Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ha Te lennél az illetékes...

Ha Te lennél az illetékes döntéshozó, engednéd, hogy a császármetszés, mint szülési opció, szabadon választható legyen?

Figyelt kérdés

Nyilván tudjuk, hogy a kismama ma már szabadon, egyéni belátása szerint dönthet, de ugye a hivatalos felállás alapján a császármetszés, mint eljárás, nem szabadon választható. Csak ha a helyzet megkívánja.

Arra lennék kíváncsi, hogyha az anyukák, kismamák, átlag emberek dönthetnének, akkor megengednék-e, hogy a szülő nő ugyanolyan lehetőségként választhassa a császármetszést, mint mondjuk az epidurális érzéstelenítést, vagy a teljesen hagyományos szülési módot. Természetesen saját felelősségre.

Kérnék szépen minden válaszolót, hogy a téma provokatív volta miatt ne kezdjünk személyeskedni, vagy veszekedni. Nem az a cél, hogy jól lepontozzuk egymást! Számomra minden kulturáltan megfogalmazott vélemény hasznos!

2013. júl. 16. 20:21
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/104 anonim ***** válasza:
93%

Psichés problémákat okozhat a babánál, hogy nem élte át a szülést. Az a kellemetlen érzés a szoros szülőcsatornában kell ahhoz, hogy a gyerek a testét úgymond elkezdje érzékelni. Ez egy sokk, a születés sokkja, a császármetszés megfosztja ettől a babát.

Lehet nem nagy veszteség, de ez a természetes, és a baba nem szólhat bele. Szóval ha indokolt én támogatom, ellenkező esetben pedig megtiltanám.

2013. júl. 16. 23:18
 32/104 anonim ***** válasza:

# 29/30

Ez tényleg hülyeség, csak egy elképzelés amit max valami kamu indokkal akarják igazolni, de hogy erről egy orvosi szaklapba sem olvashatsz az biztos.

2013. júl. 16. 23:19
 33/104 anonim ***** válasza:
19%

Igen, engedném. És minden más biztonságos opciót is ugyanígy. Egészen addig, amíg a szakemberek úgy ítélik meg, hogy nem veszélyezteti a baba és az anya egészségét. Egyébként a nagyon erős félelem is lehet indikáció akár a császármetszéshez, akár a természetes szüléshez. Én ismerek olyat, aki retteg bármilyen műtéttől, és fordítva, olyat is, aki meg attól retteg, hogy nem halad a szülése, és baj lesz, ezért szeretne császárt. De ha csak a "kényelem" miatt, azt is engedném. Bár szerintem ez ebben a formában nem igaz, nem éreztem kényelmes dolognak, főleg utána. Bár én sokat vajúdtam, de ez más téma...

A saját felelősséget viszont teljesen kizártnak tartom, mert a legtöbb anyuka ugyebár nem szülész. Csak addig engedném, amíg az orvos is jónak látja. Ha nem megy, vagy nagy a kockázat, akkor az orvos dönt és kész.

2013. júl. 16. 23:19
 34/104 A kérdező kommentje:
Azt természetesnek tartom, hogy ugye első a sürgősségi eset, és ez minden további lehetőséget felülbírál. Nyilvánvaló, hogy az a kismama élvezné a mindenkori elsőbbséget, akinél létfontosságú a műtét. És persze az orvos szava is döntő lenne, mert ha ő, mint szakember, azt mondja nem ajánlja vagy a maga részéről nem vállalja a felelősséget, akkor az legyen a végszó. De ha egy kismama az első hetektől kezdve akár védőnői és/vagy szülészorvosi felvilágosítás mellett végig kitartana a császármetszés mellett, akkor azon kívül, hogy valóban nem természetes, ebből adódóan tény, hogy nem a legjobb döntés, de nem ellenezném. Persze ez rengeteg odafigyelést kívánna, de tán ezáltal több orvosnak is lehetne munkát biztosítani.
2013. júl. 17. 00:36
 35/104 anonim ***** válasza:
96%

Ugye az utolsó mondatodat nem gondoltad komolyan???:)

Nem én nem engedném! Császárral szültem semmi komplikáció nem volt,nagyon hamar helyrejöttem de így is azt mondom hogy NEM!

Az jutott eszembe hogy mi van akkor ha minden műtő orvos foglalt,és pont beesik egy sürgősségi császár akkor mi van??? Tudom minimális az esély,de előfordulhat! Kitessékelik valamelyik műtőből az anyukát,vagy az küldik másik kórházba akinek sürgősen kéne,esetleg megműtik a folyosón?!

2013. júl. 17. 00:50
 36/104 anonim ***** válasza:
96%

Nem engedném. Ha meguntam a vakbelemet, azt sem vetetem ki csak azért, mert hátha begyullad. Ugyanígy azért nem vgatnám fel a hasamat, mert hátha komplikáció lesz a szülésnél.

