádkoztam már térdelve!
Egyébként teljesen mindegy hogy te mit hiszel! Az nem fogja befolyásolni a keresztényeket illetve azon hívőket akik imádkoznak hogy úgy imádkozzanak ahogy azt te írod! Azért mert nem HISZNEK BENNE HOGY ÍGY KELL! A keresztények úgy hiszik hogy alázatosan és szívből kell imádkozni és nem kötelező jelleggel.
"Igen, a keresztény vallás ilyen. Mindenki azt tesz amit akar. Ilyen csináld magad vallás. Ami neked tetszik azt betartod a Bibliából, ami nem, arra azt mondod rád nem vonatkozik."
Egy muszlimnak lehet több felesége de egy kereszténynek csak egy felesége lehet! (Salamonnak sok felesége és ágyasa volt)
Nem az van a kereszténységben hogy mindenki azt tesz amit akar!
Tudod a kereszténység Krisztus tanításán alapszik. Jézus Krisztus tanítása pedig nem külsőségekben nyilvánul meg! Olvasd csak el Jézus és Nikodémus beszélgetését! (János 3. fejezet)Vagy olvasd el azokat a részeket amikor a farizeusok és Írástudók mindenáron meg akarják fogni valamivel.
Jézus egyik legfőbb üzenet ,hogy emberek térjenek meg a bűneikből és forduljanak Istenhez.
A másik legfőbb üzenet hogy kizárólag Ő az út az Atyához és senki nem mehet az Atyához, csak Őáltala!
- És ezek a dolgok rád is vonatkoznak! Még akkor is ha neked ez nem tetszik. Te vagy az aki válogat ez igaz a Bibliában azt meg belehamisították! Te válogatod meg te emelsz kifogást olyan dolgok ellen ami benne van a Bibliában de nem tartod igaznak!
"Nem az a lényeg hogy állva imádkozik, te szerencsétlenén, hanem az hogy olyan helyen imádkozik ahol sok ember látja, mert képmutatásból teszi."
De azt állítod hogy az imádkozást nem állva végzik hanem arcra borulva!
"Én pedig válaszoltam. Ugyanazt tanította."
Máté 5:43
Melyik próféta tanítja ezt és hol van megírva?
Ugyanazt? Oké! Bizonyítsd be!
"A katolikus és protestáns Biblia között 6 könyv az eltérés."
Egy aprócska de nagyon jelentős tényt azt kihagysz az elméletedből.
Még pedig azt hogy ez a különbség az Ószövetségben található.
Tudod kereszténység a kereszténység tanításai az Újszövetségben találhatóak. Neked ugye megy a magyar nyelv értő olvasása és a logika is.
- Tehát ha az Újszövetség könyvei ugyan azok a katolikus és a protestáns Bibliákban is akkor a kereszténység tanításai maradéktalanul és eltérés nélkül megtalálhatóak a Bibliában.
"Még azt sem tudták egyértelműen és egységesen feljegyezni mit mondott Jézus a kereszten."
De Jézus tanításai egyértelműen és egységesen fent maradtak az Írásokban! Te miért nem követed Jézus tanításait mindenben?
Miért nem ismered el hogy Jézus Krisztus az egyetlen út ember és Isten között?
Miért nem fogadod el Isten ajándékát a megváltást? Miért nem élsz az isteni kegyelemmel? Miért nem ismered el hogy bűnös ember vagy akinek szüksége van a megváltásra?
Kérdező:
Még az általad belinkelt wikipédia oldal is megcáfol téged. Máté, Márk és Lukács evangéliumának keletkezését 60 és 70 közé teszi, Pál leveleit 50 és 90 közé, és így tovább. Tehát az újszövetségi iratok a Jézus keresztre feszítése utáni néhány évtizedben készültek, még a szócikk szerzője szerint is.
