Ateisták szerint a természet törvényei miért nem bizonyíték a teremtésre?
Had reagáljak én a 119-re és a 123-asra.
"Lássuk először a tiédet:
- feltevés: a világunk teremtett.
Mi következik ebből?
1: Van vagy volt valahol a világunkon kívül egy teremtő erő. Ez lehetett élettelen is, vagy akár olyan, mint mi."
2: ?
3: ?
Na, ez nem sok. Ettől nem leszünk boldogabbak, sem erősebbek, sem tapasztaltabbak, sem hosszú életűek.
Innen nem lehet továbblépni."
Mivel láthatóan semmit sem tudsz a keresztyén hitről, nem csodálkozom, hogy ilyeneket írsz.
A Biblia úgy tekinthető, mint az élethez a használati utasítás. Leírja az emberiség múltját , jelenét, és jövőjét. Leírja, hogy mi az élet értelme és célja, hogy találod meg a boldogságot. Ami pedig a legfontosabb, hogy ezt a földi életet siralom völgyének nevezi, ami nem igazán lényeges mert rövid ideig tart, hanem a halál után van a valódi létezés.
A te verziód is a hosszú életet és boldogságot hajhássza, amire nincs lehetőség, míg a hívőké örök életet és boldogságot ígér örök örömben, amit egy esküvőhöz hasonlít. Na melyik a jobb?
Te is tudod a te hitedet ami ez : [link]
123
Mivel én nem írtam, hogy zárt rendszer, ezért nem is vitázok ezen, abban viszont igen, hogy gyakran említitek, hogy nincs szükség teremtőre, holott ezt nem tudhatjátok. A 129 írja, hogy ha valamiről nem tudunk, az nem jelenti azt, hogy nincs is. Ateisták szerint ha nem tudnak Isten létezéséről, ki is zárják ezt a lehetőséget, holott sok ember megtapasztalta már a létezését.
18%-os, valamit nem értettél:
"- feltevés: a világunk teremtett.
Mi következik ebből?"
Tehát ez a kérdés: MI következik EBBŐL?
NEM az a kérdés, hogy tudsz-e írni kiegészítésül még egy sok 100 oldalas könyvet, amelynek a fele újabb feltételezés.
Érthető?
"A te verziód is a hosszú életet és boldogságot hajhássza, amire nincs lehetőség"
Mert te azt mondod?
Most már viszonylag rövid időn belül 200 év lesz az emberek életkora, utána meg sok 1000 év, másféle testben. Nem, nem szellemi testben.
És ez tartalmas, fejlődő élet lesz.
Már ha tönkre nem vágjuk ezt az egész bolygót közben.
"míg a hívőké örök életet és boldogságot ígér örök örömben, amit egy esküvőhöz hasonlít."
Ja.
Igazából MIT fogsz csinálni a mennyekben?
Esküvő... persze. Ott nem lesz házasság sem.
A Biblia szerint azon kívül, hogy boldog leszel, nem igazán fogsz ott csinálni semmit. Az életed egyforma lesz örökkön-örökké, és nem történik majd benne semmi új.
"Na melyik a jobb?"
Szerinted?
"Te is tudod a te hitedet ami ez : [link]
Na, ebbe belenéztem.
Butaságokat én is tudnék mondani. Csak én igyekszem kerülni az ilyet.
"Ateisták szerint ha nem tudnak Isten létezéséről, ki is zárják ezt a lehetőséget"
10 ateistából 9 nem zárja ki, szóval ne mondj ilyet.
"holott sok ember megtapasztalta már a létezését."
Tényleg?
Valami bizonyíték, hogy PONT a keresztények istenét tapasztalták meg, és nem valami mást?
Te kit nézel hülyének?
"Honnan veszed hogy ezeket meg kellett határoznia bárkinek is?"
Onnan hogy ezek törvények amik nem jönnek létre maguktól, hiába ismételgeted. Hogy is képzeled? Egyik pillanatban nincsenek törvények aztán maguktól csak úgy lesznek varázsütésre?
