Mi köze van a húsvétnak a tojáshoz meg a nyúlhoz?
én ezt nem értem
miért festenek tojásokat, miért adnak locsoláskor csoki tojást, na meg hogy jön képbe a nyúl?
A tojás az az újjászületés, megújulás jelképe.
A nyulat nem tudom, valószínűleg csak aranyos. :P
Amiket felsoroltál azok mind termékenységi szimbólumok a régi pogány vallásokban. És, mint minden egyes keresztény ünnep, a húsvét is régi pogány ünnepek időpontjára esik. Tetszik, nem tetszik, de helytállóbb lenne az a kérdés, hogy, hogy jön Jézus a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekhez? Az emberek nagy részének hamarabb jut eszébe a húsvétról a nyúl, mint Jézus. Ez alól tényleg csak mélyen vallásosak a kivételek.
Az egyház azért rakta ezekre az időpontokra az ünnepeit, hogy kiszorítsák a pogány ünnepeket, de végül a legtöbb mai napig fent maradt, mint népszokás. Pl. karácsonyfa, húsvéti nyúl stb.
ha jól tudom:
tojás=újjászületés
nyuszi=az apostolok olyan gyorsan futottak a az üres sírhoz, hogy megbizonyosodjanak Jézus feltámadásáról, mint a nyuszi
bár ezek lehet hogy csak belemagyarázások
Az utolsó vacsorán Jézus összehívta híveit. Erről az eseményről készült a híres kép, ahol Péter apostolt, az első pápát, Jézus jobbján eredetileg nyúlként ábrázolták. Az egyház nem akarta elfogadni hogy az egyházat egy nyúl irányítsa, ezért mindent megtesznek hogy Péter apostol egyeneságú leszármazottját, Hópihét, eltüntessék.
De mindenhol ott van a bizonyíték, nézd csak meg az emberek fejét, egyszerűen nem illik rá a pápai fejfedő, mivel azt eredetileg nyulaknak kellene viselni.
Ha hiszel ennek, akkor kérlek csatlakozz a nyúlon túliak társaságához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!