Az ókor leggyakrabban másolt, és leginkább terjesztett könyvei az Újszövetség könyvei voltak. Egyetlen ókori irodalmi műnek sem maradt ránk az eredeti kézirata, viszont a másolatok segítségével szinte teljes pontossággal rekonstruálni lehet az eredeti szöveget. Míg az Iliásznak 1757 fennmaradt kézirata van, addig az újszövetség könyveiből 25000 kézirat maradt fenn, vagyis az Újszövetség rendelkezik a legtöbb kézirattal az ókori művek közül.
Úgy látom, továbbra sem tudsz egyetlen bibliai parancsot, törvényt vagy rendeletet sem felmutatni, ami azt bizonyítaná, hogy a keresztényeknek úgy kéne imádkozni, mint a muszlimoknak. Csak tereled a témát, hogy ne lepleződjenek le a hazugságaid.
Kérdező muszlim ez most hazugság vagy tudatlanság tőled?
"A 10 parancsolatban hol van említve Jézus, Jézus istensége és hogy Jézushoz kell imádkozni? Mert hogy ti keresztények ezt teszitek."
A tudatlanság erősen feltételezhető. Először is nincs kifejezetten Jézus imánk, szerencsésebb lett volna Szűz Máriát mondanod, mert van Szűz Mária imánk. Másodszor ha Jézushoz imádkoznánk ugyanúgy Istenhez imádkoznánk, mert az Atya Krisztusban van és Krisztus az Atyában. Ők lélekben Egy Isten.
A mi szent egység tanunk hármas személyét egy Istenben határozzuk meg.
És jól jegyezd meg az nem számtani fogalom. Hanem úgy értheted meg, hogy a kezed is egy dolgot akar mégis öt ujjad van, és az ujjak bár tudnak eltérően mozogni, alá vannak rendelve az Isten egyetlen akaratának.
Ez a Szentháromság. Csak az egy isteni lélek akaratárol szól a Szentháromság, amit a Korán elutasit, ezért te is. Isten a Szentlélek által és Isten a Fiú (Krisztus) által.
De mi Istenhez imádkozunk.
A másik kérdésedre a választ Krisztusról kapod meg az evangéliumban.
"Én azért írok még neked, (bár többször is elhatároztam, hogy nem foglalkozom veled tovább), mert 1. ezek a kérdések másban is felmerülhetnek."
Elmondom én miért vagy még itt lassan 2 hónapja. Mert tudod hogy igazam van, de nem akarod elfogadni. Nem tudsz beletörődni hogy amiben eddig hittél az nem igaz. Visszajössz, hogy háta ez alakalommal fel tudsz mutatni valamit ami fenntartja annak a látszatát hogy igazad van, de minden alakalommal csak az igazolódik hogy tévedsz, aztán újra és újra megpróbálod mert nem hagy nyugodni a dolog. Nem akarod beismerni magadnak hogy tévedsz.
"Mikor utána néztem a témának, rájöttem, hogy ezt nem te találtad ki, hanem konkrétan muszlimok képesek ezzel érvelni azoknak az embereknek, akik esetleg kevésbé vannak képben a Bibliával."
Minden muszlim aki olvassa ezeket a verseket, ugyanerre a következetésre jut mint én. Ebben nincs semmi különös.
"Mindig arra gondolok, hogy mi van, ha a következő válaszomból értenéd meg, ha még ezt meg ezt is elmondanám vagy újrafogalmaznám? Talán soha életedben nem lesz több alkalmad erről normálisan beszélni senkivel, mivel szemmel láthatóan nem érdekelnek a válaszok, szóval nem hiszem, hogy te magadtól utána fogsz nézni a dolgoknak."
Ha úgy gondolod hogy engem nem érdekel a válaszod, miért írsz újra és újra? :) Egyébként érdekel, ezért is válaszolok ezekre.
"Még ha abból indulok ki, hogy csak sértegetni akarsz, ez nem jelenti azt, hogy nem változhatsz meg. Egy megfelelő válasz talán elgondolkodtat."
