A Jehova Tanúi miért mondják Istent Jehovának?
"Nem tartod kicsit se magad kétszínűnek? Máskülönben honnan tudnád, hogy kongresszuson pontosan napi hányszor szólítanak adományozásra, és hasonló részleteket?"
Nem voltál még kongresszuson? Ajánlom figyelmedbe, és akkor te is tudni fogod, hogy van ez! És nem "szólítanak adományozásra", hanem elmondják, hogy hol találhatóak a világosan megjelölt adományládák azoknak, akik adományozni akarnak. Te a hamis kereszténység perselyes szokásaival kevered? A Tanúk senkitől sem kérnek, mindenkire rá van bízva. Tudod ez csak önkéntes lehet. Nem úgy, mint máshol, ahol adóztatnak, egyházadó, stb.
"Mintha valaki azt mondaná, hogy ő nem katolikus, csak egyszerűen elfogadja az összes dogmát, mert teljes mértékben egyetért velük, eljár minden misére, stb.."
Miért, nem lehet? Tiltva van tán? Máskülönben pedig hogy én SZEMÉLYEMBEN mi vagyok, vagy mi leszek, azt gondolom teljesen mellékes. De amint látom ti előszeretettel szerettek SZEMÉLYESKEDNI, ti gyakran a tekintélyelvűség csapdájában vergődve akartok "hatásosan" érvelni vagy cáfolni, mert EMBERRE NÉZTEK, nem Istenre!
Vidiripi
"Azt használják, ami világviszonylatban, angolban és a magyarul is a legelterjedtebb. Mondtam már párszor, nem?"
Én meg azt mondtam már párszor hogy világviszonylatban a kegyelem és a kereszt van elterjedve.
"Ha következetlenül Jahvénak hívnák Istent, akkor "Jahvistának" csúfolnák őket, nem mindegy?"
Következetlenül nem. Hanem következetesen. Nos igen valószínűleg akkor is lennének csúf nevek.
"De hogy lásd, miért tartom teljességgel következetlennek a kiállásodat a Jahve forma mellett:"
Én meg nem értem azt hogy ennek ellenére miért ne állhatnék ki a Jahve mellett.
De azt sem értem hogy neked miért ennyire lényeges ha nem is vagy Jehova tanúja!
"Ebben minden ellenkező érvelésedre ésszerű választ kapsz."
Hát nem hiszem hogy szánok rá egy órát az életemből hogy ezt végig hallgassam. De belehallgattam és tetszett az amit a meg nem nevezett 1935-ből való fordítás előszavából idéztek!
"Erős a gyanúm, hogy nem lesz! DE, ezzel a vitával csak egy baj van. Méghozzá az, hogy ÉRTELMETLEN a részedről!"
Köszi hogy szóltál. De én ennek nem tulajdonítok jelentőséget!
"Értelmetlen, mert következetlen, mert egyoldalú, kétséges, bizonyíthatatlan névváltozatot támogatsz az ésszerűen használt legismertebb, legelterjedtebb helyett. Erre a bizonyíték az ÖSSZES TÖBBI NÉV eltérő használata a nemzetek nyelvein, melyet érdekesmód nem próbálnak megváltoztatni arra hivatkozva, hogy "héberül semmi jelentése"!"
Istenből csak egy van! És az ő nevénél fordult elő az a sajátosság hogy egy összevonás alapján kreáltak a hozzá nem értők egy nevet!
"Egyrészt minden hülyeséget le lehet írni, másrészt azért önkényes, mert egy következetlen ragaszkodást mutatsz Isten nevének egy kevésbé elterjedt formája iránt, közben más bibliai neveknél eszedben sincs alkalmazni ezt a módszert!"
Így van mindent le lehet írni! Nem önkényes a rendelkezésre álló információk alapján lett a meggyőződésem és nem azért mert én találtam ki! Ez csak számodra következetlen! De a legújabb fordítások és a teológiai irodalom pont az ellenkezőjét mutatja. Igen valóban kevésbé elterjedt de ha beszélünk róla és egyre több ember ismeri meg akkor nem lesz majd kevésbé elterjedt.
Én sem azt várom hogy holnap a félvilág tudni fogja holnap után meg az egész. Más bibliai neveknél miért is alkalmazzam ezt a módszert? Nekem csak egy Istenem van és az ő nevével foglalkozom. Majd én eldöntöm hogy kinek a nevével foglalkozzak és kiével nem. Ehhez nincs szükségem segítségre én sem mondom meg neked hogy mivel foglalkozz! De ha tévedésben vagyok ezt illetően és még is megmondhatom hogy mivel foglalkozz akkor foglalkozz azzal amivel én is!
"Miért lenne ez feltétlen így? És ha majd az akarok lenni?"
Azért mert azt írtad hogy különleges helyzetben vagy. És ha ez igaz, márpedig jelenleg nincs okom azt feltételezni hogy nem az. A különös helyzetedre való tekintettel és arra hogy rengeteg információval rendelkezel ami azt jelenti hogy nem néhány hete ismered a szervezetet. S mindezek ellenére nem lettél a tagja. Ennek meg van az oka és biztos hogy nem valami bagatel ok és nem is a kitartás hiánya az. Szinte mindent tudsz és még sem lépsz.
De tételezzük fel hogy egyszer majd még is úgy döntesz hogy az leszel. Akkor majd szólj és visszatérünk a témára.
"Te az írásaid alapján sokkal inkább világi kritikát fogalmazol meg a JT szervezettel szemben, mint valós teológiai ellenérveket."
Neked milyen teológiai okod van arra hogy ne csatlakozz a szervezethez? Ha ilyen nincs akkor csak is világi oka lehet!
Egyébként ez meg egy külön téma. És még a név témáját sem zártuk le. S amíg ez így van nem is nagyon akarok belekezdeni egy másik terjedelmesebb témába. Elég csak érintőlegesen. De ha sikerül valahogy lezárni a másik témát és még akkor is akarsz erről beszélgetni akkor majd beszélünk részletesebben is.
"Ugye nem helytelen a Biblia szerint, ha a bibliai példákon túl elmondják hogyan lehet adományozni - mivel tetszik tudni sokféle módja van ennek ebben a modern világban?"
Hát tudod egyetlen egyházban sem láttam még ilyen példát ez egy Őrtornyos sajátosság hogy Isten tisztelet keretében tanulmányoznak adakozási módszereket! Tényleg ennyire fontos ez a dolog hogy erről kell tanulmányozni?
