A Katolikusok elutasitsák az ősrobbanást és az evolúciót? De miért? Nem lehet, hogy isten pont igy tervezte?
PL: A nagy bumm lehet a világosság ami a bibliából van..
az evolúciót pedig lehet Isten tervezte igy nem?
Genezis(#40):"Lelkével, leheletével,"
Igen. Megteremtette azt a parányi univerzum "petesejtet", amiből kialakult a mai nagy univerzum. Ezért írtam, hogy rengeteg dologra azt mondjuk, hogy megteremtette, pl. az embert is, meg a csodás cseppkőbarlangot is, pedig azok apró dolgokból alakulnak ki a szemünk láttára folyamatosan. Isten megteremtette az alapot egy mindenhol látható automatizmus működéséhez. Volt teremtés is, és volt automatizmus is.
Semmit! Koma! Semmit de semmit nem mond az univerzum teremtés mikéntjéről Isten. Még a leheletéről se olvashatsz ez ügyben.
A Biblia csak annyit állít, hogy Isten képes a semmiből teremteni (értelemmel, leheletével, meg amit csak akarsz), de az a teremtett dolog - most már tudjuk és látjuk - képes fejlődni és alakulni, és mindegyik teremtett dolga erre képes, mert ezt látjuk tutira, akár az egyedfejlődés biológiai szintjén is.
És még mindig nem megy az értő olvasás. Egy büdös szóval se állítottam, hogy az evolúció összeegyeztethető-e azzal, amit a Biblia állít. Én ez ügyben a katolikus véleményt idéztem be. Fogod, emberke?
Én a tudományos vélemény és a Biblia harmonizálásának egy változatában kizárólag csak az ősrobbanással kísérleteztem, és az evolúcióról, és élőlényteremtési mikéntről egy deka szót nem szóltam.
Ezt csak te álmodtad bele a mondandómba, hogy ha már nem tudsz rajtam fogást találni, akkor majd te koholsz ilyet, megszokott jó kreacionista szokás szerint.
Genezis(#40): "Speciel evolució ellenes:
Péld 20:12 A halló fület és a látó szemet, az Úr teremtette egyaránt mindkettőt."
De ha már evolúció:
https://www.youtube.com/watch?v=ifTFCH80xF0
Itt azt csinálták a kutatók, hogy teremtettek automatizmusra képes anyagot (egymáshoz kapcsolódni képes szabványalkatrészeket, mint amilyen pl. az aminosav is), és teremtettek teret, amelynek adottságai elkezdték egy előre meghatározott irányba terelni a véletlenszerűen összekapcsolódó alkatrészek evolválásának irányát. A tér tulajdonságai csak azokat a szerveződéseket segítették elő, ahol a legkisebb mozgást produkáló változatok álltak össze, és azok voltak képesek jobban szaporodni.
Így teljesen maga maguktól bonyolult rendszerű, mindenféle mozgásra képes robotok jöttek létre, és összességében egyáltalán nem véletlenül tehát. Ez nem szimuláció, mert ezeket az evolúció által kitalált és megépített robotokat a valóságban is meg lehetett építeni.
Szóval! Nem igaz, hogy az evolúció talált ki mindent. A fejlődőképes alkatrészeket a kutatók teremtették meg, ésszel lélekkel, amivel csak akarod. Ugyanígy megteremtették a környezetet is, és nem is akárhogy, hanem célzottan, hogy abban csak az egyre jobban mozgó robotok alakulhassanak ki.
Mi a véleményed? Ki teremtette ezeket a robotokat ésszel, lélekkel? Az evolúció, vagy a kutatók?
És ha így teremtette Isten a halló fület és a látó szemet, akkor valójában nem Ő teremtett? De bizony igen, hiába működött közben az evolúció is. És lényegtelen biblikus szemszögből felhozni az evolúciót, vagyis hogy milyen közvetlen és közvetett eszközzel teremtett Isten összességében.