Naponta tesznek fel olyan kérdéseket amiben a keresztényeket sértegetik, provokálják. Ezekhez mégsem írtok 800 választ :)
"Szóval megpróbáltam neked megadni minden lehetőséget, feldobni témákat, amin elindulhatsz, hogy felismerd a tévedésedet, így ha nem fogadod el, az már a te bajod."
Majd akkor ismerem be a tévedésem ha bizonyítjátok. Tényekkel, logikus magyarázatokkal. Ettől viszont fényévekre vagytok.
"Egyszerűen ez a kép alakult ki bennem rólad a válaszaid alapján. Ha nem tetszik, cáfolj rá! Ne nevezz hülyének másokat, meg hazugnak! Ne sértegesd a beszélgető partnereidet! Az iszlámot véded, de az iszlámot képviseled, amikor így beszélsz? Ez egyénként a keresztényekre is igaz. Rám is igaz! Ezért kértem, már bocsánatot tőled egyszer, mert úgy éreztem egy-két válaszomat nem jól fogalmaztam meg és talán sértő lehetett."
Megint ott tartunk hogy a többi keresztényt nem figyelmeztetted erre csak engem. Ha valaki hazudik akkor nem fogom másképp mondani mint hogy az illető hazug. Főleg ha folyamatosan ezt teszi.
"Ez miért furcsa? Bárki imádkozhat leborulva, de nem lehet elővenni azt, aki nem tesz így, mert senkinek sem kötelező. A lehetőség adott, nem tilos így tenni, de nem is kötelező."
Akkor nem érted. azt mondjátok miért ne imádkozhatna valaki így magától. Szerintetek ehhez nem kell kötelezővé tenni, mert emberek maguktól is így imádkoznak. A valóság viszont az hogy magától senki nem fog így imádkozni. Ti így imádkoztok? Nem. Tehát ti keresztények bizonyítjátok hogy az emberek maguktól nem imádkoznak így. A Bibliából viszont azt látjuk hogy mindenki így imádkozott ami csak úgy lehetséges ha kötelező volt. Na ezt hívják logikus érvelésnek.
"Bőven találtam mindkettőre példát. Ki így gondolja, ki úgy. Dr. xy az egyik mellett érvel, Dr. xy meg a másik mellett. Ebben nincs konszenzus, muszlimja válogatja ki, mit gondol igaznak ebben a kérdésben. A szövegek nem egyértelműek és ellentmondásosak, igazából bármelyik lehet igaz. Lehetett 9 éves meg 19 is"
Akkor keresztények milyen alapon ragadják ki a 9 éves változatot és állítják be úgy mintha biztosan így történt volna majd rágalmazzák pedofíliával Mohamed prófétát?
"Muszlimok írják, muszlim oldalon, muszlimoknak, hogy ezt senki nem vitatta egészen a 20.század elejéig és több beszámoló van, hogy a 9 éves lányokat már házasságra érettnek találták."
A 20.századig keresztények sem rágalmazták ezzel Mohamed prófétát mert a keresztény világban is korábban természetes volt hogy a lányok ilyen korán házasodnak. Olyan ismert magyar királyok mint István vagy Mátyás 12-13 éves lányokat vettek feleségül. Érdekes hogy ugyanezek a keresztények ezeket a királyokat nem tekintik pedofilnak.
"Ráadásul az, hogy házasodhattak nem jelenti azt, hogy 12-13 évesen rögtön férjhez adták a lányokat és hogy Mária is ennyi volt. A mostani törvények szerint Magyarországon azt hiszem 16 éve kortól (vagy már lejjebb vitték 14-re?) lehet házasodni szülői beleegyezéssel, mégis általában 18 éves kortól házasodnak az emberek."
Nem azt mondtam hogy biztosan 12 éves volt Mária, de simán előfordulhat. Akkoriban ez természetes volt. Abban az időben az átlag élettartam kb 35 év lehetett így nem vártak a házassággal sokáig. Egy 12-13 éves ember már felnőttnek számított. Magyarországon pedig 16 éves kortól lehet jelenleg házasodni.
