Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallásosak, ti mit gondoltok...

Vallásosak, ti mit gondoltok a karmáról és a reinkarnációról? És arról, hogy a Bibliába is benne volt, csak kiszedegették belőle az erre utaló jeleket?

Figyelt kérdés

Én valahol azt olvastam, hogy ez is benne volt a Bibliába, csak a hatalomvágyó emberek megcsonkították és olyan írásokat raktak bele illetve szedegettek ki belőle, ami a saját kedvük szerint történt. Én ennek nem adok hitelességet, csak elgondolkodtat.

Sok buddhista és más vallású ember ugye hisz a reinkarnációban és a karmában. Úgy gondolják, hogy a karmát 7 generáción keresztül lehet örökölni.

Ott van pl a vak ember esete, az egyik tanítvány megkérdezte Jézust, hogy miért vak születésétől fogva az az ember, azért, mert a szülei vétkeztek, avagy, mert ő vétkezett. Az egy dolog, hogy Jézus elmondta, hogy se nem ő sem a szülei nem vétkesek. De szerintem egyértelműen arra utalt a tanítvány, hogy előző életében követte el a bűnt, amiért, most vak. Más különben elég buta lenne, hisz hogy kérdezhet ilyet, ha a vak ember születése előtt nem létezett és ebből kifolyólag bűnt sem tudott elkövetni.

Vagy ott van a bűnbeesés, az Ádám és Éva bűne volt, mégis az egész emberiség sújtva lett ezzel, tehát örököltük a büntetésüket.

2016. máj. 30. 15:32
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/79 anonim válasza:
Kedves kérdező. Lehet,hogy ez a tapasztalatod, hogy van aki fél a reinkarnációtól, én nem. Irigyellek, hogy hiszel benne, de ez a Te saját meggyőződésed. Tényként nem közölheted. Mindenki másban hisz. Nekem személy szerint szimpatikus lenne, ha a reinkarnáció bizonyítást nyerne vagy bármilyen hasonló elmélet.
2016. jún. 5. 16:27
 52/79 A kérdező kommentje:
Mindenkinek szíve joga, de nem tehetek mást, mint tényként közlöm, mivel van vele tapasztalatom. Tudod te milyen egy meditáció során átélni a dolgokoat, ami mélyen mindig is ott volt a tudatalattidban? Mikor újra látod, tökéletesen tudod, hogy már átélted. Ezt az érzést nem magyarázni kell, hanem átélni. Hiába is magyaráznám egy olyan embernek, aki ezt elutasítja. Bebizonyítani viszont nem tudom hogyan tudnák, hiszen csak az tud hinni benne, aki látta már az előző életét. Aki nem, annak hiába magyarázod.
2016. jún. 5. 17:20
 53/79 anonim válasza:
Sokan valóságnak élnek meg dolgokat, még ha ne is az. Te nagyon hiszel benne, lehet hogy ennek köszönheted, de tényleg irigyellek. Én nem elvből utasítom vissza csak nem érzem hogy így lenne.
2016. jún. 5. 18:14
 54/79 A kérdező kommentje:

Természetesen elfogadom, hogy így gondolod.

Az is lehet, hogy neked van igazad, bár nem látok rá nagy esélyt, én tudom, hogy nem csak bemagyaráztam.:)

2016. jún. 5. 18:17
 55/79 A kérdező kommentje:
Azért mondom ezt, mert az egy hosszú ideig tartó meditáció volt és élethűen láttam, hallottam, érzékeltem, és abban a pillanatban pontosan tudtam, hogy melyik életemben vagyok és, hogy mi miért történik. Ekkor csupán újra átéled a dolgokat, hanem tudod is, hogy mi miért történt.
2016. jún. 5. 18:21
 56/79 Flogeir ***** válasza:

Kedves Állító!

