Vallásosak, ti mit gondoltok a karmáról és a reinkarnációról? És arról, hogy a Bibliába is benne volt, csak kiszedegették belőle az erre utaló jeleket?
Én valahol azt olvastam, hogy ez is benne volt a Bibliába, csak a hatalomvágyó emberek megcsonkították és olyan írásokat raktak bele illetve szedegettek ki belőle, ami a saját kedvük szerint történt. Én ennek nem adok hitelességet, csak elgondolkodtat.
Sok buddhista és más vallású ember ugye hisz a reinkarnációban és a karmában. Úgy gondolják, hogy a karmát 7 generáción keresztül lehet örökölni.
Ott van pl a vak ember esete, az egyik tanítvány megkérdezte Jézust, hogy miért vak születésétől fogva az az ember, azért, mert a szülei vétkeztek, avagy, mert ő vétkezett. Az egy dolog, hogy Jézus elmondta, hogy se nem ő sem a szülei nem vétkesek. De szerintem egyértelműen arra utalt a tanítvány, hogy előző életében követte el a bűnt, amiért, most vak. Más különben elég buta lenne, hisz hogy kérdezhet ilyet, ha a vak ember születése előtt nem létezett és ebből kifolyólag bűnt sem tudott elkövetni.
Vagy ott van a bűnbeesés, az Ádám és Éva bűne volt, mégis az egész emberiség sújtva lett ezzel, tehát örököltük a büntetésüket.
Elolvasom majd, ha lesz időm. Én honnan tudhatnám, hogy miért nem terjedtek el széles körben? Amennyiben igaz, hogy sokkal későbbiek, mint azok a részek, ami most benne vannak a Bibliában, akkor nyilvánvaló.
Elmondanád, hogy mi rossz származik szerinted az apokrifekből és Avatara tanításából? Az ördögtől való? Mert olyan szenvedélyesen mesélt csupa jó dolgokat. Jó érzés volt hallgatni, nem olyan, mint a mai tanokat, amelyben kb minden bűn és úgy érzem inkább gátol, mint szabaddá tesz. Én nem adtam neki hitelességet egyébként, én ehhez nem értek, annyira meg nem érdekel, hogy tanulmányozzam. És így van, szívem jogom eldönteni, hogy miben hiszek, ahogy neked is. És én hiszek a reinkarnációban, onnan tudom, hogy létezik, hogy voltam előző életemben egy meditáció során és segített megértenem, hogy onnan mit hoztam magammal, mi a karmám és az életcélom. Segített elfogadni az életem nehézségeit és megértettem, hogy mi miért történik.:)
Kedves Kérdező,
Nem sokkal később keletkeztek ezek az iratok (legalább is az általam említett és olvasott 4 apokrif "evangélium", "csak" 100-150 évvel. Ez nem olyan nagy különbség az időközben eltelt majd 2 évezredet figyelembe vével. Ennek pusztán annyi a jelentősége, hogy azonnal cáfolja azt, amit maga Avatára és a többi ezoterikus/gnosztikus állít, hogy ezek az evangéliumok Jézus igaz tanítványaitól származnak. Amikor ezek az írások keletkeztek, már egy sem élt azok közül a tanítványok közül, akik még találkoztak Jézussal.
Jézushoz legközelebb álló tanítványának Jánost szokták tekinteni. Ő volt az, aki másodmagával végig kísérte Jézust perbefogásának és elítélésének minden állomásán, vállalva a veszélyt, hogy akár ő maga is perbe lesz fogva. Ő ott volt a keresztrefeszítéskor is, és elsők között volt, akik az üres sírhoz siettek, amikor az asszonyok visszatértek az üres sír hírével a tanítványokhoz. Nem véletlen, hogy a legbővebb beszámolót ezekről az eseményekről János evangéliuma adja. Ha arra vagy kiváncsi, hogy szól egy igazi tanítvány evangéliuma, akkor elsőként ezt érdemes tanulmányozni.
Ha már elolvastad mind a négy újszövetségi evangéliumot, akkor érdemes rákeresni az apokrif evangéliumokra. Ahogy írtam, én még angol fordításokat olvastam, de manapság olyan gyorsan terjednek a fordítások az interneten, hogy nem tartom kizártnak, hogy találsz magyar fordítást is.
Ha veszed a fáradtságot, és elolvasod magad is ezeket az apokrif írásokat, akkor 2 dolog fog nyilvánvalóvá válni.
Az egyik, hogy úgy ezen hamis evangéliumok cselekményszövése, úgy stílusa sokkal kaotikusabb és zavarbaejtőbb az újszövetségieknél. Azok az írások, ahol Jézus az "új" szemléletű teremtéstörténetről beszél, olyan kusza, hogy az ember 3 mondatonként kapja fel a fejét, hogy mi van? Alapvetően zavarbaejtő írások ezek, amelyek több kérdést vetnek fel, mint amit megválaszolnak. Mintha Alice Csodaországban-t olvasnád Jézussal a főszerepben.
