Van olyan kismama aki nem tudta letenni a cigit, és már megszületett a babája? Minden rendben a kicsivel? Mennyit szívtatok? Mennyi vitamint szedtetek?
Kérlek csak akkor válaszolj ha Te is dohányoztál!
Megkaptam már a magamét itt is,amúgy is.
a cigaretta igenis nagyon veszélyes a babára. Bár a felnőttekre is káros, vannak, akik szerencsések, és megússzák a különböző komplikációkat. A magzatnál azonban ez nem így van. Bizonyított tény, hogy a dohányzás káros hatással van a terhesség kimenetelére.
A cigarettában több száz kémiai anyag van, a legismertebbek a nikotin és a szén-monoxid.
A nikotin növeli az anyaméh ereinek ellenállását, ezáltal csökkenti a méhizomzat vérátáramlását, így csökkenti a magzati vérkeringést. Ennek eredményeképpen agyi keringészavart és oxigénhiányt okoz.
A szénmonoxid gátolja, hogy a vörösvértestek egyik legfontosabb alkotórésze, a magzati haemoglobin megkösse az oxigént, s így karboxi haemoglobin keletkezik. Ennek az anyagnak a mennyisége - napi két szál cigaretta elszívása esetén - a magzatban 10-15%-kal magasabb, mint az anyában. Azaz ami az anyának meg se kottyan, az a magzatnál már súlyos keringési zavarokat okoz.
Egy szál cigarettából 1 mg nikotin és 10-15 mg szén-monoxid, egy doboz cigarettából 20 mg nikotin és 200-300 mg szén-monoxid kerül a szervezetbe.
A dohányzás legsúlyosabb magzati szövődménye a magzati oxigénhiány, a növekedési elmaradás, a magzati elhalás és a méhlepény leválása.
A magzati elhalás egyik legfőbb oka az anyai dohányzás. Ezenkívül a magzati növekedéselmaradás vagy más néven intra uterin retardáció 21-39%-ban az anyai dohányzásnak tudható be.
A dohányzás nem csak a terhesség alatt okozhat komplikációt, de a születendő gyermek későbbi fejlődésben is zavart okozhat. A magzatban ugyanis a nikotin hatására az idegelemek érése elhúzódik, mert a nikotin kórósan befolyásolja bizonyos receptorok szabályozást. Emiatt a gyermek későbbi fejlődésében viselkedési problémák, figyelemzavar jelentkezhetnek.
Ezenkívül növekedészavar is felléphet, mely akár két-három éves korig sem rendeződik.
A dohányzás okozta tünetcsoport a fetális tobacco syndroma néven ismert. Ezt akkor mondják ki, amikor a gyermek növekedési retardáció jeleit mutatja, s ennek hátterében nem anyai magas vérnyomás betegség vagy egyéb organikus ok van, viszont az anya napi öt szálnál több cigarettát szív, így egyértelműen a cigaretta tehető felelőssé a növekedés elmaradásáért.
Mindezen adatokból egyértelműen látszik, hogy a terhes nők dohányzási tilalma nem túllihegése egy problémának, és igen nagy kockázatot vállal az az anya, aki orvosi tilalom ellenére sem mond le a dohányzás nyújtotta élvezetről.
Hiszen ezzel egyrészt a terhességét veszélyezteti, másrészt a születendő gyermeket károsítja, idegrendszeri problémákat okozva.
Ezért javasolják az orvosok, hogy a dohányzásról való leszokást érdemes már akkor elkezdeni, amikor a gyermekvállalás gondolata megszületik.
Nyilván nagyon nehéz napi egy-két doboz cigarettáról hirtelen lemondani, de ismerve a dohányzás hatásait a magzatra, mindenképpen a minél gyorsabb leszokás javasolt.
Vannak olyan nézetek, mely szerint a cigaretta megvonás okozta feszültség jobban árt a babának, mint a cigaretta. Ez így, ilyen formában természetesen nem igaz, a cigarettáról való leszokás okozta feszültséget ugyanakkor valamilyen módon csökkenteni kell. Erre vannak olyan módszerek, melyek nem gyógyszeresek, tehát nem árthatnak a babának, ilyen a pszichoterápia, a relaxáció, a testmozgás, bizonyos gyógyteák vagy akár a rágógumi használata.
Bocsi, hogy olyan válaszadó vagyok, aki nem dohányzik.
És áldom az eszemet, a hozzáállásomat, meg a gondolkodásomat is, hogy nem dohányzom.
Ezt nem a szüleimnek köszönhetem,mert ők is cigiznek,mint a gyárkémény. DE! A nővérem is cigizett terhessége alatt.