Aki indikció nélkül szeretne császrmetszést, az menjen magánklinikára. A mai egészségügyi viszonyok nem felelnek meg annak, hogy kívánság esetén hasi műtéteket végezzenek. Gondoljunk bele, hogy mennyivel több eü- i dolgozó kell egy császárhoz, mint egy hüvelyi szüléshez.

És ez valós probléma lenne, hogy egy sürgősségi császár azért csúszna, mert valakinek épp óhaja szerint kiveszik a babáját.

Azt már nem is fejtem ki, hogy a baba nem véletlenül jön ki hüvelyen keresztül es nem a hasfalon át.

2013. júl. 17. 09:03
 37/104 anonim ***** válasza:
28%

ha császár, programozott lenne úgyis. Ha van 3 műtő, akkor csak 1re lehessen tervezni a program. szüléseket, s így ki is van küszöbölve az, ha valakinek SOS-be kell a császár, mert így lesz rá hely.

Másrészt. Aki term. akar szülni, azt senki sem akadályozza. Nehogy már a term. szülő anyukák tiltsák meg a császárt annak, aki azt szeretné! Mire fel szabnátok meg a másiknak azt, amit Ő szeretne??? A saját testét érinti, a saját gyerekét szüli, nem a Tiéteket!!! Miért kell a másik dolgába beleszólni??? Neked úgy jó, csináld úgy, senki sem tiltja meg!!! Csak abba is gondoljunk, hány eset van, mikor a császár lenne jobb, de anyuka ragaszkodik a term-hez! Mit szólnátok, ha nektek is megtiltanák hozzá nem értő anyukák?

Szerintem mindenki kapja meg a jogot, hogy dönthessen a saját és gyermekének a legjobbat akaró belátása szerint.

És ne más laikus mondja meg, mi is lenne jobb neki!

ÉN ENGEDNÉM! Mert semmi közöm ahhoz, hogy a másik hogy szül!!! Inkább azon kellene háborogni, mikor a 4. gyereket viszik "haza" a 35nm-re!

2013. júl. 17. 09:20
 38/104 anonim ***** válasza:
100%

Ahhoz, hogy én legyek az "illetékes döntéshozó", sokkal, de sokkal többet kellene tudnom mind a természetes, mind a császáros születésről.

Én csak azt tudom elmondani, amit én érzek.

Az első babámat természetes úton szültem reggel fél 11-től este 19.50-re lettünk két test. Nem volt egyszerű, de gyönyörű szülésem volt, a végén a placenta nem vált le, műteni kellett.

Most a másodikat várom aug. végére, és placenta praevia miatt császárt helyeztek kilátásba... :(

Minden vágyam, hogy újra természetes úton szülhessek. A Párom nem volt bent az elsőnél, mert rettegett, hogy miket fog látni. A barátnőm volt bent velem, készített videót. A kislányunk lassan kétéves, Apa tegnap este nézte meg először a videót. Sírva... Azt mondja, nem gondolta, hogy ez ilyen békés, hogy ennyire nem olyan, mint a filmeken. Ő azt gondolta, hogy a szülés horror... nem tud róla semmit, hiszen nem szült még...

Most azért is sírt, mert lehet, hogy nem lehet ennek részese idén. Szóval én inkább támogatnám a mindenféle ligákat, hogy hassanak oda a médiára és ne engedjék, hogy egy elferdített, hamis, túlzó és hatásvadász képet fessen a születésről sok idióta film. Ide kellene a "cenzúra". Sok apuka és sajnos anyuka is (!!!) megfosztja magát ÉLETE ÉLMÉNYÉTŐL, mert elriasztja őket valami, ami nem a valóságon alapul. Mindent összevetve és normál szülés párti vagyok, de ha császározni KELL, akkor nincs mese, az élet és a biztonság fontosabb, bármennyit is sírok mostanában miatta... :(

2013. júl. 17. 09:38
 39/104 anonim ***** válasza:
86%

Persze sőt ha megkapják a megfelelő tájékoztatást akkor már orvos sem kell, majd egymást megműtik az anyukák.

Az orvosok is csak unalmukba járnak egyetemre.

2013. júl. 17. 09:48
 40/104 anonim ***** válasza:
97%

Ja, 37es!

Egyrészt mindek ordibálsz, nem bánt senki.

Másrészt, ki szabja meg? Szerinted a természetesen szülő anyukákon múlik? Viccelsz?

Még valami. Senki ne szóljon bele mit csinál? Aha! Remélem ezt csak a szülésre érted. Baromira elegem van az olyan válaszokból, hogy ne szóljunk bele más dolgába. Érdekes, ha egy gyerek alultáplált, verik, családon belüli erőszak áldozata stb... Abba se szóljon bele senki?

Bárcsak nálam korábban beleszóltak volna, mikor hallották, hogy a hugomat és engem félholtra vert az apánk.

Szóval de, szóljanak bele, ha az a gyereknek pl. nem jó és valaki csak azért akar császárt, mert neki az kényelmesebb!

Ja és te beleszólhatsz, ha valaki a 4. gyereket viszi haza 35 nm- be? Milyen jogon, már ne is haragudj?

2013. júl. 17. 09:54
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!