Nemi egyenlőség vs abortusz, gyertek vitázni!?
Egy nagyon megosztó kérdéssel kapcsolatban fogok érveket egyik,másik oldalra írni,ezeket szeretném ha kiegészítenétek,hozzáfűznétek,megvitatnátok. A téma:
Az apának vagy az anyának legyen jogában az abortusz végrehajtásáról dönteni egyetnemértés esetén?(jelenleg az anyának van csak)
Érvek anyai oldalon:
1. Az anya saját teste,joga van eldönteni hogy azon milyen beavatkozást végezhetnek,egy másik személynek ebbe nem leheg beleszólása.
2. Az apa nem kényszerítheti arra hogy anya (ne)legyen.
Érvek apai oldalon:
1. Mindenkinek joga van a magántulajdonáról rendelkezni,és mivel az abortusz döntése egyik esetben az apa magántulajdonának egy részének elvételét eredményezné,így ha erről egyedül a nő dönt,akkor konkrétan az anya rendelkezik az apa magántulajdonának egy részével.
(A férfi magántulajdonához való joga erősen csorbul)
2. A nő nem kényszerítheti a férfit arra hogy apa legyen.
Láthatjuk hogy bármely félnek is adjuk a döntés jogát,a másik fél alapvető jogai erősen sérülnek.
A nő testéhez való joga áll szemben a férfi magántulajdonhoz való jogával.
Egy svéd felvetés erre,hogy legyen lehetősége az apának,addig amíg az anyának is(18 hónapig) a gyermekről lemondani,és onnantól semmilyen kötelezettsége,jogi összefüggése a gyerekkel nem lenne. Ezzel 2 baj van:
1 a férfinak így semmibe nem fájna lemondani,míg a nők az abortusszal kockázatot vállalnak,szóval itt egy (enyhe/durva) igazságtalanság keletkezne, ami a fenti igazságtalanságokhoz képest
-szerintetek jobb vagy rosszabb?-
2. Mi van ha az apa nem egyértelmű hogy kicsoda?
Ehhez hasonló ötleteket kérek,ésészrevételeket,érveket :)
Hajrá!
"Most írhatnák a férfiak is joggal hogy a nőnek a teste feletti joga addig tart amíg magába nem engedi azt a kis sejtet önként és dalolva. Ha ez nem tetszik neki...."
Miféle kifacsart logika alapján?
Ha ajándékba adsz valamit, lemondasz a tulajdonjogodról. Onnan hogy a másiknál van, már nem a tied.
"egyenlőtlenségre csak azt tudom mondani hogy mindenki maga alakítja a párkapcsolatát".
Ennyi erővel ez a probléma fel sem merül. Egy normális párkapcsolatban meg tudják beszélni a felek, hogy mi legyen nem kívánt terhesség esetén.
Az ideglenea streilizacio olyan h mind a ket nemet gatoljak a szaporodasban es csak egy kozos szerzodessel felelosseg valalassal engedik a fogamzast.
Egy sci-fi bol loptam az otletet.
Masik h az allatvilagban sok faj csak evente 1x fogamzokepes... Bevezetnem ... 😂 Ugyan csak sci-fi bol
#72 úgy néz ki ebben igazad van,jó érv :)
Ezt a védekezést meg haggyátok már... ezerszer leírtam hogy miért nem érv.
#74 ez szintén nem érv. Nővel ezt ugyanúgy le lehetne írni. Ismét a védekezésre alapoztál. Ha így szemléletesebb:
Ha a nő magába fogad egy olyan pasit akiben nem bízik akkor ne sopánkodjon... nem muszály mindenkinek szétteni a lábát...ha mégis meg teszi akkor úgy dönt hogy neki fontosabb a pillanatnyi kielégülése mint a saját teste feletti joga(amennyiben full apai döntés lenne életben)
Szóval ezt ismét 2 oldalról 1 az 1 be le lehet írni ugyanúgy.Következméy:
A fogantatás joga a férfié ÉS a nőé
A születés joga a mai rendszer szerint a nőké. Kiviláglik a női jogtöblet,mégha azt nem is nézzük hogy a 2 jog egyértelműen az első fölé rendelt(ha abortusz van,hiába volt foganás)
#75 jó gondolat,igazából érdekes hogy eddig csak onnan közelítettünk hogy nő akarja férfi meg nem.
Másrészt meg igen igen nagyon durván csorbítja a testéhez való jogát ha ezt nem 1edül ő döntheti el, viszont ha igen az meg más magántulajdonhoz való jogát csorbíthatja nagyon.
Igazából én a svéd felfogással értek egyet,azzal kiegészítve hogy ha tervezett volt a baba,és nem eltitkolt,és él a lemondási jogával akkor fizessen valami olyan összegű kártérítést ami már azért elieszt minden ezzel visszaélni kívánót. Mondjuk az 1 havi keresetének a 3/4 ét.
55!
Nyilván megbeszélem vele is, de alapvetően egy nem kívánt terhesség nekem lenne nagyobb probléma. Hiszen nekem kell abortuszra menni vagy kihordani a gyereket. Nem a férfinek. Ergo, én megteszek mindent, hogy ne legyen gyerek.
"Ha a nő magába fogad egy olyan pasit akiben nem bízik akkor ne sopánkodjon... nem muszály mindenkinek szétteni a lábát.."
A nő tud mérlegelni, mivel tudja, hogy a szex ék következményei lehetnek. Azt is tudja, hogy ő dönt mi lesz akkor, ha terhes lesz.
Ha nem akarok abortuszt, akkor védekezek, vagy ahogy írtad, nem teszem szét a lábam. Vagy leszarom, és ha terhes leszek, de nincs kedvem babázni, akkor elvetetem. Mert megtehetem, mert az én döntésem.
A férfi is pontos a tudja azt, hogy a nőnél van a döntés. Tisztában van azzal, hogy neki a szex után semmiféle választási lehetősége nincs. Ennek tudatában dugjon. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!