"Ez egyáltalán nem rendszeres. Alkalmanként."
Aha! :)
"Te összekevered a Tanúkat valakikkel, akik ezt csinálják, a Tanúk biztosan nem!"
Nem! Akkor miért szavaznak a tanúk kézfeltartással? Amikor épült a budapesti Bétel akkor az ahhoz szükséges anyagi forrásokat csak és kizárólag a budapesti Jehova tanúi adták össze?
"Napi egyszer, max kétszer."
Oké majd jobban figyelek lesz még kongresszus az idén.
"Te is és a te szellemi vezetőid is tévedtek folyamatosan, mivel emberek vagytok, de ti maradtok is a tévedésetekben!"
Az én szellemi vezetőm nem egy Vezető testület! Már megint a ti. Nem ti hanem én! Miért veszel állandóan egy kalap alá olyanokkal akikhez semmi közöm. Ha egy Jehova tanúja megcsalja a házastársát akkor ez azt jelenti hogy az összes Jehova tanúja házasságtörő? Nem! Nem jelenti azt!
Szóval ne gyere nekem azzal hogy ti. Én igen is változtatok a hitnézeteimen amennyiben az szükséges.
"Ilyen a választásokon való részvétel pl, szemben a krisztusi semlegességgel. De biztosan lehetne sorolni."
A választásokon való részvétel az nem csak egy dolgot foglal magában. Mert lehet egy személy az egyik politikai párt aktivistája is.
De én nem kampányoltam egyik párt mellett sem. De az tény hogy éltem azzal az állampolgári jogommal hogy választás idején szavazhassak. Ebben a világban élek de ez nem jelenti azt hogy akkor valamelyik politikai párt aktivistája is leszek. Jehova tanúi világméretű levélíró kampányt indítottak az oroszországi események kapcsán. Kinek is küldték el azokat a leveleket? Na nem a testvéreiknek hanem az Orosz államnak. Ez nem semlegesség hiszen befolyásolni akarták az orosz hatóságok döntését! Egyébként Pál is élt a római polgárjogával. Akkor ő sem volt semleges?
"A Tanúk legalább megszabadulnak a hazug vallásos tanításoktól és a nem keresztényi viselkedéstől."
Te nem vagy Jehova tanúja akkor te nem szabadultál meg a világi viselkedéstől. Ezt ki lehet jelenteni hiszen gyakorlatilag ezt állítod. Aki nem Jehova tanúja az nem tud keresztényként viselkedni. Amúgy meg a tanúk új vallásos hazugságokat terjesztenek az Őrtorony miatt. Hiszen elterjesztenek egy tanítást aztán kiderül hogy az hazugság volt! Ha nem lett volna az akkor miért kellett rajta változtatni? Ja igen tévedés volt, de azt állították róla hogy az az igazság. Aztán meg már nem az. És az igazság ellentéte a hazugság!
Csak azt nem tudom hogy az igazságból hogyan lehet hazugság. (1János 2:21)
"Ez az életük, erről szól az igaz vallás. Ez egy folyamat, és az olyanoknak, mint ti, akik ezen felismeréseknek a közelébe sem jutottak, sőt most is ragaszkodnak téveszméikhez, elég nagyképű dolog rajtuk számon kérni a tévedéseiket!"
Nem! Egyáltalán nem nagyképűség számonkérni! Azért mert azt állítják hogy ez az igazság. Aztán az igazságról kiderül hogy izé tévedés van ez még sem az igazság. És 1-2-szer oké de amikor folyamatosan ez van. Az életük arról szól hogy egyetlen szó nélkül el kell fogadniuk bármit amit az Őrtorony szervezet mond nekik. Az ő életük erről szól! Egy olyan embert ezzel megtéveszthetsz aki évente pár esetben el megy a Királyság terembe. De engem nem mert én rendszeresen jártam és nem csak oda hanem néhány család életébe is rendszeresen bepillantást nyertem. Hát ott is vannak igen csak nagy különbségek. De a Királyság termekben is láttam néhány "érdekes" dolgot.
tudod ezért szoktam javasolni a Jehova tanúival kapcsolatba kerülőknek és tanulmányozóknak hogy töltsön el egy évet közöttük és amilyen rendezvényen csak részt vehet arra mindre menjen el. Legyen az társas összejövetel vagy kongresszus. És ha még 1 év után is úgy gondolja hogy csatlakozik akkor az az ő döntése. De az biztos hogy 1 év alatt lát majd dolgokat ha tényleg figyel. Jehova tanúi sem különbek csak megy a szöveg.
"Mit kell megerősítenem? Az adott cikkben elég jó erősítés van, nem? Pont a Bibliából érvel! Nem elég jó neked az az érv?"
Nem! "Jehova szervezetétől jövő"
"Az a te nagy problémád, hogy nem látod a fától az erdőt. Olyanokat favorizálsz, akik elég liberálisaknak tűnnek, akik sok mindent az egyénre bíznak azok közül is, melyről a Biblia egyértelműen rendelkezik."
Mint például? Mire gondolsz konkrétan?
"Ez pedig inkább a "vak vezet világtalant" jelenti szerintem, de majd meglátod. Persze könnyebb másokra mutogatni, akik őszintén vállalják is a tévedéseiket, és közben a sunnyogókra figyelni, akik a háttérből a Tanúkat bírálják."
Nem a tanúkat bírálom. Ezt válaszd szét! Vannak Jehova tanúi és van az Őrtorony szervezet a Vezető testülettel. Akik irányítják a szervezetet.
"Látod, most is jól látszik a lenéző nagyképűség, amivel hozzáállsz a témához, a véleményemhez."
Ez nem lenézés hanem ez a dolog vicces! Egy olyan szervezetet védsz aminek nem vagy a tagja. Ez vicces! De oké megértettem hogy ez neked rosszul esik. Nem volt célom hogy megbántsalak. De attól még tény hogy védsz valamit aminek nem is vagy a részese!
"Szerinted a Tanúk szervezetén kívül nem lehet senki, aki elismeri a munkájukat és egyetért sok tanításukkal? Meglepődnél, hogy mennyien vannak!"
Problémád van ezzel, de te magad még is mit írsz? Idézem: "Te is és a te szellemi vezetőid is tévedtek folyamatosan, mivel emberek vagytok, de ti maradtok is a tévedésetekben! Ilyen a választásokon való részvétel pl, szemben a krisztusi semlegességgel. De biztosan lehetne sorolni.
A Tanúk legalább megszabadulnak a hazug vallásos tanításoktól és a nem keresztényi viselkedéstől."
