Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek Isten létezik?

Asddsaasddsaasddsa kérdése:

Szerintetek Isten létezik?

Figyelt kérdés
Ha igen mért.ha nem mért. És evolúció vagy isten hit? A válaszokat köszönöm.

2017. febr. 23. 21:31
 101/131 anonim ***** válasza:

Én ateista vagyok, de elképzelhetőnek tartom, hogy a tudat valamilyen formában fennmaradhat a halál után!

Olvastam egy olyan elméletről, ami szerint az agy egy kvantumszámítógép, sőt már egy kis idegsejt is annak tekinthető és elvileg kvantumösszefonódás miatt benne tárolt információk vagyis a tudat fennmaradhat az univerzumban a halálunk után is!

2017. márc. 11. 11:16
 102/131 anonim ***** válasza:

ThomsonCat, amit meg te hiszel, az ezotéria.

Konkrétan amit mondasz, az nem létezhet, az energiamegmaradás miatt.

2017. márc. 11. 12:06
 103/131 anonim ***** válasza:

Kedves előző (103/103) nem ezotériára gondolt, ugyanis szerintem ThomsonCat a Penrose-Hameroff elméletre utalt, ami egy valóban létező tudományos elmélet és én is említettem és itt olvashatsz magyar nyelvű forrásból utána, hogy mire gondolt...

[link]

Itt az elmélet megalkotóiról:

[link]

[link]

Továbbá nem azt írta, hogy így van, csak azt, hogy van egy ilyen elmélet, ami ha igaz, akkor az alapján elképzelhető ez meg az ... szóval ezt nem nevezném hitnek, mert akkor lenne az, hogy minden alap nélkül állítani, hogy úgy van és az a szent igazság, amit ő "hisz" ...

2017. márc. 11. 12:15
 104/131 Cerevisiae ***** válasza:
100%

@ZumBa1900. Tied a 100-as... Már megint nem én lettem "kerek".. :)

ZumBa1900: "Ezt eddig is gondolni lehetett, hogy a szintetikus DNS is működni fog"

Igen, de ez misztériumot rombol (az élet misztériumát), és ez az amit képtelenek elviselni az emberek.

ZumBa1900: "Amúgy meg totál felesleges ezen vitatkozni egy "Isten létezik?" kérdésnél..."

Pedig óriási jelentősége van. Ha a sejt nem egyszerűen egy önszerveződésre képes gép, hanem azt valami titokzatos, reprodukálhatatlan "életerő" működteti, amit valahogy felszív az éterből a sejt (vagy van egy "életerővel fertőzött" része, amiből ez kiáradva a sejt határáig élővé varázsol dolgokat), akkor az erős bizonyítéka lenne a transzcendensnek. A transzcendens pedig a vallásos szóhasználatban Istenre utal. Hozzáteszem, ha a sejt gép, attól még ugyanúgy lehet Isten.

[link]

Ha visszamennénk a középkorba, és szabadjára engednénk ott ezt a robotporszívót, akkor ezt az akkori tudósok mindegyike is valami élőlénynek látná:

Vagyis nincs megrajzolható tartalma az "élet" szavunknak. Pontosabban megszoktuk, hogy van mögötte egy általunk nem megérthető, nem felfogható jelentés, és ebben hinni jó (mert mások és többek vagyunk, mint egy gép), így mindenáron védik ezt a misztikumot.

Az életről a tudományos szemléletmód azt feltételezi, hogy nem egy önmagában létező, nem megfogható, nem körülírható "matéria", hanem egyszerűen egy anyagi struktúra, amely rendszer olyan működési eredményeket mutat fel, melyek eleget tesznek bizonyos általunk kitalált kritériumoknak. De ez az élőnek elnevezett stádium csak szimpla kritériumok relációjának tesz eleget. Pl. nincs olyan anyag, vagy tényleges természetes állapot, hogy asztal. Az asztal semmiben sem különbözik bármilyen más állapotú anyagtól, csak a formaisága bizonyos általunk kitalált kritériumoknak megfelel, így ennek az állapotnak adtunk egy nevet, hogy asztal.

