Szerintetek Isten létezik?
Ja, még...
#67: "A vírusok nem élőlények (a molekuláris biológus „fajtája” szerint sem)"
Én mást olvasok erről itt:
"[6] Élőlény mivoltuk vita tárgya; bár vannak génjeik és alkalmazkodnak környezetükhöz, önálló anyagcserét nem folytatnak.[7]"
Meg: "A vélemények eltérnek abban a kérdésben, hogy a vírusok az élet egy formájának vagy csak élettelen szerves struktúráknak tekintendők-e."
Ugyebár az anyagcsere és a homeosztázis fenntartását hivatott eszköztár hiányzik belőlük, de a más lényekben működő ezen erőforrásokat áttételesen mégis képesek kihasználni, vagyis a vírus egy élő szervezetben maga is élőnek tekinthető, ha nem ragadunk le annál a szemléletmódnál, hogy a vírust lehatároljuk mindig csak önmagára. Nem igazán konkretizálható egy valódi határ, ahonnan már élőnek nevezünk egy anyagot, és az alatt már nem. Ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy egyes vírusok képesek legyenek önmaguktól szaporodni (ehhez olyan "sok nem kell"), ha nem tudnak másképpen a szaporodás lehetőségéhez jutni.
Érdemes felidéznünk ez ügyben a régi híres Sol Spiegelman kísérletet, ahol QBéta-fág (vírus) RNS molekulája evolválódott, a vírus replikáz enzime mellett. Persze az ügyünkben ez nem perdöntő iránymutatás, de azért igencsak megfontolandó.
Máshol sadam87 is filózott azon, hogy képes lehet-e megfelelő környezetben élővé evolválni a vírus, csak önmagában, ha nem jut olyan erőforrásokhoz, amiket a fennmaradásához élő anyag biztosít.
sadam87: "Mivel ezek (-)ssRNS vírusok, a virion ezért valóban valóban tartalmazza a replikációért felelős enzimet (RNS dependes RNS polimeráz), emiatt, ha valóban nagy számban kerülnek egy adott területre a virionok, ahol megfelelőek a körülmények (vannak RNS nukleotidok, energiaforrás, megfelelő a koncentráció, ...), akkor egy darabig újabb fehérjék szintézise nélkül is fennmaradhatna elvileg a vírus replikáció (amíg túl sok enzim el nem romlik). Ugyanakkor az enzimek száma ez idő alatt is korlátozó tényező volna.
Egyébként az influenza vírusok genomja ráadásul több (6-8 darabból áll)."
Ha a vírusban (vagy bizonyos fajtákban) is benne van a pontenciál az önfenntartó szaporodásra, anyagcserével egybekötötten, akkor megint kérdésessé válik a vírus nem élő volta.
Előzőmből: "sadam87: "Mivel ezek (-)ssRNS vírusok..."
Ja, itt influenza vírusokról beszélt sadam.
Utolsó vagyok.
Az evolúció megkérdőjelezhetetlenül létezik. Nekem és másoknak se próbálják már beadni az altatót vagy a hülyítőt. Megfigyelték, kutatták, bizonyították. Ennyi. Téma lezárva. Akinek még mindig problémája van a folyamattal, az bizonyára túl keveset tud, vagy éppen hogy túlságosan sokat.
Akinek problémája van az evolúcióval vagy velem, írjon privátban. Nem sunyin vagy dühösem, támadóan, de állok elébe!
#68!
"Majd, ha naponta fogunk új élőlényeket alkotni nulláról, akkor ugyanezek az emberek más szövegeket találnak ki."
Figyi! Itt nem arról szól most a beszélgetés, hogy mi lenne majd, hanem arról, hogy mi van. Te arról írtál, hogy az ember élőlényt hozott létre, ami tökéletesen fals. Itt, részemről a kritika nem a tevékenységet illette, hanem a kijelentésed tartalmi bukfencét, mert az ember nem hozott létre a nulláról egy élőlényt. Ez a téma, részemről teljesen független az istenbe vetett hittől.