Érdekes hogy ezt írod majd szóváteszed hogy a szervezeten kívül. De azzal nincs gond hogy másokat úgy állíts be hogy ők nem képesek a keresztényi életre. Ismered őket, mindenkit személyesen? Vagy csak azt az agymosáshoz használt propaganda szöveget ismételgeted amit a szervezet szokott leadni a tagjainak? Akkor van egy gond az emlékezeteddel. Emlékszel arra hogy írtam a vérrel kapcsolatos álláspontról?
"Lehet ellenőrizni pontról-pontra, hogy a te szellemi irányzatodnak a képviselői, vagy akik ma ilyen módon bírálják a Tanúkat, hol voltak és milyen álláspontot képviseltek azokkal a felismerésekkel vagy tévedésekkel kapcsolatban, melyeken a Tanúk átmentek."
Azokra a pontokra gondolsz amiknek az eredete az adventista tanításokon alapszik? Mert nem egy olyan tanítása van Jehova tanúinak ami az adventista tanításokon alapul. Egyszer kaptam egy adventista kiadványt. Elsőre azt hittem hogy egy Őrtorony kiadványt tartok a kezemben nagy a hasonlóság!
Szóval a tanúk sok "felismerésüket" az adventista gyökerekhez vezethetik vissza. És értelemszerűen sok tévedésüket is. Persze vannak saját szerzemények is. És igen megtettem, ellenőriztem a tanításokat. Ó bocsánat az akkor éppen aktuális tanításokat. Ugyan is azóta már változott!
"Utólag okoskodni, fröcskölni már nagyon könnyű, de vajon a ma bírálói akkor hol voltak (voltak-e egyáltalán) és milyen állásponton voltak, ha volt nekik egyáltalán?"
Nem tudom hogy hol voltak. Nem szoktam ilyesmivel foglalkozni. Ha téged érdekel majd utána nézel de engem nem érdekel.
"Úgy csinálsz, mintha minden egyes eset le lenne jegyezve a Bibliában. De megbeszéltük, hogy azt sem lehet pontosan tudni, hogy mennyire volt ez ellenséges abban az időben. Tehát ez egy megfoghatatlan érvelés."
Hát ez amit írsz tényleg az. Tisztában vagy azzal a ténnyel hogy azt írod hogy Írás ellenes. Ha Írás ellenes akkor lennie kellene valaminek a Bibliában ami azzá teszi nem gondolod? A másik meg az hogy a tanúk azt hangoztatják hogy mennyire fontos Isten neve.
"Egyébként arról a Jézusról beszélsz, aki maga pedig Atyjáról, Jehováról tanúskodott, bárhogyan is ejtették akkoriban a nevét. Tehát a tanítványai is ezt tették egészen biztosan, hiszen a Biblia is beszámol róla!"
Akkor idézd a részeket ahol a tanítványok ezt teszik! Kérlek!
"Ezért nem tartom semmi esetre alaposnak és bölcsen átgondoltnak a véleményedet."
Engem ez nem zavar. Nincs szükségem az elismerésedre!
"Nincs ebben semmi rosszindulat és gúny, csak nem szeretem, mikor tökéletlen embereket az egekig magasztalnak, mikor tudvalévő, hogy ők is hibáztak - akár szándékosan (teológiai elfogultság), akár nem."
Akkor kérlek idézd nekem azokat az írásaimat ahol az egekig magasztalom a fordítókat!
"A későbbi másolók és fordítók, többségében bármennyire is kiváló munkát végeztek, nem voltak ihletettek, sőt teológiailag sem voltak elfogulatlanok."
A kéziratok azok megmaradtak!
Vidiripi
"Igen, vannak héber teljes Bibliák is! Amikor még nem volt héber Új világ fordítás, a zsidó Jehova Tanúi is ezeket a héber fordításokat használták."
És azokban a fordításokban biztosan nincs benne a Jehova.
"Minden egyes téveszmét és hazug tant nem említ a Biblia."
És pont egy ilyen fontos dolgot nem említ. Igen ez teljesen logikus. Hát persze. Megjegyzem ez se nem téveszme se nem hazug tan!
"Ha olyan jelentőségű esemény volt, akkor talán, de ezt nem tudjuk, hogy milyen indulattal álltak akkor az isten névhez hozzá. És akkor sem minden vád került feljegyzésre."
Ugyan már! Az Őrtorony szervezet egyik fő üzenete hogy ismerni kell Isten nevét és hogy ez mennyire fontos. Aztán most egymás után többször is azzal jössz hogy nem említi a Biblia meg hogy nem került bele. Akkor hol a következetesség? Ha ez ilyen fontos és Istennek is fontos akkor miért nem íratta le az ihletett írókkal? Pont egy ilyen jelentőségű dolgot. Te hivatkoztál a tízparancsolatra. Idézem neked amit írtál: "Nem teljesíted, MEGSZEGED! Elég sajátosan értelmezed az Írásokat. Az EGÉSZ ÍRÁST figyelembe véve, a Tízparancsolat második pontja EGYÉRTELMŰ! Csak HIÁBA NE VEDD a szádra Isten nevét, a Biblia nem hogy tiltja, hanem megköveteli a neve használatát."
Akkor most mi a helyzet?
"Az ilyen kitérő és ostoba válaszokkal csak magadat minősíted!"
Cáfold meg és tényleg magamat minősítem. De amíg ezt nem teszed meg addig ez nem így van.
És most azok a kérdések következnek amikre még nem kaptam választ!
"A Bibliakutatók Krisztus váltságáldozatának valódi jelentését tanították,..."
A kérdésem az lenne hogy Krisztus váltságáldozatának mi a HAMIS jelentése? Mert nem tudtam hogy hamis jelentése is van neki!
"Látod? Tipikus érvelési hiba! Attól, hogy te másra mutogatsz, még nem lesz igazad."
Akkor mutogatok magamra! Kérlek áruld el nekem hogy milyen önkényes módszerrel akarom én elfogadtatni az emberekkel azt amit én hiszek? Ugye nem akarod azt mondani hogy az hogy leírom ezen az oldalon az álláspontomat az akar lenni az önkényes módszer? Esetleg a TV-ben megy a felhívás? És rám hivatkoznak? Hm...nem is tudtam róla. Vagy nyomtatott formában terjesztik a dolgot?
Szóval hol vannak azok az embertömegek akiket én kényszerítek? Ez különösen érdekelne!
- És bár igaz hogy nem nekem írtad de azért reagálok rá.
