A Biblia hol utal arra, hogy JÉZUS maga ISTEN? JÉZUS maga utal erre valahol?
"Nem egyertelmu amit mutattal" Milyen értelemben?
"80 ev is eleg" Igen ez igaz de a legkorábbi dolgok amikre ra tudnk nezni (ujszov konyvek amik az elso szazadban irodtak) pont az ellenkezojet mondtak mert gondolom nem a semmiért írta le Istenként az osszes evangelium író + Pál + Judás + mondta Istennek Az Atya aki szintugy Isten.
"Miért ne"? Hát mar nem azert de ha tenyleg Jézusról aki a legnagyobb próféta és a messiás nem tudunk semmit csak azt hogy elveszett 80 év alatt az uzenete akkor inkabb egy hasznalhatatlan prófétanak neveznem mert ezek szerint Istennek se volt akkora kedvence ha nem tudott annyit hatra hagyni ahol a korai Keresztények egyertelmuen nem Istennek nevezik. Nem bírt ki egy egesz szazadot Jézus uzenete.. Gondolj mar bele hogy ezzel tisztelet helyett mennyire egy senki Jézus. Az egesz gondolatmenet hogy -> Isten elkuldi a varva várt Messiást -> 80 ÉV ALATT elveszik az osszes, egesz uzenet -> Isten engedi hogy kiformalodjon az Orthodox egyház amire a jovoben a balvanyimado keresztenyek tudnak hivatkozni hogy "nezd ok is hittek ebben" -> Isten engedi hogy megtartsak semmi problema nelkul első hét ökumenikus zsinatot -> a Szentháromság hivő keresztenyek gyozedelmeskednek szamban es mindehogy az (peldaul) Unitárianusok ellen -> 600 evvel kesobb jon a Mohamed akinek allitolag Gábirel angyal adta at az uzenetet ugy hogy Galata 1:8ban vilagosan le van írva hogy ha valaki más evangeliumot hirdet MÉG HA ANGYAL IS akkor legyen átkozott emelett tudomanyosan elfogadott tenyt utasit el (keresztrefeszítés). És az hogy "2000 eve" vitatkoznak, már kertem hogy mutass egy Ignác levelehez datalt iratot ahol leirjak hogy ő rosszul gondolja mert nem Isten. Vagy ha igaz is hogy 2000 eve vitatkoznak akkor szo szerint Isten terve szerint mindig a Szentháromsághivők gyozedelmeskedtek, kozben és a végén is.
A masik amit lehet mondani meg az hogy Jézus halala (vagy Iszlámosan beszelve a megmentese) utan 10-15 evvel jott Pál (akit amugy az evangelium írok és Péter megerositett) akinek sikerult az egesz uzenetet megvaltoztatnia annyira komolytalan. Nem tudom hogy ha valaki ezt egyszer felfogja hogy mennyi ido alatt jott Pál és utanna még hisz abban hogy o valtoztatta meg gyokeresen a teologiat az mit gondol. Egy ateistatol még el is lehet fogadni mert nem erdekli Jézus de maga az Iszlám ahogy írtam nagykent tekint Jézusra de ezzel a felfogassal ugy nez ki Jézus mint egy hamis profeta akinek az uzenetet Isten hagyta hogy megvaltozzon. Nekem ez felfoghatatlan hogy miert tervezne meg Isten azt hogy minden pont ellene alljon es te peldaul mint huseges Muszlim ne tudj felmutatni semmit peldaul Ignác levelehez vagy akar Polikárp ellen aki szintugy Istennek nevezte és o is az apostoloktol tanult a tradício szerint.