Kb. ahhoz hasonló a dolog, mintha különbséget tennénk a mozgó autó, meg az álló, kikapcsolt autó között. A magától mozgó, dohogó motorú autót élőnek neveznénk, a parkoló "életjelenségeket" nem mutató autót pedig tárgynak. A vallásos ember ezen megmérgedne, és mondaná, hogy óriási különbség van az élet és a mozgó autó között. De ha megkérdezném, hogy mi, akkor semmit se tudna erre mondani, hanem elkezdene csodákról, misztikumokról regélni stbstb.

A vitapartnereim annyira magától értetődőnek veszik, hogy az élet az valami megfoghatatlan "matéria", ami valahogy ott "lebeg" a sejt határain belül, hogy számukra semmit se mond az, hogy a DNS nem élő dolog, és mégis működik a sejtben. Pontosabban mindent elkövetnek azért, hogy erre a dologra ne lehessen ilyen egyszerűen rátekinteni.

Én azt írtam, hogy a sejt többi része is önmagában bizonyíthatóan ugyanolyan halott dolog, mint önmagában a DNS, mégis, amikor belerakták a sejtbe, mindkettő együtt életre kelt. Ám a transzplantált DNS mellett kezdetben az eredeti DNS is ott volt (mint arra -a- rámutatott), csak az leépült, mert az új DNS tönkretette (restrikciós endonukleázok), és így maradt csak meg a sejt az új DNS-el, ami átvette a vezérlést.

Kb. az történt, mintha a robotporszívóba működés közben valahogyan beleraknánk a használatban lévő akkumulátor mellé egy új másikat, és az átvenné a régi akkumulátor szerepét, majd a régi ki is esne a működés alatt a robotporszívóból (a hasonlat kissé sántít, mert magának a robotporszívónak is alakilag és funkcionálisan is át kellene alakulnia közben, hiszen a valódi transzplantáció során "az összes fehérje megváltozott, a membránok megváltoztak").

Mindenki megértené, hogy ez az bizonyítja, hogy az új akkumulátor az égvilágon semmivel se lett több azzal, hogy a robotporszívóba bekerült, és nem került belé semmiféle robotporszívós életszikra, és a robotporszívóban nem lebeg egy semmivel se megérthető önmagában létező "működtetés", ami magáévá tette az akkumulátort, hanem a működés azért van, mert ott van az új akkumulátor. A robotporszívó többi alkatrésze sem különbözik az akkumulátortól minőségileg, és azt is ugyanilyen módszerrel lehetne működés közben cserélni, és a robotporszívó akkor is ugyanaz marad, ha nem működik, és ugyanúgy nincs benne "működési varázslat", mint ahogy nincs benne működés közben sem "működési varázslat".

A működés nem egy létező dolog, hanem csak egy szó, egy viselkedésnek a jellemzése.

A vitapartnereim azonban ezt a működést létező dolognak tartják, mint valami különálló, magában létező dolgot, amit életnek neveznek, és úgy látják, hogy az akkumulátorcsere csak akkor igazolná a robotporszívó működési valóságát, ha leállítanánk a porszívót, majd kicserélnénk az akkumulátort, és az ismét elkezdene működni.

Kérdezem, hogy mi a bánat a különbség a kettő között???

Mire ők semmiféle érvel nem állnak elő, csak állítják, hogy élő állapotban történt csere. És akkor mi van? Tán ha ennek van jelentősége, akkor be kellene mutatni, hogy mitől más egy élő baktérium és mitől más az a baktérium, ami csak úgy működik, mint a robotporszívó, de szemre tök ugyanolyan, mint az élő baci.

Magyarán érvként használnak egy olyan szót, hogy élet, de az égvilágon semmivel se tudják bizonyítani, hogy a jelentélse valóban úgy létezne, mint valami önálló valódi anyagtól független "matéria". Ám nem zavartatják magukat attól, hogy fantomjelenségeket kezeljenek tényként, és úgy beszélnek róla, mintha bizonyított lenne a létezése, és ilyen olyan minőségeket társítanak hozzá... meg mocskos szájat - tisztelet a kivételnek.

2017. márc. 11. 12:18
 105/131 anonim ***** válasza:
100%

Cerevisiae nevű felhasználónak

Én nem álltam senki pártjára sem, mert nem olvastam el a hozzászólásokat, csak leírtam azt, amit én gondolok erről!

