Keresztények e a Jehova Tanúi? Ha ők az igazkeresztények akkor a többi öszes keresztény vallásnak nevezhető Egyházak, felekezetek, mik?
Kedves kérdező!
Látom, hogy a kérdésed egyfajta vallásháborút robbantott ki a különböző felekezetek hívei között.
Mindenki különféle igehelyekkel próbálja igazolni, hogy az Ő felekezetének a tanítása az igaz.
Én, mivel materialista és ateista vagyok, máshonnan fogom megközelíteni a kérdést.
Egykor én is "kereső" ember voltam, és hasonló kérdéseket tettem fel magamnak mint Te.
Én a következő megállapításokra jutottam;
Olyan, hogy igaz keresztények NINCSENEK.
Hogy miért?
1. Történeti vizsgálat alapján nem eldönthető, hogy mi az "igaz" tanítás.
Már a kereszténység kezdetén sem volt konszenzus a hívek körében még a legalapvetőbb tanításokban sem.
Vegyünk egy példát:
Voltak, akik szerint Jézus csak egy tökéletes ember volt (pl. ilyenek voltak az ebioniták, majd az ariánusok, később az unitáriusok és a Jehovások), voltak akik szerint Jézust isten örökbe is fogadta(adopcionisták). Voltak akik szerint Jézus személye egyetlen természetben egyesíti az emberi és isteni jelleget (miafitizmus, később a Kopt egyház) és voltak akik szerint Jézusnak két különálló -egy isteni és egy emberi- természete van (nesztoriánusok, a későbbi az Asszír keleti egyház), végül pedig voltak olyanok is, akik szerint ez a kettő különálló, de egy természeten belül található (daifiziták, később a katolikus és ortodox egyházak).
Később ezek az egyházak -természetesen-, hamisnak, eretneknek, sátáninak, nevezték az övéktől eltérő tanításokat.
Ha már a kezdetek-kezdetén (és később sem), még egy ilyen alapvető kérdésben (Jézus ember volt-e vagy isten, és ha mindkettő, akkor hogyan?) sem volt konszenzus, akkor honnan, mi alapján lehet megállapítani, hogy melyik az "igaz" kereszténység? Talán a Biblia alapján?
2. A Biblia alapján sem eldönthető, hogy mi az igaz kereszténység.
Már pusztán a kérdésedre adott válaszokból kitűnik, hogy a Bibliából (mivel nagyon sokféle, többnyire egymásnak -de gyakran még önmagának is- ellentmondó tanítás, elképzelés található), szinte minden elképzelés mellett és ellen is felhozható egy igehely.
A Bibliából kiolvasható, hogy a hit üdvözít (evangélikus álláspont- Apcsel16:31), az is, hogy az üdvösségre isten választ ki -predestináció- (református álláspont- Róm9:11), és az is, hogy a cselekedetek alapján üdvözülsz (unitárius álláspont- Jak 2:24). Továbbá az is -bármilyen ellentmondásos-, hogy mindhárom egyszerre(katolikus álláspont).
Hiába, régi igazság; "ami ellentmondó, abból minden következik".
Nem véletlen, hogy a katolikus egyház által létrehozott, a hívek számára tiltott könyvek jegyzőkönyvében (Index librorum prohibitorum) évszázadokig szerepelt -a természettudományos művek és a Korán között- a Biblia is!
Tudták, hogy amint a Biblia az emberek kezébe kerül (mivel ellentmondó, emberi mű!), mindenki mást fog kiolvasni belőle, és az egyház szétszakad.
A történelem (a protestáns egyházak millióinak létrejötte - akik mind csak a "tévedhetetlen és ellentmondásmentes" Bibliát fogadják el zsinormértékül) igazolta a katolikus elképzelést.
Tehát a válaszom a kérdésedre; Olyan, hogy "igazkeresztény" NINCSEN.
A Jehovások is egyfajta keresztények, a katolikusok és a reformátusok is.
Az már egy más kérdés, hogy a JT egy fundamentalista, deviáns, a többségi társadalmat -és magukon kívül mindenki mást- elítélő keresztény egyház (ha úgy tetszik, szekta), ami nem tűr meg semmiféle "különvéleményt", felvilágosult, tudományos, önálló gondolkodást.
Remélem kielégítő választ adtam a kérdésedre.
"Református vagyok de nem gyakoroltam a vallást,de most valahogy úgy éreztem,hogy kutatok egy kicsit a vallások terén."