"És nem "szólítanak adományozásra", hanem elmondják, hogy hol találhatóak a világosan megjelölt adományládák azoknak, akik adományozni akarnak. Te a hamis kereszténység perselyes szokásaival kevered? A Tanúk senkitől sem kérnek, mindenkire rá van bízva. Tudod ez csak önkéntes lehet. Nem úgy, mint máshol, ahol adóztatnak, egyházadó, stb."
Minek mondják el többször is? Talán annyira balgák lennének azok az emberek hogy nem tudnak olvasni? Mert rá van írva azokra a ládákra hogy miért vannak ott! És kizárt dolog hogy nem veszik észre mert olyan helyeken vannak elhelyezve hogy minimum egyszer mindenképp el kell hogy menj mellette. Pl. a be-és kijáratoknál. Szóval lehetetlenség elkerülni.
A hamis kereszténység perselyezési szokásait bírálod. De újfent mondom hogy még a katolikus egyházban sincs olyan hogy ISTENTISZTELETI alkalmon tanulmányozzák azt hogy hogyan lehet adományozni. Amikor az a persely körbe megy pl. a katolikusoknál képzeld el hogy nem mindenki tesz bele. Szóval semmi kötelező nincs benne. És nincs is felhívva az ott lévők figyelme vagy 4-szer hogy bizony hol lehet adományozni. Igen van ahol tizedet kell fizetni de ez sem igaz az összes egyházra. És a tanúk szoktak felháborodni azon amikor bírálva vannak de te meg mindent egy kalap alá veszel amikor ez nem is igaz. Te miért teszed. Ja igen mert nem vagy Jehova tanúja. De várjunk csak! Akik Jehova tanúi azok is ugyan ezt csinálják. Szóval az agymosás az nálad is működik ugyan úgy. Mert nem változtatsz a megfogalmazásodon hanem ugyan azt ismételgeted amit ők is. De a tized fizetés nem igaz az összes egyházra! Sőt még a perselyezés sem. Ugyan is a legtöbb helyen pont úgy van ahogyan a Királyság termekben. Van adomány láda elhelyezve. ÉS AKI AKAR AZ ADOMÁNYOZ aki pedig NEM AKAR az nem adományoz!
"Én meg azt mondtam már párszor hogy világviszonylatban a kegyelem és a kereszt van elterjedve."
Én meg azt mondtam már párszor, hogy ezeket pontosan lehet tudni a Bibliából, hogy nem egyértelműek, ezért érdemes pontosítani, az isteni név kiejtéséről meg nem tudunk semmi biztosat, csak találgatni lehet, ami még a héberül valamilyen jelentést tartalmazó Jahve névváltozatot is csak következetlenné teszi. Méghozzá azért, mert nem így gondolkozol és nem így jársz el más héber nevekkel kapcsolatban is! Következetlen és önkényes a hozzáállásod.
És ide tartozik amit válaszoltál:
"Erre a bizonyíték az ÖSSZES TÖBBI NÉV eltérő használata a nemzetek nyelvein, melyet érdekesmód nem próbálnak megváltoztatni arra hivatkozva, hogy "héberül semmi jelentése"!"
Istenből csak egy van! És az ő nevénél fordult elő az a sajátosság hogy egy összevonás alapján kreáltak a hozzá nem értők egy nevet!"
Rossz érv. Jézusból is csak egy van! És az összes többi személy ezerféleképpen kiejtett, HÉBERÜL SEMMI JELENTÉST NEM TARTALMAZÓ név tulajdonosaiból is csak egy van. :-)
Nem is beszélve arról, hogy nem a négy héber JHVH mássalhangzót kiejthetővé tevő magánhangzók beszúrása a bűn (amit te előszeretettel súlyosbítasz), hanem az isteni név kiejtésének az elfelejtése egy emberi babona által!
Egyébként kíváncsi lennék, hogy a 11-ik sz.-ban, a Leningrádi Kódex megírása idején - amiben többek között a Jahve és a Jehova alak is javasolt kiejtési mód volt -, vajon voltak-e héberül beszélő emberek? Mert ha igen, akkor tudniuk kellett a Jahve alak jelentését, hiszen ha ma ismert, akkor is annak kellett lennie. Ha pedig a Jahve alaknak ismert volt a héber jelentése, miért volt szükség a Jehova alakra? Mégsem ismerték? Vagy nem volt kétséget kizáró bizonyíték arra, hogy ez helyes, vagy nem volt egység akkor sem?
"Hát nem hiszem hogy szánok rá egy órát az életemből hogy ezt végig hallgassam. De belehallgattam és tetszett az amit a meg nem nevezett 1935-ből való fordítás előszavából idéztek!"
Csak negyed óra ez a téma, de ha egy óra lenne, akkor sem értem, hogy az igazság miért nem ér meg ennyit. Ennyire előítéletes lennél? Ha rossz érvek vannak benne, legalább megerősödik benned a jelenlegi meggyőződés. Nem mondhatod nagy mellény nélkül, hogy egy adott témáról most már mindent tudsz, nincs szükséged újabb információkra. :)
"Ez csak számodra következetlen! De a legújabb fordítások és a teológiai irodalom pont az ellenkezőjét mutatja."
Azon egyházak teológusai részéről, akik a háromságot, a pokol tüzét és lélek veleszületett halhatatlanságát is a Biblia alaptanításának tartják.
"Ennek meg van az oka és biztos hogy nem valami bagatel ok és nem is a kitartás hiánya az. Szinte mindent tudsz és még sem lépsz."
Majd fogok lépni. De hagyjuk már a személyemet. Ennek semmi köze ahhoz, amiről szó van! Vagy változtat az igazságon, ha mindent tudsz rólam? Annyira oda vagytok a személyek tekintélyének a hangsúlyozásával - mert ez végül is az. Az Új világ fordítást is szinte mindig sunyi, személyek elleni támadással próbálja a legtöbb itt kritizáló félresöpörni. Ez a tekintélyelvűség.
"De tételezzük fel hogy egyszer majd még is úgy döntesz hogy az leszel. Akkor majd szólj és visszatérünk a témára."
:)
"Hát tudod egyetlen egyházban sem láttam még ilyen példát ez egy Őrtornyos sajátosság hogy Isten tisztelet keretében tanulmányoznak adakozási módszereket! Tényleg ennyire fontos ez a dolog hogy erről kell tanulmányozni?"
