Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Jehovisták miért nem engedik...

A Jehovisták miért nem engedik a vérátömlesztést?

Figyelt kérdés

Jehova tanui! Ti komolyan hagynátok a saját gyereketek meghalni emiatt! Én már tapasztaltam ezt! Jehovák voltak a szülők, s pár éves gyerekük halálát végignézték, mert nekik tiltja a vallásuk a vérátömlesztést, amivel még ma is élne a gyerek!

Nektek ez a nagy szeretet?

Mások évekig küzdenek,hogy a gyerekük meggyógyuljon, ti meg képesek vagytok kitalált hülyeség miatt megölni a szeretteiteket?

Előre kérem, hogy ne másolgassatok be biblia idézeteket. Én a ti saját véleményetekre vagyok kíváncsi, amit magatok fogalmaztok meg!

2012. máj. 31. 13:44
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/134 anonim ***** válasza:

Rendben, akkor érthető, hogy nem tettél semmit. Nagy kár, hogy a felnőttek sem...

De írd már le a részleteket, hogy mit lehet pontosan tudni.

2012. máj. 31. 20:56
 32/134 A kérdező kommentje:

Abban a városban történt, ahol laktam gyerekkoromban. Emlékszem, hozzánk is jöttek mindig, újságot adtak, meg próbáltak minket rábeszélni, hogy hadd jöjjenek be, s részletesebben beszélnek a vallásukról.

Gyerekként is valahogy ellene voltam már, én hülye fejemmel, akkor megkérdeztem, hogy ha feltámadás lesz, s apukám is feltámad(kiskoromban meghalt), akkor anyunak 2 férje lesz, mert azóta anyunak van egy másik.

Szóval így kezdtem el róluk tudomást szerezni, hogy vannak ilyen vallású emberek.

Nem messze tőlünk is laktak,s sűrűn láttam őket járkálni.

Suliban is beszéltünk róla, kinél voltak épp.Gyerekként fura volt látni, hogy csöngetnek mindig.

S a suliban mondták, hogy valaki hagyta a gyerekét is meghalni emiatt, mert náluk tilos a vérátömlesztés.

Tudom, hogy ez mendemondának tűnhet, de bennem ez nagyon megragadt.

2012. máj. 31. 21:14
 33/134 anonim ***** válasza:

Nem olvastam tovább, szóval , ha azóta írt valaki, elnézt kérek. De írtad, Kérdező ezt:

"Egyébként A Jehovisták most miért nem válaszolnak?:S

Nem harapom le senki fejét, főleg nem így interneten keresztül!:) "

Szerintem ez oylan tipikus, én is volt, hogy feltettem úgy kérdést, hogy konkrétan megszólítottam valakit, és hirtelen mindenki elnémult. Ez milyen érdekes!

Bocs, hogy nem szóltam hozzá a témához érdemben.

2012. máj. 31. 22:32
 34/134 anonim ***** válasza:
18%

Jehova tanúja vagyok.

Én azért nem írtam eddig, mert sokszor tettek föl már itt kérdést a vérátömlesztéssel kapcsolatban, utána nézhetsz, Kérdező. Kifejezetten azt kérted, hogy ne hivatkozzunk a Bibliára, hanem a saját véleményünket írjuk meg. Jehova tanúi mindig a Bibliára alapozzák a válaszaikat, nincs más-más véleményünk ezzel a kérdéssel kapcsolatban sem. Ezért vagyunk Jehova tanúi, és nem a magunk egyéni elképzeléseinek a tanúi.

Az alapkérdésben -tartózkodjunk a vértől- nincs eltérés köztünk. Abban, hogy ki milyen eljárást fogad-, vagy utasít el azok közül, amik a vér pótlására és helyettesítésére szolgálnak, illetve a saját vér megtartását célozzák, lehetnek különbségek, ez egyéni, lelkiismereti kérdés.

Az orvostudomány nem írja felül a bibliai parancsot, hanem inkább hozzájárul ahhoz, hogy ennek a parancsnak meg tudjunk felelni.

Amikor az apostolok Krisztus halála után megerősítették a mózesi törvényben megfogalmazott parancsot a vérrel kapcsolatban, akkor még nem ismerték a vérátömlesztést. Az, hogy most már ismerik, nem jelenti azt, hogy ne lenne érvényes a parancs. Isten nem vonta azt vissza.

Az a baj, hogy még mindig az a nézet az elterjedt, hogy csak a vérátömlesztés mentheti meg valakinek az életét. Ez nem igaz, mert számos olyan korszerű, vér nélküli orvosi eljárás létezik, amelyekkel sokkal biztonságosabban, olcsóbban és hatékonyabban tudják "megmenteni" az életet. Azért írtam idézőjelet, mert az életet nem ez menti meg. Mi, Jehova tanúi ezeket a vér nélküli eljárásokat fogadjuk el. Egyébként ezek mát itt Magyarországon is elérhetők, terjedőben vannak, és nem csak a Tanúk élnek a lehetőséggel.

Gusev

2012. jún. 1. 08:43
 35/134 anonim ***** válasza:
100%

"A jehovisták nem éneklik hazájuk himnuszát, sem az Egyesült Államokban, sem Magyarországon. Mivel az államot pogánynak tartják, nem vállalnak állami hivatalt sem, sőt: érvényes szavazatot sem adnak le. "

Ahogy én ezt tudom:

1. Azért nem éneklik, hazájuk himnuszát, mert az imádásnak minősül, viszont a Bibliában írva vagyon, hogy Istent imádják, és senki-semmi mást nem. (Vannak olyan tanúk, akik még azon is elgondolkodnak, hogy hivatalos eseményen (pl. iskolai ünnepségen egyáltalán felálljanak-e.) Nemcsak az USA-ban, vagy Magyarországon, minden országban imádásnak minősül a himnusz éneklése, vagy a zászló iránti tisztelet, ezért kerülik.

