Hihetünk-e, az "eredendő bűn"hipotézisében?
Ha igen,kimondjuk,hogy mivel Jézus asszonytól született,Ő is bűnben született,s ez ellent mond a Biblia tanításának.
A Bibliában csak annyit olvashatunk,hogy minden ember"bűnre való hajlammal",és nem bűnösen születik.
Bizonyítható-e a Bibliával az eredendő bűn hipotézise,vagy csupán a "keresztény hagyományok"állítják ezt?
Az "eredendő bűn" kicsit szerencsétlen kifejezés, komoly teológusok nem is használják. :)
Van olyan, hogy "eredeti bűn", ezt inkább más nyelveken mondják így (pl angolul "original sin"), magyarul inkább az "ősbűn" a használatos kifejezés. Ez konkrétan a bűnbeesés, Ádám és Éva bűne.
Az, hogy ez a bűn öröklődik nemzedékről nemzedékre, azt teológiailag precízen "áteredő bűnnek" hívják. Ez jellegzetesen katolikus tanítás. Szent Ágoston fogalmazta ezt meg először, és később (sokkal később) ez lett a katolikus teológia egyik sarkalatos tétele.
Az Ágoston előtti egyházatyák (és rájuk hivatkozva az ortodox teológia) úgy tartják, hogy maga a bűn nem öröklődik át, a bűn az mindig személyes dolog. Ebből a szempontból minden ember bűntelenül születik. (Ezért nem értelmezhető Mária szeplőtelen fogantatása ortodox szemszögből.)
Ugyanakkor a bűn következményét, a Paradicsomból való kiűzetést, és minden egyebet, ami ezzel jár, minden ember megszenvedi. Ezért is van szüksége az embernek a megváltásra.
A Bibliával nem tudom, hogy bizonyítható-e, de az ősrobbanás és az evolúció elméleteiből következik, hogy nincs értelme eredendő bűnről beszélni, mert nem volt teremtés, így Ádám is csak egy kitalált személy. A bűn pedig abszolút relatív fogalom. Ki mit lát annak.
Úgyhogy a kérdésre válaszolva: lehet benne hinni, de abszolút semmi értelme.
Hinni bármiben lehet. Abban is, amit az égvilágon semmi nem bizonyít: a bizonyítás és cáfolat már a tudomány témaköre, ami a hiten kívül áll.
Ha te elhiszed, hogy van eredendő bűn és nem érdekel semmiféle tudományos magyarázat (mondjuk genetika meg ilyenek), akkor neked létezik az eredendő bűn. Ha meg a tudományos szemszöget nézed, akkor nincs rá magyarázat, de az ugye nem hit, hanem egy másik világ.
Ákos 13!
Amikor az "Ősrobbanás"hipotézisára gondolsz,gondold meg ezt a hírt:
Bagdadban ismét robbantottak a tálibok.A teherautónyi robbanás következtében mindenfele virágoktól roskadó parkok,mosolygó kisgyermekek szálltak a város minden pontjára,kacagással töltve azt.
Ez a robbanás következménye?
Hogyan hozhat létre egy robbanás organizációt?
A robbanás tönkre szokta tenni az organizációt,és NEM létrehozni.
Az ősrobbanás kieszelői Isten szeretetéből létrehozott világunk története helyett kitalált egy baromságot,amit szívesen elfogad a világ azon része,aki nem aar elfogadni felsőbb intelligenciát.
Az evolució hipotézise-a komoly tudományos világban-röhely tárgya,mióta felfedezték az átöröklődés génjeit.A gének megváltoztathatatlanul őrzik,a fajokra jellemző tulajdonságokat.Ha azok sérülnek nagy mértékben,szaborodásra képtelenek.(pl.öszvér)
3.válaszoló!
Az "eredendő bűn"kifejezést használja minden komoly református teológus,és ugyanezt a római katolikus teológusok,rendszerint "áteredő bűnnek"nevezik.
Az "eredeti bűn",vagy a "bűn eredete",nem egy kategória azzal,hanem egy esemény,amire az "erdendő bűn"hipotézise épül.
Ez utóbbi azt jelentené,hogy az újszülött csecsemő,mivel ősszüleink(Ádám,és Éva) vétkeztek bűnösnek születik,és csak a keresztvíz varázsereje menti meg a kárhozattól.
5. válaszoló!
Azt hiszem,nem ismered a"hit" szó értelmét,és kevered az ismerettel,és a hiszékenységgel.
Amit megismerünk,azt nem kell hinni,mert azt tudjuk.
A hit valamiben való bizalom,a korábbi tapasztalatok alapján.(pl.Hiszek a repülő menetrend szerinti indulásában,mert általában azt tapasztaltam,hogy időben indultak.Nem hiszek a politikusok igéreteiben,mert azok megtartására elenyésző példát tudok.)
Isten gondviselésére,vezetésére temérdek esetem,történetem van saját életemben,így Benne hiszek.
„Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám.”
Zsolt 51:7
„És titeket is, akik halottak voltatok vétkeitek és bűneitek miatt, amelyekben jártatok egykor ennek a világnak szokása szerint, a levegőben uralkodó fejedelemnek engedelmeskedve, annak a léleknek, amely most a hitetlenség fiaiban működik. Egykor mi is mindnyájan ezek között forgolódtunk, mikor követtük testünk vágyait, és teljesítettük a test és az érzékek kívánságait. Természetünknél fogva a harag fiai voltunk, akárcsak a többiek.”
Ef 2:1-3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!