A Katolikusok elutasitsák az ősrobbanást és az evolúciót? De miért? Nem lehet, hogy isten pont igy tervezte?
PL: A nagy bumm lehet a világosság ami a bibliából van..
az evolúciót pedig lehet Isten tervezte igy nem?
Kapitány_úr(#29): "És hol van leírva, hogy ennek ezt így kell értelmezni? Illetve a fundamentális neoprotestánsokon, vagy a kreacionistákon kívül melyik épeszű hívő gondolja így?"
Nézd! Amiről te beszélsz, az egy roppant modern értelmezés, és ehhez az értelmezéshez szükségeltetik tudományos kutatómunka.
Nyilvánvaló, hogy az emberiség és a Biblia "együttélési" idejének óriási hányadában a hívek szó szerint értették a teremtési sorrendet, mert ha nem tudtak másról, akkor ugyan mi okuk lett volna ezt a sorrendet megkérdőjelezni, vagy szimbolikusként kezelni?
A Biblia magyarázata minden kor új tudományos eredményeinek függvényében változott, és amely folyamat ma is zajlik. Sőt! Maga a Biblia is változott ennek függvényében. Ott van Jób könyvében leírva, hogy: "Ő terjeszti ki északot az üresség fölé és függeszti föl a földet a semmiség fölé.". Jób könyvének születését már az ókori görög tudományos fejlődés is megérintette. Tudjuk, hogy a görögök már az i.e. 6. sz-ban úgy képzelték, hogy a "levegőben" lebegnek azok a "tárgyak" (akkoriban nem gömbökben gondolkodtak ők sem, hanem hengerben, kerek kronogban... stb), amiken lehet lakni, élni, és biztos, hogy már jóval korábban is ezt képzelték. A teremtésbeszámoló azonban még jóval ezelőtt az időszak előtt született, míg Jób könyve már akkoriban, és ugye tudható, hogy a görögös szemlélet terjedése a régióban mindig is nagy népszerűségnek örvendett, kb. olyan módon, ahogy ma is imádjuk átvenni a fejlett államok nézeteit, viselkedését, tudását...stb.
Másrészt egy cseppet se értek azzal egyet, hogy létezik olyan társaság, aki manapság tényleg szó szerint értelmezi a Bibliát.
Erre kiváló példa a Jehova Tanúi féle hozzáállás, ahol azt mondják, hogy természetesen a Nap és a csillagok kezdetben is voltak, csak a fiatal Föld atmoszférája átlátszatlan volt (amit szerintük a tudomány is aláír, ami persze hülyeség, ill. féligazság, ill. nevetséges, hogy ami az ideológiájukba belefér, ott hiteles a tudomány, ahol meg nem tetszik nekik, ott téved a tudomány), és hát a szöveg az ember szemszögéből mutatja úgy be az eget, hogy eleinte azon nem volt Nap, és csillagok. Ez egyszerűen egy ujjból szopott áltudományos ferdítése annak a biblikus szövegnek, amelyben ott semmi ilyesmiről nincs szó.
Az összes kreacionista értelmezés így zajlik, ahol a nyilvánvalót már nem lehet tagadni. A legnevetségesebb, hogy ilyenkor áltudományos zagyvaságokkal próbálkoznak ők is, vagyis ők maguk se a Bibliát tartják hitelesnek, hanem a tudományos eredményeket, csak éppen azokat meghamisítva tálalják, vagy önkényesen átértelmezik, vagy egyszerűen gátlástalanul hazudnak.
"azért nem kellene a vallás kategóriába az evoluciot igy nyomatni"
Neked meg a gyógyszert kellene a recept szerint nyomatni. Ne vidd túlzásba!
A katolikusok véleményét mutattam be erről, ami a kérdés volt. Semmiféle bizonyítást nem sorakoztattam az evolúció mellett.
Csodálom, hogy a bódult állapotodban látott ködön keresztülküzdve magad, azt az egyet sikerült eltalálnod, hogy melyik rovatban vagyunk.
"A legnevetségesebb, hogy ilyenkor áltudományos zagyvaságokkal próbálkoznak ők is,"
Nem, a kreacionisták nem próbálkoznak áltudományos zagyvaságokkal, itt az ilyen agykárosult örültek probálják a Bibliát a maguk képzelgésük szerint érteni. Pesrsze itt senki nem olvasta és nem érti a Bibliát csak te egyedül ezt is figyelembe kellene venni kioktatsz embereket, nagyképüen lealacsonyita, hogy a magad beképzelt igazságát fitoktasd. Semmit se változtál pedig reméltem hogy komolyodni fogsz.