Ennek az oldalnak a neve Gyakori kérdések. Ezzel együtt elég sokan értik félre a lényegét, és sokan dobnak be egy kérdést, amivel az a szándékuk, hogy oda vonzanak másképp gondolkodókat, akikkel aztán parttalan vitába lehet kezdeni.

Azt gondolom, hogy mi a kérdéseidre itt többen is különböző nézőpontokból, de lényegét tekintve azonos módon válaszoltunk.

Lehet, hogy szerinted akár én, akár a többi válaszoló okoskodunk, mindenesetre az elég nyilvánvaló, hogy akár a Biblia, akár az általad felhozott apokrif és gnosztikus iratok, akár a keleti vallások tekintetében az itt válaszolók olvasottabbak nálad. Az, hogy ezt megosztjuk veled, tekintheted okoskodásnak. A tapasztalásaidat is megértjük, bár finoman utaltam rá, hogy aki keresztyén, az is tapasztal. A mi tapasztalásaink általában a mi Urunkhoz kapcsolódnak. A te előző életeddel kapcsolatos tapasztalásaidban hogy szerepelt Jézus Krisztus?

Én 3 könyvet olvastam az előző életekről tett tapasztalásokról. Ezek a beszámolók igen ritkán tesznek tanubizonyságot Jézus Krisztusról. Akik több életről számolnak be, azoknál előfordul, hogy egyik életükben vallásokak/keresztyének, más életükben meg éppen eretnek szektások, megint más életükben akár ateisták. Többségük pedig beszámol még több jövendő életükről is, amelyekben hasonlóképpen változatos hittel bírnak. Egyikük beszámolójából sem következett, hogy azáltal, hogy ráébredtek volna a reinkarnációra, vagy akár arra, hogy bármely korábbi életükben keresztyének voltak, az közelebb vitte volna őket az üdvözüléshez. Nekünk keresztyéneknek nem a reinkarnációban "kell" hinnünk, hanem Istenben és Jézus Krisztusban. Most az, hogy pontosan mi lesz a halálunk pillanatában, vagy azután 5 perccel, vagy 5 évvel, nem tudjuk. De abból, amit az Evangéliumokból tudunk, nem is azzal kell törődjünk, mert ha rábízzuk magunkat a Mi Urunkra, akkor a többiről ő gondot visel. Engem személy szerint nem taszít az, ha van reinkarnáció, ha Isten több esélyt is ad az embereknek ám legyen. Az, hogy személy szerint újjászülessek annyiból taszít, hogy látom a jelenlegi életemben, hogy mennyit tévelyegtem, és tudom, hogy ha tiszta lappal újra kezdeném, az sem jelentene ebben segítséget. A gnosztikus tanításokkal nem a reinkarnáció a legnagyobb baj. Akik olvastuk ezeket az írásokat, azért tanácsoltuk, hogy először olvasd az Evangéliumokat, aztán olvasd el, amelyekből az iratokat, amikre Bácsfi "Avatára" Diána idézgetett neked.

Az evangéliumokban nincs ellentmondás: ezek a gnosztikus iratok még egymással is ellentmondásban vannak. Bácsfi "tudományos szakértő" Diána idéz ezekből a művekből, többből is, annak megfelelően, hogy alátámassza a saját zavaros elméleteit. Arról már ő sem beszél, hogy "Tamás evangélium" ellentmond több ponton "János elveszett evangéliumának", vagy "Mária Magdolna evangéliuma" ellentmond mindegyik másnak.

Diána idéz Tamás evangéliumából, hogy alátámassza azt a gondolatát, de arról nem beszél, hogy Tamás evanéliumában Jézus több tanítása a feje tetejére van állítva.

Például Tamás evangéliumában, amikor megkérdezi Jézus a tanítványait, hogy kicsoda ő, akkor nem áll elő Péter, aki azt mondja az Evangéliumokban, hogy "TE vagy Krisztus, az élő Isten fia." Ehelyett a párbeszéd így hangzik:

" Mondta neki Simon Péter: Egy igaz angyalhoz hasonlítasz.

