Mondta valahol Jezus hogy a Biblia Isten szava?
A Biblia akkor még nem is létezett, csak az ószövetség része. Amiből viszont többször idézett Jézus.
Szóról szóra azt kell értelmezni, ami nem példabeszéd vagy nem olyan szöveg, amiben egyértelműen felismerhetők olyan irodalmi eszközök használata, amik indokolják, hogy a szöveget ne úgy értelmezzük, ahogy le van írva.
Jaj már nem is értem, amiket írok :D De biztos jó :D
Na még azt akartam írni. Mit is...
Hogy a szövegkörnyit nem lehet elhagyni és egy adott részt kiforgatni.
Még annyit, hogy a tanulság és az erkölcsi mondanivaló mindig a legfontosabb. Azt kell észben tartani, hogy egymást szeressük.
Aki azon rágódik, hogy xy állatt miért xy kategóriába van sorolva, soha nem fogja megérteni.
Én ateista vagyok, de ezen a kérdésen most nagyon röhögök :)
Igen, le van írva, Mt6,12-13
"Boldogok a tanítványok, kik az Atyám által kinyilatkoztatott Bibliát olvassák. Hogy mi az a Biblia? Nos, ezt 200 év múlva megtudjátok! ;)"
(Bocs a keresztényektől, nem gúnyolódni akartam:)
Ember, mielőtt felteszel egy kérdést, legalább gondolkozz!
21/l
Szia!
Persze.
„Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Istennek szájából származik.” (Máté 4,4)
„Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvény vagy a próféták eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik.” (Máté 5,17–18)
„Szenteld meg őket a te igazságoddal, a te igéd igazság.” (János 17,17)
Jézus élesen megkülönböztette a Szentírás szavát az emberi vallási tanításoktól és hagyományoktól. Ezt „Isten parancsolatának” mondotta, amazokat pedig „emberi rendeléseknek”. „Hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, amelyek emberek parancsolatai.” (Máté 15,9). Isten szava mellé vagy fölé helyezni ezeket súlyos bűn, mert ez annyit jelent, mint „erőtlenné tenni Isten beszédét emberi rendelések által” (Máté 15,1–6).
Az összes vallási tévelygés okát így jelölte meg Jézus: „Avagy nem azért tévelyegtek-e, mert nem ismeritek az Írásokat, sem az Istennek hatalmát?” (Márk 12,24)
Tanította azt is, hogy az Írásban foglalt kijelentéseket úgy kell vennünk, amint vannak. Kutatnunk kell őket, hogy megérthessük valódi jelentésüket, de nem szabad emberi magabiztossággal és önkényességgel magyarázni vagy átértelmezni őket, mert „az Írás fel nem bontható” (János 10,35).
Krisztus azért jött, hogy eltakarítsa a sok emberi magyarázkodást és torzulást, ami eltakarta az igazság ragyogását. Megtisztította az Írások ismeretét a vallási tanítók félremagyarázásaitól és hamis elméleteiktől. Eltávolított mindent, ami megfosztotta ezeket az igazságokat a bennük lüktető élettől és erőtől. Visszaadta őket a világnak eredeti frissességükben, erejükben és teljességükben.
Üdv. Péter
Kedves kérdezö, valaki elöttem megírta, hogy a Jézus Krisztus földönlétekor még csak az Ószövetség volt megírva.
Az Új szövetség tartalmazza a Jézus és tanitványai életét, cselekedetetét, jövendöléseket.
Jézus Krisztus elismerte az Ószövetséget, sokat idézett belöle a hirdetése és tanitásai alkalamával.Ezzel elismerte, hogy Isten szava.
Egy példát szeretnék felhozni, hogy mit is akart Jézus mondani, és hogy szó szerint kell-e érteni:
"könnyebb a tevének a tü fokán átmenni, mint a gazdagnak Isten országába bejutni"
Sajnos, az utóbbi évtizedekben az emberek egyre kevesebbet olvasnak, a pedagógusok figyelmeztetnek, hogy a gyermekek elfelejtenek irodalmi szinten beszélni, lassan képtelenek egy fogalmazást, egy levelet megírni... ha egy verset kell elemezni, hát sajnos nem tudják .....
Ha a Bibliát meg akarjuk érteni, szükséges hogy legyen bizonyos ismeretünk, a történelem az archeológia a tudomány terén, különben hasonlítanánk azokhoz /bocs nem sértésböl/ akik itt ezen az oldalon "csak" csúfolkodnak, de szemmel láthatólag fogalmuk sincs róla hogy nagyon lejáratják magukat
)
Szia!
Nem, ugyanis a Bibliában a Péter által említett emberi törvények is le lettek írva, mint Isten törvényei. Ez pedig rendkívül félrevezető. Az Ige szó pedig egy félrefordítás eredménye. A János által említett Logosz szó eredeti jelentése ismeret, tudás, ok. Ez pedig közvetlen, nem pedig könyv által közvetített vagy közvetett ismeret. János a Szent Szellemről, mint igazság szelleméről beszél (pneuma tész alétheiasz). Jézus a Szent Szellemet hagyta örökül "...elmegyek, hogy elküldhessem...”. Ez pedig az emberben van, mint Isten országa, nem könyvek lapjain.
Itt egy érdekes idézet Jézustól az Esszénus Béke Evangéliumból: "Ne a szentírásokban keressétek a Törvényt, mert a Törvény az Élet, az írás pedig halott. Bizony mondom néktek, Mózes sem írásban kapta törvényeit az Istentől, hanem élő szóval. A Törvény az Élő Isten élő szava az élő prófétákhoz, az élő emberek számára. Mindenben, ami él, bele vagyon írva a Törvény."
Kedves kérdező!
Aki Jézust követi, az keresztény (keresztény= Krisztust követő). Ha te követed Jézust tehát az Evangéliumokban leírtakat áttanulmányozod és az ő tanítása szerint élsz üdvözülsz. Ez nem mondható el SEMMILYEN más bibliai könyvről. Lehet őket jól használni, de egyébként a legtöbb esetben csak ellentéteket találsz. Azt tanácsolom amíg nem ismered Jézus tanítását kívülről belülről ne is olvasd a többit. A Biblia NEM Isten szava. A sugalmazott könyveket emberek írták, akiken keresztül a Szentlélek úgy nyilvánul meg, ahogy a legjobban tud, de az író magát is beleviheti az írásába és ekkor olyanokat is leírhat, ami nem Istentől való, pl hogy a Mózesi törvények szerint meg kell kövezni a házasságtörő asszonyt. Jézus meg jól tükröt mutatott nekik... A négy Evangélium azért megbízható mert azok a legkevésbé sugalmazottak (értsd jól),mert leginkább azt írták le, amit láttak, hallottak, tehát tapasztalatból írnak. Ezért megbízható. Amit pedig Jézus mond azt a józan ész határán belül úgy kell érteni, ahogy mondta.
Mt 6, 12-13-ban pedig szó sincs arról, hogy a Biblia Isten szava, de máshol se mondja ezt Jézus, nézd meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!