Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallásosak, ti mit gondoltok...

Vallásosak, ti mit gondoltok a karmáról és a reinkarnációról? És arról, hogy a Bibliába is benne volt, csak kiszedegették belőle az erre utaló jeleket?

Figyelt kérdés

Én valahol azt olvastam, hogy ez is benne volt a Bibliába, csak a hatalomvágyó emberek megcsonkították és olyan írásokat raktak bele illetve szedegettek ki belőle, ami a saját kedvük szerint történt. Én ennek nem adok hitelességet, csak elgondolkodtat.

Sok buddhista és más vallású ember ugye hisz a reinkarnációban és a karmában. Úgy gondolják, hogy a karmát 7 generáción keresztül lehet örökölni.

Ott van pl a vak ember esete, az egyik tanítvány megkérdezte Jézust, hogy miért vak születésétől fogva az az ember, azért, mert a szülei vétkeztek, avagy, mert ő vétkezett. Az egy dolog, hogy Jézus elmondta, hogy se nem ő sem a szülei nem vétkesek. De szerintem egyértelműen arra utalt a tanítvány, hogy előző életében követte el a bűnt, amiért, most vak. Más különben elég buta lenne, hisz hogy kérdezhet ilyet, ha a vak ember születése előtt nem létezett és ebből kifolyólag bűnt sem tudott elkövetni.

Vagy ott van a bűnbeesés, az Ádám és Éva bűne volt, mégis az egész emberiség sújtva lett ezzel, tehát örököltük a büntetésüket.

2016. máj. 30. 15:32
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/79 A kérdező kommentje:
Ennyi erőből az emberre sem lehet azt mondani, hogy férfi meg nő, mert az ember is tartalmazza a lelket, és testet, azon belül lehet férfi és nő.
2016. jún. 20. 16:32
 72/79 Flogeir ***** válasza:

No, azért álljunk meg egy szóra. Ez a "férfi" jelleg, inkább amolyan princípium, nem biológiai nemre kell gondolni. Ahogy arra a kérdésre, hogy történik a házasság a Mennyországban, Jézus így válaszolt:

Máté 22:29. Jézus pedig felelvén, monda nékik: Tévelyegtek, mivelhogy nem ismeritek sem az írásokat, sem az Istennek hatalmát.

30. Mert a feltámadáskor sem nem házasodnak, sem férjhez nem mennek, hanem olyanok lesznek, mint az Isten angyalai a mennyben.

De ennek semmi köze az eredeti kérdéshez, úgyhogy ha ilyesmin akarsz filozofálni, akkor tegyél fel újabb kérdést, mert ez "off topic".

2016. jún. 20. 16:56
 73/79 A kérdező kommentje:

A válaszod nekem eléggé elvont, ebből nem derült ki sok minden. De mindegy is. Ha Isten a saját képmására teremtett, akkor gondoltam, hogy neme is van.

És a saját kérdésemnél engedd már meg légy oly kedves, hogy offoljak.:DDD

2016. jún. 20. 17:37
 74/79 Flogeir ***** válasza:

Nincs semmi elvont a válaszomban. A teremtő erő minden vallásban férfi principium (a politeizmusban érdekes módon a pusztítás női). De ebben semmi sexizmus nincs, ezek archetípusok. Istenről is úgy szól a Biblia, hogy úgy szeret minket, mint Atya a gyermekeit. Egy atya másképp szeret, mint egy anya. Az anya úgy szeret mint egy anyatigris. 9 hónapig össze van kötve a vérköre és légzése a gyermekével, utána úgy szereti élete végéig, hogy kiáll mellette, ha igaza van, ha nincs, és anyatigrisként védi. A jó Atya szeretete nem ilyen. A jó Atya úgy szeret, hogy közben nevel, és büntet, ha a gyerek rosszra hajlik. Ha fellázad ellene a fia, elengedi, mintsem asszisztáljon a lázadásához. Az anya akkor is a szoknyája mellett akarja tudni a gyermekét, ha az lop, csal, hazudik öl. A jó Atya inkább elengedi, és ha belátja bűnét, visszafogadja és megöleli. Ez az atyai és anyai minőség különbsége. Ez a fajta nemiség független a szextől és annyi jellegétől, minthogy Isten mellett nem is lesz értelme a nemi szerepeknek, házasságnak, szexnek. Erre utal Jézus abban az idézetben, amit írtam.

Az emberi nemi szerepek is függetlenek a lélekkel. A nemi szerepek a személyiségünktől is függnek: a nevelésúnktől, tapasztalataitól, a látott mintáktól. Ahogy a modern világunkban egyre kisebb szerepet kap a hagyományos családmodel, a hagyományos nemi szerepek, a filmekben és sorozatokban kampányolnak a másság elfogadása mellett, egyre több a csonka család, torz modellek, egyre több lesz a nemi identitászavar. És ennek oka, hogy a lélek nem rendelkezik nemmel, az ego pedig külső hatásokra és tapasztalatokra "felülírhatja" a biológiai nemet.