"Ugye tudod hogy 30 evangelium van es csak 4et fogadnak el". (Sőt maga Pál is figyelmezteti az egyik kozosseget hogy vigyazzanak mert a neveben írnak leveleket) Igen már tobbszor is egyetertettem veled ebben de már a korai egyházban elkezdtek ennek a szelektálását azok akik szemelyesen voltak a tanítványok tanítványai. Azt hiszem Péter evangeliumaban van egy olyan rész ahol Jézus kijon a sírból a kereszttel egyutt mikozben a kereszt beszel. Most nem azert de ha talalkoztak a szemtanukkal es nem ezt allitottak akkor miért ne mondhatnak azt hogy hamis? És amugy ha tenyleg atvizsgálod a 4 evangeliumot és a 30at akkor fogod latni hogy nagyon nagyon nagy különbség van koztuk mint kultura szempontjabol, tortenelem szempontjabol es megbizhatosag szempontjabol. Vagy lehet hogy az Injeel az a gnosztikusok evangeliuma (ami bele tartozik abba a sokba) ahol Jézust nem feszitettek keresztre mert a gnosztikusok nem hittek abban hogy Jézus barmennyire is ember volt ezert nem szenvedhetett a kereszten egy, az embereknel nagyobb lény?
Barth Ehrman is pont az aki azt mondta hogy az ujszov miatt tudjuk azt hogy Jézust keresztrefeszitettek. Az hogy Jézus nem mondta magat Istennek meg sajat maga szerint is hamis mert o bevallja hogy amikor Jézus olyanokat mondd hogy "Mielott Ábrahám lett volna, Én vagyok" akkor Istennek mondja magat csak o ezt azert nem fogadja el mert "ezek az ÉN VAGYOK kijelentések csak Jánosban fordulnak elo" ami amugy nem igaz mert már Márkban is hasznalva van (Márk 6:50) és amugy pont egy olyan jelentenel ahol Jézus vizen jar ami az oszovetseg szerint csak Isten tud. És amugy rossz maga a gondolkodasmod mert az elso szazadban nem pont írások altal keltek az uzenetek (ennek van tobb oka is de az egyik hogy csak a papirusz amire Márk evangeliuma rafert draga volt és akkor még melle tinta + ha nem tudtal irni akkor írnok) hanem tradícíok szerint. Es amugy azert mert ide linkeltel ketto videot még mindig nem valaszoltal a tenyre hogy az ujszovetseg tortenelmet nezve egy aranybanya mikozben a Korán olyan torteneteke lop el a gnosztikus evangeliumokbol mint peldaul az hogy Jézus agyagból madarakat csinal es feleleszti oket hogy elrepuljenek (3:49; 5:110).
A 2. videora csak annyit tudok mondani hogy: A cime elegge erdekes ( Dr. Ehrman confirms Qurans view of Jesus) ha azt nezzuk hogy Ehrman azt mondja mar az elso percben hogy "Abban hittek hogy Jézust feltamasztotta Isten" amikor Jánosban vilagosan le van írva hogy ő fogja magat feleleszteni. Es ugye mellette az Atya és a Szentlélek de ezt mar ideztem. Azt is mondja hogy Kersztrefeszítették es hogy a tanitvanyok tapasztaltak valamit ami a feltamadashoz hasonlo lehetett. Az mindegy hogy Jézust hogyan imádták mert sehogy se kompatibilis az Iszlámmal. Meg az hogy Jézust csak halhatatlan lett az se nagyon elkepzelheto Iszlám teologiat nezve (ha jol tudom) mert csak Allah halhatatlan es ha Jézus is az lenne akkor meg mar partnekeret tennel melle.
Az 1. videot meg picit feljebb az uzenetben írtam ra.
Meg az hogy most ideztel egy tudost sokat nem ér én is tudok idezni tole:
https://www.youtube.com/watch?v=JozODvCuvdo
"Mert mindenfelé megint kelendők az áldozati állatok, amelyekre eddig csak igen ritkán akadt vevő" es eddig miert akadt vevo alig ezekre az aldozati allatokra? A keresztenyseg emelkedese miatt." Akkor lehet latni a jelenteset."
Ezt nem tartom igaznak. A második század elején még nem lehetett annyi keresztény hogy eltűnjenek a korábbi politeista vallást gyakorlók.
"Igen, a keresztenyekbol van egyre tobb de mivel ugyan abban az idoben tomegevel fordulnak az isteneikhez és adnak aldozatot az isteneiknek (mert ha nem akkor megolik oket)"
Ekkor még nem volt igazi üldözés. Ha azt mondta az illető hogy nem keresztény, elengedték.