Az pedig nyilvánvaló volt, hogy a szintetikus ám az eredetivel 100%-ban megegyező DNS működni fog, mert a DNS-sel való játék nem újkeletű dolog és eddig is működtek baktériumok pl. olyan DNS-sel amit mesterségesen és célzottan módosítottak, másképp a fermentációs ipar igen nagy bajban lenne, szóval ha a manipulált DNS működött, akkor ebből is lehetett tudni, hogy a mesterséges ám lemásolt DNS is fog!

[link]

2017. márc. 11. 12:37
 106/131 Cerevisiae ***** válasza:
100%
Én csak elmagyaráztam neked, hogy miről vitázunk (gondoltam érdekel, ha beleszóltál - és bocsika, de nem helyénvalóan szóltál bele), és annak bizony lehet jelentősége istenkérdésben is.
2017. márc. 11. 12:40
 107/131 anonim ***** válasza:
100%

"Pedig óriási jelentősége van. Ha a sejt nem egyszerűen egy önszerveződésre képes gép, hanem azt valami titokzatos, reprodukálhatatlan "életerő" működteti, amit valahogy felszív az éterből a sejt (vagy van egy "életerővel fertőzött" része, amiből ez kiáradva a sejt határáig élővé varázsol dolgokat), akkor az erős bizonyítéka lenne a transzcendensnek. A transzcendens pedig a vallásos szóhasználatban Istenre utal. Hozzáteszem, ha a sejt gép, attól még ugyanúgy lehet Isten. "

És éppen ez az a rész, amiért felesleges ezen vitázni:

"Hozzáteszem, ha a sejt gép, attól még ugyanúgy lehet Isten. "

Ugyanis ha létezik bármiféle Isten, akkor az csakis azon játékszabályok alapján tudja felépíteni a világot, amit ő maga hoz lére, a tudomány pedig nem más, mint ezeknek a "játékszabályoknak" a megismerése és alkalmazása, így legfeljebb a felfedezés csak annyit jelenthet, hogy mindenféle test-lélek dualista felfogás téves, amit pedig már kb 200 éve sejtenek...

Persze előttünk Thomson Cat hozott említett egy Sir Roger Penrosetól származó elméletet, ami szintén nem választja szét a tudatot(lélek) és testet ám tudományos magyarázattal szolgál arra az esetre, ha mégis kiderül, hogy a tudat(lélek) valamilyen módon fennmarad a fizikai test halála után, de még ebben sincs misztikum, mert ez a "misztikusnak tűnő dolog" is megmagyarázható (ha létezik) a tudományra támaszkodva!

Továbbá azt mondom, ha valamiféle Isten is létezik, akkor kellő tudás birtokában azt az "entitánst" is le lehet írni és meg lehet érteni a tudomány eszközeivel, még akkor is, ha rá "más játékszabályok" vonatkoznak, mint ránk!

2017. márc. 11. 12:45
 108/131 Cerevisiae ***** válasza:

"Továbbá azt mondom, ha valamiféle Isten is létezik, akkor kellő tudás birtokában azt az "entitánst" is le lehet írni és meg lehet érteni a tudomány eszközeivel, még akkor is, ha rá "más játékszabályok" vonatkoznak, mint ránk!"

:) - Érdekes elképzelés.

2017. márc. 11. 12:47
 109/131 anonim ***** válasza:
Mivel a vallási könyvekben lévő Isteneket az emberi fantázia termékének tartom, és az is igaz, ha létezik akkor nem igazán igyekszik Isten, hogy megmutassa magát ezért csak azt mondhatom, ha létezik valamiféle Isten akkor csakis a tudomány eszközeivel ismerhetjük meg!
2017. márc. 11. 12:55
 110/131 anonim ***** válasza:
100%

"eddig is gondolni lehetett, hogy a szintetikus DNS is működni fog"

Valóban - és a sejt többi része is pont ugyanígy működni fog, ha majd elkészül.

Tehát akkor ugye te is úgy gondolod, hogy LEHET élettelen anyagból élő sejtet készíteni?

2017. márc. 11. 13:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!