Ír valahol valamit a Biblia a Jézust születésekor meglátogató bölcsek számáról?
Köszönöm a gyors választ, de akkor honnan jön a napkeleti bölcsek vagy Háromkirályok, Menyhért, Gáspár, Boldizsár mondája és pontos neve?
Elolvastam néhány linket erről, de mindegyik mást mond, és a számukat szinte sehol nem említik.
Még az időben sem egyeznek.
Azt már említette az előttem szóló, hogy három féle
ajándékot hoztak, ebből VALÓSZÍNŰSÍTHETŐ, hogy hárman lehettek.
Persze azt is tudni kell, hogy a három ajándék (arany, tömjén, mirha) szimbólumértékkel bíró dolgok; így elvileg más létszámú látogató is hozhatott 3 féle ajándékot.
"Köszönöm a gyors választ, de akkor honnan jön a napkeleti bölcsek vagy Háromkirályok, Menyhért, Gáspár, Boldizsár mondája és pontos neve?"
Pontosan nem tudom. De ez egyértelműen a népi vallásos legendák közé tartozik; egyetlen felekezetnek sem tartozott a tanítása közé.
Értem, de akkor ez mi?
Vízkreszt, Epifánia, Háromkirályok:
"keleten Jézus keresztsége lett hangsúlyos (erre emlékeztet a vízszentelés), nyugaton pedig a napkeleti bölcsek látogatása került előtérbe – olyannyira, hogy a római katolikus egyház a második vatikáni zsinat óta csak ezt ünnepli vízkeresztkor..."
Ez csak annyit jelent, hogy a wikipédia cikkeiben előfordulnak enyhén szólva pontatlan információk.
Egyébként e wikipédia cikk kapcsán azt is megjegyezném:
Az aranyat valóban a Királyok Királyának szóló ajándékként szokták értelmezni; a tömjén Istenségére vagy Főpapok Főpapja jelzőre utal. De a mirha nem egyszerűen emberségére, hanem a keresztáldozatra utal (a mirhát holttestek balzsamozására is használták).
Kedves kérdező.
A Szent Írás Napkeleti bölcsekről ír. A Napkeleti bölcsek pedig ismerve a prófétai írásokat, arra hagyatkozva indultak el Betlehembe, hogy meglátogassák a leendő, megjövendölt Uralkodót és tiszteletüket, hódolatukat tegyék előttük.
Mik.5,2.De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, a ki uralkodó az Izráelen; a kinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van.
Mat.2;
1.A mikor pedig megszületik vala Jézus a júdeai Bethlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván:
2.Hol van a zsidók királya, a ki megszületett? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki.
5.Azok pedig mondának néki: A júdeai Bethlehemben; mert így írta vala meg a próféta:
6.És te Bethlehem, Júdának földje, semmiképen sem vagy legkisebb Júda fejedelmi városai között: mert belőled származik a fejedelem, a ki legeltetni fogja az én népemet, az Izráelt.
7.Ekkor Heródes titkon hivatván a bölcseket, szorgalmatosan megtudakolá tőlük a csillag megjelenésének idejét.
8.És elküldvén őket Bethlehembe, monda nékik: Elmenvén, szorgalmatosan kérdezősködjetek a gyermek felől, mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek és tisztességet tegyek néki.
9.Ők pedig a király beszédét meghallván, elindulának. És ímé a csillag, a melyet napkeleten láttak, előttük megy vala mind addig, a míg odaérvén, megálla a hely fölött, a hol a gyermek vala.
10.És mikor meglátták a csillagot, igen nagy örömmel örvendezének.
11.És bemenvén a házba, ott találák a gyermeket anyjával, Máriával; és leborulván, tisztességet tőnek néki; és kincseiket kitárván, ajándékokat adának néki: aranyat, tömjént és mirhát.
Az a lényeg, hogy már akkoriban ismertek voltak a prófétai írások, Voltak, akik tudták értelmezni azokat. A Napkeleti bölcsek is tudták értelmezni ezért tudták, hogy a csillag megjelenése a prófécia beteljesedését jelenti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!