"Hat mivel Krisztust Istennek nézték ezert hozza enekelhettek mivel remélem nem másnak enekeltek Istenen kivul."
Nem derül ki hogy Jézushoz vagy Jézusról énekeltek és az ének szövege sem ismert.
"De Szentháromság teologiat nezve Az Atyának is enekelhettek. Jézus mondta is hogy kerjenek majd tole a kovetoi dolgokat (amikor elmegy) es megkapjak (János 14:13-14) sot azt mondta hogy Ő fogja odaadni. Te mondhatnad ima kozben hogy "Kerlek Mohamed a te szent, es magassagos nevedben kerem hogy aldj meg engem"?"
János evangéliumát tudjuk hogy nem János apostol írta és azt is tudjuk hogy az a rész ahol az Atya Fiú Szentlélek szerepel, biztosan későbbi betoldás.
"Igen de itt a hangsúly azon van hogy rajuk eroltettek a tobb istenhitet. Nem azt irtak hogy "ha ezt bizonyitjak azzal hogy a MI istenEINKET imadjak akkor nem oljuk meg oket"."
Szerintem a rómaiaknak nem lehetett problémája a szentháromsághívő kereszténységgel. Az istenség Jézus alakja olyan mint egy istenség az ókori görög római vallásban.
"Sőt Jézus az "Emberfia"-ként nevezi magát"
És az mióta jelent Istent? :)
"Egy kérdés. Mohamedről el lehetne kepzelni Muszlimként hogy "Az Emberfia" jovetelekor Allah jobbján ul es hatalom, dicsoseg es kiralyi uralom adatik neki, hogy mindenfele nyelvu nep ot szolgalja, hatalma orok amely nem mulik el, es kiralyi uralma nem semmisul meg. Es ha ezt nem lehet elmondani Muszlimként Mohamedről akkor miert nem?"
Az Ószövetségben is vannak hamisított részek bőven.
"Feltámasztotta magát és még mást is. Itt mondhatod hogy masok is csinálták de itt a hangsúly azon van hogy a tobbi Isten engedélyere, parancsara tették de Jézusról le van írva hogy ő azt tamaszt fel akit"
Hát nem. Azt írja az Újszövetség hogy Jézus az Atyától kapta az erőt és hogy csak azt tette amit az Atya akart. Milyen Isten az akinek nincs saját ereje és más parancsol neki?
"Jézus mondott olyanokat amik káromlásnak szamitott (ideztek elottem par verset) és amiert megprobaltak megkovezni. Erre melle jon az hogy olyanokat tesz amik le vannak írva akkor egyértelműen lathato hogy legalább tobb mint egy próféta."
Még akkor sem mondta Jézus hogy Isten mikor a zsidó főpap rákérdezett. A zsidók csak ezzel rágalmazták mert nem tudtak mást felmutatni ellene de el akarták tüntetni. Nyilván azért mert Jézus leleplezte őket mivel meghamisították a Tórát ami tudományos tény.
"Te tehetnél esküket allahnak arrol hogy nem kovetsz el shirköt Mohamed tiszteletére? Nem allah tiszteletére hanem kizarolag Mohamed tiszteletére."
Sem az ének szövege sem az eskü szövege nem szerepel a leírásban.
"peldaul Máté adoszedonek van allitva es csak Mátéban van feljegyezve az hogy Jézushoz odamentek adót kerni, Máteban van a legtobb utalás pénzre, értékre és Mátéban történelmileg helyesen van feljegyzezve a pénzérme értéke az első szazadbol."
Ezekből sehogy nem következik hogy hitelesek ezek a könyvek sem hogy azok írták akiket a keresztények állítanak.
"És ahogy mar korabban linkeltem egy korai Iszlám forrasban (Ibn Ishaq's Sirat Rasul Allah - The Life of Muhammad ) azt irjak hogy János írta az evangeliumjat."
János Evangéliumát az első század végén, második elején írták. János viszont az első század elején született. Tehát olyan 100 éves korában kellett hoy írja ami ugye kizárható.