2016. jún. 20. 22:50
 75/79 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszodat, bár én nagyon sok mindennel nem értek egyet, de nem akarok vitatkozni. Nem fér bele az elképzelésembe. De nem is kell, hogy bele férjen az elképzelésembe.

Kérdezhetek? Én hiszem, hogy az embereknek két oldala van, egy férfi és egy nő. Senki nem lehet 100% férfi és 100% nő, mindenkinek vannak nőies és férfias tulajdonságai is. Miért baj szerinted, hogy változik a világ és arra ösztönzik az embereket, hogy fogadják el önmaguk? Vagy a másságot? Miért baj, ha nem feltétlen akarják követni a nemi szerepüket, ami szerintem csak egy elképzelés, hogy milyennek kell lenni. Egy férfinak védelmező, izmos, családfenntartó, egy nőnek meg védtelen, szelíd, befogadó, akinek a dolga a szülés. Miért kellene a hagyományos családi mintát példa értékűnek venni? Ha megnézzük, pár tíz évvel ezelőtt, a férfi tartotta el a családot, a nőnek nem volt lehetősége munkára, csak otthon volt, csinálta a házimunkát és nevelte a gyerekeket. Sokat változott a világ és most már az emberek mernek önmaguk lenni!

Nagyon egyetértek veled, hogy a léleknek nincs neme és az ego képzete csak! Ez esetben pláne nem értem, hogy miért kellene példaértékűnek venni a hagyományos családot. Mert ha a léleknek is lenne neme, akkor evidens lenne minden embernek, hogy én férfi vagyok, nekem ez a feladatom, én nő, nekem ez a feladatom. De nincs így. Szerintem a régi időkben is voltak ilyen "torzulások", ami valójában nem is torzulás, csak egy látott minta.

Lehet nem érted, vagy nem tiszta, amit most leírta, hogy mit akartam ezzel mondani. De ha ezt kötekedésnek veszed, akkor ne válaszolj, nem annak szántam, csak egy újabb érdekes téma és kíváncsi vagyok a véleményedre. Lehet az lesz az érved, ha válaszolsz, hogy Isten rendelte ezt a törvényt, hogy a férfinek férfinek, a nőnek nőnek kell lennie. De mi a nőies és mi a férfias? Ha a férfiaknál a hosszú haj lenne a divat, akkor az lenne a sexy, de ettől sok lány ma ódzkodna, mert még mindig a rövid hajú férfiak a sexyk. Vagy ha a nők nem szőrtelenítenének, akkor a férfiaknak az lenne a természetes és az tetszene. De egy mai modern férfinak egy szőrös nő lehet kiábrándító. Szóval nem lehet rámondani egy tulajdonságra, hogy 100% női, ez meg 100% férfi.

2016. jún. 20. 23:52
 76/79 Flogeir ***** válasza:

Nem arról van szó, hogy most mindenkinek 100%-ig macsó férfinak, vagy engedelmes nőnek kell lennie. A tradicionális szerepek sem ezt jelentik. Sőt, a szerető és gondoskodó apa szerepe megkíván bizonyos inkább nőknek tulajdonított személyiségjegyeket, és megfordítva ugyanez igaz a nőkre is. Itt, mint sok minden kapcsán az arányokról van szó.

Amíg valamelyik fél egocentrizmusa nem emelkedik olyan szintre, hogy veszélyezteti a család működését, addig nincs baj. A karrierhajhászás például lehet hiba a férfi és a nő részéről is, mert mindkét fél részéről felbomlaszthatja a családot. Megfordítva egy kereső anya igen is hozzájárulhat egy család anyagi biztonságához, ami a kiegyensúlyozott család fenntartásához azért nem jön rosszul. Ha mindkét fél sokat dolgozik, és végül egyik szülő sem tudja, mi van a gyerekeikkel, akkor meg mindegy ki hibázott, de valami nem működik jól. Az én értelmezésem szerint a hagyományos szerepek alapvetően azt jelentik, hogy a család minden tagja (a gyerekek is) együttműködnek a család optimális működtetése érdekében. Ha egy apa felborítja az arányokat egy nagyobb céges autó, vagy egy anya egy felsővezetői kinevezés, vagy egy gyermek a haverok-buli-fanta kedvéért, akkor ott gondok kezdődnek. Megoldható gondok, de gondok, és sajnos a többség felett úgy múlnak el hónapok-évek, hogy észre sem veszik, hogy valami baj van.

Ennyit a hagyományos modelről.

A másságról. Nem lehet megkerülni azt, hogy az Ó- és Újszövetség alapján is a homoszexualitás bűn. Ezzel együtt én azt gondolom, hogy amit két homoszexuális vagy leszbikus ember a négy fal között csinál, az semmivel sem nagyobb bűn, mint amikor egy hetero házasságtörést követ el. Sőt, a házasságtörés további tragédiákhoz és törésekhez vezethet, míg egy monogám homoszexuális viszonyban igazából másnak nem ártanak.