Kedves kérdező, ez nagyon nemes dolog, főleg, ha az a tiszta vágy hajt, hogy az objektív bibliai igazságot is meg akarod megismerni, nem csak az emberi hagyományokat, véleményeket.
Kedves 10-es válaszoló!
"Ha a vallások közt keresgélsz akkor, soha nem fogod megtalálni azt mivel mindegyikben találsz
valami olyant ami majd nem fog megfelelni az elvárásaidnak."
Csakhogy nem is pusztán egy tökéletlen ember elvárásai számítanak, hanem azé az Istené, aki jogosan szabja meg az imádata formáját. Ezt viszont a Bibliában világossá teszi számunkra. Az első században (és előtte is) volt egy Isten által helyeselt kisebbség, akik bizony tökéletlen emberekből álltak, mégis egységes csoportot alkottak és Isten elismerte őket.
"Mint ahogy látod a 8 kedves válaszoló is mennyire sértve érzi magát ha valaki leírja az igazat
a keresztény gyülekezetükről.
Nem azért haragszik mert megsérted Istent vagy Jézust"
Na, ez a kamuzás! Milyen visszatetsző valakitől, mikor olyant állít másokról, amit semmivel sem támaszt alá. Belekever "sértődést" is, hogy primitív emberi ösztönlénynek tüntessen fel, de hangsúlyozom, bizonyítani neki semmit sem kell, hiszen az ő oldalán állók - különösen mikor Jehova Tanút bírálják - gyakran megelégszenek a puszta kijelentésekkel. Bárki, bármit mondhat, az úgy igaz.
"JT sehol nem voltak. Azokról az egyházakról beszél akik hívei életüket adták azért,hogy még maradt Biblia amit, most ők úgy csűrnek csavarnak ahogy akarnak."
Jehova hűséges tanúi Ábeltől léteznek, bocsi! És én azokról az egyházakról beszéltem, melyek tagjai nemzeti, nemzetközi konfliktusok idején nem tudtak és ma sem tudnak békében élni - tudod úgy, ahogy Jézustól idéztem: TESTVÉRI SZERETETBEN! Ezen úgymond "keresztény" egyházak vannak többségben - legalábbis taglétszámukat tekintve. Számomra ők a széles út.
Ha hiszel a háromságban, vagy a lélek halhatatlanságában, akkor messze nagyobb okkultista vagy, mint Russell valaha is volt. Ő ugyanis a piramiselemélét sem okkult források alapján vallotta, hanem Bibliai tévedésből. Jehova Tanúi pedig minden tévedésükről készséggel hajlandóak lemondani és kiigazítani, és nem őrizgetik azokat, mint "szent (emberi, ördögi) hagyományokat!
A himlő elleni védőoltás "feltalálásakor" Jehova tanúi, mint látható szervezet még nem létezett. De ha szétnézel a világban és alaposabban kutatsz e tárgykörben, akkor meglepődve tapasztalhatod, hogy egyre többen helyezkednek szembe a védőoltásoknak általában. Még orvosok is, szakemberek is. De ez nem Jehova Tanúi álláspontja, a Társulat nem foglal állást ebben.
"Ugyan ez történt a szervátültetéssel is, azt mondták,hogy kanibalizmus,de ma már nem az még nekik sem az."
Ez is hazugság, ha idegen vér nélkül csinálják, akkor lehet. Ma már csinálják.
"De hány ártatlan ember kellett megtapasztalja a Társulat tévedéseit? És ugyan ez történik a vér adással is.
Isten nem azért teremtette úgy az embert,hogy gondolkodni tudjon mert olyan kedve volt, hanem azért,hogy felhasználja a tudását és megvédje magát a betegségektől."
Isten vajon miért teremtett vércsoportokat? Vajon miért van az, hogy gyakorlatilag nincs két egyforma vérű ember, mert annyira egyéni a saját vérünk, mint az ujjlenyomatunk? Ha az lett volna Isten szándéka, hogy a vér "életet mentsen", akkor miért intézte volna úgy, hogy annyi ember haljon bele az emberi tévedésekbe, vagy szenvedjen súlyos szövődményektől még ma is???!!!
A vértől való tartózkodás egyértelmű és szigorú parancsát ezek szerint nem éppen ezzel összhangban adta az embernek? Nem egészségügyi okokra hivatkozik Isten, hanem a vér életet jelképező szentségére (tehát erkölcsi parancs), de érdekes módon ennek a "tartózkodásnak" az egészségvédő, jótékony hatása mára már nyilvánvaló lett:
"Azt szeretném megkérdezni, hogy ha az egyik
parancsolatra hivatkozol, és azt mondod be kell
tartani, akkor a másik parancsolatot miért nem
tartják be a Jehova tanúi? Hiszen mindkettő a
tízparancsolatban van?