"Csak azért mert hasonló dolgot talaltak ki attol meg nem lesz hamis Jézus. Herakleszrol van egy olyan irat mint a Biblia ami az eletet irja le, vagy esetleg lattak 500an a halala utan fizikai allapotban megjelenni? Mennyire tortenelemi szemely mint Jézus?"
Dehogynem. Egy az egyben Jézus alakja egy ókori görög-római fél istenség koppintása. Ezekről mint például Heráklészről nyilván van valamilyen írásos forrás. És nem csak Jézus alakja. A szentháromság három istensége sok pogány vallásban megjelent. Az emberekért önfeláldózó istenség szintén. Jézus kereszthalála egy pogány emberáldozati szertartás. Istennek áldozatot kell bemutatni hogy megtegyen valamit. A bor és kenyér elfogyasztása ami Jézus vére és teste szimbolikus kannibalizmus. Ezek mind pogány elemek a kereszténységben.
Jézus is Főpap, Melkisédek rendje szerint
A zsidókhoz írt levél 7:15-28 ERV-HU
[15] Még világosabb, hogy milyen nagy változást is jelentett mindez, amikor Jézus — a Melkisédekhez hasonló, másfajta pap — megjelent. [16] Jézus ugyanis nem az emberi származása alapján lett pap, hanem a benne lévő elpusztíthatatlan élet hatalma által. [17] Hiszen róla ezt mondja az Írás: „Örökké pap vagy, Melkisédek rendje szerint.” [18] Ezzel a régi rend félre van állítva, mert gyengének és eredménytelennek bizonyult, [19] hiszen a Törvény senkit sem tudott tökéletessé tenni. Most azonban Isten sokkal jobb reménységet adott nekünk, amely által közel jöhetünk hozzá. [20] Az is fontos, hogy Isten az esküjével tette Jézust főpappá. [21] A régi papság rendjében eskü nélkül léptek szolgálatba a papok, Jézus azonban úgy lett főpap, hogy Isten megesküdött és ezt mondta neki: „Megesküdött az Örökkévaló, és vissza nem vonja: »Te mindörökké pap leszel.«” [22] Ez az eskü azt is jelenti, hogy Jézus egy új és jobb szövetségért vállalt kezességet. [23] A régi papság rendjében sok főpap következett egymás után, hiszen mindannyian halandók voltak, s nem maradhattak örökké szolgálatban. [24] Jézus azonban örökké él, így örökké pap marad. [25] Ezért minden időben meg tudja menteni azokat, akik az ő segítségével jönnek Istenhez. Hiszen Jézus örökké él, és mindig segít nekünk, ha Istenhez jövünk, mert a mi érdekünkben emel szót Isten előtt. [26] Ilyen főpapra van szükségünk, aki szent, hibátlan és bűntelen, a bűnösöktől elkülönített, és akit Isten a Menny fölé emelt! [27] Nem olyan, mint azok a főpapok a régi papság rendjében, akiknek naponta kell véres áldozatokat vinniük Istennek: először a saját bűneikért, azután a nép bűneiért. Jézus ellenben csak egyetlenegy áldozatot vitt Istennek, de az mindörökre érvényes: saját magát adta oda áldozatul! [28] Mert a Törvény halandó embereket tesz főpappá, akikben megvannak az emberi gyengeségek. A Törvény után azonban Isten szava és esküje következik, amellyel főpappá tette a Fiút, aki örökké tökéletes.
Mindez Istentől származik, aki Krisztus által kibékített és újra egyesített önmagával bennünket. Sőt, ránk bízta, hogy mi is segítsünk más embereknek abban, hogy kibéküljenek vele.
Pál második levele a korinthusiakhoz 5:18
"Tehát olyan 100 éves korában kellett hoy írja ami ugye kizárható."
Jó az olyan 85 körülinek is, de senki se várja el tőled, hogy számolni is tudj. Egyébként akkor is éltek emberek ilyen hosszan, nem értem, hogy miért lenne kizárható.
"Igen ez igaz de a legkorábbi dolgok amikre ra tudnk nezni (ujszov konyvek amik az elso szazadban irodtak) pont az ellenkezojet mondtak mert gondolom nem a semmiért írta le Istenként az osszes evangelium író + Pál + Judás + mondta Istennek Az Atya aki szintugy Isten."