Ha a kutatók is tudnak így teremteni, úgy gondolod, hogy Isten erre képtelen? És hogy voltak képesek a kutatók evolúcióval teremteni, ha Isten evolúcióellenes? A szemünk láttára működik egy természeti törvény, amit a saját hasznunkra vagyunk képesek kiaknázni. Lehetetlen, hogy Isten evolúcióellenes legyen, mert akkor az nem működhetne a világában. Ez van.
"Ha a kutatók is tudnak így teremteni, úgy gondolod, hogy Isten erre képtelen?"
Én gy gondolom hogy a kutatók nem képesek teremteni és nem is fognak mivel.
A teremtés egyik alapja az hogy a semmiböl előáll a valami, ehez Istennek nincs szüksége lépésekre mint ahoz se volt mikor Jézus a vizet borrá változtatta, nem kellet elültesse a szőlőtőt nem kellett megvárja mig terem nem kellett, nem kellett eső megöntözésre, nem kellet leszüretelje, nem kellett kipréselje. Egyik pillanatrol a másikra a vízből bor lett.
A másik megmagyarázhatatlan ami a hogyan teremtést érinti a halott feltámasztása,
A semmiböl az életre keltés pillanat alatt.
Tehát Isten erejéböl és munkájábol a teremtéshez neki nem kell hosszú folyamat és még bárhogy találgatunk nem tudjuk megmagyarázni.
"És hogy voltak képesek a kutatók evolúcióval teremteni, ha Isten evolúcióellenes?"
A kutatokra akkor tudnánk mondani hogy teremtettek ha a semiböl kezdik, de minden ott volt a kezük alatt hogy ezt a kísérletet végrehajtsák.
A másik ha ezt a modelt alkalmazzuk a az "evolucioval vélt"teremtés folyamatára összeesett volna az egész folyamat és működésképtelen lenne a folyamat.
Isten bűn ellenes mégis létezik és jelen van az emberekben.
Értem én a gondolatmenetet, hogy a kutatok tudják a hogyan teremtett Isten(evolució folyamata) ha anem kutatok képesek akkor Isten is képes rá.
Csak hogy a Biblia szerint másképp müködik az egész. A teremtés hogyanja és titka örökre el van rejte bármilyen lény elöl és soha egy teremtett lény nem értheti és nem tudhatja mivel nem Isten.
Ha tudnánk a "hogyan teremtett Isten mikéntjét" akkor az azt jelentené hogy mik is istenek vagyunk ami a valóságban nem lehetséges és ráadásul Istenkáromlás!
Azért én tudok valakit aki olyan akart lenni mint Isten.
"A szemünk láttára működik egy természeti törvény, amit a saját hasznunkra vagyunk képesek kiaknázni."
A természeti törvény látható de a törvény titka nem.
"Lehetetlen, hogy Isten evolúcióellenes legyen, mert akkor az nem működhetne a világában."
Ez épp olyan mintha azt mondanám hogy: lehetetlen hogy Isten bűn ellenes legyen, mert akkor az nem működne a világban.
Ez az érvelésed helytelen.
Ez van.
"Én gy gondolom hogy a kutatók nem képesek teremteni és nem is fognak mivel. "
Tök mindegy hogy az evolválásra képes dolgot, és a köré az irányító környezetet a semmiből teremtik csodával, vagy az ember készíti el ezeket, csak az a lényeg, hogy az evolúció beindul, és a teremtett, vagy készített szaporodásra képes alap elkezd változni és terjedni.
És ezt bizony te nagyon jól tudod, és azt is tudod, hogy csak kétségbeesetten keresed a kibúvókat.
Direkt leírtam, hogy a Bibliából megtudjuk, hogy a semmiből képes teremteni Isten. De az általa megteremtett dolog lehet olyan, hogy képes legyen evolválni a környezet adottságainak tükrébe. Sőt! Nyilvánvalóan a teremtés direkt ilyenre készült. A robotos kísérlet rámutatott, hogy ha így teremtett az Isten, akkor az a teremtése elkezdett evolúciózni, méghozzá azonnal.
