Nemi egyenlőség vs abortusz, gyertek vitázni!?
Egy nagyon megosztó kérdéssel kapcsolatban fogok érveket egyik,másik oldalra írni,ezeket szeretném ha kiegészítenétek,hozzáfűznétek,megvitatnátok. A téma:
Az apának vagy az anyának legyen jogában az abortusz végrehajtásáról dönteni egyetnemértés esetén?(jelenleg az anyának van csak)
Érvek anyai oldalon:
1. Az anya saját teste,joga van eldönteni hogy azon milyen beavatkozást végezhetnek,egy másik személynek ebbe nem leheg beleszólása.
2. Az apa nem kényszerítheti arra hogy anya (ne)legyen.
Érvek apai oldalon:
1. Mindenkinek joga van a magántulajdonáról rendelkezni,és mivel az abortusz döntése egyik esetben az apa magántulajdonának egy részének elvételét eredményezné,így ha erről egyedül a nő dönt,akkor konkrétan az anya rendelkezik az apa magántulajdonának egy részével.
(A férfi magántulajdonához való joga erősen csorbul)
2. A nő nem kényszerítheti a férfit arra hogy apa legyen.
Láthatjuk hogy bármely félnek is adjuk a döntés jogát,a másik fél alapvető jogai erősen sérülnek.
A nő testéhez való joga áll szemben a férfi magántulajdonhoz való jogával.
Egy svéd felvetés erre,hogy legyen lehetősége az apának,addig amíg az anyának is(18 hónapig) a gyermekről lemondani,és onnantól semmilyen kötelezettsége,jogi összefüggése a gyerekkel nem lenne. Ezzel 2 baj van:
1 a férfinak így semmibe nem fájna lemondani,míg a nők az abortusszal kockázatot vállalnak,szóval itt egy (enyhe/durva) igazságtalanság keletkezne, ami a fenti igazságtalanságokhoz képest
-szerintetek jobb vagy rosszabb?-
2. Mi van ha az apa nem egyértelmű hogy kicsoda?
Ehhez hasonló ötleteket kérek,ésészrevételeket,érveket :)
Hajrá!
Ez sosem lesz igazságos. Mégpedig amiatt az aprócska biológiai tényszerűség miatt, hogy a nő hordja ki a gyereket.
Akkor lenne igazságos, ha mondjuk egy teljesen veszélytelen módszerrel át lehetne az embriót az apába ültetni. Vagy akár inkubátorban nevelni. De ez ugye nincs így marad a szokásos rendszer.
A svéd megoldással nekem egy bajom van: túl hosszú az időkeret. 12. terhességi hétig lehet megszakitani a terhesseget, akkor az apa is dönthessen a 12. Hétig. De 18 hónap? Miért?
Egy rakás eset van, amikor apuka akarja a gyereket, amíg megcsinálják, aztán a terhesség alatt meggondolja magát. Ez nem egy nadrág, amit visszaviszel a boltba, ha otthon mégsem tetszik. Ha mondjuk dönthet a 10. Hétig (hogy maradjon idő a műtét elintézésére is akár) , akkor a nő eldöntheti, hogy ennek függvényében vállalja-e vagy sem. De ha addig nem dönt a férfi, akkor bizony fizesse a gyerektartást.
"Mondjuk azt nem tudom, hogy olyankor mi van, ha az apának ítélik, hogy akkor az anya köteles-e fizetni. A normális az lenne, ha igen."
Persze, hogy köteles a nő is gyt-t fizetni, ha nem nála marad a gyerek. Semmi különbség. Csak ritkán szokott előfordulni és nem azért a közkeletű tévhit miatt, miszerint a bírók nőpártiak, hanem amiatt a tény miatt, hogy 10-ből 9 apa válás esetén alapnak veszi, hogy az anyánál hagyja a gyereket. Férjem tökéletes apa, egyenértékű szülő, mindenből kiveszi a részét egyenlően, imádják is a gyerekek, de még az ő fejében is az él, hogy ha elválnánk, biztos nálam maradnának (nem tervezünk válást).
#20 "a mai világba teljességgel kivitelezhetetlen és elképzelhetetlen egy csecsemőt megölni"
Mert az emberek többségének az előrelátás addig tart, hogy jajj, a védtelen, ártatlan, cuki babát mEgGYilKolJÁK!!! Az meg, hogy élete végéig szenvedi a gyerekkori bántalmazásokat, senkit sem érdekel. Undorodom az ilyenektől. Kösz, hogy kiadhattam magamból. Bye. :)
Csak a nő, és pontosan azért mert ő hordja ki és ő viseli a terhességgel és szüléssel járó minden kockázatot, valamint az abortuszt is rajta hajtják végre. Az ő joga választani, hogy melyiket vállalja.
A férfi "magántulajdona" fölötti rendelkezési joga addig terjed, amíg azt a pici kis sejtet át nem adja =bele nem ereszti a nő testébe önként és dalolva.
Ha ez nem tetszik neki, vigyázzon jobban a tulajdonára. Nézze meg kire bízza.
Egyébként nem tudom kérdező, hogy hányszor voltál eddig terhes, de a terhesség nem egyszerű, kockázatmentes időszak, ami alatt úgy élsz mint előtte bármikor. Nem lehet kényszeríteni senkit rá. Majdnem belehaltunk a lányommal.
Kedves #21
Nagyon jó hozzászólás,és kifejezetten hasznos. Eltévesztettem, hetet,nem hónapot akartam írni,és azt is csak irányutatónak.
Amit írtál a te időlimiteiddel szerintem egészen jó alternatíva lehetne.
Nem olvastam el az összes hozzászólást.
Az apának volt döntése: húzhat gumit, és akkor nem lesz ilyen gondja.
Ha már megvan a magzat, az már a nő teste.
21-es vagyok. Egyébként annyira nem tudom beleélni magamat ezekbe a helyzetekbe.
1. Nem tudom elképzelni, hogy valaki "véletlenül" teherbe essen. A legtöbb ember csak szimplán marhára felelőtlen. Persze, tudom, van egy-két kivétel (én is láttam már művi meddőve tétel után terhességet), de egyszerűen annyira elenyésző.
2. Olyan nehéz elképzelnem, hogy valaki ennyire felreismerje a párját. Egyik kapcsolatomban sem tudtam volna olyan elkepzelni, hogy a párom azt mondja, legyen gyerek, aztán a pozitív teszt után még még gondolja magát. Én vagyok túl jó emberismerő, vagy mások túl szarok benne?
Nekem az is alap, hogy ezeket a dolgokat már a kapcsolat elején tisztázzuk.
Igen ő viseli,a következményét meg a férfi IS.Most írhatnák a férfiak is joggal hogy a nőnek a teste feletti joga addig tart amíg magába nem engedi azt a kis sejtet önként és dalolva. Ha ez nem tetszik neki....
Nem lehet kénszeríteni senkit rá ,ahogy az apaságra sem. Szóval igazából most, 2 már említett érvet játszottunk ki egymás ellen. Szóval ez alapján nem tudom igazán elfogadni az álláspontodat. (Se a férfi joga legyen a döntésesekét)
Ezt nem tartom (jó) érvnek,ugyanis:
Az ellentábor mondhatná hogy a nő miért nem húzatott gumit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!