Mondta neki Máté: Egy emberhez hasonlítasz, (aki) értelmes filozófus.

Mondta neki Tamás: Ó Mester, egyáltalán nem fogja elviselni a szám azt, hogy

kimondjam, kire hasonlítasz.

Jézus mondta: Én nem vagyok a mestered, mivel ittál - és megmámorosodtál - a

forrásból, amely föltör; én mértem ki azt."

Utóbb Tamás evangéliumában azt mondja a tanítványoknak, hogy bűn a böjtölés, az adakozás és az imádság:

"Jézus mondta nekik: Ha böjtöltök, bűnt nemzetek magatoknak, és ha

imádkoztok, megítéltettek, és ha alamizsnát adtok, rosszat tesztek lelketeknek."

Ez utóbbi "tanítás" egy nyilvánvaló elferítése Márk 2:19-22-nek. Ha azokkal a sorokkal összeveti az ember, keresztyén ember számára egyértelmű, melyiket mondta valójában Jézus:

"19. Jézus pedig monda nékik: Avagy bőjtölhet-é a vőlegény násznépe, a míg velök van a vőlegény? A meddig a vőlegény velök van, nem bőjtölhetnek.

20. De jőnek majd napok, a mikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor bőjtölni fognak azokon a napokon.

21. Senki sem varr pedig új posztóból foltot ó ruhára; máskülönben a mi azt kitoldaná, még kiszakít belőle, az új a régiből, és nagyobb szakadás lesz.

22. És senki sem tölt új bort régi tömlőkbe; különben az új bor a tömlőket szétszakítja, a bor is kiömlik, a tömlők is elpusztulnak; hanem az új bort új tömlőkbe kell tölteni. "

Avatára hivatkozik Mária Magdolna evangéliumára, majd hozzáfűzi azt a koholmány történetet, hogy ugye arról a Mária Magdolnáról van szó, aki sokak szerint a felesége volt Jézusnak, és gyermeket szült neki. Valójában Mária Magdolna "evangéliumában" sincs semmi utalás erre a koholmányra. (Kerestem egy magyar fordítást, átfutottam, alapvetően megegyezik az általam ismert angol változattal): [link]

Lehetne folytatni Avatára állításainak a cáfolatát. De nem látom értelmét. SOk olyat hallottál tőle, ami beleillik a te elképzeléseidbe, ezért igaznak hiszed, amit tanított. Ez egy dolog. Ugyanakkor azt hiszed, hogy most kiállsz mások elé, és továbbadod ezt a tanítást.

Van olyan kör, ahol tárt karokkal fognak fogadni, de azok, akikre itt találtál a válaszadók között, szerintem felkészültebbek annál, hogy ne tudnának vitába szállni veled. És ehhez kevés a "tapasztalásaidra" hivatkozni, ahogy Bácsfi Diánának is kevés magát hirtelen nyílasvezérből átminősíteni "Isten megtestesülésének".

Ha tátott szájú hallgatóközönségre vágysz, akkor szerintem Dianánál célszerű érdeklődni, felléphetsz- valamelyik előadásán, és ott érdemes kipróbálni magad.

2016. jún. 6. 10:52
 57/79 A kérdező kommentje:

"Lehetne folytatni Avatára állításainak a cáfolatát. De nem látom értelmét. SOk olyat hallottál tőle, ami beleillik a te elképzeléseidbe, ezért igaznak hiszed, amit tanított. Ez egy dolog. Ugyanakkor azt hiszed, hogy most kiállsz mások elé, és továbbadod ezt a tanítást. "

Elmondtam, hogy én nem adtam neki hitelességet. Fel lehet fogni? Én a saját tapasztalataimnak adok hitelességet, ami megegyezett az ő tanításával és az én tapasztalataimmal az a reinkarnáció. Én ebbe nem akarok belemenni és nem akarok dönteni, hogy melyik a helyes, az apokrif iratok, vagy a Biblia. Nem tisztem eldönteni, hogy el lett e ferdítve, tegyük fel, hogy igen. De a Biblia is tele van ellentmondásokkal nagyon nagyon sokkal. Nem akarok tovább veszekedni, ezért nem fogok most idézni, mert hát nem is erről szól a kérdés.