Ha egyiket be kell tartanod, akkor a másikat is! Vagy szerintetek nem?" Már leírtam egyszer, sőt nem is egyszer ennek az érvelésnek a hibásságát. Ennyierővel a világ összes könyvébe újságába nem lehetne egyetlen ember, vagy állat képe sem, nyilvánvaló hogy a parancsolat az ezek a képek imádatára vonatkozik, ami abban a korban is jellemzően rossz szokás volt. "Őrtoronyban is vannak Jézust ábrázoló képek!" Tudom, csak arra lettem volna kíváncsi, melyik fajta Jézust ábrázolóképel tennéd ezt, a milyénkel, vagy valamelyik más felekezet által készítettel. De mindegy, hagyjuk.
Kedves 25-ös válaszoló! Mindkét tiltó parancs ugyanarra vonatkozik. A bálványimádásra szolgáló képek, szobrok készítésére, nem pedig a sima művészi ábrázolásra.
Kedves 27-es válaszoló!
""Mikor pedig ezt hallák, megkeresztelkedének
az Úr Jézusnak nevére."(Csel.19,5)
Kinek a nevére keresztelkednek?"
Az Atya, a Fiú, és a szent szellem nevében, azaz elismerésével! Tehát Jézus 'nevében'='elismerésével'.
"... kik Efézusban laknak vala, és félelem szálla mindnyájokra,
és magasztaltatik vala az Úr Jézusnak neve."(Csel.19,17)
Ugye?"
(Cselekedetek 19:17) "Ez mindenkinek a tudomására jutott, mind a zsidóknak, mind a görögöknek, akik Efézusban laktak, és félelem fogta el mindnyájukat, az Úr Jézus neve pedig továbbra is magasztaltatott."
Ehhez tartozik:
(2Te 1:12) "hogy Jézusnak, a mi Urunknak a neve megdicsőüljön bennetek, ti pedig ővele egységben, a mi Istenünk és az Úr Jézus Krisztus ki nem érdemelt kedvességével összhangban."
Jézust imádták? Nem! A Biblia EGYÉRTELMŰ abban, hogy kit kell EGYEDÜL imádni:
(Efézus 5:20) "mindig, mindenért hálát adva a mi Istenünknek és Atyánknak Jézus Krisztus, a mi Urunk nevében."
(Kolossé 3:17) "És bármi legyen is, amit szóban vagy cselekedetben tesztek, mindent az Úr Jézus nevében tegyetek, hálát adva az Istennek, az Atyának őáltala."
(Róma 15:5-6) "A kitartást és vigasztalást nyújtó Isten pedig adja meg nektek, hogy legyen ugyanolyan a gondolkodásmódotok, mint amilyen Krisztus Jézusé volt, hogy egy akarattal, egy szájjal dicsőítsétek Jézus Krisztusnak, a mi Urunknak Istenét és Atyját."
-------
"Meghalnátok Jézusért? Tehát Pál bálványimádó volt igaz?"
Jól beleszaladtál, nem semmi. Mit is tanított Jézus? Mi jelenti a legnagyobb szeretetet mások iránt? Ha készek vagyunk meghalni is értük! Egy igaz kereszténynek nem csak Jézusért kell meghalnia, ha arra kényszerül, hanem bármely embertársáért!
-------
A szellemi ajándékokról írva Pál a következőket mondta korintuszi hívőtársainak: „Szeretném . . . tudtotokra adni [korábbi bálványimádóknak]: Isten szelleme által szólva senki sem mondja, hogy »Jézus átkozott!«; és senki sem mondhatja, hogy »Jézus Úr!«, csakis szent szellem által” (1Korintusz 12:1–3). Annak a szellemnek, amely átkot mondat az emberekkel Jézusra, Sátántól, az Ördögtől kell származnia. Mi azonban mint szent szellem által járó keresztények meggyőződéssel valljuk, hogy Jehova feltámasztotta Jézust a halálból, és minden más teremtmény fölé emelte (Filippi 2:5–11). Hiszünk Krisztus váltságáldozatában, és elfogadjuk Jézust mint Urat, akit Isten rendelt fölénk.
--------
És mivel a lélek halhatatlanság nem igaz, nem bibliai tanítás, ezért természetesen Jézus azt mondta a gonosztevőnek, hogy: „Bizony mondom neked ma, velem leszel a Paradicsomban.”