Ahogy mondtam, és amit feltételezem te is tudsz, a Biblia konkrét esetekről számol be az adakozással, a nagylelkűséggel kapcsolatban. Ez nyilvánvalóan az alapvető szellemi oktatás része kellene, hogy legyen mindenhol, hiszen a "teljes Írás az Istentől ihletett és hasznos a tanításra" ...
"Nem! Akkor miért szavaznak a tanúk kézfeltartással? Amikor épült a budapesti Bétel akkor az ahhoz szükséges anyagi forrásokat csak és kizárólag a budapesti Jehova tanúi adták össze?"
Nem értem miről beszélsz! Mi a probléma?
"Az én szellemi vezetőm nem egy Vezető testület!"
Az teljesen mindegy. Azt mondtam, hogy mindenkit befolyásolnak azon szellemi vezetők, akikre hallgat, akik tekintélyek számára. Neked is van olyan. És ha nem magát csalhatatlan, tévedhetetlen gurunak tartja az illető, vagy csoport, akkor HIBÁZIK, melyet vagy elhallgat, eltitkol, vagy beismer (persze akkor is hibázik, ha tévedhetetlennek tartja magát :) ). Beismerni, változtatni csak azon egyház szokott, melyet nem is lehet többes számban említeni. Ők azok, akik ez miatt a támadások céltáblái, persze ebben is következetlen és alaptalan ez a támadás, hiszen csak két lehetőség van: vagy tévedhetetlenek a támadók, vagy pedig ők is tökéletlenül értelmeznek sok mindent a Szentírásból, csak ülnek rajta, és úgy tesznek, mintha már ősidők óta ismernék az igazságot. Meg aztán a hagyományok istenítése ugye...
"Kinek is küldték el azokat a leveleket? Na nem a testvéreiknek hanem az Orosz államnak. Ez nem semlegesség hiszen befolyásolni akarták az orosz hatóságok döntését!"
Teljesen rossz példa! Ők nem foglaltak állást egyetlen politikai irányzat mellett sem, NEM VÁLASZTOTTAK EMBERI VEZETŐKET maguknak, csak egy jogsérelem miatt emelték fel a szavukat, mely a szervezet működését érintette.
"Aki nem Jehova tanúja az nem tud keresztényként viselkedni."
Mit jelent kereszténynek lenni? Ahhoz képest lehet pontos választ adni erre a megállapításra.
"Ja igen tévedés volt, de azt állították róla hogy az az igazság. Aztán meg már nem az. És az igazság ellentéte a hazugság!"
Az "igazak ösvénye egyre világosabb lesz a teljes délig" a Példabeszédek 4:18 szerint. Az igazak ösvényén a világosság ragyogása állandóan fokozódik. „Egyre világosabb lesz.” Úgy lehetne szemléltetni ezt, hogy valaki pirkadat előtt felkel és gyalog útnak indul, hogy átutazzon egy vidéken. Messziről megpillantja egy épület körvonalait, de először nem tudja kivenni, hogy pajta-e, avagy lakóház. Amint fokozatosan felkel a nap, az utas pedig egyre közelebb ér, már kiveheti, hogy lakóházat lát. Nemsokára már azt is meg tudja állapítani, hogy fából, nem pedig téglából épült. Még később meg tudja különböztetni a ház színét és sok egyebet is.
Isten szolgái is éppen ilyesfélét tapasztalnak. Amikor bizonyos időbeli távolságból és csekély megvilágításban láttak valamit, gyakran hiányos, sőt pontatlan elképzelésük van róla. Ilyen helyzetben korábbi nézeteik is befolyással vannak rájuk. De amint a fény egyre ragyogóbb lesz és közelebb jutnak az eseményekhez, jobban megvilágosodik előttük Isten szándékának a megvalósulása és jobban megértik azt. A próféciák feltárulnak előttük, amint Jehova szent szelleme világosságot áraszt azokra, és amint beteljesednek a világeseményekben vagy abban, amit az Isten népe átélt. Hát nem így foglalkozott Jehova Isten már kezdettől fogva az ő szolgáival? De, minden bizonnyal!
Nézzük például Ábrahámot, a hithű férfit, akit Isten a barátjának nevezett (Ésaiás 41:8; Jakab 2:23). Bár szoros kapcsolatban volt Jehova Istennel, először nem értette meg teljesen Isten szándékát. Ez Ábrahám életének számos fejleményéből látható: az értelme fokozatosan tökéletesedett. Isten felszólította őt, hogy hagyja ott szülőföldjét; közölte vele, hogy nagy nemzetté teszi és általa áldásban részesül a föld minden családja. Ábrahám azonban nem ismert minden részletet; azt olvassuk róla, hogy engedelmeskedett „anélkül, hogy tudta volna, hová megy” (Zsidók 11:8). Később — jóllehet Isten megígérte neki, hogy az ő magvának adja azt a földet — Ábrahámnak fogalma sem volt róla, hogyan fog ez végbemenni. Még azt is kifejezésre juttatta, hogy talán szolgája, Eliézer fogja örökölni az ő házát. Ekkor Jehova világosan megértette Ábrahámmal: „Aki bensődből származik, az lesz a te örökösöd” (1Mózes 12:1–3, 7; 15:2–4). Mivel Ábrahám felesége, Sára meddő volt, arra kérte férjét, hogy kezdjen viszonyt szolgálójával, Hágárral; tőle született Izmael nevű gyermeke. Jehova később feltárta Ábrahámnak, hogy az ígéret örökösének Sárától kell megszületnie (1Mózes 17:15–17).
5 Mindebből láthatjuk, hogy bár mindaz, amit Jehova közvetlenül feltárt Ábrahámnak igaz volt, Ábrahám mégsem értette meg pontosan, hogyan valósítja meg a szándékát Jehova. De továbbra is hitet gyakorolt és várt Jehova további felvilágosítására. Hasonlóképpen, amikor Jehova megparancsolta neki, hogy áldozza fel fiát, Izsákot a Mória hegyén, Ábrahám nem tudta pontosan, mi lesz ennek a következménye. De hitt abban, hogy Isten képes magot támasztani Izsák által még akkor is, ha ezért fel kell támasztania a halottak közül (Zsidók 11:17–19).
Tehát rengeteg élő, bibliai példa van arra, hogy miként változik az igazak útja! Te valójában bolhából csinálsz elefántot, és jól fel fújod azt, ami egyrészt természetes, másrészt bibliai példák szólnak róla.
"És 1-2-szer oké de amikor folyamatosan ez van."