Az evolúció onnan vettek kezdetét, amikor Isten megteremtette az első evolválásra képes lényeket, és kijelentette, hogy szaporodjanak. Érted?
Ha esetleg mégsem értenéd, hogy miről beszélek, akkor megpróbálom egy egyszerűbbel. Az alábbi ugyan nem evolúció, de olyan fejlődés, ahol a teremtés nem a készterméket hozza létre először.
Mondjuk Isten teremt a semmiből fenyőfamagot és teremt a semmiből földet, esőt és miegyebet, ami még kell.
A fenyőfamag innentől kezdve elkezd teljesen maga magától kikelni, nőni, formálódni, és lesz belőle egy gyönyörű nagy fenyőfa.
Egy ember leírja minél egyszerűbben és rövidre fogva azt, hogy mi is történt. Ezt írja:
"Isten leheletével, szavával teremtett nagy fenyőfát"
Igaza volt?
@Pombe alias Cerevisiae. Még mindig túl sok marhaságot hordasz össze...
De örömmel látom, hogy az ateista/materialista evolúciót te is kizárod. Kellett egy kis idő, de volt remény:)
Na ennyit erre az évre, túl sokat kommunikáltam már így is veled.
Egy tanács: bizonytalanságod és félelmed még mindig elárulja, hogy túl sokat rizsázol. Sok beszédnek amúgy is sok az alja
"Ez épp olyan mintha azt mondanám hogy: lehetetlen hogy Isten bűn ellenes legyen, mert akkor az nem működne a világban."
Írod ezt arra, hogy Isten lehetne evolúcióellenes is.
Te is tudod, hogy ez nagyon gyatra ellenérv. De azért bepróbálkoztál vele.
A bűnt szerintetek nem Isten teremtette, hanem az ember, ám a természeti szabályszerűségeket, a természetben működőképes dolgokat (amelyek laborban, kísérletekben is csak akkor működnek, ha léteznek a természetben, vagyis Isten teremtett világában) már nem az ember teremtette, hanem annak működését csak vizsgálhatja az ember, vagy a saját hasznára csak kihasználhatja, de ő maga ilyet teremteni nem tud.
Hogy az evolúció működőképes legyen, ahhoz kell léteznie olyan anyagnak, ami képes azt biztosítani, és az ember ilyet nem teremtett, hanem csak megvizsgálni volt képes, hogy képes-e evolúciózni.
Evolválásra képes lehetőséget kizárólag Isten képes teremteni, mert ahhoz olyan világot kellett teremtenie. Ha nem ilyet teremtett volna, akkor a kutatók képtelenek lettek volna rávenni a nem létező evolúciót arra, hogy a szemük láttára a létező, véletlenszerűen szétszórt alkatrészekből összeállítson bonyolult szerkezetű mozgó robotokat.
Nem csak a fenyőmagot lehet előre felprogramozni úgy, hogy abból fenyőfa legyen, hanem azt is meg lehet csinálni, hogy egy egész világot hozunk úgy létre, hogy abban a világban a természeti szabályszerűségek szükségképpen kialakítsák idővel magát a fenyőfamagot is. De ehhez is kell csoda. Meg kell teremteni az ilyen világ fejlődőképes magját a semmiből, és amit így előre kell "felprogramozni".
A Biblia Istene semmiképpen nem lehet evolúcióellenes más miatt sem.
Minden kreacionista azt állítja, hogy evolúció tényleg létezik, csak egy élőlény megszabott határon belül változhat.
Mondd, barátom! Ha ti is elismeritek, hogy kicsi evolúció létezik (mikroevolúciónak hívjátok), akkor hogy lenne lehetséges, hogy Isten ne kedvelné az evolúciót???
Netán létezik olyan, hogy Isten a kicsi bűnt kedveli, de a nagyot nem???
"De örömmel látom, hogy az ateista/materialista evolúciót te is kizárod."
Örömmel látnám, ha válaszolnál.