"Viszont azt is megtaláltam, hogy honnan veszik a muszlimok ezt a Mária 12 éves volt, József meg idős szöveget. Az 1913-as katolikus enciklopédiára hivatkoznak, aminek a József címszó alatt, az áll, hogy bár ez megbízhatatlan források, de érdekességképpen leírják, hogy egyes apokrifek azt írják, hogy Márinak 12-14 éves korában elkezdtek keresni egy jóra való embert, aki a férje lehet."
Nem mi vesszük :) Egyszerűen csak rákerestem és ezt a forrást dobta ki. Amúgy én sem hiszem hogy József 90 éves volt. Mária viszont lehetett 12.
"Na, most ebből levonni, hogy bezzeg Mária és József... igen szelektív szövegértésre vall. Ezt csak a muszlimoknak a félrevezetése. Ez lenne ugyan az a kategória, mint Aisha esete, ami bele volt gyökerezve az iszlámba és konkrét szövegek utalnak rá? Ne vicceljünk!"
Aisha esetében sokkal kisebb a valószínűsége mert más források szerint jóval idősebb volt. Szóval pontosan nem lehet tudni. A pedofília vádja pedig aljas rágalom keresztények részéről. Egyrészt nem tudjuk Aisha hány éves volt de azt biztosan tudjuk hogy Mohamed próféta többi felesége jóval idősebb volt. Akinek ilyen hajlama van az akkor mindig fiatal feleséget választott volna. Tehát egy undorító aljas rágalom. Közben pedig oké hogy Mária esetében sem biztos hogy 12 éves volt de azbiztos hogy fiatal és nagy valószínűséggel 16 éven aluli, tehát akkor ezt is pedofíliának kellene hogy nevezzék ugyanezek a keresztények.
"Ez érdekes. Az nem baj, hogy a Korán szerint is valami hasonló történt?"
A "beléleheltünk a lelkünkből" hogy lenne már hasonló? Nincs semmiféle megszállás és az iszlám szerint Isten nem Jézus biológiai apja mint a keresztény vallásban. Köze nincs egymáshoz a kettőnek.
"Ha valami az általad vázolt képhez hasonlít és amit a muszlimoknak gondosan magyarázniuk kellett az idők során az ez:"
Mit kell ezen magyarázni? Allah annyit mondott hogy legyél és kész: "Eképpen lesz"- mondta Az angyal. "A te Urad azt mondta: 'Könnyű ez nekem."
"Szóval erre jöttek az olyan magyarázatok, hogy Gabriel belelehelt Mária ingújába és úgy fogant Jézus. Na, én meg az ilyeneken vagyok fennakadva. Az egész fura, de amúgy ennek van értelem egyáltalán? Szóval jött Gabriel, akinek Isten kölcsönadta a teremtő erejét és azt belehelte Máriába? Vagy mi van? Mert igen, ír olyat, hogy Jézus nem a fiam, mert nekem elég csak annyit mondanom, hogy legyél és teremtek embert. De, Jézus történetét figyelembe véve ez csak egy általános kijelentés. Jézus pontos fogantatásáról ezek a részek írnak. "
Gabriel csak a hírt vitte. Semmi mást nem tett. "A te Urad azt mondta: 'Könnyű ez nekem." Annyit mondott hogy legyél és lett. Ahogy a legelején is írtam.
"Kérdező én azt kérem tőled, hogy olvasd el az Evangéliumokat. Tudom, hogy a teljes Bibliát nehéz lenne elolvasni, ezért csak azt kérem, hogy az Evangéliumokat olvasd el, hátha megleled a benne rejlő igazságokat v agy megérted mért is mondjuk azt, amit."
Lehet majd elolvasom de semmin nem változtat. Ti azt mondjátok olvastátok, de semmivel nem tudtátok megcáfolni az állításomat.