Nincs folyamatosan, ez nem igaz! De ami ma kiigazításra szorul, az már csak apróság azokhoz képest, melyekkel az elején szembesültek a Bibliakutatók és a Tanúk. De természetesen már akkor is sokkal előrébb jártak, mint a magukat "keresztényeknek" nevezők többsége.
" ...néhány család életébe is rendszeresen bepillantást nyertem. Hát ott is vannak igen csak nagy különbségek. De a Királyság termekben is láttam néhány "érdekes" dolgot."
Személyeskedéssel nem tudsz hitelesen érvelni! Nagyon jól kéne tudnod, hogy ez hiba.
"Nem a tanúkat bírálom. Ezt válaszd szét! Vannak Jehova tanúi és van az Őrtorony szervezet a Vezető testülettel."
Egy és ugyanaz a szervezet, egy és ugyanazon szellemmel rendelkeznek! A VT nagyon is jól teszi a dolgát a "teljes délig". Addig közben a hozzád hasonlók csak bírálják őket, mert tévednek bizonyos dolgokban. De éppen azt a kérdést ugrottad át, amit nagyon fontos lenne megvizsgálnunk: mit tettek, milyen állásponton voltak azok, akik most bírálják a VT-et a hibáikért? Érdekes kérdés lenne aprólékosan megvizsgálni pl. azokat, akikhez te ma jársz, hogy milyen álláspontot képviseltek azokban a tévedésekben, ha volt nekik olyan és ha egyáltalán léteztek, mint csoport.
Te is csak általánosságban kritizálod a tévedéseket, de konkrétan meg kéne nézni, hogy milyen hitele van azoknak, akik ezt teszik! Milyen alapon teszik ezt, mit várnak el? Szerintük mi az igazság? Hogyan működik a megismerés folyamata? Most már a tejes délben vannak? Ha nem, milyen alapon mocskolják a Tanúkat?
"Szóval a tanúk sok "felismerésüket" az adventista gyökerekhez vezethetik vissza."
Nem sok az! Jellemzően csak egy fontosabb tanban egyeznek, ami eltér a kereszténység főáramától, ez pedig a lélek halhatatlanságának a tagadása és az ehhez kapcsolódó pokoltűz. A többiben másokkal sincs messze a hitük.
"És értelemszerűen sok tévedésüket is."
Hatásvadász túlzás, mert sem a "sokat", sem a "tévedést" nem tudod bizonyítani.
"Ó bocsánat az akkor éppen aktuális tanításokat. Ugyan is azóta már változott!"
Mióta te ismered őket, mi is változott pontosan? Emlékszel-e rájuk? Tudom, hogy nem egy-két éve ismered a Tanúkat, tehát azóta már egy seregnyi nagy változásnak kellett történnie, ahogy ezt az előzőekben előadtad? Vajon fel tudod-e sorolni őket, vagy legalább EGYETLEN egy nagyobb, jelentőségteljesebb változást meg tudsz-e említeni? Tehát olyant, ami mélyrehatóan érintette a Tanúk életét?!
""Egyébként arról a Jézusról beszélsz, aki maga pedig Atyjáról, Jehováról tanúskodott, bárhogyan is ejtették akkoriban a nevét. Tehát a tanítványai is ezt tették egészen biztosan, hiszen a Biblia is beszámol róla!"
Akkor idézd a részeket ahol a tanítványok ezt teszik! Kérlek!"
"Isten pedig, aki segít kitartani, és vigasztalást nyújt, adja meg nektek, hogy ugyanolyan legyen a gondolkodásmódotok, mint amilyen Krisztus Jézusé volt, 6 hogy egységesen, egy emberként dicsőítsétek Jézus Krisztusnak, a mi Urunknak Istenét és Atyját." (Róma 15:5, 6)
Tehát Krisztus nevében mentek, de ezzel is az Atyja, Jehova nevét dicsőítették.
Vidiripi
"Én meg azt mondtam már párszor, hogy ezeket pontosan lehet tudni a Bibliából, hogy nem egyértelműek, ezért érdemes pontosítani, az isteni név kiejtéséről meg nem tudunk semmi biztosat, csak találgatni lehet, ami még a héberül valamilyen jelentést tartalmazó Jahve névváltozatot is csak következetlenné teszi. Méghozzá azért, mert nem így gondolkozol és nem így jársz el más héber nevekkel kapcsolatban is! Következetlen és önkényes a hozzáállásod."
A kereszt és a kegyelem a legelterjedtebb ezeken még is változtattak! Ez sem következetes! Akkor ne ejtsd ki csak így írd le és nem okozz benned kognitív disszonanciát! Ez egy javaslat!
"Rossz érv. Jézusból is csak egy van! És az összes többi személy ezerféleképpen kiejtett, HÉBERÜL SEMMI JELENTÉST NEM TARTALMAZÓ név tulajdonosaiból is csak egy van. :-)"
De csak az isteni név esetében történt összeolvasás, összevonás! A többi esetben nem.
"Nem is beszélve arról, hogy nem a négy héber JHVH mássalhangzót kiejthetővé tevő magánhangzók beszúrása a bűn (amit te előszeretettel súlyosbítasz), hanem az isteni név kiejtésének az elfelejtése egy emberi babona által!"
És ezt a bűnt mg sem teszi szóvá Jézus a követőinek sem az apostolok.
"Mert ha igen, akkor tudniuk kellett a Jahve alak jelentését, hiszen ha ma ismert, akkor is annak kellett lennie. Ha pedig a Jahve alaknak ismert volt a héber jelentése, miért volt szükség a Jehova alakra? Mégsem ismerték? Vagy nem volt kétséget kizáró bizonyíték arra, hogy ez helyes, vagy nem volt egység akkor sem?"
Istennek több neve is szerepel a Bibliában. Ezek azonban nem azt a célt szolgálják, hogy
megkülönböztessük őt a többi istentől (hiszen nincs több), hanem további fényt vetnek
a lényére. Ezek a nevek mind jelentéssel bírnak, mint Istennek önmagára vonatkoztatott
jelzői.
Ezért is lényeges hogy a rendelkezésre álló információk alapján a lehető legpontosabb változatot használjuk. Úgy ahogyan azt igyekszik tenni az Őrtorony társulat is a saját Biblia fordításában.
Jehova tanúi sokat hangoztatják hogy ők bizony szakítottak a hagyományokkal nem úgy mint más egyházak. Hát nem mindenben sikerült nekik szakítani a hagyományokkal. Ebben a kérdésben pont hogy a hagyományt helyezik előtérbe. Egy dolgot azonban biztosan tudunk: nem a Jehova a helyes alak. Azt ugyanis a középkorban alkották meg a JHVH betűk és az Elohim és Adonaj szavak magánhangzói segítségével — vagyis egy teológiai megalkotott kifejezésről van szó.