"Ahogy én látom, semmi nem utal rá hogy a világunk bármely pontján is szükség lenne illetve lett volna szabályzásra."
Aha, mert ugye nap mint nap látjuk hogy a természeti törvények csak úgy lesznek maguktól. Ja, hogy mégsem látjuk, csak azt hogy állandóak, nem változnak. A törvények egyértelműen szükségessé teszik egy törvényhozó létezését.
"Honnan veszed hogy ilyesmi valaha is történhetne?"
Miért ne történhetne? Te mondtad hogy nem kell ide törvényhozó vagy bármilyen szabályozás. Ez pedig azt jelenti hogy hogy egy ugyanolyan hidrogénatom ugyanolyan környezetben másképp is reagálhatna vagy bármelyik atomfajta.
"Ja, hogy mégsem látjuk, csak azt hogy állandóak, nem változnak."
Tévedsz.
Az ősrobbanás után a világunk normálisan tágult egy rövid ideig.
Utána úgy VÁLTOZTAK MEG a törvények, hogy a gravitáció negatív (taszító) lett, és a világ felrobbant.
A fénysebességnek a nagyon sokszorosával tágult, amíg hatalmas nagyra nem nőtt.
Utána ismét pozitív lett a gravitáció, és erősen lelassult a tágulás.
Ez van azóta is, bár a tágulás sebessége megint gyorsul. Tehát megint csak változnak a törvények.
"Ha egy rendszerbe kívülről behatás történhet/történik, akkor az mégis mitől lenne zárt rendszer?"
Ha a rendszer létrehozója avatkozik be, zártnak tekinthető. De egyébként én nem látom hogy például plusz energia vagy anyag érkezne kívülről, vagy hogy a természeti törvények megváltoznának. Igazából a vallások szerint csak információ érkezik a Teremtőtől.
"És te mióta veszed figyelembe, hogy mi a tudomány jelenlegi álláspontja? :)"
Én sokkal inkább figyelembe veszem mint te vagy a többi ateista. Továbbra is olyan válaszokat adtok hogy véletlenül, magától és hasonló "tudományos" válaszok :) Mondjuk te inkább kerülöd a válaszadást.
"Ez igaz, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy nincsenek is más univerzumok, vagy hogy ne változnának az állandóink. Tudod, ez nem olyan, hogy amiről nem tudunk, az nincs is. Következésképp te csak feltételezed, hogy univerzumunk zárt rendszer. Lehet, hogy az, egyelőre semmi sem utal az ellenkezőjére, tehát kiindulási alapnak jó, de egyáltalán nem biztos, hogy univerzumunk valóban zárt rendszerként működne."
Oké. Ha vannak más univerzumok nem cáfolja meg egy teremtő létét, sőt akkor sem ha befolyásolják esetleg a mi világunk állandóit. Szóval megint zsákutca lesz ez neked. A tudomány jelen állása szerint pedig nincsenek más univerzumok az állandók pedig valóban állandók.
"Tehát egyértelműen az univerzumunkon kívülre helyezed a tervezőt. De akkor megint csak nem értem, hogy ha egyszer univerzumunkat zárt rendszernek tekinted, akkor hogyan vonhatsz le bármiféle következtetéseket egy azon kívül lévő valamire. Hiszen elmondásod szerint te magad is úgy tartod, hogy a rendszeren belülről nem lehet következtetéseket levonni a rendszeren kívüli dolgokra."
Én nem a rendszeren kívülre vonok le következtetéseket. Semmit nem mondtam a Teremtőről, hogy vonatkoznak-e rá szabályok, hogy a Teremtő is lett-e teremtve vagy sem, stb. Pont hogy az ateisták tesznek ilyen kijelentéseket. Az iszlám szerint a jelenlegi emberi elme számára Isten "lénye" felfoghatatlan, megismerhetetlen. A teremtésében nyilvánultak meg tulajdonságai, tehát bizonyos korlátok között megismerhetők, felfoghatók a tulajdonságai. Szóval mindössze annyit állapítottam meg hogy a mi világunk alapján a mi világunknak mindenképpen kell hogy legyen tervezője.
