Miért mondja a legtöbb keresztény gyülekezet, hogy Jézus egyenlő az Atyával?
Ismerem azt a részletet, amikor Jézus kijelenti, hogy ő és az Atya egyek. Viszont ezt is mondja:
Jn 17,21
Hogy mindnyájan egyek legyenek; a mint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy ők is egyek legyenek mi bennünk: hogy elhigyje a világ, hogy te küldtél engem.
Hogy lehetne egyenlő mikor Jézus kijelentette:
Jn 14,28
... Elmegyek az Atyához; mert az én Atyám nagyobb nálamnál.
Jézus ezt is mondta:
Mk 13,32
Arról a napról és óráról pedig senki semmit sem tud, sem az égben az angyalok, sem a Fiú, hanem csak az Atya.
Ha egyenlőek, miért tud kevesebbet Jézus?
Persze lehet mondani, hogy emberként tette ezeket a kijelentéseket, de nem kötötte ezeket a kijelentéseket ahhoz, hogy amíg ember. Ráadásul pontosan tudta mi volt azelőtt, hiszen nem törlődött az emléke.
Jn 8,28
Monda azért nékik Jézus: Mikor felemelitek az embernek Fiát, akkor megismeritek, hogy én vagyok és semmit sem cselekszem magamtól, hanem a mint az Atya tanított engem, úgy szólok.
Persze ezeket a részeket semmibe véve lehet olyan helyeket idézni, amikor Jézus egyenlő Istennel, de én nem találtam olyat, amikor Jézus jelent ki ilyet. Tanítványok tanítottak ilyet, de a tanítványok nem voltak tévedhetetlenek, nem voltak bölcsek, bűnösök és tévelygők voltak, mint bármelyikünk. Nekem ez a véleményem. Van Jézusnak olyan kijelentése, miszerint ő Isten lenne, egyenlő az Atyával, sőt, ő maga az Atya, mint emberként leszületett Isten?
"Az Ószövetség nem írja hogy Jézus Isten, az Újszövetségben Jézus nem mondja hogy ő Isten, és azok aki személyesen találkoztak Jézussal nem látták hogy Isten lenne. Nektek mindebből az következik hogy Jézus Isten. Ez ám a logika."
Nem tudom, hogy vak volnál vagy direkt trollkodsz. Ott idézték Izajás próféciáját Jézusról, amiben Istennek nevezi. Tamás apostol kereken kimondja, hogy Úr és Isten Jézus, vagy ő nem számít? Esetleg nem találkozott vele személyesen? Sőt Erzsébet is megvallja.
Abban igazad van, hogy Jézus nem hangoztatta minden sarkon istenségét, bizonyára több alázat volt benne, mint sok utána jött hamis prófétában. Azonban számtalan szava utal rá, amit teljesen feleslegesnek tartok idézni vakok számára.
Kár hogy a zsidók sem értenek veletek egyet pedig ugyanazt az Ószövetséget olvassák mint ti. Az nem mérvadó hogy Jézus után élt emberek Istennek nevezik. Ő maga soha nem állított ilyesmit és megkülönböztette magát Istentől.
Márk 12:29 Jézus így válaszolt: "A legfőbb ez: Halljad, Izráel, az Úr, a mi Istenünk, egy Úr
És itt Jézus nyilván nem magáról beszél.
Márk 10:18 Jézus így szólt hozzá: "Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó az egy Istenen kívül.
És még sok ilyen vers van.
Júdásnak sem tűnt fel hogy Jézus Isten a sok mellette töltött év után sem. És még mindig nem látok olyan verset amiben Jézus maga mondaná hogy Isten.
Elolvasod egyáltalán a válaszokat, vagy csak mondod a magadét?
Tessék, Jesájá könyvéből idézek akkor:
"Mert gyermek született nekünk, fiú adatott nekünk és vállán van az uralom és e néven hívják: Csodálatosat határoz a hatalmas Isten, Örök atya, Béke fejedelme."
Az továbbra is érdekelne, hogy szerinted Tamás apostol, aki Istennek nevezte Jézust, nem volt a követője? Hiszen azt írtad, hogy követői se vallották annak.
Ez a miért mondasz engem jónak? senki sem jó csak az Isten...rész nem tagadja Jézus Istenségét.
Nem azt mondja Jézus, hogy én nem vagyok jó, vagy én nem vagyok Isten. Csak megkérdezi az illetőt: Te miért mondasz engem jónak? Hitből-e, vagy csak hízelegni akartál?
