A Jehovisták miért nem engedik a vérátömlesztést?
Jehova tanui! Ti komolyan hagynátok a saját gyereketek meghalni emiatt! Én már tapasztaltam ezt! Jehovák voltak a szülők, s pár éves gyerekük halálát végignézték, mert nekik tiltja a vallásuk a vérátömlesztést, amivel még ma is élne a gyerek!
Nektek ez a nagy szeretet?
Mások évekig küzdenek,hogy a gyerekük meggyógyuljon, ti meg képesek vagytok kitalált hülyeség miatt megölni a szeretteiteket?
Előre kérem, hogy ne másolgassatok be biblia idézeteket. Én a ti saját véleményetekre vagyok kíváncsi, amit magatok fogalmaztok meg!
ma 19:58
Értem,köszönöm!Nem is gondoltam, hogy ilyeneket tudok meg, amikor feltettem a kérdést.:)
ma 21:06
Én most is úgy gondolom, hogy ne azon múljon egy ember élete, hogy nem kaphat vért, mert a vallása ezt nem engedi.
Ezenfelül érdekel, hogy milyen alternatívák vannak még.
ma 21:06 Egyébként igen, más volt a hozzáállásom, talán túlságosan ellenszenves volt a viselkedésem. S örülök, hogy kaptam mégis érdemleges, s hasznos válaszokat.
Igaz még keveset tudok a "vér nélküli" életmentésről. Fogalmam sincs, hogy egy adott szituációban milyen lehetőségeim lennének, hogy életbe maradhassak.
Örülök kedves kérdező, hogy megváltozott a véleményed Jehova Tanúiról. Mindenkit a józan ész vezet, mi csak arra vágyunk, hogy ne szegjük meg Isten törvényét, persze emellett mindent megteszünk az egészségünk érdekében.
Valamint jó az ilyen orvostudomány iránti érdeklődés, jó dolognak tartom
Hú, hát ti jól belehúztatok... :D
Részemről néhány megjegyzés, amiket a GYK-s kérdések és egyéb honlapok olvasása során begyűjtöttem:
1. A vér nélküli orvoslást valóban egyre többen támogatják; de vannak olyan esetek, amikor NEM lehet megoldani máshogy (nagy mennyiségű vérveszteség esetén).
2. Kiskorú gyermek esetében a szülők nem tehetik meg, hogy megtagadják a vérátömlesztést. Ha ezzel próbálkoznak, azonnal értesíteni kell a gyámhivatalt, és kérni a sürgősségi intézkedést.
3. Igen nagy problémának tartom, hogy az Őrtorony Társulat már rengetegszer változtatta az ezzel - és más egészségügyi kérdésekkel - kapcsolatos álláspontját; azt pedig nem árt tudni, hogy ez az álláspont a JT-knek a Bibliával azonos szinten van. :(
Tessék, egy kis lista:
Szabad egy Tanúnak elfogadni oltást?
1923 előtt: igen
1923: nem
1952 óta: igen
Szabad egy Tanúnak elfogadni szervátültetést?
1967 előtt: igen
1967: nem
1980 óta: igen
Vérátömlesztés:
1940 - hőstett
1945 - nem helyes, de nincs tiltva
1958 - elítélendő, de kiközösítés nem jár érte
1961 - tiltva van, és kiközösítés jár érte
1961 - a vér bármely elemének átvétele tiltott
1975 - vérszegények nem kaphatnak vérplazmafaktorokat
1978 - vérszegények kaphatnak bizonyos vérplazmafaktorokat
1982 - elfogadható vérelemek: immunglobulin, albumin, faktor VIII, IX
1984 - elfogadható a csontvelő-átültetés
Ebből az látszik, hogy bizonyos időszakokban sok ember veszíthette el életét pusztán azért, mert azt mondták neki, hogy tilos egy-egy gyógymód. Sajnálatos.
Kedves Kérdező! Ezt ajánlom neked, habár ez angol nyelvű:
Itt többet is megtudhatsz az orvosi eljárásokról, de talán még jobb, ha elmégy egy Királyság termünkbe és ott beszélsz a testvéreinkkel. Biztosan szívesen megmutatják neked azt a magyar nyelvű DVD filmet, ami részletesen bemutatja a transzfúziót helyettesítő eljárásokat.
Gusev
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!