Egyszerű volt a kérdésem.
Ha Isten a semmiből csak fenyőfamagot teremt, akkor azzal egyúttal fenyőfát is teremtett?
Persze tudom, hogy miért félsz válaszolni, és érdemben vitatkozni. :)
Genezis koma.
Nézd csak mit ír a Biblia: Mózes I/30. Jákób szerződésének leírása apósával, Lábánnal:
"Nyájaidat ma mind végig járom, minden pettyegetett és tarka bárányt kiszaggatok közűlök, és minden fekete bárányt a juhok közűl, s a tarkát és pettyegetettet a kecskék közűl, s legyen ez az én bérem.
S a mikor majd bérem iránt eljövéndesz, mi előtted lesz, becsületességemről ez felel: a mi nem pettyegetett vagy tarka a kecskék, s nem fekete a juhok közt, az mind lopott jószág nálam. "
"És a juhok a vesszők előtt foganának és ellenek vala csíkos lábúakat, pettyegetetteket és tarkákat.
Azután külön szakasztá Jákób ezeket a bárányokat, és a Lábán nyáját arczczal fordítja vala a csíkos lábú és fekete bárányokra; így szerze magának külön falkákat, melyeket nem ereszte a Lábán juhai közé. "
A Biblia világosan leírja azt, hogy ugyanazon fajon belül az öröklődés mechanizmusa működik, és azt is világossá teszi, hogy ugyanazon fajon belül eltérések alakulnak ki, amelyek képesek öröklődni, és világosan leírja azt is, hogy ha ezeket a változásokat elkülönítjük, akkor az elkülönített állatok az örökölt másságot fogják sokkal nagyobb eséllyel elterjeszteni az így születő utódaik révén az elkülönített populációban.
Ez az evolúció, ami magától működik Isteni csoda nélkül is, és a pásztor okosabb, mint ti, kreacionisták, mert az evolúció működését használja ki a bérfizetéséhez. Isten csodatétele nem itt nyilvánul meg, hanem akkor, amikor olyan világot teremtett meg, amiben képes működni az evolúció.
A Biblia tökéletesen világossá teszi, hogy Isten evolválásra képesre teremtette meg az állatokat. Még ha kicsit is működik ebben a példában az evolúció (ugyanakkor a valóságban számos új faj keletkezés is megfigyelhető). Már ebből is tudható, hogy lehetetlen, hogy Isten ne használná és ne kedvelné az evolúciót.
Ez van! :D
Ti kreacionisták, nem ismeritek a Bibliát, és csak hamisítani tudjátok, hogy belebeszéljétek azt, amit látni szeretnétek benne.
"Ti kreacionisták, nem ismeritek a Bibliát, és csak hamisítani tudjátok, hogy belebeszéljétek azt, amit látni szeretnétek benne."
Magad is bizonyságot tettél hogy a mikroevolució Igaz és még Biblikus is, és ezt mi soha se cáfoltuk. De ez nem magyarázat a makroevoluciora a törzsfejlődésre. A Bibliában sehol se olvasol törzsfejlődésröl sőt az ellenkezője van benne.
Igy a Bibliába tik szeretnétek belemagyarázni amit látni szeretnétek benne.
"De örömmel látom, hogy az ateista/materialista evolúciót te is kizárod."
Igen. Ez jött lenek akkor, amikor egy valós és kézzelfogható példán keresztül bemutattam, ahogy a szemünk láttára mozgó robotok fajait hozta létre az evolúció.
Te közösen fogyasztod a gyógyszeradagot Genezis barátunkkal? Ti kreacosok mind egy helyre jártok szipuzni? Vagy helyből ilyen hülyék vagytok?
"A Biblia világosan leírja azt, hogy ugyanazon fajon belül az öröklődés mechanizmusa működik, és azt is világossá teszi, hogy ugyanazon fajon belül eltérések alakulnak ki, amelyek képesek öröklődni..."
Mi ez, ha nem mikroevolúció?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!