Szerintetek Isten létezik?
"Tehát akkor ugye te is úgy gondolod, hogy LEHET élettelen anyagból élő sejtet készíteni?"
Nos, elképzelhetőnek tartom, hogy igen, mert az élő sejteket alkotó elsődleges, másodlagos és harmadlagos biogén elemeket mi egy szintézishez éppúgy beszerezhetjük élettelen anyagokból, mint ahogyan azt az első sejtek tették!
Az viszont, ha szintetikus módon lemásolunk és beindítunk egy sejtet, az csupán azt jelenti, hogy le tudjuk másolni az életet, továbbá ha már filóziai síkra akarjuk terelni a dolgot, a szintézist végző vegyészeket és egyéb szakembereket is egy "intelligens tervező" csapatnak nevezhetjük!
Itt a kérdés az, hogy vajon az első sejt miként jött létre és miért! Kicsit nekem is úgy tűnik, mintha állna némi tudatosság a háttérben, de amennyiben a sejt valami "rásegítéssel" jött létre, akkor is az csak a fizika és kémia törvényei alapján történhetett ezért tudományos módszerekkel a folyamat feltárható és megismerhető!
Szorosan a válaszra: Agnosztikus vagyok. Nem mondom hogy létezik, de azt sem hogy nem.
Miért? Mert a jelenlegi tudományos állapotunknak a szabályaiba több helyen is beleütközik az, hogy van isten. Ugyanakkor lehet hogy még csak keveset tudunk, és jöhetnek még újdonságok.
Evolúció vagy Isten? Természetesen inkább az előbbi. Még nyugodtan mondhatom magamról hogy keveset tudok az egész folyamatáról, de ez gyökeresen meg fog változni. Azért vagyok ilyen biztos az igazában, mert tájékozott vagyok és sokat hallottam és olvastam kritikákról és erősítésekről. Az utóbbiak meggyőzőbbek voltak.
Egy kis "felháborogatás":
- https://www.youtube.com/watch?v=uSAGb7GGCl8
- https://www.youtube.com/watch?v=E3jsR7Ifjac
- https://www.youtube.com/watch?v=o0mQkCEm0Ik
Sok sikert a túlélésükhöz!
#113: "Evolúció vagy Isten?"
Pedig evolúció és Isten is minden további nélkül működőképes képlet. Az más kérdés, hogy az evolúció és Biblia összepasszol-e.
És mi itt a felháborgatás? Az a felháborító, hogy a bácsi mennyi zöldséget hord össze? Hogy fogalma sincs a termodinamikáról? Akkor egyetértünk...
Idáig néztem, mert ha valaki már ehhez se ért, akkor minek a többi?
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..
A többi link is ilyen? Azért ezeknél van jobb dolgom is... :)
" Az más kérdés, hogy az evolúció és Biblia összepasszol-e."
Jogos kérdés és én szerintem pl. nem passzol össze a tények pedig inkább az evolúciót támasztják alá, ebben még teizmus felé (részre)hajló emberként is egyet értek bárkivel, legyen az ateista vagy bárki más...
Az meg megint tetszik, amikor egyszer a teremtéstörténet logikátlanságánál azzal érvelnek, hogy "egyszerű pásztorembereknek íródott összefoglaló, ezért nem kell tényszerűnek lenni" majd pár száz oldallal később pedig a következetlenséget "szimbolizmussal" oldják fel, hogy ez vagy az csak szimbólum!
Most akkor egyszerű pásztor embereknek vagy irodalomtudósoknak íródott?
@ZumBa1900
Hát, nézd! Még akár az is lehetséges, hogy Isten sugallta a Bibliát (bár, ennyi erővel a többi hasonló szent könyv... de ezt most hagyjuk), mert mi az, ami nem lehet igaz? Ha most Isten leszállna közénk és elkezdene olyan természeti szabályszerűségekről érintőlegesen beszélni, amikről csak mondjuk 2000 év múlva lesz tudomásunk, akkor mi is ugyanolyan bambán néznénk rá, mint a biblikus pásztorok, azután ha ezt az isteni beszédet leírnánk, hát olyanra sikerülne, amilyen... kb. az lenne, hogy a mai értelmezésünk majd 2000 év múlva a viccrovatokban szerepelne.
Akárhogyan is, de Istennek baromi nehéz dolga lehetett azokkal a pásztorokkal. Lehet, hogy jobban főtt a feje ez ügyben, mint világteremtéskor, és igyekezett a magyarázkodáskor kihozni a legjobbat a dologból. Persze megtehette volna, hogy hirtelen roppant tájékozottá varázsoljon minden hallgató agyat, de hát ilyet, úgy tűnik, nem akart tenni. A világ fejlődjön, ahogy tud.
Vagyis nem lehetetlen, hogy akik jó sokat olvassák a Bibliát, azok egyfajta erőt képesek meríteni belőle, valamiféle helyes keresztmetszetét látják a követendő útnak, vagy ilyesmi, de a természettudományos ismeretek beszerzését Isten nem a Bibliára, hanem ezen a téren egy sokkal hitelesebb könyvére bízta rá, magára a természetre.
Cerevisiae nevű felhasználónak
Egyet értek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!