Miért mondja a legtöbb keresztény gyülekezet, hogy Jézus egyenlő az Atyával?
Ismerem azt a részletet, amikor Jézus kijelenti, hogy ő és az Atya egyek. Viszont ezt is mondja:
Jn 17,21
Hogy mindnyájan egyek legyenek; a mint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy ők is egyek legyenek mi bennünk: hogy elhigyje a világ, hogy te küldtél engem.
Hogy lehetne egyenlő mikor Jézus kijelentette:
Jn 14,28
... Elmegyek az Atyához; mert az én Atyám nagyobb nálamnál.
Jézus ezt is mondta:
Mk 13,32
Arról a napról és óráról pedig senki semmit sem tud, sem az égben az angyalok, sem a Fiú, hanem csak az Atya.
Ha egyenlőek, miért tud kevesebbet Jézus?
Persze lehet mondani, hogy emberként tette ezeket a kijelentéseket, de nem kötötte ezeket a kijelentéseket ahhoz, hogy amíg ember. Ráadásul pontosan tudta mi volt azelőtt, hiszen nem törlődött az emléke.
Jn 8,28
Monda azért nékik Jézus: Mikor felemelitek az embernek Fiát, akkor megismeritek, hogy én vagyok és semmit sem cselekszem magamtól, hanem a mint az Atya tanított engem, úgy szólok.
Persze ezeket a részeket semmibe véve lehet olyan helyeket idézni, amikor Jézus egyenlő Istennel, de én nem találtam olyat, amikor Jézus jelent ki ilyet. Tanítványok tanítottak ilyet, de a tanítványok nem voltak tévedhetetlenek, nem voltak bölcsek, bűnösök és tévelygők voltak, mint bármelyikünk. Nekem ez a véleményem. Van Jézusnak olyan kijelentése, miszerint ő Isten lenne, egyenlő az Atyával, sőt, ő maga az Atya, mint emberként leszületett Isten?
A 10. válaszban olvashatjátok az igéket, pl. mikor Jézus azt mondja, hogy mielőtt Ábrahám lett, ÉN VAGYOK (JHVH), vagy a Jelenések könyvében, amikor azt mondja Jézus, hogy Ő az első és utolsó, a kezdet és a vég, aki van, aki volt, és aki eljövendő (=JHVH). Ez a titulus az Ószövetségben Ézsaiás prófétánál szerepel, és Istenre (JHVH) vonatkozik. Amikor János ev.-ban Jézus azt mondta, hogy ő Isten fia, és egy az Atyával, azzal egyenlővé tette magát Istennel, és érdekes módon a hallgatósága nem értette félre, hogy mit mond:
János 10:33 33 "Felelének néki a zsidók, mondván: Jó dologért nem kövezünk meg téged, hanem káromlásért, tudniillik, hogy te ember létedre Istenné teszed magadat."
Vagy a legkézenfekvőbb még nem volt idézve: Ján 1:1-3
"Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő kezdetben az Istennél volt. Minden általa lett, és nélküle semmi sem lett, ami létrejött."
Kedves Kérdező!
Én még nem találkoztam olyan kereszténnyel,aki azt állította volna,hogy Jézus"ő maga az Atya".
Te már hallottál ilyen kijelentést? Kitől?
A probléma gyökere,hogy keresztények,és tanuk egyaránt próbálják Istent emberi fogalmakba tuszkolni,ami lehetetlen kísérlet.
Mi emberek,ismerjük az egy Isten három különböző megnyilatkozását,s a világegyetem értelmes lényei,talán 1 milliónál többet is.
NEM 3 különböző istenségről ír a Biblia!
Nyilván, ha te mondod....dugd csak nyugodtan homokba a fejed.
Azon nem gondolkodtál még el, hogy nem az volt a célja, hogy erőszakkal magát másokra erőltesse?
Egy régi, de jó összegzés: [link]
Ézsaiás 9:6:
Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az õ vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erõs Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének!
Máté 1:23:
Ímé a szûz fogan méhében és szûl fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, a mi azt jelenti: Velünk az Isten.
Róma 9:5:
A kiké az atyák, és a kik közül való test szerint a Krisztus, a ki mindeneknek felette örökké áldandó Isten. Ámen.
