Miért pont a nyúl és a tojás a Húsvét "jelképe"?
Sziasztok,
honnan jött ez az egész? Egyáltalán mi köze a nyúlnak a tojáshoz? S a kettőnek mi köze Jézus feltámadásához?
Gondolom pogány elemek is belekeveredtek ... Semmi köze Jézushoz és a hívőkhöz. Ez amolyan kultúrkeresztény kérdéskör szerintem
Talán ez választ ad, de lehet, hogy baromság:
A tojás a termékenység jelképe ("tavasz, megújulás, új élet és egyebek" a "pogány" hagyományokban), ehhez társult a keresztény értelmezésben az újjászületés ("Jézus kereszthalála által").
A nyúl szapora állat, tehát egyből kapcsolódunk is a tavaszi megújulás-termékenység témaköréhez.
(Amúgy a nyúlra két magyarázat lehet még: egy félreértés (Hasel-Hase) német területről, vagy az, hogy van olyan faj, amelyik fészket épít, nem üregben él.)
A hústvét ösrégi tavaszi termékenységi ünnep, ezért a tojás az egyik jelképe, a nyúl, mint szapora állat szintén.
A nyúl meg azért "rak" tojást, mert a németben a Hase =nyúl és a Hasel = császármadár szavakat összetévesztették, és a nyúlra fogták a tojásrakást.
A húsvétnak semmi köze sem Jézudhoz, sem a kereszténységhez, csak egyszerüen "ellopták" a meglévö ünnepet
Dehogy termékenységi ünnep:)
A húsvét a zsidó pészach, a kivonulás ünnepe (Egyiptomból való szabadulás ünnepe). Húsvétkor feszítették meg az Urat, innen a kultúr-keresztény folytonosság. Persze belekeveredtek népi elemek is: tojás, nyúl. A zsidó kivonulás egyben Krisztusra mutató prófécia is, így a húsvét lényege Krisztus.
Az Újszövetség nem írja elő a húsvét megtartását, így az igaz hívő nem tart húsvétot, vagy nem vallásosan emlékezik meg. Csak az Úrvacsorát írja elő az Újszövetség, így a mai katolikus húsvét egy kultúrkeresztény ünnep pogány elemekkel
Te már csak tudod, biztos éltél majd 2000 éve és jó tapasztalatokkal rendelkezel, hogy mit ünnepelnek a keresztények és mit nem.
Ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy a húsvét a legrégebbi keresztény ünnep, amit az ősegyház idején már ünnepeltek. Ekkor keresztelték például a megtérőket is.
"Ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy a húsvét a legrégebbi keresztény ünnep, amit az ősegyház idején már ünnepeltek. Ekkor keresztelték például a megtérőket is."
Válaszom a Tiéd: Te már csak tudod, biztos éltél majd 2000 éve és jó tapasztalatokkal rendelkezel, hogy mit ünnepelnek a keresztények és mit nem. :)))
Amúgy sehol nem írtam, hogy mit ünnepeltek volna a keresztények, ha visszaolvasol:)))
"Ezzel szemben a tények azt mutatják"
Jaj de szeretem ezeket a levezetéseket:)
"Ekkor keresztelték például a megtérőket is." És aki húsvét után egy nappal tért meg, vártak egy évet:) Az Apcsel kissé más képet mutat. Bármikor lehet keresztelni. Ez valami félrement ősegyházi szokás lehetett, amit Te követsz
Katolikus vagy?
Szerintem teljesen felesleges belemenni, hogy mely felekezethez tartozom, mert húsvétot az egész keresztény világ ünnepli, nem csak a katolikusok.
Egyébként én sem éltem 2000 éve, de vannak hiteles történelmi dokumentumok, amiket én elfogadok. Természetesen nem tartozott hozzá akkoriban a locsolkodás meg a nyúl, de ezt sehol sem állítottam.
Csak azért kérdeztem, mert ha saját teológiád, akkor nem vitatkozom. Nincs értelme.
Én hívő vagyok, mégsem ünneplem vallásilag, hanem csak "kulturálisan" a család miatt. Jézus Uram áldozatáról pedig nap mint nap megemlékezem. Amúgy nincs bajom a húsvét ünnepével, szép emlékű ünnep, bár nem csak a keresztények, hanem rengeteg ateista is tartja, ezért kultúrköri kérdés. Szerintem teljesen helyes pl. a húsvéti mise, megemlékezés, legalább Krisztusra vonja a figyelmet
"Természetesen nem tartozott hozzá akkoriban a locsolkodás meg a nyúl, de ezt sehol sem állítottam." Nem mondtam, hogy állítottad. Ezek a pogány elemek, amiről írtam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!