Fordítok:
nem tudsz semmit válaszolni, de mégis azt a látszatot akarod kelteni, mintha neked lenne igazad.
Ami pedig a marhaságokat illeti:
10 milliárd év fölött van a világunk.
Ember olyan 1-2 millió éve létezik, de
ebből a tudomány az utolsó 200 évben létezik.
Előtte azért nem szemlélték ennyire kritikusan a világot, mint ma.
De te 100%-ra kijelented, hogy soha, egyetlen természeti törvény még nem változott meg a világunkban a fennállása óta.
Mégis, honnan veszed ehhez a bátorságot?
Még egy: a ZÁRT rendszer azt jelenti, hogy SEMMIFÉLE forgalom nincs!
Ha már a tervező beavatkozik, akkor az NEM ZÁRT!
ha ezt te tagadod, akkor sajnos veled van a baj.
Kérdező, semmivel sem tudod bizonyítani hogy az anyagnak random módon kéne működnie törvények nélkül, sem azt hogy szabályozva vannak.
Ez a gyakorlatban annyit tesz hogy semmi nem igazolja vissza, amit ismételgetsz, akárhányszor is írod le újra és újra.
Ha azt akarod hogy komolyan vegyenek, legalább próbálj meg valami bizonyìtékkal szolgálni!
"Ha a rendszer létrehozója avatkozik be, zártnak tekinthető. "
Ez csak szimplán nem igaz. Hol láttál te ilyet bármikor is, mondjuk programozáson (ha már annyira kedveled a programozós analógiát)?
"De egyébként én nem látom hogy például plusz energia vagy anyag érkezne kívülről, vagy hogy a természeti törvények megváltoznának. Igazából a vallások szerint csak információ érkezik a Teremtőtől."
Mindenképpen működik a hatás-ellenhatás törvénye bárminemű beavatkozás esetén. Csak úgy magától meg semmi nem indul el vagy áll meg, vagy módosít pályát vagy sebességet, nem melegszik vagy tágul ki magától, ezekhez valamilyen erőközlés szükséges. Ha erőközlés történik, akkor bizony a közölt erőmennyiséggel arányos plusz energia jut a rendszerbe. Nem bonyolult.
Információ pedig csak információ-hordozó útján juthat el egyik helyről a másikra, ami viszont ugyanúgy növeli a rendszer energiáját, ha kívülről érkezik.
"Én sokkal inkább figyelembe veszem mint te vagy a többi ateista."
Hát nem úgy tűnik. Az evolúciót pl. tagadod, meg jókat gúnyolódsz azon, amit nem értesz belőle (szóval úgy kb. az egészen). Az ősrobbanás elméletét szintúgy tagadod (miközben azt sem ismered). A véletlen működésének megértéséről inkább ne is beszéljünk, hiába próbáltuk neked többen is elmagyarázni a másik kérdésed alatt.
Szóval nem, nem veszed figyelembe, vagy rosszabb esetben is csak szelektálgatsz köztük. Ami a te világképedet alátámasztja, azt elismered belőle, mert ilyen meg olyan neves tudósok mondták, de ami a világképeddel ellentétes tudományos ismeret, azt tagadod meg gúnyolod is, mert a buta ateisták mondják. Szóval eddig már harmadjára kamuztál, és még csak az első két válaszodon vagyunk túl.
De most jön az igazi feketeleves:
"Ha vannak más univerzumok nem cáfolja meg egy teremtő létét, sőt akkor sem ha befolyásolják esetleg a mi világunk állandóit. Szóval megint zsákutca lesz ez neked."
Tehát akkor elfogadod, hogy univerzumunk nem tekinthető zárt rendszernek, mert egyelőre nem tudunk választ adni arra a kérdésre, hogy léteznek-e más univerzumok és azok kapcsolatban állhatnak-e a miénkkel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!