Máskor is megkérdezte a tanítványait: kinek tartanak engem az emberek, és szerintetek ki vagyok én?
"Ő maga soha nem állított ilyesmit és megkülönböztette magát Istentől"
Nagy tévedés. Állított, amikor ugyanazon a néven nevezte magát, mint az Ószövetség Istene Mózesnek (VAGYOK). És nem Istentől különböztette meg magát, hanem az Atyától.
"Tessék, Jesájá könyvéből idézek akkor:
"Mert gyermek született nekünk, fiú adatott nekünk és vállán van az uralom és e néven hívják: Csodálatosat határoz a hatalmas Isten, Örök atya, Béke fejedelme."
Zsidók a mai napig várják a Messiást de szó nincs náluk sem olyasmiről hogy Isten jönne el emberi alakban vagy Isten fia. Ezt a zsidók is határozottan elutasítják. Sőt a zsidó és a muszlim vallás Istenképe nagyjából megegyezik, a szentháromsághivő keresztényeké viszont teljesen eltér. Mivel három istent imádtok, a keresztény vallás politeista , és nagy visszaesés a zsidó valláshoz képest. Ha megvizsgáljátok, szemmel látható a hasonlóság a keresztény vallás és az ókori pogány vallások között.
"Az továbbra is érdekelne, hogy szerinted Tamás apostol, aki Istennek nevezte Jézust, nem volt a követője? Hiszen azt írtad, hogy követői se vallották annak."
Mondtam hogy nem érdekes mert semmi bizonyíték nincs arra hogy aki ezt írta az valóban látta Jézust. Judás pedig biztosan nem tartotta Istennek hiszen fillérekért elárulta a Biblia szerint.
"Nagy tévedés. Állított, amikor ugyanazon a néven nevezte magát, mint az Ószövetség Istene Mózesnek "
Olyan verset kértem amiben Jézus kijelenti hogy ő Isten. Ilyen nehéz ezt megérteni? Persze tudom hogy nincs ilyen vers ezért tereltek.
Nem vagyok zsidó, nem tudom, hogy milyet várnak. De tőlük idéztem egy próféciát, ami elég világosan fogalmaz. Annyi a különbség, hogy ők még várják, mi szerintünk Jézusban beteljesedett. Egyébként a zsidó messiási kép elég sokat változott koronként. Ti mohamedánok milyet vártok? Gondolom semmilyet. Akkor talán nem is annyira hasonlít a zsidó és mohamedán istenkép, valamiért úgy érzem, hogy a zsidók is ezen a véleményen vannak. Hiszen eleve nem fogadják el a Koránt.
Ezt a pogányozó mantrát már olvastam, konkrétan melyikhez is? Melyik tanítja a Szentháromságot? Hirtelen egyet sem tudok.
"Mondtam hogy nem érdekes mert semmi bizonyíték nincs arra hogy aki ezt írta az valóban látta Jézust. Judás pedig biztosan nem tartotta Istennek hiszen fillérekért elárulta a Biblia szerint."
Ezen jót derültem. Az evangélium írója nem látta Jézus vagy Tamás apostol? Tehát egy állításodat egyszerűen cáfoljuk, mert hazugság, akkor a cáfolat nem érdekes, mert csak.
Egyébként János evangéliumában olvashatod, aki Jézus egyik apostola volt szintén. Igen, biztos nem látta Őt, lehet vak volt, csak nem tudunk róla. Még jó, hogy te igen.
Ha az evangéliumokat sem fogadod el, mint állítod csak kitaláció, akkor Júdás miért lenne valós személy? Sőt Jézus miért lenne valós? Csak mert egy hamis próféta leírta (inkább összeollózta) egy könyvben és prófétának titulálta?
"Olyan verset kértem amiben Jézus kijelenti hogy ő Isten. Ilyen nehéz ezt megérteni? Persze tudom hogy nincs ilyen vers ezért tereltek."
Azt is megkaptad. Ilyen nehéz felfogni? Mi Isten neve? Jahve (és nem allah). Hogy mutatkozott be Mózesnek Isten? Azt mondta ő Jahve. Jézus ugyan ezt elmondta, hogy Ő Jahve; "mielőtt Ábrahám volt, én vagyok". Héberül Jahve. Ezen felül bír Isten minden tulajdonságával.
Igaz, mint írtam, nem kiabálta minden sarkon, hogy Isten, sőt háborúkat sem indított, hogy bizonyítsa igazát, mint pár évszázaddal később egy hamis próféta, akinek ha nem akartak hinni, leigázta a szemében hitetleneket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!