A Cselekedetek 2:30, 31 rámutat, hogy a halálakor Jézus a hádeszbe került. (Péter apostol, amikor a Zsoltárok 16:10-re utal, a hádeszt használja a seol megfelelőjeként.) A Biblia azonban sehol sem beszél arról, hogy a seol/hádesz vagy annak valamilyen része az ember örömére szolgáló Paradicsom lenne. A Prédikátor 9:5, 10 szavai alapján sokkal inkább arra következtethetünk, hogy akik ott vannak, azok „semmit sem tudnak”.
Kedves Titus Pullo! Ismerem a vallásos állásfoglalásodat, nem kevésszer adtad már tudtunkra. Tehát ezt a "semlegesnek" mondott leírásod sem lehet valóban semlegesnek tekinteni, hiszen annak ellenér, hogy direktben nem foglaltál állást, nyilvánvaló mindeninek, hogy a pozitív értékrendet melyik oldalra helyezted. Én erre értettem, amit írtam. A Biblia értékrendje lehet, hogy a ti "pozitív értékítéletetek" ellen szól.
Ezzel természetesen nem volt szándékom téged személyedben sérteni, tiszteletben tartom az világlátásodat, de nem értek vele egyet.
Kedves 31-es válaszoló! Bár nem nekünk címezted, de minket is kedvezőtlen színben tüntetsz fel, pedig egyoldalúak (vagy felületesek is?) az ismereteid.
"Voltak, akik szerint Jézus csak egy tökéletes ember volt (pl. ilyenek voltak az ebioniták, majd az ariánusok, később az unitáriusok és a Jehovások)"
Nagyon pontatlan és félrevezető ezen mozgalmakhoz hasonlítani Jehova Tanúit. Maga a kijelentésed sem igaz Jehova népére!
És azt írod, hogy már a kezdet kezdetén sem értettek egyet. Ez sem igaz! Az első században még egységesnek számított a krisztusi kereszténység, bár maga a Biblia figyelmeztet arra, hogy megjelentek a tévtanítók és később még nagyobb lesz a hitehagyás. Ebben semmi furcsa nincs, maguk az Istentől ihletett bibliaírók figyelmeztettek erre.
"2. A Biblia alapján sem eldönthető, hogy mi az igaz kereszténység.
Már pusztán a kérdésedre adott válaszokból kitűnik, hogy a Bibliából (mivel nagyon sokféle, többnyire egymásnak -de gyakran még önmagának is- ellentmondó tanítás, elképzelés található), szinte minden elképzelés mellett és ellen is felhozható egy igehely."
Ez nem igaz! Erre mondtam, hogy felületes vagy, ha így gondolod. Vannak fix, egyértelmű igazságok, mint pl. amit idéztem az egyik előző válaszomban azzal kapcsolatban, hogy kit kell egyedül imádni, és vannak álérvek, melyek ezeket akarják cáfolni, de miért is? A háromság nem bibliai mítosza miatt (ezt szintén egyértelműen lehet bizonyítani). Senki, sohasem kérdőjelezné meg a Biblia erre vonatkozó igazát, ha a háromság tekintélyt parancsoló(!) egyházai nem erőltetnék e misztikus mesét!
"A Bibliából kiolvasható, hogy a hit üdvözít (evangélikus álláspont- Apcsel16:31), az is, hogy az üdvösségre isten választ ki -predestináció- (református álláspont- Róm9:11), és az is, hogy a cselekedetek alapján üdvözülsz (unitárius álláspont- Jak 2:24). Továbbá az is -bármilyen ellentmondásos-, hogy mindhárom egyszerre(katolikus álláspont)."
Nos, ez megint egy szépen összefoglalt, de felületes ismeretre támaszkodó következtetés. A bibliai igazságban való hit üdvözít, méghozzá akkor, ha bizonyítékát adod a hitetnek. Hogyan lehet a hitedet bizonyítani? Cselekedetekkel - ezt mondja a józan ész és a Biblia is, nem semmi, igaz?
A Szentírás sehol sem tanítja, hogy Isten minden egyes személyt közvetlenül maga választ ki a megmentésre, vagy a halálra, hiszen ez ellentmondana a szabad akaratnak, amit Jehova is tiszteletben tart. A református predesztináció éppen ezért nem bibliai tan. A katolikus dogmarendszer "öszvér elve" ebből kifolyólag nem lehet pontos - bár ők a eleve elrendelésről alapvetően mást tanítanak, mint a reformátusok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!