És mi lett belőle? Megszületett 6 hónapra, 1 kilóval, hiányzott az aortájából egy 5 centis darab, a tüdejével is gond volt. Persze hála az orvosoknak, megmentették, és születése után 5 hónappal hazaengedték a kórházból. 14 hónap folyamatos lemaradása van.
Kapott egy műaortát pár évvel ezelőtt.
Most 8 éves, semmilyen visszamaradása nincs. Ennek csak a cigi az oka. És minden olyan gyermeknek, akinek dohányzott az anyja a terhesség alatt, van valami , vagy lesz valamilyen problémája. Én nem merném kijelenteni, hogy egészséges.
De hát, Ti tudjátok. Vagy éppen nem.
Nekem mindenképpen többet ér a gyermekem, mint egy vagy 10 szál cigi, amitől büdös leszek,igénytelen, és őszintén! Mire jó? Értelmes választ erre nem tudnak adni a dohányosok.
35 hetes, nem dohányzó Anyuka, és kismama, akinek a gyermeke nem a cigi szagot érzi, és nem az alapján ismer fel.
Mikor megtudtam hogy kisbabám lesz bepánikoltam elszívtam vagy 10 szálat gyors egymás után.Aztán átfutott az agyamon hogy bár még nem készültem anya lenni,de ha már így alakult felelős vagyok érte és nem gyújtottam rá többet.Sajnos így is asthmás lett:(
6 hónapja született meg a kistestvére és én 6 éve "tiszta" vagyok.Szerencsére a picinek semmi baja:))
Én az első válaszoló vagyok! Nem értem:-( tudtam hogy nem kellett volna válaszolnom erre a kérdésre, mert le leszek pontozva, de magyarázza már meg valaki: A válaszomban az nem tetszik hogy nekem sikerült felelőségteljesen leszoknom MÁR MIKOR TERVEZTÜK A BABÁT, és megpróbáltam "kitisztítani" a szervezetemet mielőtt egy új életet fogadok be, VAGY az nem tetszett hogy a barátnőmnek (akinek ez nem ment) EGÉSZSÉGES BABÁJA SZÜLETETT!!!!
Én csak válaszoltam egy kérdésre!!! Nem foglaltam állást, nem kezdtem el pocskondiázni azt aki olyan felelőtlen, hogy nem tudja lerakni még a babájáért sem a cigarettát, Nem kezdtem el védeni sem azokat akik próbálkoznak ugyan de nem megy nekik és megkérdezik a többieket nekik miért nem ment és mi volt a következménye!!!
EGYSZERŰEN CSAK LEÍRTAM A TÉNYEKET!!!!
Köszönöm hogy a jószándékot itt ennyire jutalmazzák!!!
Nem azt mondom, hogy csak így tovább és jól teszed amit teszel, de!!!! Szerintem ha úgy gondolod, hogy nincs esélyed letenni a cigit, akkor az a pár szál cigi nem oszt, nem szoroz. Igaz, ha le tudnád csökkenteni, már az is szuper lenne, de ha nem hát nem.CSAK TE dönthetsz erről, itt a babád és a Te egészségedről van szó. Sokan cigzitek a terhesség alatt, sőt a szoptatás alatt is és egészséges lett a babájuk, vannak azonban olyan nők, akik még a széltől is védték magukat a terhesség alatt és sajnos még is gond volt a szülés alatt vagy után.:(
Én csak azt tudom tanácsolni, hogy ha tudod csökkentsd a mennyiséget, egyél sok sok és még több gyümölcsöt, zöldséget, szedd a vitaminokat és biztos nem lesz semmi baj. Kellemes babavárást és könnyű szülést kívánok. :)
Kedves Férfi, én azért írtam hogy az ő dolga, mertha mérlegeli a kockázatokat, itt az interneten is feketén fehéren le van írva milyyen károkat okoz a dohányzás és ennek tudatában, előre megfontoltan tönkreteszi a gyerekét az7 ő dolga, mert neki kell majd orvoshoz hordania, bent ülni vele a kórházban, pénzt költeni a gyógyszerekre, tanulással bajlódni. Bár mon djuk nem hiszem, hogy aki ennyire nem törödik a gyerekével később majd izgatni fogja magát ilyeneken. Legfeljebb nem jár be szülőire és szidja fennhangon a tanárt, hogy a hülye azt akarja, hogy megtanuljon egy tök hosszú hatsoros verset a gyerek, meg azt várja hogy meg tudjon oldani egy szöveges feladatot matekból?
Egyébként pedig én sem hiszem, hogy dohányos embernek születhet egészséges gyermeke. Valami baja biztos lesz.
Mert pl a dohányzás,nem egyéb mint legális drogozás (nikotin révén), egy drogost pedig sok mindennek neveznék de pl egészségesnek nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!