Titusz 2:13:
Várván ama boldog reménységet és a nagy Istennek és megtartó Jézus Krisztusunknak dicsõsége megjelenését;
2. Péter 1:1:
Simon Péter, Jézus Krisztus szolgája és apostola, azoknak, a kik velünk egyenlõ drága hitet nyertek a mi Istenünknek és megtartónknak Jézus Krisztusnak igazságában:
1 János 5:20
20 De tudjuk, hogy eljött az Isten Fia, és képességet adott nekünk arra, hogy felismerjük az Igazat és ezért vagyunk az Igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban. Ő az igaz Isten és az örök élet.
Zakariás 14:3-
3 Mert eljön az Úr, és harczol azok ellen a népek ellen, a mint harczolt vala ama napon, a harcznak napján. 4 És azon a napon az Olajfák hegyére veti lábait, a mely szemben van Jeruzsálemmel napkelet felõl, és az Olajfák hegye közepén ketté válik, kelet felé és nyugot felé, igen nagy völgygyé, és a hegynek fele észak felé, fele pedig dél felé szakad. 5 És az én hegyem völgyébe futtok, mert a hegyközi völgy Azálig nyúlik, és úgy futtok, a mint futottatok a földindulás elõl Uzziásnak, Júda királyának napjaiban. Bizony eljõ az Úr, az én Istenem, [és ]minden szent vele. 6 És úgy lesz azon a napon: Nem lesz világosság, a ragyogó testek összezsugorodnak. 7 De lesz egy nap, a melyet az Úr tud, se nappal, se éjszaka, és világosság lesz az estvének idején. 8 És e napon lesz, hogy élõ vizek jõnek ki Jeruzsálembõl, felerészök a napkeleti tenger felé, felerészök pedig a nyugoti tenger felé, [és ]nyárban és télben [is úgy] lesz. 9 És az Úr lesz az egész földnek királya, e napon egy Úr lészen, és a neve is egy.
Ap. Csel 1:9-12
9 És mikor ezeket mondotta, az õ láttokra felemelteték, és felhõ fogá el õt szemeik elõl. 10 És a mint szemeiket az égre függesztették, mikor õ elméne, ímé két férfiú állott meg mellettük fehér ruhában, 11 Kik szóltak is: Galileabeli férfiak, mit állotok nézve a mennybe? Ez a Jézus, a ki felviteték tõletek a mennybe, akképen jõ el, a miképen láttátok õt felmenni a mennybe. 12 Akkor megtérének Jeruzsálembe a hegyrõl, mely hívatik Olajfák [hegyének,] mely Jeruzsálem mellett van, egy szombat[napi] járóföldre.
Jelenések 19:11-
11 És látám, hogy az ég megnyílt, és ímé vala egy fehér ló, és a ki azon ül vala, hivatik vala Hívnek és Igaznak, és igazságosan ítél és hadakozik. 12 És az õ szemei olyanok, mint a tûzláng; és az õ fején sok korona; az õ neve fel vala írva, a mit senki nem tud, csak õ maga. 13 És vérrel hintett ruhába vala öltöztetve és a neve Isten ígéjének neveztetik. 14 És mennyei seregek követik vala õt fehér lovakon, fehér és tiszta gyolcsba öltözve. 15 És az õ szájából éles kard jõ vala ki, hogy azzal verje a pogányokat; és õ fogja azokat legeltetni vasvesszõvel; és õ nyomja a mindenható Isten haragja hevének borsajtóját. 16 És az õ ruháján és tomporán oda vala írva az õ neve: királyoknak Királya, és uraknak Ura.
Olvastad már ezt a Bibliában: János 12:36-41
(KIEMELÉS TŐLEM)
Ezeket mondá Jézus, és elmenvén, elrejtõzködék elõlük. 37 És noha õ ennyi jelt tett vala elõttük, mégsem hivének õ benne: 38 Hogy beteljesedjék az Ésaiás próféta beszéde, a melyet monda: Uram, ki hitt a mi tanításunknak? és az Úr karja kinek jelentetett meg? 39 Azért nem hihetnek vala, mert ismét monda Ésaiás: 40 Megvakította az õ szemeiket, és megkeményítette az õ szívöket; hogy szemeikkel ne lássanak és szívökkel ne értsenek, és meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam õket. 41 Ezeket MONDÁ ÉSAIÁS, AMIKOR LÁTÁ AZ Ő DICSŐSÉGÉT; ÉS BESZÉLE Ő FELŐLE.
Az idézet Ézsaiás könyvére hivatkozik, az Ézsaiás 6. fejezetére.
Az Újszövetségben azt olvassuk, hogy Ézsaiás Jézus dicsőségét látta, és róla beszélt. Az Ószövetségben itt is a JHVH név szerepel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!