"Csak negyed óra ez a téma, de ha egy óra lenne, akkor sem értem, hogy az igazság miért nem ér meg ennyit. Ennyire előítéletes lennél? Ha rossz érvek vannak benne, legalább megerősödik benned a jelenlegi meggyőződés. Nem mondhatod nagy mellény nélkül, hogy egy adott témáról most már mindent tudsz, nincs szükséged újabb információkra. :)"
Ha bármi új információt tartalmazna akkor azt te már rég leírtad volna. De ilyesmi nem történt.
Korábban említettem a Jah alakot mint rövidítést! Most ismét említem. Ez az alak semmiféleképpen nem lehet a Jehova rövidített változata. Egyébként az énekes könyvben is használták ezt a rövidítést! Egyébként rákerestem az ÚVF és ezt találtam! Jelenések 19:1
Többször is említed a héber neveket hogy azokkal miért nem foglalkozok. Ám legyen most foglalkozok vele egy kicsit! És a Biblia ad némi támpontot a nevet illetően! Illés próféta neve pl. Elijah. Az ő nevében is szerepel a rövidítés! Nem a "JEH" hanem a "JAH" szerepel!
Azon kívül hogy a Jehova terjedt el semmi nem támasztja alá hogy akár bibliai akár teológiai szempontok alapján el lehetne fogadni.
"Azon egyházak teológusai részéről, akik a háromságot, a pokol tüzét és lélek veleszületett halhatatlanságát is a Biblia alaptanításának tartják."
A háromságról tudod az álláspontomat! A lélek pedig hallhatatlan! Maga a Biblia támasztja alá.
Máté 10:28 És ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket nem tudják megölni, hanem inkább attól féljetek, aki mind a lelket, mind a testet elveszítheti a gyehennában.
Értelem szerűen az embert (testét) megölhetik de a lelke nem pusztul el a fizikai test halálával. Azt csak is Isten tudja elpusztítani mert az nem anyag!
"De hagyjuk már a személyemet. Ennek semmi köze ahhoz, amiről szó van! Vagy változtat az igazságon, ha mindent tudsz rólam?"
Figyelj! Te kérdeztél valamit és én válaszoltam. Ha nem tetszik a válaszom akkor ne kérdezz ilyesmit! Ugyan is a kérdésed pont hogy a személyedet érintette! A veled kapcsolatos dolgokon biztosan változtatna, mivel az lenne az igazság! Az Őrtorony általi "igazságon" azon is változtathat. Vagy megerősíti vagy nem!
"Annyira oda vagytok a személyek tekintélyének a hangsúlyozásával - mert ez végül is az. Az Új világ fordítást is szinte mindig sunyi, személyek elleni támadással próbálja a legtöbb itt kritizáló félresöpörni. Ez a tekintélyelvűség."
Hol hangsúlyoztam én személyek tekintélyét?
"Ahogy mondtam, és amit feltételezem te is tudsz, a Biblia konkrét esetekről számol be az adakozással, a nagylelkűséggel kapcsolatban. Ez nyilvánvalóan az alapvető szellemi oktatás része kellene, hogy legyen mindenhol, hiszen a "teljes Írás az Istentől ihletett és hasznos a tanításra" ..."
Nem! A pénz az nem egy alapvető szellemi dolog. Ahol nem lehet számítani a hívők hitére és szeretetére akár adakozás tekintetében is. Ott bizony szükségmegoldásokat kell bevezetni! Az alapvető szellemi oktatás az EVANGÉLIUM!
"Nem értem miről beszélsz! Mi a probléma?"
Hogy mi a probléma? Akkor ismétlés következik!
- Te írtad! "Te összekevered a Tanúkat valakikkel, akik ezt csinálják, a Tanúk biztosan nem!"
- Én írtam! "Nem! Akkor miért szavaznak a tanúk kézfeltartással? Amikor épült a budapesti Bétel akkor az ahhoz szükséges anyagi forrásokat csak és kizárólag a budapesti Jehova tanúi adták össze?"
A probléma az hogy te azt írtad hogy összekeverem valakikkel a tanúkat. De nem keverem össze!
"Az teljesen mindegy."
Ha ez igaz lenne akkor Jehova tanúinak minek van? Hiszen úgysincs jelentősége!
Micsoda következetesség!
"Azt mondtam, hogy mindenkit befolyásolnak azon szellemi vezetők, akikre hallgat, akik tekintélyek számára."
Befolyásolni lehet hogy befolyásol. De nem fogja nekem megmondani hogy milyen tanítást kell elfogadnom akkor is ha nem hiszek benne! Igen meghallgatom a testvéreim véleményét vagy látásmódját de az nem jelenti azt hogy tekintélyek a számomra. Nem emberek irányítják az életemet!
"És ha nem magát csalhatatlan, tévedhetetlen gurunak tartja az illető, vagy csoport, akkor HIBÁZIK, melyet vagy elhallgat, eltitkol, vagy beismer."
Igen ez így működik másoknál is! Nem csak Jehova tanúinál!
"Mit jelent kereszténynek lenni? Ahhoz képest lehet pontos választ adni erre a megállapításra."
- Te ezt írtad! "A Tanúk legalább megszabadulnak a hazug vallásos tanításoktól és a nem keresztényi viselkedéstől." (67. komment)
Akkor definiáld hogy mi a nem keresztényi viselkedés amitől a tanúk megszabadulnak!
"Az "igazak ösvénye egyre világosabb lesz a teljes délig" a Példabeszédek 4:18 szerint. Az igazak ösvényén a világosság ragyogása állandóan fokozódik."
Ez az egyénekre vonatkozik. Pl. régen azt gondoltam én is hogy a kereszt egy keresztény jelkép. De már nem így gondolom! Na persze nem vagyok még a teljes délnél ezt is elismerem!
„Egyre világosabb lesz.”
Az Őrtorony szervezetről ezt én nem állítanám!
pl. a nemzedék meghatározás már a 6. verziónál tart. A hű és értelmes rabszolga értelmezés pedig a 8. verziónál. A többit hanyagolom!
"Amikor bizonyos időbeli távolságból és csekély megvilágításban láttak valamit, gyakran hiányos, sőt pontatlan elképzelésük van róla."