Akkor újból. A 4 evangéliumot nem azok irták akiket a keresztények állítanak. A keletkezésük ideje pedig egy becslés.
"Hát mar nem azert de ha tenyleg Jézusról aki a legnagyobb próféta és a messiás nem tudunk semmit csak azt hogy elveszett 80 év alatt az uzenete akkor inkabb egy hasznalhatatlan prófétanak neveznem mert ezek szerint Istennek se volt akkora kedvence ha nem tudott annyit hatra hagyni ahol a korai Keresztények egyertelmuen nem Istennek nevezik."
Ki mondta hogy 80 év alatt elveszett? Azt írtam a szentháromsághívők kerültek többsége 80 év alatt, de ettől még létezhettek Jézus igazi követői. Persze idővel a szentháromsághívők nyilván üldözték őket és ha tehették megsemmisítették az irataikat.
"Nem bírt ki egy egesz szazadot Jézus uzenete.."
Azt elhiszed hogy Isten eljött személyesen és a kutyát sem tudott meggyőzni arról hogy ő Isten de azt nem hiszed el hogy 80 év alatt meghamisíthatták az eredeti tanítást?
"ugy hogy Galata 1:8ban vilagosan le van írva hogy ha valaki más evangeliumot hirdet MÉG HA ANGYAL IS akkor legyen átkozott"
Jézus maga jelentette ki hogy sok mindent nem mondott el és majd a Pártfogó fogja elmondani aki csak ember lehet és csak Mohamed próféta jöhet szóba.
"emelett tudomanyosan elfogadott tenyt utasit el (keresztrefeszítés)."
Ez mitől tudományos tény? :) Csak az Újszövetség számol be arról hogy Jézust keresztrefeszítették. Az az Újszövetség amiről nem tudjuk kik írták és mikor és tele van hibákkal ellentmondásokkal. Arról nem is beszélve ahogy a 4 evangélium ugyanazt 4 eltérő történetben meséli el.
"Vagy ha igaz is hogy 2000 eve vitatkoznak akkor szo szerint Isten terve szerint mindig a Szentháromsághivők gyozedelmeskedtek, kozben és a végén is."
Nincs egységes Biblia, nincs egységes tanítás, de van millió keresztény irányzat. Ezt nem nevezném győzedelmeskedésnek. Egyszerűen még az sem derül ki a Bibliából egyértelműen hogy ki Jézus. A Biblia nem képes ezt közölni egyértelműen.
"A masik amit lehet mondani meg az hogy Jézus halala (vagy Iszlámosan beszelve a megmentese) utan 10-15 evvel jott Pál (akit amugy az evangelium írok és Péter megerositett) akinek sikerult az egesz uzenetet megvaltoztatnia annyira komolytalan "
Pál története nevetséges vicc kategória. Kizárt hogy megtörtént vagy ha egyáltalán létezett egy Pál nevű személy annak megváltoztatták a történetét. Jézus után egy évvel jelent meg Pál. Úgy szól a történet, hogy a Jeruzsálemi zsidó főpap elküldi őt Damaszkuszba hogy keresztényeket üldözzön. Na most akkoriban Damaszkusz egy római város. A Jeruzsálemi zsidó főpapnak semmiféle jogköre nem volt ahhoz hogy embereket üldözőn egy római városban. A másik hogy egyáltalán hány keresztény lehetett Damaszkuszban Jézus után egy évvel később mikor alig volt életében követője? Leginkább nulla. És nem is üldözték a zsidók a keresztényeket ha 49-ben zsinatot tarthattak Jeruzsálemben.
"Nem tudom hogy ha valaki ezt egyszer felfogja hogy mennyi ido alatt jott Pál és utanna még hisz abban hogy o valtoztatta meg gyokeresen a teologiat az mit gondol."
Szerintem ez egy kitalált történet. Azok találták ki akik meghamisították Jézus eredeti üzenetét.
"es te peldaul mint huseges Muszlim ne tudj felmutatni semmit peldaul Ignác levelehez vagy akar Polikárp ellen aki szintugy Istennek nevezte és o is az apostoloktol tanult a tradício szerint."