(Hozzáteszem én sem éneklem, vagy ilyesmi. Mivel szokás, felálltunk az iskolában, de ha pl. tévében szólal meg hivatalos eseménykor, terpesztem a sggem. Ha el is megyek valahova, ahol fel kell állni miatta, inkább azért állok fel, hogy ne botránkoztassak meg senkit.)

2. Nem az államot tartják pogánynak. Jézus azt mondta, ő nem része a világnak, így Jehova Tanúi sem vállalnak tisztségeket, illetve ezért sem adnak le szavazatot.

És bár már írtam, még láttam, hogy tovább boncolgatod a vérkérdést. Mint mondtam ők úgy gondolják, inkább veszítse el az életét most, minthogy az örök életét (a feltámadás utáni élet, Armageddon után) veszítse el.

2012. jún. 1. 09:48
 36/134 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!:)

Még kíváncsi lennék arra(ha olvassa még valaki), hogy a következő szituációban mit cselekednének a Jehovisták:

Balesetet szenvedtek, a gyermeketek sok vért veszít, s muszáj neki vért adni. Gondolom ebben az esetben nincs más megoldás, mivel gyorsan kell cselekedni.

Szóval ilyenkor mit tesztek? A gyerekek kaphatnak vért, mivel ők még kiskorúak? A szülők döntenek helyette?

Vagy ha kaphatott vért, utána őrá másképp néztek, mert nem ez lett volna a helyes?

Bocsi a sok kérdésért, de tényleg érdekel.

2012. jún. 1. 10:14
 37/134 anonim ***** válasza:

Én válaszolok neked, bár nem vagyok jehovista. Jehova Tanúja vagyok.

Az orvosok azt sem tudják garantálni, hogy ha kapok vért, akkor megmaradok. És nem lesznek egyéb komplikációk, amik elvisznek.

Amúgy mi nem fanatikusan mondunk nemet, mint mások, mert azért nemcsak mi nem fogadunk el vért.

Nagyon sok alternatív kezelési módszer van a birtokunkban.

Ha érdekel valakit, meg tudja nézni pl. a www.tvep.hu oldalt. Ez egy egészségpénztár, ami a vér nélküli műtétek, kezelések terén ad nagy segítséget.

Ja, és egy ellentétes tapasztalat.

Az egyik ismerősünk nem fogadott el vért. Ugyanazzal a problémával még 2 szobatársa vérátömlesztés mellett 1 héten belül meghalt.

2012. jún. 1. 13:57
 38/134 lsandor ***** válasza:
61%

Kedves kérdező én Jehova Tanúja vagyok, fiatal. Sok választ kaptál a kérdésedre, de ha van még valami amit szeretnél tisztázni akkor szívesen válaszolok a saját szavaimmal a saját gondolataimat. De láttam, hogy az utolsó válaszodban még valamit kérdeztél, hogy mit tennénk egy sürgős helyzetben. Nézzük:

Tehát egy súlyos helyzet, amelyben nagy mértékű a vérveszteség. Nos ilyen helyzetben valójában sosem azon múlik egy beteg élete, hogy kap-e vért vagy sem. Ilyen helyzetben a térfogatot kell növelni, hogy megmaradjon a vérkeringés és stabilizálni kell az állapotát. Utána pedig a kórházban olyan gyógyszereket kell adni, melyek serkentik a vörösvérsejt képződést, mondjuk eritropoetinnel. Valamint nagyon sok kezelés illetve eljárás mód létezik, amelyek nélkülözik a vérátömlesztést, a legkomolyabb illetve a legnagyobb vérveszteséggel járó műtéteket is sikeresen végzik el vérátömlesztés miatt. Valamint érdekes, hogy hozzáértő orvosok még a saját családtagjaiknak sem engednék, hogy vért adjanak, bár ők nem Jehova Tanúi. Ennek oka, hogy sokkal jobb eredmények születnek a vér nélküli kezelések során. A valóságban pedig olyan, hogy valaki konkrétan amiatt haljon meg, mert vért nem fogad el, nagyon kicsi százalékban fordul elő, jóformán soha.

Ez vérátömlesztéses kérdés valójában csak egy eszköz arra, hogy Jehova Tanúit befeketítsék. Mi is emberek vagyunk, meg ki az aki a gyereke halálát akarja?!! Ez butaság, mi is a legjobbat akarjuk, csak vér nélkül

2012. jún. 1. 14:09
 39/134 anonim ***** válasza:
61%

Ha valaki sok vért veszít, akkor minél előbb biztosítani kell a keringést. Ezt nem feltétlenül csak a vérrel lehet megoldani, hanem elég lehet egy infúzió is, ami nem engedi, hogy az erek összeessenek. Baleset helyszínén ez még gyorsabb is. Meg kell akadályozni a további vérvesztést, majd később vérképzőkkel lehet segíteni. Ez sem 100%, mint ahogy a transzfúzió sem az.

Gusev

2012. jún. 1. 14:13
 40/134 anonim ***** válasza:

"Mi is emberek vagyunk, meg ki az aki a gyereke halálát akarja?!! Ez butaság, mi is a legjobbat akarjuk, csak vér nélkül"

De ha mégis, tegyük fel csak vérrel lehetne segíteni,bizony hagynád meghalni!!!!!

2012. jún. 1. 14:43
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!