Nekem az az érzésem hogy náluk még mindig csak "pirkadat előtt van".
"Tehát rengeteg élő, bibliai példa van arra, hogy miként változik az igazak útja! Te valójában bolhából csinálsz elefántot, és jól fel fújod azt, ami egyrészt természetes, másrészt bibliai példák szólnak róla."
Biztos rájössz honnét való! "Jól tudjuk, hogy milyen fontos a Biblia üzenete, ezért a Biblia tartalma iránti mélységes tisztelettel fogtunk hozzá az átdolgozott kiadás elkészítéséhez. Teljes mértékben átérezzük azt a felelősségünket, hogy pontosan adjuk át a Biblia üzenetét."
"Felelősséget éreztek a kutató szándékú olvasók iránt is, akik az örök megmentésük érdekében a legfelségesebb Isten ihletett Szavának fordítására hagyatkoznak. Őszintén bízunk benne, hogy ennek a fordításnak a segítségével az olvasó megtalálja azt az utat, amely vég nélküli életet eredményez majd a mindenható Isten igazságos új világában."
Nem csinálok a bolhából elefántot. Nagyon is nagy jelentősége van a dolognak az idézetekből ez kiderül és azzal egyet is értek!
"Nincs folyamatosan, ez nem igaz! De ami ma kiigazításra szorul, az már csak apróság azokhoz képest, melyekkel az elején szembesültek a Bibliakutatók és a Tanúk. De természetesen már akkor is sokkal előrébb jártak, mint a magukat "keresztényeknek" nevezők többsége."
Dehogy jártak előrébb. Az alapok mind az adventistáktól származnak és kiegészültek Russel saját elképzeléseivel! Aztán persze jött a többi!
"Személyeskedéssel nem tudsz hitelesen érvelni! Nagyon jól kéne tudnod, hogy ez hiba."
Tényleg? Akkor Pál összes írását hagyd figyelmen kívül mert azokban a személyes tapasztalatait és megélését is leírja. Én ugyan ezt teszem. Ja igen akkor egyáltalán minek is írsz nekem? Ez nem személyeskedés hanem személyes megtapasztalásom. De átfogalmazom és így talán te is megvilágosodsz!
TANÚ vagyok rá, mert ott voltam láttam és hallottam érdekes dolgokat és viselkedési formákat a Királyság teremben de a Jehova tanúi családoknál is!
"Egy és ugyanaz a szervezet, egy és ugyanazon szellemmel rendelkeznek!"
Nem így van. Mert van a VT és vannak a tanúk akiknek azt kell tenniük amit a VT mond illetve ír nekik!
"A VT nagyon is jól teszi a dolgát a "teljes délig"."
Ebben egyetértünk!
"Addig közben a hozzád hasonlók csak bírálják őket, mert tévednek bizonyos dolgokban. De éppen azt a kérdést ugrottad át, amit nagyon fontos lenne megvizsgálnunk: mit tettek, milyen állásponton voltak azok, akik most bírálják a VT-et a hibáikért?"
Nem tudom honnét vetted ezt a hülyeséget! De akkor tisztázzuk!
Én NEM mások nevében beszélek. Mint egyén írok neked és nem mint olyan személy aki bárkinek is az érdekeit, elképzeléseit vagy akármijét is képviselné. Nem tudom hogy mit tettek vagy mit nem tettek. De nem is érdekel. Ha téged igen akkor meg járj utána. De nekem erre nincsenek válaszaim.
"Érdekes kérdés lenne aprólékosan megvizsgálni pl. azokat, akikhez te ma jársz, hogy milyen álláspontot képviseltek azokban a tévedésekben, ha volt nekik olyan és ha egyáltalán léteztek, mint csoport."
Milyen tévedésekben? Léteztek mint csoport? Nem értem a múltidőt? Miért léteztek?
"Hogyan működik a megismerés folyamata?”
A VT esetében milyen a megismerés folyamata? Lehet ezt tudni? Isten hogyan nevezte ki a VT tagjait? A VT hivatkozik valamilyen konkrét isteni kinyilatkoztatásra? – Ezt azért kérdezem mert ugye azt állítják hogy ők Isten szócsövei! Tevékenységüket az első századi keresztényekhez hasonlóan konkrét lépésekkel igazolhatóan a szent szellem vezeti? A VT-hez hol, mikor, mit, hogyan szólt a szent szellem? Lehet azt tudni hogy hogyan hoz döntést a VT? Ezeket a kérdéseket feltennéd azoknak a Jehova tanúinak is akikkel különleges helyzeted miatt te találkozol? – És vajon a válaszok azok személyesek lennének vagy mutatnának egy szervezeti kiadványt? Isten mindig felhasznált egy szervezetet a megmentéshez? Jézuson kívül miért kell még egy közvetítő ember és Isten között? (annak ellenére hogy a Biblia szerint egy a közbenjáró) Melyik szervezetet használta fel Isten az Írások megőrzésére, kanonizálására? A kanonizálás történelmi folyamat egyéb kérdéseket is felvet!- Te mit gondolsz erről?
„Hatásvadász túlzás, mert sem a "sokat", sem a "tévedést" nem tudod bizonyítani.”
Nem sok? A tévedésekkel egy külön oldal foglalkozik a JW.ORG-n belül.
„Emlékszel-e rájuk? Tudom, hogy nem egy-két éve ismered a Tanúkat, tehát azóta már egy seregnyi nagy változásnak kellett történnie, ahogy ezt az előzőekben előadtad? Vajon fel tudod-e sorolni őket, vagy legalább EGYETLEN egy nagyobb, jelentőségteljesebb változást meg tudsz-e említeni? Tehát olyant, ami mélyrehatóan érintette a Tanúk életét?!”
Igen! Ha nem is egy seregnyi de voltak változások azóta hogy én ismerem a tanúkat! Igen tudok mondani. Hogy melyik tanúnak hogyan érintette az életét azt nem tudom hiszen nem ismerem az életüket a kezdettektől fogva. De olyanok voltak nem is egy akik elhagyták a tanúkat lehet hogy ez is befolyásolta őket. Persze olyanok is voltak akik egyértelműen erkölcsi ok miatt mentek el vagy lettek kiközösítve. Házasságtörés, barátnő, vagy épp fiú és volt öngyilkosság is!
„Tehát Krisztus nevében mentek, de ezzel is az Atyja, Jehova nevét dicsőítették.”
Ez nem vitás! De a kérdés az volt hogy hol található ez a Bibliában és ilyet nem tudtál mutatni! EGYET SEM!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!