Ha Te lennél az illetékes döntéshozó, engednéd, hogy a császármetszés, mint szülési opció, szabadon választható legyen?
Nyilván tudjuk, hogy a kismama ma már szabadon, egyéni belátása szerint dönthet, de ugye a hivatalos felállás alapján a császármetszés, mint eljárás, nem szabadon választható. Csak ha a helyzet megkívánja.
Arra lennék kíváncsi, hogyha az anyukák, kismamák, átlag emberek dönthetnének, akkor megengednék-e, hogy a szülő nő ugyanolyan lehetőségként választhassa a császármetszést, mint mondjuk az epidurális érzéstelenítést, vagy a teljesen hagyományos szülési módot. Természetesen saját felelősségre.
Kérnék szépen minden válaszolót, hogy a téma provokatív volta miatt ne kezdjünk személyeskedni, vagy veszekedni. Nem az a cél, hogy jól lepontozzuk egymást! Számomra minden kulturáltan megfogalmazott vélemény hasznos!
90es..nem vagyok a z édesed...mellesleg írtam, hogy TÖBB nőgyógyász határozott véleménye (cikk, ismerős...stb, nem fizettem nekik) a császár több szempontból biztonságosabb. Ha gáz van a császárnál, akkor kétségtelenül nagy gáz van, mert hasi műtét, de hagy idézzek egy nőgyógy professzort: " azt még sohasem bántam meg, hogy 'felesleges' császárt végeztem, de azt már igen, ha szülést..."
Az elején megkért a kérdező, hogy ne OFFolj, miért piszkálsz? Mert nincs pénzed a császárra, vagy szülésznő vagy? Leírtam, hogyha több kedvesség lenne a szülőszobán, akkor több nő szülne........
91es!
Nagyon durva dolgokat írsz... Akkor te csak hülye emberekkel vagy körülvéve és remélem sosem találkozom azzal a professzor úrral, akitől idéztél. Kemény, hogy diplomás, professzor orvos kimondhat ilyet.
Nem engedném és nem is teszem, kérésre sem. Pénzért sem. A császármetszés nem lehetne választható, csak szükséges opció. Szomorú, hogy vannak helyek, ahol ez előfordulhat. Abszolúte ellenzem, igenis sokkal több komplikáció felszínre törhet a császár közben és még több UTÁNA. Nem azokkal van baj, akik ezt igényelnék, hiszen iztosan van rá okuk. Azzal van a baj, ha ezt valaki megcsinálja nekik.
Higyjétek el, tudom, hogy a természetes szülés is járhat sok- sok komplikációval, de a császár hatványozottan nagy rizikóval jár.
Arról már nem is szónokolok, mit gondolok arról, hogy mi a jobb a gyermeknek, ami igenis nagyon fontos mind a fizikai, mind a szellemi- lelki fejlődését tekintve.
Szép estét, egy szülészorvosnő
Bioanyukák...
Szemre mondjátok meg nekem valamelyik tetszőlegesen választott, a kora mondjuk legyen 8 éves gyerekről, hogy császárral született-e vagy sem.
Ugye, hogy fogalmatok nincs?? Nektek csak a babuka a gyerek, kell neki a szülés élmény, mi?
Elmondanám nektek, hogy kicsit sem befolyásolja a gyerek életét, ha minden egyéb szempontból is egészséges, hogy született vagy császárral jött a világra.
Unokatestvérem kislány 9 éves, császárral született, egy rendkívül intelligens kislány, a szüleihez ragaszkodik, fizika versenyeket nyer, semmilyen technikai csoda nem fog ki rajta. A világra nyitott.
Másik unokatestvérem kisfia 7 éves, mulya, folyton az anyja háta mögött ácsorog családi rendezvényeken is, 7 év alatt kétszer nem hallottam még önfeledten nevetni a többi gyerekkel. Ellenben 'babuka' korában megkapta a szülés élményt...
Szerintetek a későbbi életükben melyikőjük fog jobb és minőségibb életet élni?
Na de hogy a kérdésre is válaszoljak: egyértelműen engedném.
Ha bioanyuka az, aki természetes úton szül, akkor aki császárt választ, az meg micsoda? Mindenki szüljön ahogy akar, de hiába ragozzátok azt, hogy a császár mennyivel komplikációmentesebb, mint a hüvelyi szülés, attól az nem lesz igaz.
Ja, amúgy kétszer szültem hüvelyi úton, és érdekes mód semmi komplikációm nem volt, de a barátnőim közül sem tudnék mondani egy komplikált hüvelyi szülést sem. Persze ez lehet véletlen, meg lehet azért is, mert nem véletlen van arrafele a kijárat. Az evolució meg csak vicc, és poénból jön ki ott a gyerek, ahol kijön. Nem véletlen, hogy nem a hasfalon keresztül születik a gyerek.
De csak győzködjétek magatok, hogy ez jobb a gyereknek, hátha attól igaz is lesz.
Most, hogy látom, hatszáznyolcvan millióan szóltak hozzá a kérdéshez, bepróbálkoznék egy offal (elnézést kérek a Kérdezőtől).
Elképzelhető, hogy császárral fog megszületni a gyermekem (ez nem elméleti kérdés!!!), a doki szerint, aki hosszasan ecsetelte, mi ennek az indikációja, elég valószínű, hogy nem kerülhetem el. Pedig szeretném... :(
A kérdésem az lenne, hogy arra vajon van-e lehetőség, találkoztatok-e olyannal, hogy az EDA mellett enyhe bódítást alkalmazzanak?! Az ok: egyszerűen hánynom kell a felzaklatottságtól, ha arra gondolok, mit fognak művelni velem úgy, hogy totál észnél vagyok! Magyarul szétnyírnak, tépkedik a bőröm a szöveteim (mert így nem annyira invazív, és hogy könnyebben gyógyuljon később :/ ), lefejtik a húgyhólyagom a méhemről, rángatják ki belőle fejjel lefelé a gyermekem stb-stb... Ha legalább az effektíve "műtét" részét magamon kívül tölthetném, talán nem rettegnék annyira. Volt valakinek erre lehetősége vagy csak EDA van meg mélyaltatás és KÉSZ?!
Köszönöm a segítségeteket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!