A Jehova Tanúi miért mondják Istent Jehovának?
T. 75-ös válaszoló!
Nos, akkor nézzük meg azt a szakaszt bővebben:
"5 Mózes ezt írta arról, hogy mi igazságos a törvény szerint: „Aki ezeket teszi, élni fog általuk.”+ 6 A hitből fakadó igazságosság pedig ezt mondja: „Ne gondold magadban:+ »Ki megy fel az égbe?«,+ mármint hogy lehozza Krisztust, 7 vagy: »Ki megy le a mélységbe?«,+ mármint hogy felhozza Krisztust a halottak közül.” 8 Hanem mit mond? „A szó közel van hozzád. Ott van a saját szádban és a saját szívedben”,+ mármint a hit „szava”, amelyet hirdetünk. 9 Mert ha a száddal nyilvánosan hirdeted, hogy Jézus Úr,+ és a szívedben hiszel abban, hogy Isten feltámasztotta őt a halottak közül, meg leszel mentve. 10 Mert az tesz valakit igazságossá, ha bizonyítja, hogy a hite szívből jövő, ha pedig megvallja a hitét, megmenekül.+
11 Mert ezt mondja az írás: „Aki hisz benne, nem fog csalódni.”+ 12 Hisz nincs különbség zsidó és görög között,+ mert ugyanaz az Úr van mindenki fölött, aki bőségesen ad azoknak*, akik segítségül hívják őt. 13 Mert „mindenki, aki segítségül hívja Jehova* nevét, megmenekül”.+ 14 Hogyan fogják azonban segítségül hívni, ha nem hisznek benne? Hogyan fognak hinni abban, akiről nem hallottak? És hogyan fognak hallani, ha nincs, aki prédikáljon? 15 Hogyan fognak pedig prédikálni, ha nem küldik el őket?+ Mint ahogy meg van írva: „Milyen szép azoknak a lába, akik jó dolgok jó hírét hirdetik!”+
16 De nem mindnyájan engedelmeskedtek a jó hírnek. Hisz Ézsaiás ezt mondja: „Jehova*, ki hitt abban, amit tőlünk hallott*?”+ 17 Az ember csak azután hisz, hogy hallotta a szót.+ A szót pedig akkor hallja, ha valaki beszél neki Krisztusról." (Róma 10:5-17)
Az 5-ös versben erre a mózesi szövegre utal Pál: "Tartsátok meg rendeleteimet és bírói döntéseimet, amelyeket ha az ember megcselekszik, él általuk. Én vagyok Jehova." (3Móz 18:5)
Ha tetszik, ha nem, ez van benne, ott bizony a JHVH szerepel.
A 6-ik vers az 5Mózes 9:4-re utal vissza:
"Ne mondd szívedben, mikor Jehova, a te Istened kiűzi őket előled: »Az én igazságosságomért hozott ide engem Jehova, hogy birtokba vegyem ezt a földet«, mert ezeknek a nemzeteknek a gonoszsága miatt űzi el őket Jehova teelőled."
Valamint az 5Mózes 30:12:
"Nem az égben van, hogy ezt mondjad: »Ki megy fel az égbe, hogy elhozza nekünk, és hallassa velünk, hogy teljesíthessük?«"
A 11-es vers az Ézsaiás 28:16-ra utal vissza:
"ezért így szól a legfőbb Úr, Jehova: „Íme, követ teszek le alapul Sionban, kipróbált követ, biztos alap értékes szegletét. Aki hitet gyakorol benne, az egy sem rémül meg."
Kiről beszél? Ki teszi le az alapkövet? Jehova Isten!
És ilyen a 13-as vers is! Nyilvánvaló, hogy ha sorozatban idéz Pál Jehova Szavából, Jehova Isten saját kijelentéseiből, akkor semmi különös nincs abban, hogy a Joel 2:32-es verset nem hamisítjuk meg, hanem JEHOVÁRA alkalmazzuk. Mert ugyanis a 13-ik vers onnan vett idézet! És semmiféle "csűrés-csavarás" nincs ebben, egyszerűen ez az igazság.
