Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért pont a nyúl és a tojás...

Miért pont a nyúl és a tojás a Húsvét "jelképe"?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

honnan jött ez az egész? Egyáltalán mi köze a nyúlnak a tojáshoz? S a kettőnek mi köze Jézus feltámadásához?

2017. ápr. 5. 11:40
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Hú emberek, köszönöm, nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan ennyi választ kapok. Viszont itt az jutott eszembe, hogy ha a tojás a termékenység jelképe, meg ugye újjászületés és társai, akkor miért esszük meg? Ha a tojást megesszük, az már nemigen fog megszületni, s így inkább olyan valaminek hat, mintha elpusztítanánk az élőt és az élet születésének lennénk ellene (nem vagyok hívő katolikus, csak próbálom megérteni a miérteket) :)
2017. ápr. 5. 16:10
 12/17 anonim ***** válasza:

A tojás, termékenység, újjászületés nem a kereszténységhez kapcsolódik, hanem a sokkal ösibb szokásokhoz.

Az akkori hit szerint amit megeszel, az a te részed lesz, hat rád és ezért kellett megenni minden szimbólumot. (kicsit hasonló a kannibalizmusnál, hogy ha az ellenség agyát megeszik, akkor annak a tudását, erejét megszerzik saját maguknak)

2017. ápr. 5. 16:22
 13/17 anonim ***** válasza:

" Ha a tojást megesszük, az már nemigen fog megszületni, s így inkább olyan valaminek hat, mintha elpusztítanánk az élőt és az élet születésének lennénk ellene (nem vagyok hívő katolikus, csak próbálom megérteni a miérteket) :)"

Üdv! Nem vagyok katolikus, de szerintem a tojás és a nyúl az nem katolikus rész a húsvétban. Ez a népi (pogány) része. De ezt egy katolikus pontosabban tudja

2017. ápr. 6. 11:34
 14/17 anonim ***** válasza:

A húsvétnak az a lényege, hogy nem esznek húst, csak halat. Egyik szerzetes kolostor a nyulat is halnak minősítette, most így nem jut eszembe melyik kolostor volt az.

Az a lényeg, hogy így megehették húsvétkor a nyulat és a tojást.

2017. ápr. 8. 12:00
 15/17 anonim ***** válasza:
Ennek mintájára eszünk csokoládéból készült húsvéti nyulat és tojást.
2017. ápr. 8. 12:01
 16/17 anonim ***** válasza:

14-es: "A húsvétnak az a lényege, hogy nem esznek húst, csak halat."

Ez ÍGY HÜLYESÉG, ahogy írtad!

A nagyböjt (hamvazószerda és húsvé közti idöszak) az, amikor nem szabad hús enni!!!

A húsvét - erre utal a neve is - AZ AZ ünnep, amikor újra szabad húst enni. Ebböl következöen az nem igaz, amit írtál.

Mellesleg a nyúl sosem volt megengedett böjti étel, böjt alatt halat volt szabad enni, illetve a böjti récét, amit "gyümölcsnek" minösítettek, mert fákról potyognak le - ami elvileg igaz is, de csak azért, mert ez a kacsaféle magas fák odujában költ és a fiókák onnan ugrálnak le a földre.

2017. ápr. 8. 12:53
 17/17 EgyIgazság válasza:

Ha képes voltál várni több, mint egy évet...

Úgy gondolom megérdemled az igaz választ a kérdésedre.

Mindenki tudja, hogy a pogányoktól ered a nyúl és a tojás.

De azt kevesen írják le, milyen ocsmány szokásaik voltak a pogányoknak.

A misztikus vallásra vonatkozó részt ajánlom figyelmedbe.

[link]

2018. jún. 6. 19:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!