"vagyis ők maguk se a Bibliát tartják hitelesnek, hanem a tudományos eredményeket,"
Egyenesen szembehazudsz embereket mint ahogy tetted, a Biblia az egyetlen alapigazság, a tudományos eredmény meg csak egy mellék dolog ami se Isten erkölcsi tanitását nem érinti se az örök életet se Jézus követését.
"csak éppen azokat meghamisítva tálalják, vagy önkényesen átértelmezik,"
Kiindulva a Zitushoz való lealacsonyitó önbölcs kritikád ami egy bődületes marhaság, meg képzelgés, vissza lehet olvasni!
"vagy egyszerűen gátlástalanul hazudnak"
A gátlástalanul hazudozok élén nagy szerepet töltesz be abban bajnok is lehetnél és tanulhatnál egy kis illemet az emberekkel kapcsolatban. Szedd össze magad és embereld meg magad ne legyél ennyire sétcsúszott!
Te nem a katolikusok álláspontját képviseled hanem a magadét. A katolikusokbol is sokan hiszik a hat napos teremtést és sokan a hoszú évmilliók általi kifejlődést, ahogy a hozzászolásokbol is olvasható.
Az Isten lufit fujkál ez azért meredek egy cseppet, de lehetséges csak el kell képzelni.
Genezis barátom! - te aki oly szerényen és kellő alázattal választasz magadnak nevet... :D
Mivel érzékeny lelkületű filantróp vagyok, így eszembe jutott, hogy nem is adagoltad túl a tablettákat, hanem esetleg gyógyszerérzékenységben szenvedsz.
Sok allergén anyag még nem kerülhetett a szervezetedbe, mert nagyon biztató, hogy a piros mancsot is sikerült eltalálnod (persze, gondolom sokat próbálkoztál előtte). De az is előfordulhat, hogy még csak a roham elején jársz. Mindenképpen javasolt az orvos felkeresése (csak a biztonság kedvéért), mert a dolog akár anafilaxiás sokkba is torkollhat.
Aggódom érted...:(
"nagyképüen lealacsonyita, hogy a magad beképzelt igazságát fitoktasd. "
Ajjaj! Késő! Van valaki a környezetedben, aki képes mentőt hívni?
Érveket soroltam, és nem mérget adagoltam. A méregtől elájulhatsz, az érvekre meg lehetne válaszolni, vagy alátámasztva valamivel vitatni.
Ha az utolsó sorokat tudod értelmezni, akkor még talán te is képes leszel mentőt hívni. Ha nem, akkor inkább hívj segítséget... :(
"Te nem a katolikusok álláspontját képviseled hanem a magadét."
Nem! Én nem képviselem az álláspontjukat, hanem bemutattam. Nem mégy a mátyár???
Idéztem és bemutattam. A lufi nem Istenről szólt, hanem a kozmológia nem tartja szó szerint robbanásnak az ősrobbanást, hanem nagyon gyors felfújódásnak. Inflációs modell.
Csak ennyit kellett volna felfogni, hogy nem kellene szó szerint valami romboló erejű atombombának hinni az ősrobbanás modelljét.
És akkor térjünk rá, hogy hol is hazudtam én bármit is, koma?
Azért nyomok piros mancsot neked mert szeretlek mint magamat kedves felebarátom. Hát nem érted?
Ha megígéred hogy leszoksz a személyeskedésröl csak zöld mancsit kapsz.
Jol telt a vakáció?
Csak így kapásbol elsőre komám!
"Semmit de semmit nem köt az orrunkra a hogyanról ebben az ügyben. Olvastad te egyáltalán a Bibliát?"
Semmit de semmit nem köt az orrunkra a hogyanrol. Te viszont az orrunkra kötötted a későbbiekben hogy hogyan.
Azt hogy ténylegesen hogyan azt senki nem tudja csak összefoglalva az igazságot, az Ő szava által.
Mivel Istenröl mondtad hogy nem kötötte az orrunkra és később megmagyaráztad hogy hogyan ezért én is a Bibliát olvasva mondom hogy hazudtál.
"Mert nem az én gondolataim a ti gondolataitok, és nem a ti utaitok az én utaim, így szól az Úr!"
Akármilyen magyarázatot próbálsz adni rá az nem lehet igaz a hogyanra! Lehetetlen!
Azért van egy két utalás a hogyanra
-
Jób 33:4 Lelkével, leheletével,
Zsolt 119:73 Kézzel
Zsolt 136:5 Bölcsességgel
Jer 10:12 Hatalmas erővel
Jer 32:17 Hatalomma, Kiterjesztett karral, számunkra lehetetlenséggel
Jer 51:15 Értelemmel
Apcs 17:26 És az egész emberi nemzetséget egy vérből teremtette.
2Pét 3:5 Szó által
Speciel evolució ellenes:
Péld 20:12 A halló fület és a látó szemet, az Úr teremtette egyaránt mindkettőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!