2016. jún. 6. 16:11
 58/79 Flogeir ***** válasza:

Ha Jézus Krisztus tanításairól és "szerepéről" beszélünk, akkor egyetlen dolog a kérdés: az Újszövetségben vannak-e ellentmondások, vagy egymásnak ellentmondó állítások Jézussal, az ő szerepével, tanításaival vagy példabeszédeivel kapcsolatban? Ebből a szempontból semmi jelentősége, hogy akár az Ószövetségen belül vannak-e ellentmondásos részek, vagy akár az Ószövetség bizonyos tanításai ellentmondanak-e Jézus tanításainak az Újszövetségből.

Az biztos, hogy a gnosztikus hamisítványok egyes állításai, amiket Jézus "szájába" adnak, nem csak az Újszövetséggel, hanem a többi gnosztikus irattal is gyakorta ellentmondásban állnak, ami az egyik biztos jele, ezeket egymástól elkülönült "gnosztikus iskolákban" írták külön álló személyek, akik nem csak az őskeresztényekkel, de még a többi gnosztikussal sem tudtak egységes véleményt kialakítani.

Mindenesetre én is befejezem: én azt gondolom, hogy a kérdéseidre többen is válaszoltunk kimerítően, gyakori kérdések honlap pedig nem arra szolgál fórumként, hogy valaki előadja saját vallási elképzeléseit, vagy saját tapasztalásait, hanem olyan kérdéseket tegyen fel, amire nem tudja a választ, és ezért kiváncsi mások véleményére.

Ezzel együtt azt is leírtam, hogy "hihetsz" a reinkarnációban, ha akarsz, de az, hogy megérted-e és követed-e Jézus Krisztus tanítását, az egy kérdés, és ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy most emellett hiszed-e, hogy ha meghalsz, és nem üdvözülsz, akkor még újraszületsz annyiszor, amennyiszer kell. Ezt meg neked kell megértened, hogy nem mindegy, hogy mi a FONTOS. Ha a reinkarnáció számodra fontosabb, mint Jézus, akkor visszakerültünk ahhoz, amit már mondtam, hogy akkor te nem Jézust választottad, és ezzel jobb szembenézni.

Ettől kezdve csak ismételni tudnám magam, úgyhogy én is befejeztem.

2016. jún. 8. 11:12
 59/79 A kérdező kommentje:

Sajnálom, hogy befejezted, pedig lett volna még kérdésem. Én nem veszekedni akarta, csak csupán megkérdeztem azt, amit nem értek.

Ha jól vettem ki elismered azt, hogy az ószövetség és az újszövetség tele van ellentmondással. Például az ószövetség kész gyilok, ahol Isten nevében irtják a zsidók a népeket. Jézus tanításaiban pedig szó sincs erőszakról. Hogy tudod kijelenteni, hogy ha hiszek a reinkarnációban, akkor nem Jézust választom? Vagy ez, vagy az. Az írásod alapján pedig én azt vettem ki, hogy elismerted, hogy ez az ember által kreált mű nem hiteles.

2016. jún. 8. 12:59
 60/79 A kérdező kommentje:

", gyakori kérdések honlap pedig nem arra szolgál fórumként, hogy valaki előadja saját vallási elképzeléseit, vagy saját tapasztalásait, hanem olyan kérdéseket tegyen fel, amire nem tudja a választ"

Én megkérdeztem, hogy mások mit gondolnak erről, ez nem zárja ki, hogy én tudom vagy nem tudom a választ a kérdésre. Véleményt is lehet kérdezni, nem csupán olyan dolgokat, amire nem tudod a választ.

2016. jún. 8. 13:02
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!