A Jehova Tanúi miért mondják Istent Jehovának?
"A Jehova névváltozat honosodott meg leginkább a magyar nyelvben."
Elfogadom az érvelést, ha mutatsz egyetlen más országot, ahol a jehovások nem jehovának nevezik Istent. Mert teszem azt a bantuk nem Petőfin nevelkedtek.
Azt örömmel látom, hogy legalább néhol megjelenik a helyes Jahve alak. Azon helyeken például Jahve tanúi néven fut a szervezet?
#14 Nyilván azokban a nyelvekben az a névváltozat honosodott meg jobban.
Igen, ott ezt az alakot használják a nevükben is Jehova Tanúi.
Ami az adott régióban a legelterjedtebb, megszokottabb.
De NEM TUDJUK mi a helyes, tehát ne legyünk demagógok!
Én legalábbis nem szeretnék az lenni, hogy valóságos tudományos bizonyíték nélkül állítok valamit ténynek, amiről SENKI SEM TUDHATJA, hogy helyes-e.
Titokzatos vagy :). Csak azért kérdeztem, mert pl. a református énekesben is benne van a Jehova név.
Istent csak akkor írjuk nagy betűvel, ha az egyedül igaz Istenre gondolunk. Minden egyéb esetben kicsivel írjuk, mert ez nem név, csak egy köznév. Pont úgy, mint az úr, asszony, stb.
A mindenható Istennek márpedig neve is van:
2Móz 6,3
Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak úgy jelentem meg mint mindenható Isten, de az én Jehova nevemen nem voltam előttük ismeretes.
ISTEN
Bármi istennek nevezhető, amit imádattal vesznek körül, mivel az imádói hatalmasabbnak tartják őt maguknál, és hódolattal illetik. Az ember akár a saját hasát is istenítheti (Ró 16:18; Fi 3:18, 19). A Biblia sok istenről beszél (Zs 86:8; 1Ko 8:5, 6), de rámutat, hogy a nemzetek istenei hiábavaló istenek (Zs 96:5).
Héber kifejezések: Az „Istennek” fordított héber szavak egyike az ʼÉl, amely valószínűleg azt jelenti, hogy ’hatalmas; erős’ (1Mó 14:18). Utalhat Jehovára, de más istenekre, sőt emberekre is. A szó gyakran tulajdonnevekbe is beépül; ilyen például az „Elizeus” ( jel.: ’Isten megmentés’) vagy a „Mikáel” (Ki olyan, mint Isten?). Az ʼÉl olykor határozott névelővel jelenik meg (há·ʼÉlʹ, betű szerint: ’az Isten’), és Jehovára utal, így különböztetve meg őt a többi istentől (1Mó 46:3; 2Sá 22:31).
Vidiripi
Nézzük! Érveljünk könyv "Jehova" szócikk!
"Meghatározás: Az egyedüli igaz Isten neve. Ezt a nevet ő adta saját magának." (187. oldal)
- Pedig állítólag a pontos kiejtés nem deríthető ki.
Ennek ellenére a szervezet még is úgy közli mint olyan nevet amit maga az Isten adott magának!
Olvasd csak!
"A Katolikus fordítás 1992-es kiadása a „Megjegyzések a könyv használatához” részben (a 8. oldalon) ezt írja: „ A Jahve nevet . . . a hagyománynak megfelelően »Úr« szóval fordítottuk. De kivételesen meghagytuk a héber alakot ott, ahol külön hangsúly van rajta.” A Magyarázatos Károli Biblia az 5Mózes 28:58-hoz fűzött magyarázatában ezt írja: „ A történelem és a kinyilatkoztatás egyik különössége, hogy homály fedi Isten ósz-i [ószövetségi] legközvetlenebb és legszemélyesebb neve . . . , a héber JHVH szó helyes kiejtését. A »Jehova« változat a név mássalhangzóinak és az »Úr« jelentésű egyik szó (Adonáj) magánhangzóinak összevetéséből ered. Feltehetőleg a »Jahve« az eredeti kiejtés. A nevet tulajdonképpen nem is ejtették ki, mivel a később élt zsidók túlságosan szentnek tartották ahhoz, hogy kimondják és féltek, hogy megsértik a 2Móz 20:7 és 3Móz 24:16 tilalmát"
"A magyar nyelvhasználatban az elmúlt évszázadok során a „Jehova” alak terjedt el."
Pedig azt írja hogy feltehetőleg a Jahve a helyes eredeti kiejtés! És ez ott található a szervezet hivatalos weboldalán!
Emberi hagyományok! A katolikus írás amiből idéznek ezt írja: "„A Jahve nevet . . . a hagyománynak megfelelően »Úr« szóval fordítottuk."
A szervezet a hagyománynak megfelelően Jehovának fordítja! Más esetben meg kritizálja a szervezet a hagyományokat!
Nem értem én ezt a szervezeti következetességet. Csak mert a magyarban ez terjed el a hagyomány miatt! Máté 15:6
"A Jehova ejtéssel további probléma, hogy a szó így héberül megfejthetelen lesz, illetve értelmetlen (sőt bizonyos értelemben blaszfémikus) jelentést ad ki, alakilag ugyanis egy fordíthatatlan nőnemű(!)qal particípium passzívum lesz."
Magyar Zsidó lexikon
A rabbi kérdésekre válaszol! 2 kérdés is foglalkozik a névvel!
"A héber nyelv tudósai általában a „Jahve” alakot részesítik előnyben, ezt tartják a legvalószínűbb kiejtési módnak."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!