Személy szerint ugyanezen az alapon nekem azzal sincs bajom, ha két homoszexuális ugyanúgy vállalja fel a másságát, ahogy azt két heteroszexuális tenné. A véleményem ettől még ugyanaz, de ez mindenkinek a szabad döntése. Ugyanakkor azt nem tudom elfogadni, hogy akár tüntetéseken, akár rendezvényeken, akár parádékon valaki a mássága miatt olyan közszeméremsértéseket követhessen el, ami miatt egy heteroszexuálist konkrétan lecsuknak, de legalább is megbüntetnek. Ez nonszensz. Megint csak az arányokról van szó.

Hasonlóképpen nem tartom akceptálhatónak, amikor a média normálisnak próbál beállítani olyan eseteket, amikor egy középkorú családos, többgyermekes férfi egyik napról a másikra kitalálja, hogy ő egy hétéves kislány. Hasonlóképpen semmi mérlegelendő nincs annak a viselkedésében, aki nő létére férfinak adja ki magát, és úgy csábít el nőket, hogy legvégsőkig hallgat valós biológiai neméről. Hasonlóképpen nonszensz őrületnek tartom, hogy az USA-ban megszavazták, hogy a wc-ket mindenki vallott nemi identitása alapján használhassa, és mondjuk egy magát nőnek gondoló férfi érzékenysége kedvéért eltekintünk attól, hogy mi van azokkal a kislányokkal akik összefuthatnak egy férfivel a mosdóban vagy a zuhanyzóban. Ezek már mind a túlhízlalt ego díszes példái, ami mellett nincs az az erkölcsi norma, amire hivatkozva érvelni lehet. Nonszensz és ijesztőnek tartom, hogy egyre több országban próbálják a többség véleményét megváltoztatni, akikét pedig nem lehet, azokat elhallgattatni azzal a szöveggel, hogy aki nem ért egyet az homofób, vagy kitudja még mi, mert már olyan fogalmak vannak ebben a témában, amire csak kapkodja az ember a fejét, értelmező kéziszótárban sem lehet őket megtalálni. Röhejes, hogy ami 20 éve a világ minden pontján nemi identitászavar volt, azt most egészséges "választásnak" állítják be, és amit még 10 éve is 18-as karikával adtak volna le bárhol, azt kifejezetten kívánatosnak tartják, hogy igen is hagy halljanak róla és lássák a gyerekek is, mert így lesznek "nyitottak" és "elfogadók". Hát én ezt nem veszem be, az én szememben ez nem liberalizmus, hanem liberálfasizmus.

2016. jún. 21. 09:21
 77/79 A kérdező kommentje:
Nem állítanak be semmit sem "választásnak". Pont azt mondják, hogy ennek születni kell és nem választás kérdése. Egy meleg nem azért lett szerintem meleg, mert az akart lenni. Ki akarna az lenni, amit az emberek egy része megvet és kitaszít?
2016. jún. 23. 17:30
 78/79 Flogeir ***** válasza:

Itt már rég nem a melegekről van szó.

Abban a középkorú férfiban, aki ötvenhez közel kitalálja, hogy ő egy hétéves kislány, az szerinted így "született"?

A kilencvenes években még a pszichológia ezt a témakört úgy kezelte, mint nemi identitászavar. Aztán jöttek a "véleményrendőrséget játszók", és azt mondták, hogy aki így gondolkodik, az homófob. Ennek a jó 20 éves véleményformálásnak az lett az eredménye, hogy ma már nem csak homoszexuálisak, biszexuálisak, meg transzvesztiták vannak, hanem egy genderszótár foglalkozik a kategóriákkal. Keress rá, hogy gender szótár, olvasd el a kategóriákat, és egyenként döntsd el, hogy szerinted ezek közül vajon hány olyan lehet, amit gén határoz meg, és mennyi amit meg identitászavar előz meg, és felnőtt kori döntés eredménye.

Az új őrület, hogy sokan bizonyos állatnak képzelik magukat, és azt mondják, hogy tévedés, hogy ember bőrbe születtek. Szerintem már britt vagy amerikai egyetemeken keresig is a géneket, hogy mi az, ami szabályozza, hogy valaki farkasnak vagy csincsillának képzeli magát. RÖHEJ.

2016. jún. 24. 11:21
 79/79 A kérdező kommentje:

hát képzeld el, hogy van ilyen. több ismerősöm is ilyen, az egyik fiú a másik lány. az egyik nem érzi egyik nemet sem a sajátjának, a másik mindkettőt. mivel mindenkiben vannak női és férfi tulajdonságok, ez természetes.

az már tényleg beteg egyébként, aki kitalálja, hogy valamilyen állat.:DD

2016. jún. 24. 14:09
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!