Mert miért tagadnánk meg Jézust azzal, hogy kiüldözzük az Atyját azokból az egyértelmű szövegekből, melyekről szó van? Egy istentelen háromság miatt? Egy félreértelmezett, egyoldalú felfogás miatt, amivel az "Úr" rangot erőszakoljuk ÖNKÉNYESEN és következetlenül minden nekünk tetsző helyre?!
"JEHOVA TANÚI"
eleve nincs is ilyen , mert nem is lehetséges !
HIBÁS KIFEJEZÉS ez is ,
/ mint ahogy a jehova név sem létezett
hanem csak egy pár száz évvel ezelőtti elírás,
és erről teljesen felesleges vitázni
mert már minden
nem buta vallásos ember tudja./
csak ilyen lehetséges jehova tanúi helyett:
"Őrtorony Tanúi"
Miről is tanúskodhat bárki az életben???????
-Arról, amit a saját szemükkel láttak, a saját fülükkel hallottak.
A szektások arról tanúskodnak,
amiről az örtorony összejövetelen hallanak, látnak, amire megtanítják őket.
MILYEN JOGON NEVEZIK MAGUKAT JEHOVA TANÚINAK???
még ebben is szélhámosok a szektások !
Vidiripi
Forestjo, remélhetek választ azokra a dolgokra is amikre eddig még nem reagáltál?
Kdeves kérdező!
Nemcsak Jehova tanúi mondják Istent Jehovának hanem Arany János, Madách Imre, Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila és még sokan mások
Ady Endre / A menekülő Élet részlet
"Én titkos, nagy Jehovám,
Úgy szeretném az ilyet
Mindet összegyüjteni
S egy vígságos játékban
Egy utolsót játszani."
Madách Imre / ELSŐ RÉSZ / 3. LEGENDA ÉS
REGE / Az angyal utja
"Gábor angyal néz, csak néz, sokáig,
Míg eszébe jő, hogy égbe szálljon,
S nem kincset visz, csak nehány virágszált,
Jehovának amit bemutasson."
Arany János / 1847-1852 / A BETYÁR
"Ezt az egyet nézd el, Jehova!
Nem cselekszem többé, de soha;
Ezt se teszem, bár is, magamért:
Teszem... a jó Isten tudja mért."
87-nek.
ez igaz természetesen a név használat,
mint ahogy lehet,
ha akkor éltem volna én is ugyan így lehetséges ?!,
hogy ezt a nevet használtam volna
mivel én is keresztény vagyok.
DE ABBAN A KORBAN még nem tartott ott a tudomány !,
hogy gombnyomásra szinte az emberiség összes jelenlegi PILLANATNYI LEGPONTOSABB tudása azonnal MINDENKINEK elérhetővé vált volna mint ahogy most már ez MEGVAN, a wikipédia által.
mint ahogy a wikipédia tartalmazza a bibliát is és róla a legtöbb legpontosabb kapcsolódó információkat,így a jehova névről is.
ÉS NEM A BIBLIA TARTALMAZZA a wikipédiát mint tudást.
így eleve AZ A KEVESEBB!
és összehasonlítatlanul minden téren több a wikipédia
ha a bibliáról van szó .
és most UTÓLAG derült csak ki, hogy a jehova név mekkora de mekkora mellé fogás volt!
EZT A wikipédia tisztán és világosan leírja minden nyelven.
így a nagyjaink nem tehetnek róla, hogy Ők is ezt ismerték jobban,
a használatuk teljesen természetes a műveikben!