"Nevezheted bárminek, de te is tudod mi az igazság. Ha valakinek a figyelmét akarnád csak felhívni, akkor nem azt mondanád, hogy "a ti fajtátok" meg "te szerencsétlen". Ez olyan, mintha azt mondanám valakinek, hogy "nem bántásból, de te vagy a legrusnyább ember a világon és mindig amikor meglátlak azt kívánom bárcsak megüthetnélek. De nem bántásból mondom." És akkor azt mondanám, hogy én nem akartam senkit megbántani, hiszen mondtam, hogy nem bántásból mondom. Nyilván ez nem tudatosul benned, de ha őszinte vagy magadhoz, akkor ezt fogod látni."
Neked is azt tudom mondani hogy az esetemben ezeket kifogásolod de ugyanezért a többi keresztényt nem figyelmeztetted, így komolytalan. Olyat nem mondtam hogy a hogy "a ti fajtátok". Olyat mondtam hogy szerencsétlen az egyik válaszolónak mert egyszerűen az. Nem érdekli a vers valódi mondanivalója csak azt nézi hogy engem cáfolhasson mindenáron.
"Tévedhet az ember, ahogy a másik válaszoló is, attól még nem lesz szerencsétlen. Istennek nem olyan emberekre van szüksége, akik mindig megfelelően tudnak érvelni teológiával, hanem gyerekekre, akik szeretik az Apjukat."
Őt nem érdekli hogy helyesen értelmezze a verset. Sőt, az sem érdekli ha tévesen értelmezi csak engem akar megcáfolni, olyan áron is hogy más értelmet ad a versnek.
"Mellékesen meg, a válaszoló nem tévedett, hanem te nem tudtad teljesen értelmezni a szövegét. Nem az volt a lényeg, hogy azért imádkoztak állva, hogy így lássák őket az emberek. Vagyis ez is lényeges volt, de a válaszoló fő mondanivalója az volt, hogy a szövegben az szerepel, hogy "állva", ami azt jelentette, hogy ez is bevett szokás volt."
Az "állva" nem azt jelenti hogy végig állt mikor imádkozott, hanem megállt imádkozni egy olyan helyen ahol sokan látják.
"Én is nevezhetnélek hazugnak, mert azt mondtad, hogy az iszlámban nincsen vallás miatt kivégzés, arra viszont nem válaszoltál, hogy akkor mért vannak még országok, ahol mégis, és mért mondta a videóban azt az az ember, hogy ki kellene végezni a hitehagyottakat, de azért nem nevezlek hazugnak, mert egyrészről nem az a feladatom, hogy gyűlöljelek, másrészről azt gyanítom, hogy azzal, hogy ezt nem vetted figyelembe csak magadat akarod becsapni, nem minket."
Először is valakinek felhívni a figyelmét a hazugságaira nem gyűlölet. Aztán az iszlám szerint nem járhat halálbüntetés az iszlám vallás elhagyásáért. Ez totálisan ellentétes a Koránnal. Egy-két országban papíron létezik de ez nem az iszlám szerinti törvény hanem saját elképzelés és egyébként a gyakorlatban nem alkalmazzák.
"Nekem is vannak keresztény ismerőseim akik hazudnak. Ha keresztények hazudnak, akkor inkább a mindennapi életről szoktak hazudni, de lehet teológiai kérdésekről is. Ettől még nem lesz olyan, hogy "a ti fajtátok"."
Ha egy két kereszténynél tapasztaltam volna, nyilván nem mondanám általánosságban. A helyzet az hogy ez egy feltűnő jelenség keresztényeknél. Hiába tiltja a Biblia, keresztények ezt sem tartják be. Itt nem arról van szó hogy valamit rosszul tud. Szándékosan nem mond igazat akár az iszlámról akár a keresztény vallásról. Nyilván nem minden keresztény ilyen de én azt tapasztalom hogy a nagyátlag.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!