A másik, ami nyilvánvalóvá fog számodra válni, hogy Avatára, és a hozzá hasonló mai "előadók" jócskán mazsoláznak ezekből az írásokból, azaz nem mindenről tartanak beszámolót, csak azokról a részekről, amelyek beleillenek abba a koncepcióba, amiről meg akarják győzni a hallgatóságukat. A zavarbaejtő részeket nem osztják meg a hallgatósággal, mert ahogy ők sem tudnak feltehetően mit kezdeni ezekkel, úgy nyilván tudják, hogy azok ismeretében elég eladhatatlan a sztori. ÉÁs ez is egy fő ok, hogy miért nem terjedtek el ezek a nézetek.
Egyfelől be kell látni, hogy évszázadokig (gyakoraltilag az utolsó 100 évet leszámítva) Európa és világszerte az emberiség töredéke írt olvasott. Pláne nem azokon a nyelveken, amelyeken ezek íródtak, és évszázadokig nem volt divat fordításokat készíteni. Ezeket a műveket eleve kevesen olvasták, és azoknak a zöme is sületlenségnek tartotta. Keleten, illetve a Közel-Keleten nyilván voltak olyan szellemi iskolák, amelyek komolyan vették ezeket, mintahogy a középkorban létrejött számos európai szekta is táplálkozott ezekből a tanokból. De nem terjedtek el, mert 1. valójában pár tucat ember olvasta ezeket a tanokat 2. kevés volt köztük az igazán karizmatikus vezető, akik aztán meg tudta győzni a többi analfabétát, hogy már pedig az az igaz, amit ő hírdet 3. nem is voltak meg annak az eszközei, hogy tanaikat széles körben hírdessék 4. Európában a kereszténység, a Közel-Keleten a muszlim vallás biztosította, hogy ezek a szórvány szekták ne terjedhessenek el.
Manapság az internet világában minden hülyeség gyorsabban terjed. Hit dolgában pedig az ember jobban teszi, ha nem arra ad, hogy egy kedves lány, vagy megnyerő férfi miről tart szenvedélyes beszédet, hanem jobb ha az ember maga utána olvas a dolgoknak és közvetlenül tájékozódik. Ha ezek után kialakult a nézete, akkor célszerű megtalálni azt a közeget, azokat az embereket, akikkel erről jót tud beszélni-vitatkozni. Előismeretek nélkül még okos, bölcs és intelligens embereket is megvezetnek bármilyen kérdésben, nemhogy "titkos tanok" tekintetében.
Köszönöm a tartalmas választ, én nem hagyom magam megvezetni, csupán olyan dolgokat mondott Avatara, amit a saját életemben tapasztaltam és valós dolog. Például említettem már, hogy számomra nyilvánvaló, hogy létezik a reinkarnáció.:)
Én az apokrifek tanain egyébként egyáltalán nem látom, hogy hatalomra törni akaró emberek találták volna ki. Nem gátlásokkal vannak tele, hanem szabadság érzéssel az Avatara műsora alapján. Egyébként te mondod, hogy nem beszélnek mindenről, amit nem tudnak még értelmezni? Az egyház mit csinál? Rengeteg olyan téma van, amit ha valaki megkérdőjelez, akkor azt mondják, hogy hitetlen és ők is sok mindent belemagyaráznak dogokba.
Kedves Kérdező!
Az apokrifek (vagy helyesebben pszeudoepigráf iratok) tanai a gnózisról, a tudásról szóltak, arról, hogy ennek birtokában egy elit kisebbség tagja lehetsz, akik másképp gondolkodnak mint az átlag.
Az egyház rossz ellentétpár. Van igazság ugyanis abban, hogy a kereszténység hatalomra kerülésével sok mindent megváltoztattak, azonban ezek általában szembementek magával az Írással, a jézusi tanításokkal, ezért is történt meg a reformáció, a Szentírás újra-felfedezése.
A pszeudoepigráf (apokrif) valódi ellentéte maga a Szentírás, és nem az egyház.
Üdv. Péter
"Az apokrifek (vagy helyesebben pszeudoepigráf iratok) tanai a gnózisról, a tudásról szóltak, arról, hogy ennek birtokában egy elit kisebbség tagja lehetsz, akik másképp gondolkodnak mint az átlag. "
Ne haragudj, ez olyan össze vissza beszéd. Nem értem, attól, hogy egy kisebbséghez tartoztak, mi jó származott nekik ebből ezen kívül?
Az, hogy másképp gondolkodtak, mint az átlag világ, ez is egy nagyon elvont kijelentés..
Kedves Kérdező!
Szerencsére nem kell messzire mennem a példával. Nézd meg csak Avatara és követői példáját. Nyitott dolog ez? :-)
Jézus így tanította: "Betegeket gyógyítsatok, poklosokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek, ingyen adjátok. (Mt 10,8)
Üdv. Péter
Kedves Kérdező!
Egyszerű a megoldás, ahogyan Flogeir is írta. Olvasd el Lukács evangéliumát, és az apostolok cselekedeteit, majd olvass el egy apokrif (pszeudoepigráf) evangéliumot.
Ha nem látod a különbséget, akkor bocsi, neked van igazad... :-)
Üdv. Péter
Sziasztok!
Péter!
Bocs, hogy beleszólok, de ennyi erővel olvasd a János evangéliumát és Ézsaiás elmebetegségeit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!