Vidiripi 100x több valódi tudással rendelkezik hogy nyilatkozik jehovás kérdésekben
mert magaról a fórumon már nyilatkozott hogy BELÜLRŐL IS
volt régen alkalma igen jól megismerni őket,
ezzel szemben aki vele próbál vitázni a Foresztjo ,
hát nekem ő csak egy szélhámosnak tűnik ,
mert azt állítja több helyen hogy nem jehova ,
de a gyakori kérdések több helyen is viszont
szinte teljesen ugy beszél hogy az.
ha nem az vagy nem volt az AKKOR ELEVE NEM IS ISMERHETI ŐKET TELJES MÉLYSÉGEBEN, HOGY VÉDELMÉBE TUDJA VENNI!!
kétkulacsos felelőséget nem vállaló viselkedés aki nem meri felvállalni még a vallását sem.
muszály személyeskedni véleményt mondani ha valaki nem jókat mond, mert a vallás életet halált is képes eldönteni azok esetében
AKIK
A KÉRDEZŐ KÉRDÉSÉRE KERESIK A LEGHELYESEBB VÁLASZT!,
és olvassák.
vallás témában nem játék hogy hobbiból szórakozok és adogatok tanácsokat benne,
hogy vagy jó vagy nem amit leírok.
Isten neve nem "Isten", meg nem "Úr", meg nem "Atyaisten", meg nem "Jóisten", meg nem "Örökkévaló", stb.
Isten neve: יהוה az úgynevezett tetragrammaton (görögül τετραγράμματον – (a) négy betű), ISTEN NEVE!
Jehova Tanúi tisztelik Isten nevét, ám sok más dologban szégyent hoznak a Nindörökké nevére.
"DE ABBAN A KORBAN még nem tartott ott a tudomány !,"
T. 88-as válaszoló! Veled ellentétben én úgy gondolom, hogy egyáltalán nem muszály személyeskedni! Általában azok teszik, akiknek nincsenek már meggyőző érveik. Jó példa a válaszod. Semmi fontos nincs benne a témát illetően, csak a Wiki imádat és utalás Vidiripire, mint számodra tekintélyre. Nos, ez így egy tipikus példája a tekintélytiszteletnek, ami meghatározza a szellemi irányultságodat.
Ma sem tart ott a tudomány, hogy az elfelejtett kiejtést kitalálja és hitelt érdemlően bizonyítsa! Ez csak oktalan háború a Jahve pártolók részéről. Ez pedig következetlen dolog. Ezt minden őszinte szakember elismeri a témában. A Wikipédia megbízhatóságát pedig hagyjuk! Csak a nagyon naivak hiszik minden szavát! Vagy akiknek ez érdekükben áll.
"mint ahogy a wikipédia tartalmazza a bibliát is és róla a legtöbb legpontosabb kapcsolódó információkat,így a jehova névről is."
Az egyik véleményt tartalmazza. De nem minden tudós ért vele egyet. Ez a részedről nagyon egyoldalú érvelés.
"... és összehasonlítatlanul minden téren több a wikipédia
ha a bibliáról van szó ."
Ahogy ez is csak egy vélemény, elfogult és alaptalan!
"és most UTÓLAG derült csak ki, hogy a jehova név mekkora de mekkora mellé fogás volt!"
Mikor is derült ki? Mi van erről a Wikin? Ki és mikor, hogyan derítette ki, hogy is van ez? És a többi héber névvel mi van? Azok ugyanolyan "mesterségesen" kreált nevek, melyeknek a nemzetek nyelvén semmiféle jelentése nincs héberül! Velük mi van? Csak a tények kedvéért...
"hát nekem ő csak egy szélhámosnak tűnik ,"mert azt állítja több helyen hogy nem jehova"
Legalább ne rágalmaznál meg! Vagy nálad a Jehova és a Jehova Tanúja között semmi különbség nincs?
"de a gyakori kérdések több helyen is viszont szinte teljesen ugy beszél hogy az."
Ne te döntsd már el, hogy én ki vagyok! Buta személyeskedés ez, semmi több. Jó lenne a témában maradni, nem a másik személyét támadni. Ebben a válaszodban az előbbiből semmi sincs.
Egyébként nagyon sok nem Tanú ismeri jól a szervezetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!