"Rombolni, kritizálni mindig könnyebb, mint építeni, új dolgot létrehozni... vagy legalább elismerni, hogy más megcsinálta."
Nem tudom, hogy részt vettél-e már valamilyen kutatásban, de magam már voltam olyan szerencsés, hogy hallgató koromban bevontak egy kutatásba a Georgikonon. Ne írkálj itt rombolásról, mert a fals megfogalmazásaiddal épp Te hamisítod a kutatások, ksérletek eredményeit és rossz presztizst teremtesz a tudománynak.
Ceravisiae!
"Megismétlem: Él a nukleinsav, vagy sem???"↔"Nem igazán konkretizálható egy valódi határ, ahonnan már élőnek nevezünk egy anyagot, és az alatt már nem."
Gyakran vesztek össze önmagaddal vagy van, hogy kibékültök egy vitában?
Ha nem lehet konkretizálni egy határt, akkor honnét a bátorság e kérdéshez?
Ha a többi sejtalkotó egy sallang, akkor a nukleotidot a hűtőszekrény tetejére helyezve vagy a kocsi hátsó ülésére dobva is létrejött volna a kis bakesz?
Egy búzamag élőnek tekinthető az ablakpárkányon?
Remélem hamar gép közelbe engednek az ápolók és tudsz válaszolni!
Pietrosol(#76): "Te arról írtál, hogy az ember élőlényt hozott létre, ami tökéletesen fals."
Elnézést, hogy belevauzok a vitátokba, de a dolog annyiban rám is tartozik, hogy megemlítém a #71-ben, miszerint nem mindenki ért egyet azzal, hogy a vírusok, vagy egyes fajtái ne lennének tekinthetőek élőlényeknek, vagy legalábbis bizonyos szitukban és bizonyos szinten.
Nézd! Ha a vitapartnered élőnek (részben/egészben) tekinti a vírust, akkor a saját szemszögéből nézve igaza van. Az más kérdés, hogy az elsöprő többség a szakmai közösségben (legalábbis tudtommal elsöprő), nem tekinti élőnek. Speciel én sem tekintem annak, de nem is holt anyagnak, hanem inkább köztes állapotnak (a köztességet csak állapotjellemzőként értelmezem, mert a vírusok megjelenését valszeg megelőzte az élet kialakulása - vagy teremtése - ahogy tetszik)
Hááát... akkor mellesleg már erre is:
-a-(#67) "Replikációra képes vírust nem 10 éve, hanem 2003-ban készítettek."
Nos, ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor a Poliovírus fertőzőképes példányait 2002-ben hozták létre mesterségesen. De előtte is voltak olyan kísérletek, amik alapján már talán mondhattuk volna, hogy létrehoztak ilyesmit.
2003-ban a Phi X 174 vírus létrehozása (amiről te írsz), a második helyre szorul csak a mesterséges termékek közül, és az már bakteriofág volt ( baktériumokat fertőzni képes vírus).
"Gyakran vesztek össze önmagaddal vagy van, hogy kibékültök egy vitában?"
Ki mondta neked, hogy a nukleinsav lenne a vizsgálandó határ?
A nukleinsav nem kérdéses határ. Az nem él! Te nagyon egyszerű... Pont ugyanannyira nem, mint egy darab kő sem.
Hesss... hesss... (aszittem', hogy sikerül veled egy értelmes...túl sokan álltak sorban a gyógyszertárban? - mihamarabb próbálkozz újra :D)
Unalmas vagy, mint a búzaszemed.
Pietrosol: "Nem tudom, hogy részt vettél-e már valamilyen kutatásban, de magam már voltam olyan szerencsés, hogy hallgató koromban bevontak egy kutatásba a Georgikonon."
Azután:
Pietrosol: "Remélem hamar gép közelbe engednek az ápolók és tudsz válaszolni!"
A kutatásod során, látom, sok saját tapasztalatra tettél szert...:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!