Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ha Te lennél az illetékes...

Ha Te lennél az illetékes döntéshozó, engednéd, hogy a császármetszés, mint szülési opció, szabadon választható legyen?

Figyelt kérdés

Nyilván tudjuk, hogy a kismama ma már szabadon, egyéni belátása szerint dönthet, de ugye a hivatalos felállás alapján a császármetszés, mint eljárás, nem szabadon választható. Csak ha a helyzet megkívánja.

Arra lennék kíváncsi, hogyha az anyukák, kismamák, átlag emberek dönthetnének, akkor megengednék-e, hogy a szülő nő ugyanolyan lehetőségként választhassa a császármetszést, mint mondjuk az epidurális érzéstelenítést, vagy a teljesen hagyományos szülési módot. Természetesen saját felelősségre.

Kérnék szépen minden válaszolót, hogy a téma provokatív volta miatt ne kezdjünk személyeskedni, vagy veszekedni. Nem az a cél, hogy jól lepontozzuk egymást! Számomra minden kulturáltan megfogalmazott vélemény hasznos!

2013. júl. 16. 20:21
 51/104 A kérdező kommentje:

Az tény, hogy a természetes a legjobb. Ezzel nem is lehet vitába szállni. De szerintem, azért a császármetszés sem ördögtől való. Ha valaki fél természetes úton szülni, lehet, hogy többet árt a gátlásaival, mint használ? Nem tudom, volt-e valaki hasonló helyzetben, hogy császároztatni akarta magát, de valami miatt nem lehetett és természetesen szült. Vajon az ilyen helyzetbe került anyuka hogyan élheti meg a szülést? Mert az biztos, hogy sokak, akik természetesen akartak szülni, de császár lett a vége, csalódnak vagy rossz szájízzel zárták le a szülés élményét. Feltételezem, fordítva is hasonló lehet, csak annyi különbséggel, hogy kisebb a száma az ilyen eseteknek.

Viszont visszatérve a dolgozók és műtők számára... Sajnos, így is előfordulhat, hogy a műtők foglaltak, mert teszem azt, van 3 és a 3 műtőből 3-ban pont úgy alakul, hogy sürgősségi császárra van szükség. És jön egy 4. eset is. Minimális az esély, de sajnos, előfordulhat. Ilyenkor sem tolnak ki senkit a műtőből. Bár nem vagyok orvos, nem tudom, mi alapján rendezik el ilyenkor a betegek sorait. (Gondolom, nem a folyosón esnek neki a szülő asszony hasának a sebészek...)

Viszont érdekes vélemények és álláspontok kerültek elő. Mindegyik gondolatban van igazság, pro és kontra egyaránt.

2013. júl. 17. 15:01
 52/104 anonim ***** válasza:
70%

kérdező, egyetértek veled. Én azt nem tudom felfogni, hogy MI, LAIKUSOK milyen jogon tiltanánk meg/nem engednénk meg a császárt.

Ha én természetesen akarok szülni, természetesen fogok, és pont (már ha orvosilag ugye nincs akadálya)

Attól sem nekem, sem a gyerekemnek nem lesz sem jobb, sem rosszabb, hogy a 3. szomszéd Juliska császárral szül-e, vagy sem. Ennyi.

Mindenki törődjön a maga dolgával.

Én megengedném, megadnám a választási lehetőséget, aki akar, ígyis-úgyis természetesen fog, aki meg császárt szeretne, az is elintézi. Az meg, hogy fizesse meg magának... hát álljon már meg a menet... az én fizetésemből havi 23.000-et, a pároméból 31.000-et vonnak TB-re, az több, mint havi 50.000Ft!! Ha csak a terhesség hónapjait nézem, már fél millió! És jó esetben azért nem 2 hónap munka után megy szülni az ember! Szóval jócskán kifizetem az árát!

2013. júl. 17. 15:17
 53/104 anonim ***** válasza:
88%
Utolsó: Az egy dolog, hogy szerinted te kifizeted az árát. De mivel más nem igen fizet, mégis el kell látni, mert Mo-n így működik, így ha nincs pénz rá, akkor nincs pénz rá. Plusz eszköz, plusz személyzet. Lehet itt kardoskodni, hogy "de te kifizetted", ha egyszer az eü nem áll úgy, hogy mindenkinek ingyen császárt biztosítson.
2013. júl. 17. 15:21
 54/104 anonim ***** válasza:
22%
Tb-re mindenkinek ugyan úgy 6600Ft-ot vonnak, senkinek sem kell többet fizetni sem kevesebbet egy hónapban.
2013. júl. 17. 15:27
 55/104 anonim ***** válasza:
100%

kedves utolsó, ezt gondold végig mégegyszer... a minimálbéreseknek és akiknek nincs fizujuk, azoktól ennyit..

ajánlom, hogy írj be ide pl. egy 300.000ft-os összeget...

[link]

amúgy a bruttó fizud 7%-át vonják...

2013. júl. 17. 15:35
 56/104 anonim ***** válasza:
68%

nyilván szabályozni kellene. Pl. csak az választhatná, aki jogosult a GYEDre, vagyis van 2 év munkaviszonya, vagyis, ha a minimum összeggel számolunk, akkor is legalább 24*6600ft-ot kifizetett...

mivel úgysem mindenki választja, lazán megoldható.

Jegyzem meg, így is, csak most az orvos zsebében landol az összeg, nem a kórházéban.

Én azt is el tudnám képzelni, hogy pl. szabott áron lehessen kérni, mint "extra" szolgáltatást... mondjuk 30-50E Ft-ért... de ezt már tényleg csak a kukacoskodás miatt írom...

2013. júl. 17. 15:38
 57/104 anonim ***** válasza:
100%

"Tb-re mindenkinek ugyan úgy 6600Ft-ot vonnak, senkinek sem kell többet fizetni sem kevesebbet egy hónapban."

Tényleg?

Akkor az én bérpapíromon miért szerepel ennek az összegnek kb. a 7×-e?

2013. júl. 17. 16:57
 58/104 anonim ***** válasza:
100%
3o, 32 olvassátok el a császármetszés kockázatait, amit az orrotok alá dugnak műtét előtt. Ott fel vannak sorolva a kockázatok a babára és az anyára nézve is. Ott pl utána lehet nézni. Azért nem születik mindenki császárral, mert nincs műtő kapacitás és az anyára nézve nagyobb a kockázata.
2013. júl. 17. 18:18
 59/104 anonim ***** válasza:
0%
Itt valaki írta és az én orvosom is császárral szülesztette meg a feleségét. Biztos rosszat akart neki és a saját gyerekének is.
2013. júl. 17. 18:23
 60/104 anonim ***** válasza:
69%
59-es nyugi, majd mindjárt megmagyarázzák, hogy az miért, meg hogy az "nemúgyvóót"... ;)
2013. júl. 17. 18:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!