Nekem nem kell felmutatnom semmit. Nektek keresztényeknek kellene bizonyítanotok hogy az Újszövetség hiteles, de semmi. Az Újszövetség tárgyi és tartalmi szempontból is ezer sebből vérzik.
"És amugy ha tenyleg atvizsgálod a 4 evangeliumot és a 30at akkor fogod latni hogy nagyon nagyon nagy különbség van koztuk mint kultura szempontjabol, tortenelem szempontjabol es megbizhatosag szempontjabol"
A 4 evangéliumban is nagy különbségek vannak tartalmilag. Gyakorlatialg négy eltérő történetet olvashatunk Jézusról.
"Barth Ehrman is pont az aki azt mondta hogy az ujszov miatt tudjuk azt hogy Jézust keresztrefeszitettek."
Barth Ehrman folyamatosan azt bizonygatja hogy a Biblia hitelessége nulla. Akkor hogy lehet hiteles Jézus keresztrefeszitése a Biblia alapján? :) Más forrás meg nincs.
"a Korán olyan torteneteke lop el a gnosztikus evangeliumokbol mint peldaul az hogy Jézus agyagból madarakat csinal es feleleszti oket hogy elrepuljenek (3:49; 5:110)."
Honnan tudod hogy ez nem történt meg? Azért mert akik összeválogatták a Biblia könyveit nem tették ezt bele? :) Meg egyébként is ha Mohamed nem próféta hanem csaló, miért venne bármit is át olyan iratokból amiket a keresztények kukáztak?
"Abban hittek hogy Jézust feltamasztotta Isten" amikor Jánosban vilagosan le van írva hogy ő fogja magat feleleszteni."
Jézus magát nem éleszthette fel mert ő maga mondja hogy az Atyától kapott minden erőt. Még annyit a keresztrefeszítésről hogy a Korán nem írja le pontosan mi történt, de a legelterjedtebb nézet az hogy Allah valamilyen víziót bocsáthatott az emberekre. Na most a Biblia szerint amikor Jézus állítólag feltámadt, a tanítványok nem ismerték fel mert homály volt a szemükön. Tehát nem a valóságot látták. Szóval a kettő egyezik. Az emberek nem a valóságot látták, ezért hitték hogy Jézust feszítették keresztre, persze a hívők megtudták hogy nem Jézus lett megfeszítve. És ami még érdekes Jézus Mennybemeneteléről semmit nem ír egyik Evangélium sem. Erről mi a véleményed?
Jézus visszatér a Mennybe
19 Miután az Úr Jézus beszélt a tanítványaival, felvitték a Mennybe, és ott Isten jobb oldalára ült. 20 Az apostolok pedig elmentek, és mindenhol kihirdették Isten üzenetét. Az Úr együttműködött velük, és hitelesítette az üzenetet természetfeletti jelekkel, amelyek kísérték az üzenet hirdetését.
"Jó az olyan 85 körülinek is, de senki se várja el tőled, hogy számolni is tudj. Egyébként akkor is éltek emberek ilyen hosszan, nem értem, hogy miért lenne kizárható."
Te nem tudsz számolni, nem én. Jánosra azt írják iu. 6 körül született, János evangéliumának keletkezési ideje pedig az első század vége második eleje. Mondjuk hogy 100-ban keletkezett. Akkor 95 éves körül lehetett de ha a második század elején írta akkor meg 100 évesnél is több :) Még ma is nagy szám ha valaki megéli ezt a kort ti meg azt állítjátok még meg is írta az Evangéliumot ilyen idősen :) Egyértelmű hogy nem János írta.
Hogy írhatta volna 95 (korábban 100) éves korában, ha nagyjából 94 évesen halt meg?
Mondtam, hogy nem tudsz számolni :)
A wikipédia ezt írja:
"János evangéliuma Kr.u. 90–110 körül érte el végső formáját."
Ha 90-ben érte el, akkor János pont 84 éves volt. De valószínűleg nem úgy írta meg, hogy egyszerre elejétől végiig egy huzamban, hanem lehet évekig formálta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!